• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    Přišli jste na něco zajímavého? Z historie, vědy, popkultury, nebo bežného života? Podělte se o to. Pozor na faktoidy - ověřujte zdroje.

Zajímavé, až interesantní kanály na YT:

Směs - spíš technické obory
    Veritasium
    Kurzgesagt
    Vsauce
    Vsauce 2
    Vsauce 3
    Vsauce 4
    Tom Scott
    SmarterEveryDay
    Colin Furze
    Objectivity
    The Royal Institution
    Joe Scott
    ČRo Planetárium

Matematika
    Numberphile

Fyzika
    Physics Girl
    Steve Mould
    Sixty Symbols

Chemie
    Periodic Videos
    NileRed

Astronomie
    Astrum
    PBS Space Time

Příroda
    Nature Bites

Lingvistika
    NativLang
    Langfocus

Teorie hudby
    Adam Neely

Historie
    Fall of Civilizations
    Mark Felton Productions
    Dejepis Inak
    History Time

Potraviny
    Adam Ragusea
    Tasting history with Max Miller

Film
    Film Courage

Lingvistika/Mytologie/Etnologie/Kulturní antropologie
    Crecganford
    The Histocrat

Jídlo/Debunking
    How To Cook That

Nevím, neznám, nezařaditelné nebo zatím nezařazeno
    Branch Education
    ColdFusion
    Today I Found Out
    CGP Grey
    rozbalit záhlaví
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    NELLAS: komáry taky nesnáším, ale nemám z nich fobii. jenom jsem trochu hysterická, hlavně ve tři ráno v okolí mojí postele :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    NANTHEI: Nebýt pavouků, sežere nás hmyz. Já vím, malá útěcha.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    NELLAS: jj, to jsme přesně potřebovali, "novej" pavouk, kterej se navíc rozmnožuje sám/a...
    bože jak já ty mrchy osminohý nesnáším
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Vědci z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) objevili na pražském Petříně zcela nový druh pavouka, který se rozmnožuje výhradně partenogenezí – tedy bez účasti samců. Pavouk nese název šestiočka bezmužná.
    Na Petříně vědci objevili nový druh pavouka. Rozmnožuje se bez samců
    https://prazska.drbna.cz/zpravy/spolecnost/18645-na-petrine-objevili-novy-druh-pavouka-rozmnozuje-se-bez-samcu.html
    RUSTU
    RUSTU --- ---
    Já teda znám člověka, co dělal léta na ambasádě Litvy tady v Praze a prý si pravidelně měnili poštu s Indonésií, protože ty baráky jsou od sebe kousek.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    FLAD: kdepak. Ze stejného, měsíční výměny jsou funny idea, ale nonsense. Navic podobnost těch dvou států je velká pouze v češtině, nikoliv v angličtině. Scházejí se Rakušané a Australani a vyměňují si korespondenci? Stejný nesmysl.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Když budete letos stavět betlém, můžete to pojmout po katalánsku a přidat Kakáčka.

Caganer - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Caganer
    FLAD
    FLAD --- ---
    DRAGON: Souhlasím s tebou, ale patrně z jiného důvodu.

Já pracuju pro Royal Bank of Scotland (ze skupiny Natwest) a pošta pro Bank of Scotland (skupina Lloyds) nám chodí furt a vyměňujeme si jí pravidelně. A to jsou obě banky vnímavý naprosto rozdílně a každej je podle jména rozliší.
    Ovšem pozor: vymeňujeme si poštu samozřejmě denně, protože korespondence je dneska převážně oficiální a má často navázaný ne sebe různý lhůty.

Takže pár zatoulaným dopisům v Americe s jejich znalostí geografie a jmen států bych věřil, měsíc zní jako nesmysl.

MORTTUUS: Zdroj?
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    MORTTUUS: nesmysl
    MORTTUUS
    MORTTUUS --- ---
    Ve Washingtonu se každý měsíc setkávají zástupci velvyslanectví Slovenska a Slovinska, aby si navzájem předali omylem zaslanou korespondenci.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    UNTOY: to je teda pěkná trapárna. Bych ty další dva omráčil a sám zmáčknul všechna tlačítka zároveň, abych měl jistotu.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    PRAASHEK: Když jsme se v devadesátých letech stěhovali, přišli jsme o mnoho starého obnošeného oblečení a použitého nádobí, protože jsme na stěhování používali krabice od počítačů.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    ATUARFIK: ano také velmi pravděpodobná možnost. Myslel jsem to tak doteď s tím mlátili jenom ti, co pochopili, že je v tom bicykl a u nás lidi stejně nenávidí ostatní, takže jim rozbijí i tu smyšlenou televisi.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    PRAASHEK: U nas by to po ceste rozkradli.
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    UNTOY: u nás by to bylo naopak
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    > When Dutch biking company VanMoof began shipping their bikes to the USA, a lot of them were arriving at their new customers damaged, so they decided to put an image of a flatscreen television on the cardboard boxes. Doing so resulted in an 80% damage decrease.

RAGNAROK
    RAGNAROK --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CHOCHA: tak tohle v podstatě shrnuje i všechny následné pokusy o výstup na K2 v kostce :-)
    CHOCHA
    CHOCHA --- ---
    Jára je potkal když šel dolů.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Prvního pokusu o zdolání osmitisícovky K2 se v roce 1902 účastnil Aleister Crowley,

(Poznámka: dlouho jsem váhal, jestli to je mírně zajímavý fakt a jestli to sem dát, ale nakonec jsem neodolal. Jestli se této expedice účastnil i náš Jára Cimrman se mi nepodařilo zjistit, ale čistě na základě datování se domnívám, že to nelze vyloučit)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam