• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ROGERD: tak s tím Brnem bych byl nějak celkově opatrný, hele...
    ROGERD
    ROGERD --- ---
    XCHAOS: Jo, proto se taky říká "na Brně", nikoliv "v Brně."
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ARGANNAH:
    SALVATOR: a nesouvisí to v češtině prostě jen s tím, že po "v" se špatně vyslovují některé slabiky? :) spíš než s geografií? My jsme tohle řešili u v Břevnově/na Břevnově a spíš než s tím, že jsme na svazích údolí vysoko nad Prahou ta snaha říkat "na" souvisí s tím, že "v" a "b" následující po sobě se špatně vyslovuje :-)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ARGANNAH: Proto píšu "jsou často na kopci", ne že vždycky :). A v případě Dobříše pořád přichází v úvahu ta druhá varianta s vodním tokem, potoků na to protejká Dobříší víc než dost.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    dnes je pejska

ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    SALVATOR: To není úplně tak jistý s těmi kopci, Středočeskej kraj má tohle dost nepravidelný a musí se prostě vědět, jestli použít "na" nebo "do". Takže sice "na Zbraslavi", ale taky třeba "na Dobříši," přestože Dobříš je uprostřed placky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HAR4NT: cool ostrůvky, ale zdá se, že nejsou v Shengenu, na rozdíl třeba od Kanárů. hustota zalidnění se zdá být nízká, takže by z toho byl bezvízový tropický ráj :-) A hele, víza nejsou potřeba. Akorát je výhodou francouzština a doletět tam bude asi trochu výzva :-)
    Wallis and Futuna - Wikitravel
    https://wikitravel.org/en/Wallis_and_Futuna#Get_in
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    SALVATOR: "na Mělníku" :)
    (já jsem původně z Neratovic, a jezdí se na Mělník, bydlí se na Mělníku)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    XBAHNO: Ono se to "na" používá i pro ty místa, který jsou výš po proudu toku, než místo, kde to označení vzniklo. Takže může bejt, že v tomhle případě to označení mohlo vzniknout někde dál po proudu Labe, než se nachází samotnej Mělník. Nebo taky ne, samotný historický centrum Mělníka je poměrně vysoko nad hladinou labe, něco kolem 65 metrů, takže to může bejt i od toho.

Spíš mě teď zarazilo, jestli je to na Mělníce, nebo na Mělníku. To by asi řekla ID MAR_TINA
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    CROSS: Ačkoliv Plzeňák, vždycky jsem jezdil na Mělník, ale mám tam příbuzný...
    Na druhou stranu, párkrát jsem tam byl lodí a "dopluli jsme na Mělník" zní fakt blbě, protože Mělník jsme pod kýlem rozhodně neměli.
    CROSS
    CROSS --- ---
    SALVATOR: „na Mělníce“ musí být nějaký regionální tvar, ne, to jsem snad ještě neslyšel, možná kromě historických románů.

(To neni komentář k tvojí pointě, jen k tomu Mělníku.)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Úplně náhodou sem objevil, že maďarština má obdobu našeho na × v co se týče míst (v Praze, ve Vršovicích, ale na Mělníce, na Vinohradech). Takže je třeba v Debrecíně (Debrecenben), ale na Miškovci, na Segedíně (Miskolcon, Szegeden). Což mi přijde zajímavý, protože u nás to dává jakž takž smysl, ty místa, se kterejma se v češtině pojí předložka na jsou často na kopci, jako ten Mělník, Vinohrady, Žižkov, ale zrovna ten Segedín je uprostřed naprosto beznadějný placky.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Bobcat climbs 40-foot tall cactus to evade mountain lion - Animal Awesome
    https://animalawesome.com/bobcat-climbs-on-top-of-40-foot-tall-cactus-for-hiding-after-being-chased-by-mountain-lion/
    Rysové se před pronásledováním mumiemi... ehm, chci říct horskými lvi ukrývají na 12m kaktusech. A ne, není to prý AI slop, prý je to skrz srst a bříška paciček nepíchá... (konkrétní kaktus na fotce teda moc pichlavě nevypadá, možná mu šplhající rysové všechny ostny ulámali...)
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    In Wallis and Futuna, an overseas territory of France in the South Pacific, there are three chiefdoms, Uvea, Alo and Sigave, whose monarchs are chosen by local noble families.

Wallis and Futuna - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Wallis_and_Futuna
    RIMSAK
    RIMSAK --- ---
    KURE: děkuji moc 🙂
    RIMSAK
    RIMSAK --- ---
    Alzheimer mi sebral jméno antropoložky, která natočila dokument o starém pánovi z Nové Quinee jak si staví chýši a proutěné křeslo na svou mumifikaci kouřem. Opravdu brzy zemře, jeho tělo se v křesle "udilo" nad kouřem, večer za ním chodila rodina. Takové dojemné byly záběry jak ho jeho žena drží za ruku...... už hodinu se to pokouším vyhledat........
    DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    MEJLA77: U Lenina už je jen busta, zbytek se rozpadl a vyhnil (syfl), nicméně ta busta už taky z původního podvodníka moc nemá a je to spíš jen krusta předchozích vrstev. Nejsem si jistý, jestli v tom už není vyšší procento pryskyřice, aby ta krusta udržela tvar, to bych musel hodně vzpomínat, kde jsem o tom četl. Článek se tuším jmenoval Fakta o kterých se nemluví nebo tak nějak....
    FIELDMAN
    FIELDMAN --- ---
    Ohledně mumií a procesu mumifikace je extra zajímavý dokument o pánovi, co se za života rozhodl nechat se po smrti mumifikovat a natočit ten proces.

Making sure you're not a bot!
    https://www.csfd.cz/film/334215-mumifikace-alana-posledni-egyptske-tajemstvi/prehled/
    MEJLA77
    MEJLA77 --- ---
    XCHAOS: případně jde pro zábavu dnes pořídit náhražkové mumie, ale asi to není takový zážitek jako s pravou :)

Halloween pohyblivá mumie s efekty, 160 cm | HALLOWEEN SHOP
    https://www.e-halloween.cz/halloween/eshop/0/0/5/471-Halloween-pohybliva-mumie-s-efekty-160-cm
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam