• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    TOXICMAN
    TOXICMAN --- ---
    DRAGON: to je jednoduchý, drtivou většinu historie lidstva jsme měli hlad a hlad je silná motivace :D

půlka lidský kuchyně je vlastně "našli jsme něco jedovatýho a roky jsme ladili, jak to sníst, aniž bychom umřeli"
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    DRAGON: Ayahuasca.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Takovýhle otázky mě v mojí divno hlavě napadaj celej život.. jak na to ten první člověk přišel, že je dobrej napad žrát shnilou rybu (surströmming)? Nebo ze je dobrý žrát palivou kopřivu, když jí uvaříš? Nebo jako začít pít kravský mlíko? Kdo byl první, kdo řekl teleti "s dovolením" a kleknul si pod krávu?
    Pak jsou takový ty smutnější příběhy, jako třeba pojídání brambor je super, do tý doby, než je zelená... Napadá vás ještě neco dalsiho?
    LYCO
    LYCO --- ---
    NELLAS: Odborný název rostliny je "oměj vlčí mor."
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    NJAL: Kouřila předpokládám opium. :)
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    ESTEN: Těším se, až vyjde z módy vaping a někdo si vzpomene...
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    CROSS: do vody, rikas?

Tobacco smoke enema - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Tobacco_smoke_enema

V Evrope se tim lecili utopenci.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    CROSS: To by mě taky zajímalo a bohužel víc detailů není. Ale takové otázky si kladu u plno věcí a vynálezů.
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    CROSS: "Tak se to zase nepovedlo, zase exnul. Já se na to můžu vy...!" No, a odtamtud už je to k moči jen kousek. :)
    CROSS
    CROSS --- ---
    NELLAS: musel jsem si kliknout, jestli to náhodou nepopisují, ale ne (jak taky). Hrozně by mě zajímalo, jak na to čínští anesteziologové před 600 lety přišli. Úplně chápu logiku „když ho oměj umrtví úplně, třeba by ho mohl umrtvit jen trošku“, ale kolik jim asi exnulo, ehm, pacientů, než přišli na to, že je třeba to upravit močí nebo octem. Co všechno asi zkoušeli (vypuštět tabákový dým do vody například? :-])
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Už ve středověku se v Číně za dynastie Ming snažili tehdejší zdravotníci o operaci tak, aby pacienti netrpěli bolestí. Používali k tomu rostliny, které dokázali pomocí příslušné reakce zbavit jejich jinak smrtící toxicity. Použité anestetikum nyní vědci identifikovali s využitím moderních technologií.

Číňané před stovkami let konkrétně využívali k lokálnímu umrtvení smrtelně jedovatou rostlinu, které se lidově říká vlčí mor, správný název je oměj. Aby si zachovala částečné účinky, ale nezabíjela, upravovali ji středověcí asijští lékaři zřejmě pomocí moči.

„Před šesti stoletími provedl chirurg z dynastie Ming operaci pomocí železných nůžek a pinzety. Dnes jsme pomocí laserového paprsku přečetli chemické stopy anestetika, které na těchto nástrojích zůstaly,“ uvedl v prohlášení spoluautor studie a archeolog Cchung-cchang Čao.

V Číně operovali s lokální anestezií už před 600 lety. Využívali vlčí mor — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/v-cine-operovali-s-lokalni-anestezii-uz-pred-600-lety-vyuzivali-vlci-mor-374417
    NJAL
    NJAL --- ---
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    V srdci Tchaj-wanu leží prales, který má unikátní podmínky k tomu, aby tam mohly růst obří stromy – tedy ty vyšší než 80 metrů. Jenže poznat, který z nich je největší, není úplně snadné. Už víc než deset let se o to pokouší tým vědeckých dobrovolníků, kteří teď oznámili výsledky svého bádání.

Nejvyšším stromem nejen Tchaj-wanu, ale i celé Asie je „Meč nebes“. Měří 84,1 metru a jde o zástupce druhu tajvánie kryptomeriovitá. Pro domorodý kmen Rukai, který žije v oblasti, kde rostou, jsou známé pod poetičtějším názvem jako „strom, který dosahuje až na Měsíc“.

Meč nebes je nejvyšším stromem Asie. Je větší než Petřínská rozhledna — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/mec-nebes-je-nejvyssim-stromem-asie-je-vetsi-nez-petrinska-rozhledna-374374
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    BERUSKA_CA: Proc vztazna velicina? Temer kazda kocka ma naprumerny pocet nohou, krome tech, ktere maji 3 a min. Protoze prumer bude neco jako 3,999999 nohou.
    BERUSKA_CA
    BERUSKA_CA --- ---
    GANDHI: Vetsina kocek ma nadprumerny pocet nohou pokud by se jako vztazna velicina vnimal muj kocourek (coz je z meho pozorovaciho bodu jakozto milujiciho byvaleho majitele validni bod), ktery mel nohy tri.
    HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    BROUKOID: no nastesti to tu neni kdovijak vypjata soutez o konecny pocet zajimavostnich bodu, ktere exkluzivne prideluje jakysi Broukoid, takze to zadny realny dopad na nase zivoty mit nebude
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    tyhle fakty, co ted distribuujete mi zas tak moc zajimavy nepridou...
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    GUMBA: Tak to jo :))
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    FRK_R23: Snažil jsem se zdůraznit neživotnost dotčených nohou :)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    GUMBA: Nohami… to je nějaké exotické jméno nebo co?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam