• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Muzu sem dat ciste jen odkaz? Kompletni vysvetleni ruznych principu v mechanickych hodinkach vc. paradnich nakresu a pohyblivych schemat:

Mechanical Watch – Bartosz Ciechanowski
    https://ciechanow.ski/mechanical-watch/
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MATEEJ: ad obili - libilo se mi tohle srovnani s ryzi https://i.imgur.com/4AB0tfq.jpeg
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    na prvni pohled to vypada jako normalni bible... az narazite na sesty radek.
    jedna se o specielne editovanou verzi urcenou vyhradne karibske otroky a ze ktere jsou odstraneny veskere odkazy na svobodu, naopak jsou akcentovana poslusnost a vernost svemu panu.

HAR4NT
    HAR4NT --- ---
    MORTTUUS: a jak je ten zakon starej? to bude urcite z nakyho morovyho obdobi, kdy lidi prichazeli hromadne zemrit do parlamentu a meli aspon sanci na nakej dustojnej krestanskej pohreb a neskoncili po 20 v naky jame, zahrnuty nakym svincikem a modlitbickama.
    ABAP
    ABAP --- ---
    GIRAFFKA: s cibulkama tulipánů o pár set let dříve objevili hype a burzovní krach.

Čínské papírové peníze dovezené Marca Pola jsou známé. Méně už to, že si s nimi v Číně následně vyrobili hyperinflaci a na mnoho staletí je postavili mimo zákon, platili pouze stříbrem.
    Dějiny Číny jsou opomíjené a velmi poučné. Politika dělových člunů známá z Číny a Japonska 19. století. Nyní vidíme bohužel naživo.
    MORTTUUS
    MORTTUUS --- ---
    Možná jste v různých seznamech bizarních zákonů zaznamenali, že je zakázáno zemřít na půdě britského parlamentu, ale obvykle se neuvádí proč.

Je tomu tak proto, že pokud někdo zemře na půdě britského parlamentu, má automaticky nárok na vypravení státního pohřbu.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    SAL
    SAL --- ---
    GIRAFFKA: a když už mluvíme o cibulích - hlad v Holandsku, nebylo co, tak jedli cibule tulipánů (koho napadlo jíst cibule okrasnejch kytek?!). A zjistili, že jisté skupině dětí se začalo dařit lépe, než dříve, když bylo jídla dostatek. A tak objevili celiaky.
    GIRAFFKA
    GIRAFFKA --- ---
    DRAGON: cibule-proc jich je jedlejch tak malo? Dtto houby. Lepidlo z varenejch kopyt, zvejkacky,barevny sklo a glazury, piti caje... to mliko chapu -exla matka,tady taky nekdo koji, zkusim nakrmit prcka; shnila ryba a plesnivy syry-byl hlad, snedli to i zkazeny... za me je teda megaobjev i tkani/pleteni-z kytky/vlny vyrobim "nekonecny" vlakno a z nej vytvorim plochu...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    ◼️ Před 60 lety, 14. června 1966, zrušil Vatikán seznam zakázaných knih (Index Librorum Prohibitorum), jehož první část byla zveřejněna za papeže Pavla IV. v roce 1559. Index Librorum Prohibitorum byl v letech 1559 až 1966 oficiálním seznamem publikací, které katolická církev zakazovala číst věřícím. Zakázané spisy mohly poškodit víru a mravy věřících a odporovaly katolické věrouce. První index byl vytištěn za papeže Pavla IV. již v roce 1557, ale k veřejnosti se dostal o dva roky později.
    ◼️ Křesťanská církev bojovala proti knihám a názorům, které se neslučovaly s její vírou, po staletí. Mezi první známá díla, které církev nechala zničit, byla poema Thálie od křesťanského kněze Aria v roce 325. Již roku 496 vydal papež Gelasius I. seznam zapovězených knih. Patřily mezi ně apokryfy, kacířské a pověrečné knihy.
    ◼️ Začaly se rychle šířit po vynálezu knihtisku. Buly papežů Alexandra VI. a Lva XI. z počátku 16. století zakazovaly tiskařům pod přísnými tresty tisknout knihy bez předchozího církevního svolení. Provinění tiskaři dostali pokutu ve výši sta dukátů, celý náklad příslušné knihy byl spálen a byla jim i odňata živnost na dobu jednoho roku.
    ◼️ Knihy, které byly zapovězené, nesměli katolíci číst, přechovávat ani rozšiřovat. Následky nedodržení zákazu byly odstupňované, nejvyšším trestem byla exkomunikace, tedy vyloučení z církve.
    ◼️ Na seznamu se objevila řada známých autorů i knih, třeba Kritika čistého rozumu od Immanuela Kanta, spisy Francise Bacona, Thomase Hobbese, Johna Locka nebo díla Honoré de Balzaca, Victora Huga, Alberta Moravii a dalších spisovatelů.
    ◼️ Od roku 1559 byl seznam vydáván opakovaně, jednotlivá vydání se lišila tím, že byly postupně přidávány nové zakázané knihy. Některé zákazy byly ale postupem času i zrušeny, týkalo se to například Galileových, Koperníkových nebo Keplerových spisů. Poslední seznam zakázaných knih byl vydán v roce 1948, i poté byl ale doplňován třeba o díla Jeana-Paula Sartra nebo André Gida.
    ◼️ Kardinál Ottaviani zveřejnil 14. června 1966 oznámení o zrušení indexu, který tím přestal být platným církevním zákonem. Nedávat do oběhu nebo číst knihy, které ohrožují víru a morálku, zůstává morální povinností.

@FB Věda24
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    To jsem zase něco rozjela.
    Já takhle přemýšlím skoro o všem, třeba i o výrobě oliv, to je taky megaslozity proces.
    Jogurt nebo plesnivý sýr jsou logické, sice se to zkazilo, ale jídla je málo, přece to nevyhodim a je hele, ono to není špatné a ještě to vydrží.
    O surstrommingu jsem někde četla, že kdysi kvůli nedostatku soli nemohli naložit ryby pořádně do soli, jak byli zvyklí...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    já jsem si dneska vzpomněla, že jsem vám chtěla říct o Senegalcích z Vršovic, a nikdy jsem to neudělala!

ale protože jsem líná a v kabinetu kuriozit to napsali stejně dobře, jako bych to napsala já, tak jim to ukradnu :-)
    Senegalci z Vršovic - Kabinet Kuriozit
    https://www.kabinetkuriozit.eu/senegalci-z-vrsovic/

Plukovník Josef Šnejdárek (1875-1945) se během bojů na Slovensku proti Maďarské republice rad, v roce 1919, rozhodl využít velmi kuriózní válečné lsti. Fámu, že na Slovensko přijely čseskoslovenské vojsko posílit francouzské koloniální jednotky, uvedl v život, tím, že nechal skupinu svých vojáků se začerněnými obličeji pochodovat po jednom nádraží. Byl si jist, že se tato zvěst dostane k Maďarům.

…Šnejdárek mínil útočit na Maďary ve směru Levice od severu. Francouzský generál Schüler, Alsasan, měl útočit ze západu. Béla Kun pravděpodobně velel bolševikům. Jelikož Šnejdárek neměl téměř žádné zálohy, rozhodl se pro lest. Zavolal si jednoho z důstojníků a dal mu příkaz, aby vyrazil směrem ke Košicím a vzal s sebou asi stovku vojáků v plátěných uniformách. Tito vojáci si museli načernit tváře a ruce a na hlavu si uvázat ne zcela bílé šátky jako turbany. Na každé železniční stanici pak museli vystoupit, chodit po peróně a hovořit nahlas senegalsky. Důstojník oponoval, že nemá ani jednoho vojáka, který umí senegalsky. Šnejdárek jej ubezpečil, že stačí, když budou něco nesrozumitelně drmolit, ale srozumitelné musí být slovo Senegal. Počítal s tím, že nejeden maďarský špión sa tohoto slovíčka chytí a údaje trochu přežene, aby dostal vyšší odměnu. “Senegalci” vystoupili pouze v Žilině a v Košicích, přesto za 48 hodin v Pešti “vědeli”, že Franchet d´Esperey, vrchní velitel spojenecké armády na Balkáně, poslal Šnejdárkovi přes Rumunsko jako zálohu dva pluky Senegalců (asi 6000 vojáků). Z Pešti se poté dezinformace dostala na frontu, kde řada maďarských vojáků nechtěla padnout do zajetí ze strachu před lidožrouty. Senegalce tvořili mladí vojáci z Vršovic v Praze.

Pověst o Senegalcích se prý ale rozšířila ještě dál: “Když jsme obklíčili nedaleko Hronu oddíl bolševiků, že se museli vzát, začali z ničeho nic skákat do vody a to i neplavci. Vytáhli jsme je tedy ven a zeptal jsem se jich proč to dělají? Můžou být přeci rádi že se dostali do zajetí pořádné armády. Odpovědí bylo: Bojíme se. Protože velitelem Čechů je černý lidožrout!” Příběh se dostal až do Rakouska, o čemž svědčí karikatura uveřejněná ve vídeňském satirickém magazínu Kikeriki!.

Šnejdárek byl BŮH! Pokud se o něm a jeho dobrodružstvích chcete něco dozvědět, můžete tak učinit z jeho vlastních úst: https://www.databazeknih.cz/prehled-knihy/co-jsem-prozil-452707
    zase se dopustím krádeže a zkopíruju kousek jeho životopisu:
    zahájil svou vojenskou kariéru jako poručík rakousko-uherské armády, ale brzy odešel za dobrodružstvím do Afriky, kde vstoupil do francouzské cizinecké legie. První světové války se účastnil ve francouzských zákopech, na frontě velel pluku alžírských střelců. Za války se také podílel na budování československých legií ve Francii ve spolupráci s Milanem R. Štefánikem, po válce v roce 1919 se účastnil boje československé armády proti maďarským bolševikům a Polákům. Následně sloužil v řadě různých funkcích, mimo jiné byl i vojenským velitelem Prahy.
    KUBIIK
    KUBIIK --- ---
    ARGANNAH: Maso v čínské kuchyni musí být pokrájené, nesmí mu zůstat původní tvar nohou, křídel, stehen a podobně. To je důkaz nekulturnosti Západu. A je tu ještě jedna věc, mnohem horší: pojídání plesnivin (sýry). Něco, co by Čínan nedovolil, aby se vůbec ocitlo za prahem jeho bytu. No a přijde Evropan a strčí si to do huby! Panebože!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GREATDRAKE: Ošklivě, ale za dlouho. Ne nadarmo se k hubení hlodavců používají jedy s kumulativním účinkem, krysy by se návnadě, která zabíjí okamžitě, rychle začaly vyhýbat a člověk je inteligentnější jen o něco málo.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TRISSIE: Ano :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NAVARA: zesílí nebo zešílí? :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    V Kulhánkovi hlavní hrdina také zesílil na pavoučí dietě!
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    ELIZHANNAH: Co já si vybavuju z týhle knížky:

Jídlo a pití v pravěku a ve středověku | Komentáře | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/jidlo-a-piti-v-praveku-a-ve-stredoveku-93313

tak původně se obilniny jedly ve formě kaší. A když zbytek takový kaše zůstal blízko ohni, vznikla primitivní nekvašená chlebová placka. No a to přimíchávání kvasících zbytků podle Robinsonova vzoru mi taky přijde poměrně realistický.
    SIMSA
    SIMSA --- ---
    ARGANNAH: Imho přenesené z Kambodži, za Pol Pota byl hlad.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    HELOUN: Tyjo, hustý! Neexistuje nějaká medaile odvahy za tohle? Protože by podle mě fakt existovat měla. Bobřík kulinární odvahy například.👍👍
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam