• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    QWWERTY: tak toho bohdá nebude, aby Amíkům centrální vláda nutila zhora něco tak totalitního, jako jsou časová pásma. Každý se svobodně může rozhodnout, kolik je hodin!
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    https://www.bts.gov/explore-topics-and-geography/geography/geospatial-portal/history-time-zones-and-daylight-saving
    Before the establishment of time zones in 1883, there were more than 144 local times in North America
    With the proliferation of railroads, faster travel became possible across large geographies, and travelers could sometimes arrive at an earlier local time than they had departed.
    Due to this lack of time standardization, train scheduling proved difficult to coordinate, resulting in missed connections and collisions.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    NANTHEI: díky, původní post sem blbě pochopila.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    MEANKITTY11: nee, rubelit je ten největší červenej kámen na tý nejzásadnější pozici.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    NANTHEI: ten rubelit je ten vpravo dole? to je fakt krása...
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    mezi 40 velkými kameny na obruči svatováclavské koruny bylo dle dobových popisů původně 13 smaragdů, safírů jenom 5.

někdy po roce 1374 nechal Karel IV. korunu zásadně upravit, přeházely se části obruče, sundalo se z ní 60 perel, smaragdy se vyměnily za 11 modrých safírů a dva červené spinely, a v roce 1378 byl do přední strany zasazen známý rubelit (turmalín), který Karel pro ten účel koupil, a který byl až do definitivního potvrzení roku 1998 pokládán za rubín (a to největší kdy zasazený do šperku).

takže.... ta koruna byla původně ještě mnohem barevnější s výrazně větším podílem zelený a bílý.

MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    DRAGON: a to jenom proto, že si nezametlo okolí.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    Jsem si vzpomněl na zajímavý fakt, který mi mimochodem prozradil před třemi lety Dylan Moran, který tam měl standup :)

O tom, že Pluto už není planeta, se rozhodlo v Praze. V roce 2006 astronomové na valném shromáždění Mezinárodní astronomické unie v Kongresovém centru Praha hlasováním schválili novou definici planety, podle které Pluto nesplňovalo všechna kritéria a bylo přeřazeno mezi trpasličí planety. Zlá Praha :)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    “On the 6th Day of the 2nd Month of the First Year of the Kampo era. Taking a moment of my free time, I wish to express my joy of the cat. It arrived by boat as a gift to the late Emperor, received from the hands of Minamoto no Kuwashi.

The color of the fur is peerless. None could find the words to describe it, although one said it was reminiscent of the deepest ink. It has an air about it, similar to Kanno. Its length is 5 sun, and its height is 6 sun. I affixed a bow about its neck, but it did not remain for long.

In rebellion, it narrows its eyes and extends its needles. It shows its back.

When it lies down, it curls in a circle like a coin. You cannot see its feet. It’s as if it were circular Bi disk. When it stands, its cry expresses profound loneliness, like a black dragon floating above the clouds.

By nature, it likes to stalk birds. It lowers its head and works its tail. It can extend its spine to raise its height by at least 2 sun. Its color allows it to disappear at night.

I am convinced it is superior to all other cats.”

Deník japonského císaře z roku 889, psaný čínsky. Někde jsem narazila na to, že ten překlad je prý mírně nepřesný, ale to nedovedu posoudit.
    Kanpyō Gyoki - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kanpy%C5%8D_Gyoki
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NANTHEI: Sorry, dneska mám fakt mizernou náladu, radši toho nechme.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    SALVATOR: ummm.... to byl můj slovní obrat vyjadřující, že jsem k vašemu hněvu vůči tomu tvaru indiferentní, navíc když vámi preferovaný lze (už) taky považovat za správný.
    odkdy tady slovíčkaříme?
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NANTHEI: Taky neříkáme, že nám to někdo zakazuje.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    SALVATOR: tak Habsburgská nebo Habsburkská monarchie bych opravdu říkat ani psát nechtěla & "vikingský" vám nikdo nezakazuje, tak prosím.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    NANTHEI: Nevím, jak Předsedu, ale mě serou taky. Všechny tři.
    ULO
    ULO --- ---
    NANTHEI: nojo mas pravdu, nikdy jsem to takhle psany nevidela, ale je pravda, ze znam spis jinojazycne prameny. Tak me to nikdy nenapadlo!
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    PREDSEDA: a hamburský a habsburský tě štve taky?
    jsou to kodifikované tvary ustálené kvůli snazší výslovnosti už desítky let.
    PREDSEDA
    PREDSEDA --- ---
    NANTHEI: Štve mě tvar slova "vikinský". Copak to byli Vikinové?
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    v dánském Rebildu našli dosud největší vikinský stříbrný poklad, 18,5 kg stříbrných ingotů, šperků a mincí zakopaných v 9. století ♡

Téměř dvacet kilo stříbra. V Dánsku našli největší vikinský poklad — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/temer-dvacet-kilo-stribra-v-dansku-nasli-nejvetsi-vikinsky-poklad-377327

DRABICZ
    DRABICZ --- ---
    TRISSIE: armáda 12 opic v praxi....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam