• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORCentrála pro rovnoměrnou distribuci mírně zajímavých faktů
    DURDIN
    DURDIN --- ---
    Mě vždycky fascinovalo, kolik má angličtina výrazu pro zločin. Kde v češtině řekněme třeba jen zloděj, v angličtině to může být klidně thief, burglar, robber, shoplifter, pickpocket,...
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    Ale tak ono je asi poměrně obvyklý, že jazyk má omezenější slovní zásobu pro věci, který s tím jazykem nesdílej geografickej výskyt.
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    31STITCHES: To já vím a taky by správně měly být Teenage mutant ninja tortoises :D

Ale my máme jen želvu…
    31STITCHES
    31STITCHES --- ---
    FRK_R23: turtle = mořská želva (má ploutve), tortoise = suchozemská želva (má drápy)
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    NANTHEI: čeština tohle moc nerozlišuje no :) Stejně jako turtle vs tortoise (nebo o tom nevím).
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    MALANIUS: jj, těch zvířat je víc, i některý chobotnice, ale to by chtělo nějakej diagram :))
    MALANIUS
    MALANIUS --- ---
    NANTHEI:

Jsou u takoví co zvládnou oboje, vždycky mi to v těhlech infografikach chybí 😅

Tento had je známý jako „dvakrát jedovatý“; v zadních jedových zubech tvoří pro aktivní lov svůj jed ovlivňující srážlivost krve kořisti a zároveň ve speciálních žlázách v oblasti šíje ukládá cizí jed převzatý z ulovené kořisti

Užovka tygří – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/U%C5%BEovka_tyg%C5%99%C3%AD
    FRK_R23
    FRK_R23 --- ---
    GLADILAF: Mě teda dost baví, že kyselinu DOOMovou produkuje Pseudo-nitzchia pungens :)))
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    GLADILAF: A ještě sekundární mírně zajímavý fakt je, že ve skutečnosti to je kyselina domoová - domoic acid, ale v knize, ze které jsem čerpal (Mozek a farmaka, Grada 2021), je popsána jako kyselina doomová s popiskem (angl. doom - nevyhnutelný osud, záhuba). Nějak tu chybku na straně autorů chápu a současně teda uvádím na pravou míru i zde.
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    Kyselina doomová

V listopadu 1987 bylo 156 lidí postiženo akutní intoxikací po konzumaci slávky jedlé v restauraci v zálivu sv. Vavřince. Měkkýši pocházeli z umělého chovu na ostrově Prince Edwarda. Necelých 20 osob bylo hospitalizováno, 3 zemřeli. U 107 přeživších se rozvinula destrukce krátkodobé paměti - ireverzibilní (u 12 nešťastníků byla ztráta trvalá, u jiných trvala roky) forma anterográdní amnézie, postižení si nepamatovali nic, co se stalo po intoxikaci, někteří nepoznávali příbuzné a známé.

Za zdroj kyseliny doomové, která tu hrůzu způsobila, byla označena řasa Pseudo-nitzchia pungens, součást fytoplanktonu. Někteří, zejména bezobratlí živočichové jsou vůči ní odolní, ale stávají se zdrojem toxinu pro lidi a jiné živočichy. Jeho koncentrace je v řase nejvyšší na podzim a v zimě. Pravděpodobně má na svědomí hromadný úhyn pelikánů a kormoránů v roce 1971 u Santa Cruz a také nejméně 62 lachtanů hřivnatých v roce 1998 v zálivu v Monterey.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    narazila jsem na tuhle roztomilou infografiku, jak jednoduše rozlišit "poisonous" a "venomous".

když do toho musíš "kousnout" ty, aby tě to dostalo, je to poisonous (jed vylučuje například kůží nebo ho obsahuje v nějakých pletivech, jako houby nebo bobule), když musí něco "kousnout" tebe, je to venomous (jed aktivně distribuuje kousnutím, bodnutím nebo žahnutím)

QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    John Harvey Kellogg - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/John_Harvey_Kellogg
    The sanitarium approached treatment in a holistic manner, actively promoting vegetarianism, nutrition, the use of yogurt enemas to clear "intestinal flora",
    exercise, sun-bathing, and hydrotherapy, as well as abstinence from smoking tobacco, drinking alcoholic beverages, and sexual activity. Kellogg dedicated the
    last 30 years of his life to promoting eugenics and racial segregation.

GUMBA
    GUMBA --- ---
    MCD: Jj, holt kladivo narozdíl od husího brku pravákovi celkem překáží :)
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    MCD: A nejen směr, ale materiál ovlivňujei samotnou techniku. Takže když tvůj materiál je hliněná tabulka, nejjednodušší je do ní něco obtiskávat. Třeba konec seříznutýho rákosu.
    MCD
    MCD --- ---
    GUMBA: Technika tvorby znaků na daný materiál má dopad na optimální směr :)
    GUMBA
    GUMBA --- ---
    NELLAS: Vtipné je, jak se to někdy po 400 př. n. l přehodilo zrcadlově, když s nástupem papyru začli psát zleva doprava :) Je v té tabulce pěkně vidět.
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Kdysi jsem kdesi potkala tohle, sedí to na to? Myslím, že cca jo.

Evolution of the Alphabet – UsefulCharts
    https://usefulcharts.com/products/evolution-of-the-alphabet?srsltid=AU7gw4WjhgFgReiss_SPB4LZPY8i6a6kyUQgPwKXZyKtj5QOGQI5Il8z
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    nechce někdo zkontrolovat, jestli tahle tichá pošta je real deal? protože jestli jo, tak je to opravdu roztomilý mírně zajímavý fakt :-)
    [SUCZKER @ Medieval, Art & History Memes]
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Týmu českých přírodovědců se tento týden podařil historicky první odchyt největšího evropského netopýra na našem území. Až doposud se o jeho existenci u nás vědělo jen z nahrávek jeho zvukových signálů.
    Zatímco většina netopýrů se živí hmyzem, netopýr obrovský si nejraději pochutnává na drobných ptácích, jako jsou například červenky. Dobře se ví, že zabíjí drobné ptáky, kteří sedí na hnízdech. Ale už téměř čtvrt století existuje i hypotéza, že by mohl být schopný lovit ptáčky i v letu, a to zřejmě hlavně vysoko nad zemí, kde to lidé nemohou pozorovat. Teď mezinárodní výzkum přinesl důkazy, že je to pravda. A vědci dokonce prokázali, že netopýři svou kořist sežerou, aniž by s ní přistáli na zemi.
    Data z biologických záznamníků ukazují, že netopýři pronásledovali svou kořist strmými, zběsilými nálety shora dolů, podobně jako to dělají stíhačky v leteckých soubojích. Takové pronásledování bylo typické tím, že netopýr přibližně ztrojnásobil svou rychlost, začal rychleji mávat křídly a vydával útočné zvukové signály.
    Nejdelší takové pronásledování trvalo téměř tři minuty. Vědce ale ještě víc překvapilo, co nastalo potom. Netopýr totiž dál pokračoval v letu, ale nevrátil se už nahoru, zůstal níž nad zemí. A vydával po dobu 23 minut zvuky žvýkání.

Největší netopýr Evropy loví i žere ptáky v letu — ČT24 — Česká televize
    https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/nejvetsi-netopyr-evropy-lovi-i-zere-ptaky-v-letu-365950

FB @Věda24
    Info o odchytu je nové, info o lovu a článek jsou rok staré.
    NANTHEI
    NANTHEI --- ---
    na přednášce o přemyslovském šperku mě dostal přednášející svou evidentní nenávistí jke slovu "gombík" vyjádřenou větami typu "my se snažíme lidi přesvědčit, že to nejsou knoflíky, ale co je gombík, no... knoflík. slovensky. teda původně maďarsky, což je vtipný, protože kdo zničil Velkou Moravu... Maďaři."

byť jsem si plně vědoma neštěstí, který s sebou přináší nesprávně vžitý odborný výrazy, přišlo mi to hrozně vtipný :))

ale abych to dovysvětlila - přesná funkce a umístění gombíků nejsou známy, navíc se patrně proměňovaly. původně se jednalo dost určitě o našitá spínadla, ovšem ne do knoflíkových dírek, ale na poutka. jsou však nálezy dokazující, že se taky navlékaly na šňůry nebo na nich visely, a to patrně na plášťových tkanicích. pro použití jako ověsů na náhrdelnících nejsou důkazy, například se žádné nikdy nenašly na řetězech nebo očkách.

ukázky těch velkomoravských třeba zde: https://www.velkomoravskysperk.cz/cz/
    na fotce je stříbrný z hrobu "kouřimské kněžny"

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam