• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HOWKINGBoomers - co všechno je špatně a co vše bylo fajn.
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    HOWKING: Kup si kofolu ve skle, je 100* lepší - to dělaj ty plastový flašky. Vinea se dá taky sehnat..
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    HOWKING:
    NJAL:
    U spousty věcí se změnily se recepty, ale i naše chutě. Jsme zmlsanější a máme jiné chuťové zvyky. Dám dva příklady u sebe:
    Chuť Coca-coly byla úplně jiná, když jsem byl dítě a když mi bylo třeba dvacet. Ten recept byl úplně stejný a přesto jsem tam cítil rozdíl.
    Před 10 lety jsem rád pil lager z Brooklyn brewery. Teď jsem si ho z nostalgie koupil a sice ho nevylil, ale už si ho nikdy nekoupím. To samé konkrétní pivo chutná úplně jinak. Ono je v tom směru určitě stejné (ano, mohla se změnit kvalita, ale ne tak moc poměr hořkosti a sladkosti), ale já jsem za ta léta postupně přešel k pivům, která jsou mnohem víc hořká.

    Ty konzervanty byly ve spoustě věcí, kde dnes nejsou. A naopak.
    Náhražky se používaly míň, protože byly drahé oproti pravé surovině, ale Kofola zrovna celá byla náhražka Coca-coly :-)
    A když jsme u té Coca-coly a u náhražek, tak tam je samozřejmě velký rozdíl oproti minulosti v tom, že se místo cukru přechází na fruktózo-glukózový sirup. Ještě před pár lety byl u nás cukr, na Slovensku sirup. Teď už je i u nás. V Německu je ještě cukr, pokud se nemýlím. Ale on je sirup už i v původní zemi, v USA. Pokud chce v USA mít Coca-colu s cukrem, musí si koupit dovezenou z Mexika, tam se ještě vyrábí s cukrem. Tuhle jsem si ji koupil a nemůžu říci, že mi chutnala víc. Chuť je jiná, ale nemůžu říci, že lepší. Btw.nevím, zda je to dosud, ale pokud si člověk chtěl v Chorvatsku koupit Coca-colu s cukrem, musel do drogerie Müller. Protože oni si vše dováží (nebo dováželi) sami, možná až na pár výjimek neberou (nebrali) zboží od chorvatských distributorů :-)
    NJAL
    NJAL --- ---
    HOWKING: Stejny pocit mam z Viney. Jeste jsem zazil tu, o ktere zpival Jozo Raz. Neni to vono. Dobovy Top & Topic byl horsi, a dnesni Vinea mi pripada spis jako tehdejsi Top & Topic. Zatimco soucasny Top & Topic jsou splasky.

    Imho to soudruhum chutnalo lepe, protoze nemeli tolik nahrazek a konzervantu a take nebyli motivovani je tam tak moc cpat.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Koupil jsem si Kofolu (originál). Opět po čase. Protože mě už dlouho nějak nedostává. Nemůžu se zbavit dojmu, že ta Kofola za komančů byla hodně jiná. Miloval jsem ji. Každý den po škole jsem si koupil 5 láhví (těch skleněných sodovkových) Kofol a u televize koukaje na OK3 na MCM jsem je s chuťovým orgasmem vypil. Teď je to fakt taková sladká bída. Změnil se recept, nebo můj jazyk?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    NYKRUK: Mě kompletní atarko :)
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    SALVATOR: jé to se mi válí ve skříni
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    GLOBETROTTER
    GLOBETROTTER --- ---
    Btw. Předevčírem se mě můj syn (nedávno nastoupivší do základní školy) zeptal, jestli se v době španělské chřipky musely nosit roušky. A předpokládal, že tu dobu pamatuju :-)
    NJAL
    NJAL --- ---
    Tak za sociku to bylo tak podavano, zadny divoky odsun, zadni revolucni gardiste, zadny prepad Polska 17.9. 1939 bolsevikama...
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    OMNIHASH: Hele, ty časy, kdy se v sudetech děly zvěrstva a je jedno z který strany a je jedno kdy, to je taky taký období, kde tatovi taky fungovala selektivní paměť. Úplně mu vyhovovalo (tehdy nežil, takže ví jen to, co mu řekli jiní), že tam česky mluvící Češi byli za univerzální oběti, ale ono to tak vždycky nebylo. Já už se snažím na historii dívat fakticky a ani na Karla IV se nemůžu dívat jako na univerzálně pozitivního vladaře.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    GREAT_R: mno můj děda je dodneška připravenej bránit sudety proti návratu němců, a to mu bylo v čtyřicátým pátým tak sedm...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    HOWKING: mám babču, je jí dnes 94, o válce vyprávěla docela dost. popravdě jako jediná z mých prarodičů. a možná i proto, že se o tu dobu, zvlášť v rodném městě, zajímám, nikdy mi to nepřišlo vzdálené. o socíku ani nemluvě. asi dědkovatím, ale spíš mi splývá posledních 20 let, než to před tím ;)
    GREAT_R
    GREAT_R --- ---
    HOWKING: já jsem bez socíkový zkušenosti a taky mi to vzdálený nepřijde. Části lidí si ten socík v sobě nechala a nedají na něj dopustit. Divit se jim nemůžu. Ta dnešní doba třeba taky jednou odejde a přide něco, čemu nebudu úplně rozumět, ale snažím se, aby se mi to nestalo a snažím se přijít na to, kdo jsou dnešní děcka a kam mířej.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ZUULUU: Přestaň s tou autocenzurou , nebo tě to sežere.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Vzpomínáte jak naši rodiče, nebo prarodiče vyprávěli o válce? Nám (tedy aspoň mě) to přišlo, jako něco strašně vzdáleného, v podstatě nerozlišitelného od fiktivních příběhů z knih. Tak úplně stejně dnes přijde mladým naše vyprávění o socíku, nebo o revoluci. Přitom pro nás (tedy aspoň mě) to bylo včera.
    MILKOV
    MILKOV --- ---
    Převrat... To jsem akorát se dvěma kolegy ladil nějaké automatiky na JEDU (a Slavěticích) a najednou ti kontráši, co předstírali, že jsou pracovníci energetiky a furt nám opruzovali za zadkem a čuměli pod ruce zmizli na nějakou schůzi. Ven vypadli úplně rudofialoví, naskákali do Barkasu a fakt ve fofru odjeli.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    JOPS: To je další problém. Marketingoví otrapové nás naučili nezvedat cizí čísla.
    JOPS
    JOPS --- ---
    OMNIHASH: no jasne, tak treba na googlu mam vsechny telefony :) Ale zaroven je chranen 2FA, takze kdyz prijdu o mobil a penezenku, tak jsem proste v pici :D a jedine cislo si pamatuju na brachu a ten cizi cisla moc nezveda :)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    JOPS: řešení je v cloudu... been there done that, google + facebook samotný zajišťujou dostatek možností komunikace s kýmkoliv.
    JOPS
    JOPS --- ---
    OMNIHASH: kdyz nad tim tak premyslim, tak bych asi mel docela problem, pri ztrate mobilu a vetsina veci mam na 2FA, tak asi bych se maximalne podrbal za uchem :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam