• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRIShrajeme videohry s dětmi : Která hra vaše děti zatím nejvíc zaujala?
    tipy na videohry (batole?, předškolák, školák), co vás bavilo, jakou koupit myš, kontrolery, PC, tablet, nintendo, mobil. weby kde se dá učit jednoduše programovat. vtipné "didaktické" aplikace. zábava. hidden-object, tower defense, adventury, logické, RPG, turn-based souboje, sandboxy, crafting... mody do minecraftu. servery kde naše děcka můžou hrát spolu.

Web (hlašte chyby, pište texty): hry.amentum.cz

Skvělá game-based "škola" (nutno umět anglicky): recess.gg/explore
    rozbalit záhlaví
    HARPER
    HARPER --- ---
    Nemá Google nějaké potíže teď? Jsem preinstaloval NTB, chci se přihlásit na Gmail a bezpečnostní ověření, ale na mobil nic nepřišlo, musel jsem přes SMS , normálně mi vždy jen vyskočí na mobilu dotaz,teď ani boha.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    U nás s mobil/tablet (android). Jen prostě koupím a naistaluju hru co je normální plná verze. Tyhlety věci zadarmo kde každou chvilku vyskakuje reklama co jde vypnout až po nějaké dobe mikroskopickým křížkem a drtivou většinou jsou to strašný sračky s pro děti líbivou grafikou. Teda ani náhodou. Ale zas kvůli tomu zatrhnout celou platformu??
    Dyť i tu hru na pc/switch/ps se musí koupit. Tak proč ne na android?
    Abych jen neplkal. Výčet her co tu máme:
    Monument Valley 1+2
    Kingdom Rush a všechny klony
    Polytopia
    Hry od Amanita Design
    Lego Batman....
    Pak nějaký hry z Netflixu, co jsou bez reklam..
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    #odemčeno
    S odbornicí na vztah dětí a technologií Michaelou Slussareff o tom, jak být svému dítěti dobrým parťákem v jeho „on-line“ životě

Kdy má dítě dostat první mobil? • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/special/2023/jak-spravne-vychovat-rodice/jsme-v-jinem-svete?gift=3g7z9hgi57
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    vyrobila jsem "osvětu", ktera ma mezi matkami velky ohlas. tak treba z toho muze mit nejake aha i tady nekdo
    PLUS PROSIM VASE DOJMY A ZKUSENOSTI

Co znamená "vyčurat se" v digitálním věku?

Situace: odpadla jste s virózou a děti tráví více času koukáním na pohádky, na YouTube videa.
    Kdykoliv je z toho potřebujete vytrhnout, zavolat k jídlu, vyvenčit psa..

Samo peklo sa otvorí!

Děti vřískají, jsou nekooperativní až agresivní.
    Váš závěr: OBRAZOVKY JSOU ZLO!!! Odteď jen LEGO a zvířátka. Následují boje s dětmi na život a na smrt. 🙂 Co s tím?

Je to tak.

Hodně malých dětí potřebuje hodně hýbat svým tělem.
    Pokud se silně soustředí na něco, co je úplně vcucne (dnešní animáky), mají tendenci v těle “ztuhnout”. Městná se v nich energie.
    Když se pak vynoří, energie má tendenci “vybuchnout”. Zejména když je to náraz (máma přišla a vypla telku). Energie nemá kam jít a jde proti matce.

Co s tím?

1. Podporujte děti v tom, aby když koukají, mohly se u toho hýbat - lézt po sedačce, balancovat na židli, válet se na balónu … některé děti toto cítí intuitivně a dělají to samy od sebe i proti zákazům. (Sdílení: do kina chodíme do poslední řady, kde syn může šplhat po sedačce, sedat si na ni když je sklopená, nebo stát atd.)

Nejnáročnější na toto se mi zdá sedět někde skrčeně bez pohybu a koukat na malinký mobil, od kterého se ani nedá na metr pohnout, protože by nebylo nic vidět.

2. Vytvořte si “přetlakovou komoru” - rutinu, co se dělá, když dítě opouští obrazovkový tranz: chce to dynamicky hýbat tělem, vybuchnout tu energii řízeně.

Pusťte oblíbenou rychlou písničku,
    nechte dítě skákat na indoor trampolínce (super),
    nebo se válet po matraci,
    do něčeho bušit…
    perte se s ním (hravě) na koberci.
    Dělejte to s nimi.

Zkuste vymyslet něco, co se u vás dá dělat a postupně experimentujte, aby to bylo funkční pro dítě i pro vás. Ano, vůbec nemáte náladu na kraviny, ale pětiminutová kontaktní hra na medvědici a mláďata může ušetřit hodinový konflikt (který byste stejně musela “uklízet” vy).
    Je to jako se “vyčurat”, dostat ze sebe ty naměstnané přebytky energie.

Co je cíl:

Dítě bude žít ve světě se zhruba nekonečným množstvím obrazovek.
    Snažíte se ho do života vybavit tak, aby

- i v tranzu vnímalo -nějak- svoje tělo, neodpojovalo se úplně (spousta lidí dnes už například pracuje u PC ve stoje)
    - všimlo si, že už má dost
    - mělo strategie, jak to kompenzovat, považovalo to za normální součást hygieny.

Starší dítě už to bere jako součást života: teď budu dvě hodiny hrát videohru, takže abych stihl odchod na kroužek, musím skončit o 15 minut dřív, abych si stihl oběhnout blok a hodil se trochu do rovnováhy. Protože ví, že to tak fakt je. To je váš cíl.

Co se stane, když prostě “zakážete obrazovky”
    - krátkodobě to možná ustojíte (záleží na povaze dítka, na mocenské dynamice u vás, ..)
    - ale v pubertě se stejně odpojí a pojede si to po svém
    - je risk, že v tom věku už vaše chytré rady o skákání na trampolíně bude totál ignorovat (je jeho vývojová potřeba se vymezovat proti rodičům)

- takže je super, když má z dětství spoustu zkušeností, jak toto funguje. Jak je v tenzi z přebytku energie, jak to jde často do vzteku, jak se s tím dá ale zacházet.

Uvažujete o tom podobně?

Máte tyto zkušenosti?

Co děláte, co se osvědčilo, co se neosvědčilo?

Díky za sdílení a komentáře. Je fakt naprostá pecka, jak se tu vždy sejdou spousty tipů a zážitků a můžeme se učit jedna od druhé…

Hezky hravý rok 2023 přeje Mirka za Bereme hraní vážně

YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    Na android mobil do letadla (dítě 9 let). Vzala jsem monument valley 2 a ctinkrolls uquen and Kings. Má někdo ještě nějaký tip? A fungují hry na Android obecně v airplane mode? Případně díky
    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    STAROJDA: To nevím :D to bude řešit moje budoucí já asi tak o 5 let starší než teď :D předpokládám, že se budu aktivně snažit vysvětlovat rozdíly a snažit se ho zabavit tak aby neměl potřebu takový shity hrát. I tím, že se nebudu zdrahat koupit na ten mobil nějakou normální hru. Bylo by mi i milejší kdyby v deseti hrál na mobilu něco ve stylu GTA než nějakou blikající blbost :D
    ASACHI
    ASACHI --- ---
    ZELGARIS: Ja mam 2 deti, aktualne 1,8 a 4,8 let. Oba maji k dispozici Tablet, Nintendo 3DS, Nintendo Switch, TV + starsi ma svuj mobil. Vse maji unlimited, muzou si hrat / koukat jak chteji. Starsi uz projevuje zajem o pocitac, uci se kvuli toho cist, takze budeme brzo predelavat pokojik, at tam je kde dat pocitac.

Tim jak to maji unlimited, tak mi neprijde, ze by to nejak zneuzivali. Starsi nekdy ma dny, kdy chce hrat porad, nekdy o to nejevi vubec zajem. O hrani na switchi s rodicema je ale zajem tak nejak permanentni.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Na mobil/tablet ještě Monument Valley, oba díly. Taková líbivá roztomilá oddechovka

Let's Play - Monument Valley (All Level)
    https://youtu.be/Yy2bXqs0x3o
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    Ja ty deti mam jen puceny, takze do toho, jak se uci anglictinu moc nezasahuju, kdyby jsem jim zaplatil nejaky krouzek, aby aspon neco umeli..

Jinak mi prijde, ze nekterym designerum ani nedochazi, ze deti pred 7 lety, treba neumi ani cist a nakrabice pisou od 3 let a podobne.

Jinak co se u nas hraje dalsiho:
    Rayman Legends a Origins - na tom se zacalo, vsechno to jde hrat na ovladacich na PC ve dvou..
    Raymani 1,2,3 - obcas to zkousi, ale to tezky jak prase..
    Trine 1 - 4 - krome trojky se to taky da nastavit do cestiny a hrat ve dvou na ovladacich
    NHL09 - posledni hodnej na PC, da se nastavit NHL 94 jednoduchy ovladani..
    Far Cry Primal - FPSka z praveku, mluvi a stopujou a jezdi na sevlozubim tigrovi a tak je to cesky..
    Ori and Blind forest - na to je cestina a detem se libi jak to vypada
    Mashed auta - jednoduchy pro vic hracu, ale nic extra
    DuckTales - horsi nez puvodni verze pro Dos a anglicky, ale jde to
    Street Fighter IV a Injustice God Among us - tam maj i ty svoje komixovy divno hrdiny
    Battle vs Chest - je to tezky jak prase i dospelyho nesachistu..
    Gas Guzzlers - zabavny auta se strilenim, upgrady a tak, je to takovy viz drsny nez nejaky detinsky Mario Kart
    Sega Mega Drive collection - tam je Golden Axe a dalsi jednoduchy hry
    Farming Simulator - 19 uz je i cesky a hrajou to posledni 2 roky a furt je to neprestalo bavit jsou na to inbuild mody..
    osekana verze je za penize na mobil a na Vitu, Switch. Umi vsechny ty traktory a nastavce z pameti.
    Goat simulator - zase je i na mobil
    Professional Woodcutter 15 - takovy specializovanejsi Farming simulator je to cesky
    Among US - to je anglicky, ale vsechno uz to umi, na kompu to podporuje ovladac, ale kdyz to nejde, tak hrajou cross play i s mobilem..
    Overcooked - to je ve dvou nuti spolupracovat, je i cestina, ale treba dneska byl mrtvej link, a nejaka story tam je, ale hrajou to bez toho
    Need for SPeed Most wanted - proste si jezdi a maj radost, ze tam maj auta ktery si nastudovali z realnyho zivota..
    Yooka Laylee - prestoze to neni cesky, jsou tam nejaky pribeh, rozhovory a ruzny cesty, neni to uplne trivialni
    Starcraft - to me prekvapilo, ale vzladaj, kdyz se jim obcas poradi..
    Bastion - roztomile Diablo klon, zase da se rozjed cesky..
    PC Building simulator - montovani kompu to je bavi je to trochu takovej omezenej styl Farming simulatoru simulace zamestnani. Zase ta se rozjed cesky, ale musi se vypnout automaticky updaty.
    Heroes of Might and magic V - pekne zabalena, nakreslena porad slusne vypadaji fantasy strategie, na kterou se da sehnat cestina, vcetne namluveni.. a nejak to naroubovat na Ubi nebo GoG verzi, uz ani nevim.

Neujalo se zatim:
    Botanicula - moc pseudointelektualni a detsky
    Banners Saga - da se to nastavit cesky, ale moc slozity
    Unravel 1 / 2 - neni to cesky a dvojka jde ve dvou, ale to takovy moc puzzlovity a ten vzhled je nechyt byt je pro deti
    Cuphead - hezky, tezky jak prase..
    Kyrandie 1 - tyhle polologicky veci pouzit vsechno na vsechno a zaseky, to jsme hrali kdysi mi, ale dneska jsou lepsi veci

Co jsem jim nainstlaoval ale jeste jsme se k tomu poradne nedostali:
    Torchlight - Diablo pro deti s cestinou
    Cities Skylines - taky jsem nasel cestinu
    Anno 1701 - mozna lepsi nez uz dneska zastaraly Settlers a je to nativne cesky
    Pooh and Winnie - tak tu nekdo radil
    Worms a tisice jejich mutaci jako Tanky a tak..
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    YMLADRIS: Kluk 6yo. Hraje rok dva, na PS3 a 4pro. Má opravdu nejraději:
    Od nejoblíbenější:
    Lego Undercover, LEGO Jurrasic World, LEGO Movie videogame, LEGO Batman3, LEGO Star wars.
    LEGO Undercover je top. Dohrál příběh nespočetněkrát. A baví ho se jen tak toulat po mapě a objevovat. Je to takové GTA naruby, kdy hlavní hrdina je policista. Pozor! Teď zrovna ve slevě.
    LEGO® CITY Undercover
    https://store.playstation.com/en-cz/product/EP1018-CUSA06511_00-LEGOCITYUNDERCOV/
    Chvilku ho bavilo Ratchet & Clank a Rayman Legends. Bohužel jak se v těhlech hrách dostával dál. Kde je třeba užít nějakého tlačítkového komba. Tak skončil. Protože nedošáhne prstama pohodlně na všechny tlačítka. V tom jsou LEGO hry výborný, díky jednoduchému ovládání.
    Minecraft jsme zkoušeli, jelikož o tom mluví uplně všechny děti. Ale nějak ho to nechytlo.
    Na mobilu/android ho baví tower defence hry od Ironhide: Kingdom Rush . Který mám teda taky v oblibě a mám zakoupenu většinu pokračování.
    Kingdom Rush - Tower Defense Game - Apps on Google Play
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ironhidegames.android.kingdomrush&hl=en_US&gl=US
    A jelikož jsou teď dinosauři to uplně nejlepší z nejlepšího. Sem tam sviští Jurassic World Alive což je GPS hra jako Pokemon GO. Chodí se krajinou a hledají/sbírají se dinosauři se kterými se pak zápasí. V tom mě kluk dostává jak zná jména dinosaurů o kterých jsem neměl ani ponětí.
    Jurassic World Alive - Apps on Google Play
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ludia.jw2&hl=en_US&gl=US
    Teď si oblíbil na Netflixu Pokémony. Tak nějak zatím odolávám pokušení mu prozradit že existuje Pokemon GO :)

Jinak již zmíněné Duplo Train a Town byly oblíbené. Už z toho "vyrostl".

#hra #playstation #mobil
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam