• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    YMLADRIShrajeme videohry s dětmi : Která hra vaše děti zatím nejvíc zaujala?
    tipy na videohry (batole?, předškolák, školák), co vás bavilo, jakou koupit myš, kontrolery, PC, tablet, nintendo, mobil. weby kde se dá učit jednoduše programovat. vtipné "didaktické" aplikace. zábava. hidden-object, tower defense, adventury, logické, RPG, turn-based souboje, sandboxy, crafting... mody do minecraftu. servery kde naše děcka můžou hrát spolu.

Web (hlašte chyby, pište texty): hry.amentum.cz

Skvělá game-based "škola" (nutno umět anglicky): recess.gg/explore
    rozbalit záhlaví
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    A jeden tip přihodím. Pozor, hráli jsme jenom DEMO, takže zážitek není kompletní. Dejte si tedy i svůj výzkum, zkuste demo.

Leif's Adventure: Netherworld Hero
    Hra mě zaujala, protože koncept je co-op pro dva hráče - rodič a dítě. Rodič hraje hlavního hrdinu, dítě hraje ducha co mu pomáhá. A jako to rozdělení je fakt znát. Je to akční skákačka/RPG. Hrdina tedy musí procházet náročným prostředím a bojovat. Duch je nesmrtelný, má svojí agendu (sbírá penízky) a pomáhá s puzzlema. Navíc může trochu pomáhat v soubojích (omráčí nepřítele světlem).

Co mě dostalo je fakt, že pro mě hra byla docela těžká (už i to demo). Souboje skoro jako v souls-like hrách, skákací sekvence hodně drsné na koordinaci pohybů. Naopak duch (dítě) má celkem pohodu, jen musí semtam asistovat u těch skákacích sekvencí (přepínat plošiny a tak). No a tohle mě láká. Rád hraju těžké hry a nevadí mi 10x zkoušet sekvenci, než se to podaří. Dítě tak může vidět tátův skill a houževnatost.

Bohužel ale syn (7), ikdyž je dobrý hráč a hráli jsme spolu dost co-op her, tak byl trochu vyděšen :). Bylo to na něj moc hektické, ikdyž on sám jako duch měl pohodu. Asi cítil ten můj stres a napětí.

Nicméně mám to ve Wishlistu a až spadne cena (nedávno to vyšlo, není to drahé), tak to koupím a ještě to zkusíme.
    Zároveň hra je nová, trochu "clunky" a jsou tam bugy. Vývojáři to patchují, ale asi se bude hodit trochu počkat ;).

PS: pozor, coop začne asi až po 20ti minutách hry - je tam dlouhý úvod kde běhá jen hrdina a nastartuje příběh.

Leif’s Adventure: Netherworld Hero Nintendo Switch Gameplay
    https://www.youtube.com/watch?v=VaPWZvhOlNg
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Další tip na coop hru s dítětem!

Nobody Saves the World - switch, steam, ps5, xbox
    Je to akční RPG kde se hlavní hrdina umí proměňovat v různé postavy. Každá postava má svoje skilly, ty se i dají kombinovat. Coop je jen pro dva hráče, ale je plnohodnotný. Oba máte stejné možnosti. Progress je rychlý a zajímavý. Nové a nové postavy baví a hra dobře motivuje je všechny zkoušet (a levelovat). Je tam i dobrý humor. Hraju to se synem (10) a baví ho to. Už jsme dali dvě session a chce hrát dál.

HRA JE PRÁVĚ ZLEVNĚNÁ - na Switchi i na Steamu, tak kdyžtak spěchejte.

Proč je to dobré pro děti
    - Hra je challenging, ale ve dvou je to akorát. Když jeden umře, tak se za chvíli oživí. Nesmí umřít oba.
    - Grafika je spíš komiksová, násilí je minimum (žádná krev).
    - Progress je rychlej, takže dopaminu je dost. Je pořád co objevovat.

V čem je to horší
    - Opět, je to anglicky. Takže buď překládáte, nebo dítě musí umět (což u nás platí).
    - Ovládání je trochu krkolomné. Je to součást hry (některé postavy se pohybují líp atd.), ale i tak to není úplně příjemný a občas to způsobí nechtěné zranění nebo smrt.

Nobody Saves the World | Review in 3 Minutes
    https://www.youtube.com/watch?v=ru51kDOTZYY
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    pro deti na druhem stupni (?) - co hraji u syna na kroužku, může být zajímavé https://www.thepromenade.ai/create/isekai

Introduced a few of our squad members to an AI powered RPG game called the Promenade we began discussing the names and backstories for our characters
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Opět tu dávám menší Nintendo Switch recenzi: Super Mario RPG

V plánu jsem to měl delší dobu. Z recenzí jsem tušil, že by to mohla být super vstupní brána do JRPG pro děti. Jednodušší systém, trochu i arkádové a Maria samozřejmě znají. A jako hrát za Bowsera, to není jen tak :). A tento plán se NAPLNIL! Je to super. Nejstarší (10) se k tomu opakovaně vrací (což je v konkurenci Robloxu fakt výkon) a začíná chápat návykovost RPGček ;).

Proč je to super pro děti
    - Ideálně zjednodušený RPG systém, který zachovává základy, ale dělá je přístupný. Základní leveling, základní skilly, základní equipment.
    - Suprový dětský příběh. Mario svět, zachraňování hvězd co plní dětská přání, vtipné scénky. A dobře napsané uvěřitelné postavy.
    - Hra není těžká a případně se dá hrát i na jednodušší obtížnost. Ale pozor, není to zadarmo. Jen dítě musí pochopit, že musí mít pořád plný inventář léčiva. Klasické RPG xD
    - Trochu arkádový styl - občas platforming, různé minihry a zajímavé změny prostředí. Udrží pozornost.
    - Vypíchnu dobře zpracované souboje. Ty jsou u RPG zásadní. A tady fungují fajn. Variabilita, různé skilly a hlavně quick-time event na útok a obranu, který umožňuje steamrollovat. Ale zároveň jsou tam i silnější nepřátelé, kteří i tak zatopí. Bossové jsou nápadití.
    - Celkově je to dotažené. Kdyby tam byly nedodělky, tak to u dětské hry je o to horší. To se tady nestalo.

Na co si dát pozor
    - Samozřejmě je to Nintendo only. Jinde si to asi jen tak nezahrajete.
    - Je to anglicky. Textu tam není moc, ale prostě hodí se tomu rozumět. Aspoň umět číst a zapamatovat si názvy kouzel atd.

Super Mario RPG Nintendo Switch Review
    https://www.youtube.com/watch?v=sY9M9AvGGVY
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Tak jsem zjistil, že děti vůbec nechápou vzrušení z grindění lootu v akčních RPG :D

Ok, tak aby to nebyl jen výkřík, tak dám zase minirecenzi - Zkusili jsme na Switchi Minecraft Dungeons. Imho dost kvalitní hra, promyšlená a dotažená. Ale trpí tím, že gameplay je až moc zjednodušený a monotónní.

Pár poznámek aneb proč to (a i není) fajn pro děti
    - Minecraft svět je dobře přenesen do aRPG. Monstra, mapa, mechaniky. Je to minecraft :)
    - Produkčně je to vymazlené. Grafika, ovládání, vyprávění (jednoduchého) příběhu. Daily questy, opakovatelnost.
    - Je to čisté aRPG, tedy boj, levelování a hledání lootu. A tím, že je to jednoduché na ovládání, tak je to super vstupní brána do tohoto žánru.
    - Paradoxně ta jednoduchost mizí u základního prvku hry - artefaktů. To je jediný zdroj variability boje (kouzla) ale je tolik druhů artefaktů, že se v tom děti ztratí. Něco se fakt těžko menšímu dítěti vysvětlí a něco se i hůř ovládá.
    - No a jak jsem psal, děti ten loot nebaví. A pak je hra vlastně nuda. Furt se jen drží A (útok) a bojuje. Navíc je to i místy těžké. Mladší si nepřečte popisky, takže mu říkám já co má použít (= nuda). Starší to přečte, ale už prokoukl, že grind je vlastně nuda. Má pravdu :)
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    YMLADRIS: Jak je tu psáno. Hodně z těch her vůbec nejsou strategické.

Já přihodím jednu stavěcí/příběhovou, co jsme zkoušeli - Dragon Quest Builders 2. To je něco jako Minecraft s prvky RPG a s příběhem.
    KULHY
    KULHY --- ---
    Mám takový tip ne úplně pro každého rodiče a pro každé dítě.

O víkendu jsem říkal sedmileťákovi — dneska vybírám hru já. Vybral jsem Barony, poměrně dost obtížné fantasy RPG roguelike z vlastního pohledu, kterým se teď tu a tam bavím. V zásadě lozíte podzemními kobkami níž a níž, čelíte monstrům, hladu, tmě, pastem, skromným hádankám, ale taky vlastní hamižnosti, sebekontrole a hlídání zdrojů. Celé to připomíná nějaké oldschoolové stolní RPG. Smrt je za každým rohem i špatným rozhodnutím.

Vtip je v tom, že to vypadá podobně jako Minecraft a dá se to hrát kooperativně (po síti, internetu, ale hlavně i na jedné rozdělené obrazovce a to až ve 4 hráčích — společně mezi dostupnými platformami PC, Mac, Linux, Switch). Byl to jen pokus, ale říkal jsem si, že bude sranda pokusit se udržet malýho naživu. Naprosto ho to pohltilo, pochopil že všude je nebezpečí a zkrátka věnoval veškerou pozornost přežití a pomáhal kde to šlo, seznamoval se s mechanismy. Umírali jsem ze začátku pořád a vůbec mu to nevadilo – okamžitě se naladil na smyčku Try-Fail-Learn-Repaet (jeden z důležitých vzorců, který mi videohry vtiskly). Za chvíli už hlásil: táto už máš velký hlad, táto nemámě louče, bacha ty předměty jsou prokletý, je tam kostlivec, tady jsem už byli apod. Dobrý je, že když je pořád jeden naživu, stačí dojít do dalšího patra a obživnou všichni. Je teda jen pro rodiče otrlejší hráče a musíte trochu investovat čas do naučení se základů, ale případná frustrace jde snížit hromadou dostupných nastavení. Osobně mi přišlo, že jsme si to hodně užili.

Barony: Quality of Death Update, Release Trailer
    https://www.youtube.com/watch?v=mOwOmV81NrQ
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Už jsem dříve psal, že hledám na Switch hry, které můžeme hrát s klukama (9 a 6) ve třech.

Pokud jste na tom podobně, tak tu mám jedno VAROVÁNÍ - avoid

Zaujalo mě akční RPG Trinity Trigger. Nevypadá to těžké a je to přímo designované na coop pro tři hráče. Nicméně po jedné herní session s klukama to odpískávám, je to nuda a vlastně mizerná hra. Nechápu ta vysoká hodnocení. Asi nostalgie.

Proč to nehrát s dětma v coop?

- RPG systém je až moc jednoduchý a nudný. Level postavy nicmoc neznamená, jen se vylepšují zbraně. Uspokojení z progressu se nedostavuje. To vadilo hlavně staršímu synovi, který chce víc RPG systém skillů a upgradů postavy.
    - Souboje jsou taky primitivní. Jen mačkání A a občas silnější útok. Dá se konfigurovat kombo té zbraně, ale vlastně to vůbec není poznat. Prostě jen mačkat A. Jo a uskakovat samozřejmě. Samotný boj pak působí umělohmotně. Údery postrádají jakousi fyziku, nepřátelé (kromě bossů) útočí taky ledabyle.
    - Postavy musí být spolu na obrazovce. To dává logiku. Jenže obecně je hra celkem zazoomovaná, takže místa moc není. Navíc nejde běžet až úplně ke kraji obrazovky, ale je tam jakýsi okraj. To obecně komplikuje pohyb. U bosse najednou nemůžu uhnout útoku, protože jsem na kraji. Ve městě se jeden z nás zasekne u schodů (což se dětem stane) a další na něj musí čekat... Frustrující.
    - Je tam jakýsi příběh, ale dodaný je až moc dlouhým tlacháním postav. Nemá smysl to číst a už vůbec převypravovat dětem.
    - Jen jedna postava (hlavní - já) může otevírat truhly a mluvit s NPC... Ano děti chtějí otvírat truhly.

Trinity Trigger Nintendo Switch Review!
    https://www.youtube.com/watch?v=kzfbcMEbiPg
    STAROJDA
    STAROJDA --- ---
    Po delší době napíšu jeden tip.

S klukama (6 a 9) jsem chtěl hrát nějaký akční RPG. Ten mladší se už celkem chytá (ověřil jsem na Cat Quest 2). Našel jsem tedy indie hru Ages Of Mages (Switch, PS4, Xbox,...) a jako docela to jde. Jsou tam bugy a glitche a FPS dropy, ale gameplay je docela fajn. Láká nás to hrát dál (i mě, akční RPGčka mám rád). Hra je kupodivu dost těžká. I na nejlehčí obtížnost je to výzva. V single playeru se to asi ani hrát nedá :).

Pokud to zkusíte, tak pár doporučení pro hraní s dětma:
    - Nejlehčí mág na ovládání je asi fialovej (blesky, samy se přichycují na nepřátele) a pak modrej (shotgun styl projektilů). Naopak červenej (firebally) a zelenej (kameny) jsou těžší na trefování.
    - Rozhodně je lepší to hrát s ProControllerem (nebo dvěma joycony), protože s oběma joysticky se lépe střílí. Tedy můžete couvat a u toho střílet dopředu. Na single joyconu jde střílet jen tam, kam jdete.

30-Second Review: Ages of Mages
    https://www.youtube.com/watch?v=gW10viz3r-k
    TRAGED
    TRAGED --- ---
    UBIK: Do toho jsme spadli teď o víkendu. Je v M$ Game Pass

Je to príma mix Animal Crossingu, RPG a Viva Piñata.
    6lete dělám tlumočníka z angličtiny, 13 léta jede sama na PC.

Už máme hotový Frozen, Ratatouille a WallEho a potřebujeme vylepšit konvičku a lopatu
    DAVESADE
    DAVESADE --- ---
    YMLADRIS: Jo, ja bych artillery klony, vcetne Worms, dal do strategickych her. Jak pises - jde o zisk pro rodice, ne o pedantnost.

Pokemoni - ti klasicti myslim - jsou takova zvlastni RPG se zamerenim na sberatelskej a kompletovaci element. Imho dobre pro deti.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    GHOSTSTALKER: vypada to ze ty artillery games se pocitaji mezi strategicke

Strategy video game - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Strategy_video_game

nejsem proti tu stranku o tech strategiich zkomplikovat, ale aby to pro ty rodice melo nejakej vyznam, hodilo by se to doplnit tipem na priklad takove hry, ktera bavi deti. Mas nejakou real time strategii pro decka? Dam tam proklik na ty MOBA veci co napsal Davesade. Mas turn based RPG pro decka?

Davesade tam zminuje ty pokemony, matne si vybavuju ze dite neco takoveho hralo, ale mozna to byl jen mod do minecraftu. Hraje nekdo Pokemony a je to strategicka hra?
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    YMLADRIS: Strategicke hry neni to same jako tahove hry. Jsou strategicke hry, ktere nejsou tahove (typicky real-time strategicke hry), a naopak tahove hry, ktere nejsou strategicke (napr. turn-based RPG; ani ty Worms podle nejsou strategickou hrou).
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    KERRAY: btw jak máš starý děti? my třeba doma jedeme hodně deskovky, syn začal se zajímat i o pen&paper rpg a tak sleduje různý kanály s touhle tématikou a na tom ořezaným youtubu pro děti nic není. Ad koukat na cokoli, když mě bylo 10, tak jsme se scházeli u kamarádů, co měli štěstí a měli doma video a dívali se na perly typu rambo nebo predator dabovaný rychlodabingem, když mi bylo tak 12-13 tak už jsme začali objevovat věci typu Josefina a nemyslím si, že to na mě zanechalo nějaké stopy. Tj i když jim to zakážeš, tak si k tomu cestu najdou. Mě stačí pro kontrolu u synka občas prolistovat historii na youtube a zatím jsem tam nenašel nic vyloženě závadnýho.
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RUTHAN: to video co jsem posilala se nezabyva tema aplikacema IRL, je to takovej fakt zaklad uvazovani proc jsou napr. RPG "zabavny". nevim nakolik se v tom postoupilo. vim, ze se to pouziva treba v nejakych appkach na budovani zivotnich navyku (cviceni, zdrava strava, meditace, zdravy spanek, ..). myslim ze ta behavioralni ekonomie je v tomto jasna a potvrzena: male realizovatelne kroky, odmeny, .. funguje lepe nez jen tak novorocni predsevzeti

shodou okolnosti to ted zkousim na synovi ohledne domaci vyuky cestiny (3. trida - pravopis, gramatika = totalni nezajem). Vyrobila jsem mapu uciva koupila samolepky, je na nem jake tema si kdy zvoli, chvili na tom delame (opet v celkem gamifikovanem webu umimecesky.cz) a pak samolepkou oznaci jaky to bylo ... ma nad tim celym vetsi kontrolu a snizila se intenzita boju "odmitam delat tu blbou cestinuuuuu" (dokud to byl nekonecny tunel, byl to dost zasek)

jinak muj dlouhodoby plan je pokusit se gamifikovat praktickou peci o domacnost (nikoho z nas doma to nezajima), jestli by to pak bylo prijemnejsi

priznam se ale ze jsem uplne nepochopila tvou namitku. gamifikace je imo od toho ze mas nejakej cil ale nemas willpower ho nasledovat, a proto potrebujes prubeznej prisun dopaminu ... , tak jak si to zaridit

KULHY
    KULHY --- ---
    Jednou tu uz zaznela #hra kterou jsem doted ignoroval a sam bych ji nehral, ale kdyz jsme koukali co noveho zkusit ze Stepanem (5), tak jsem tomu dal sanci. Stepan me svym nadsenim strhnul a hru jsme si desne uzivali, jakkoliv neni nicim vyjimecna ani originalni.

Minecraft Dungeons

- Akcni "RPG" v pohledu shora az pro 4 hrace, za me osobne 5+
    - Detmi oblibene porstredi Minecraftu
    - Ma to pavouky, zombiky, Creepery, kostlivce, lavu, poust, jeskyne, kobky, doly, hory, lesy, baziny, mece, sekery, luky, kouzla a specialni schopnosti, kamose pejsky, vylepsovani postavy, hledani lepsiho vybaveni…
    - Velmi fajn gaucovka ve vice hracich, bossove jsou obcas trochu tuhy a tak se hodi zkusenejsi hrac do party (rodic, starsi sourozenec)
    - Dostupna i skrze predplatne Game Pass

Minecraft Dungeons: Official Launch Trailer
    https://www.youtube.com/watch?v=KCbE47v1qVk

Minecraft Dungeons on Steam
    https://store.steampowered.com/app/1672970/Minecraft_Dungeons/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    RPG. Zkoumací hra, postup někam, obměňují se kulisy. Bojový systém. Po delší době hra, která autenticky baví i tatínka.

Save 75% on Torchlight III on Steam
    https://store.steampowered.com/app/1030210/Torchlight_III/
    YMLADRIS
    YMLADRIS --- ---
    #hra #rpg Undertale

Tuto RPG hru syn hraje už měsíce, muž mi k tomu řekl, že to moc nechápe, strašně komplexní lore. Syn k tomu říká
    - hraje se za dite, ktere spadlo do sopky a zkouma podzemni svet
    - uvodni lokace jsou celkem lehke, pak uz ne
    - je to jedina hra kterou zna, ve ktere si hrac muze zvolit, ze prisery nebude zabijet
    - .. jinak z nej nemuzu moc dostat v cem je to zabavne, ale docela ho to drzi

Undertale on Steam
    https://store.steampowered.com/app/391540/Undertale/

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam