• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    Pár pravidel, aneb co se tu smí a co ne..

    1. Chovejte se k sobě slušně a s respektem
    Tohle by tu asi ani nemuselo být napsané, ale jsme na Internetu, tak pro jistotu. Když s někým nesouhlasíte, buď sdělte svoje protiargumenty, nebo mlčte. Osobní výpady, urážky a výsměchy tady nebudou tolerovány.
    2. Nebojte se ptát se a sdílet své názory a zkušenosti, od toho tu ten prostor je.
    3. Držte se tématu.
    Může se stát, že tady někdo bude chtít v budoucnu najít nějakou informaci, tak mějte s tím chudákem slitování a reagujte jen k věci.


    O čem to tady je:
    Primárně o sdílení našich přístupů, ať funkčních nebo nefunkčních, na cestě k FN. O čemkoli, co vás ohledně FN a cesty k ní napadne.

    O čem to tady není:
    O technických věcech - o výběru brokera, pomoc s ovládáním platforem a podobně.
    rozbalit záhlaví
    CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    RUDY_CZ:
    DYNK:

    ted me napadlo. proc uz davno nekdo nevymyslel neco jako rodinne pojisteni? proste si nakliknes co za vsechny typy pojisteni chces a vyplivne ti to jeden balik za jednu cenu a ne to mit rozcrcany v deseti pojistovnach ze pak cloveku za rok prijde slozenka a abi nevi co to plati :) hezky appku k tomu prehlednou co ma pojisteno atd. kdyt v tomhle ma kazdej bordel kdo nema doma sanon :)))

    nebo se mozna pletu a neco takovyho existuje
    RUDY_CZ
    RUDY_CZ --- ---
    DYNK: Ten bod 3 by mě taky zajímal, zrovna to řeším :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DYNK: dulezity je taky, nevycitat si, co si udelal jako mladej. jak taky hromadu penez utratil jen za zabavu, ale nelituju toho. beru to jako zkusenost.
    DYNK
    DYNK --- ---
    LENNOX: myslim, ze mas porad dost casu.. Ja taky za mlada delal kokotiny typu daytrading, opcni strategie a potreboval jsem bejt velkej obchodnik. Kdybych tehdy ty penize jen zainvestoval a nechal lezet, tak jsem dneska taky jinde. Je dobry zacit co nejdriv, ale neni to nutna podminka.
    DYNK
    DYNK --- ---
    ILLUZE: To je hezky popsany postup!

    U bodu 1 naprosto souhlasim s tim jednim rokem. Ono uz jen obdobi letnich dovolenych s temi vydaji dost zamava, Vanoce to same. Takze sledovat naklady napriklad brezen - kveten, tak clovek dostane dost zkreslenej obrazek. K tomu vetsina pojistek se plati rocne, jak pises.

    Bod 3 by me zajimal podrobneji. Mam v sobe zakoreneny, ze "rozumnej clovek ma pojistku na vse". Ted jsem ve fazi, ze rozumove chapu, ze to neni pravda, ale nedokazu urcit kde je ta hranice co pojisteno mit a co ne. Pokud v tom nekdo mate jasneji, budu rad za tipy jak k tomu pristoupit. Osobne mam pojisteni odpovednosti, urazovku, havarijni, domacnost (ma to v baraku vubec smysl?), nemovitost (musim mit) a mozna jeste nejake dalsi, ted ten seznam nemam pred sebou. Rad bych to zredukoval, ale nevim jak k tomu pristoupit.

    Bod 4 jsem resil celkem aktivne a vse mam ted "nejvyhodneji jak to jen jde" :) Krome snizeni nakladu z toho mam i dobrej pocit, ze jsem se dostal na dobry ceny.

    Bod 6 nejsem schopnej zrealizovat. Se zenou jsme se o to parkrat pokouseli, ale skoncili jsme u toho, ze proste nechceme kupovat jine jidlo, nez kupujeme. Min chodime do restauraci, ale to je tak vsechno. Jidlo proste mame radi a sahat na nej nejspis nebudem.

    Jinak pod pojmem "maximalizace prijmu" si kazdy asi predstavujeme neco malinko jineho. Ja se sice snazim maximalizovat prijmy, ale ne tak, ze travim v praci vic casu. Spis se snazim byt na trhu prace atraktivni, udrzovat si prehled a neprodavat se levne. K tomu ale taky byla dlouha cesta. A kdyz uz si vymyslim nejaky svuj projekt bokem, tak to musi byt vic zabava, nez prace, abych nemel problem to delat ve svem osobnim (= ne rodinnem) volnem case.
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    VYHULENY_UFO: poradenstvi apod. rozhodne radeji, nez financni nezavislost formou zavislosti na jediny platforme, ktera ti zavre kohoutek a mas smulu. kolikrat jsme jiz videli tento pribeh...
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    NAVARA: vzdycky se da neco vyskrabnout. nicmene i s tim souvisi pointa - cas vyznamne hraje ve tvuj prospech, takze z mala mas casem hodne a cim pozdeji zacnes, tim vic musis sypat :)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    k financni nezavislosti taky muze prispet zakladni webiku, delani poradenstvi ci nataceni videjicek na jutub o financni nezavislosti. to je takovej ten klasickej pripad, kdy napisete knizku, jak vydelat prvni milion napsanim knizky o vydelavani. ;)
    MAGE
    MAGE --- ---
    Když tu jedem ty seznamy tak taky jeden mám =)
    1. Zbavit se dluhů (úrok 5% a více)
    2. Vytvořit si rezervu (3-12 měsíců nákladů/příjmů, aby měl člověk klidné spaní)
    3. Vymaxovat produkty se státní a zaměstnaneckou podporou (stavebko, důchodové připojištění...)
    4. Pravidelný nákup levného a širokého ETF
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    WARBABY8: Souhlasim. I kdyz se radi hypoteky technicky do kategorie pujcky, tak s urokem minulych let a s tim co se delo na trhu to byla uzasne vydelecna zalezitost.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    DYNK: No, já bych to z osobní zkušenosti minimalizací nenazvala. Jde to i střední cestou.
    A teď budu psát za sebe - rodina s 2 dětmi. A tam, pokud tedy člověk nechce obětovat rodinu a vztah, je to i o tom, že pojem maximalizovat příjmy, dost na hraně.

    Takže proces probíhal (po úkrocích v předchozích letech) takto:
    1. krokem bylo zmapování nákladů - ono se to nezdá, ale více méně to je záležitost 1 roku - vždy se najde něco, na co člověk zapomene (platby pojistek 1-2 x za rok, dovolené, kroužky, náklady za léčbu apod.) - jakž takž fungoval Excel, vůbec jsme se takhle hromadně nechytali s mobilními apkami, nakonec zabral až jeden specifický diář
    2. na provozní náklady určit jeden společný účet s ponecháním si svých dalších, kam se prostě posílá dohodnutá částka
    3. zrevidování pojistek, nákladů za satelit, elektřinu atd.
    4. zrevidování nákladů za elektrické spotřebiče apod., dodavatele služeb
    5. jejich výměna, případně dokoupení určitých spotřebičů do kuchyně
    6. evidence nákladů jídla + externí výdaje tohoto typu
    7. upřímně - teprve ve třetím roce jsme začali řešit investice a spoření (to probíhalo od druhého roku souběžně, ale spíše typu odkládání určitých částek na spořící účty "když se něco vysype" apod.)
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CHEWBACCA: Z toho si nic nedělej. Nevěřím, že moc lidí v 18ti nebo 25ti začne takhle přemýšlet. Mě to taky trvalo poměrně dlouho. Stačilo kdysi poslechnout radu kámoše a mohl jsem být dneska, tam kde snad budu až za pár let. ;-)

    ALTOR: neházel bych všechny dluhy do jednoho pytle. I když se mnou spoustu lidí nesouhlasí, tak třeba hypotéku považuji za vynikající investici.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    LENNOX: A měl jsi vůbec za mlada nějaký příjem, který - po odečtení všech nákladů a alespoň trochy užívání si toho mladí - by bylo možné do toho složeného úročení sypat? ;)
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    CHEWBACCA: je to jako s ruznyma jinyma vecma typu sport.. cim driv zacnes tim lepe. To co popisuje Dynk a taky par dalsich linku je snaha o uplnou nezavislost a celkem brzkou (vyrazne driv nez 65.. ale jsou dalsi cesty)

    Jeden z tech clanku v MMM mel nejakou takovouhle skalu:
    1. Plne fin. nezavislost (pasivni prijem vetsi nez vydaje)
    2. Investice tvori peknou cast prijmu
    3. Nemam moc investic ale nemam pujcky
    4. Mam pujcky ale celkem optimalni
    5. Mam pujcky, kreditky ale sem schopnej splacet
    6. Exekuce atp.

    Vtip je v tom pohnout se v tom zebricku co nejlepe k mensimu cislu.. kazdej krok spravnym smerem pomaha. Cest je jak se tady psalo vicero ale tohle je ucel.
    LENNOX
    LENNOX --- ---
    CHEWBACCA: na video jsem zatim nekoukal, ale kdybych se mohl vratit v case naucit sve mladsi a hloupejsi ja jednu jedinou vec, resp. ji prakticky pochopit a nasledne vyvodit adekvatni chovani, bylo by to slozeny uroceni :D
    CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    WARBABY8: chapu. bohuzel. v mladi az dodnes jsem trpel financni negramotnosti :-(
    WARBABY8
    WARBABY8 --- ---
    CHEWBACCA: kouzlo finanční nezávislosti je schované za operací, které se říká složené úročení. Jde o to, že čím dřív dokážeš nasbírat slušné portfolio, tím dřív ti začne generovat potřebný zisk, který převýší tvoje životní náklady. To znamená pokud si dokážeš v mládí odpustit nové auto nebo drahou dovolenou, tak v pozdějším věku toto uskromění může generovat zisk který ti pokryje každoroční dovolenou.
    CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    DYNK: souhlasim s temi dvema pristupy ale ten prvni moc nekoresponduje s financni nezavislosti aspon tedy z meho hlediska. pokud se bavim o financni nezavislosti, tak si predstavuji ze mam prijem penez at uz ze zamestnani nebo z pasivniho prijmu takovy, ze prave nemusim minimalizovat naklady. predstavuji si to prave tak ze si muzes dopravat to co mas rad, zazitky, cestovani, veci co maji pro daneho jedince v zivote smysl. To ze si budu utrhovat od huby a v 65 letech budu mit nasporeno a budu mozna fin. nezavisly, to asi neni terno, na druhou stranu lepsi nez bejt i v tomto veku bez penez. ten druhy pristup mi je sympatictejsi a mnohem vic v souladu s fin.nezavislosti.
    DYNK
    DYNK --- ---
    CHEWBACCA: Osobne kolem sebe vidim dva pristupy - bud minimalizace nakladu, nebo maximalizace prijmu pri plus-minus zachovani nakladu. Pro co nejdrivejsi dosazeni FN je samozrejme nejlepsi kombinovat jak minimalizaci nakladu, tak maximalizaci prijmu.

    Obvykle se setkavam spis s prvnim pristupem - minimalizaci nakladu. Ja osobne jdu spis tou druhou cestou. Snazim se drzet si co nejvyssi prijem v ramci oboru, vymyslet a realizovat napady na dalsi prijemy. V minimalizaci nakladu mam velke rezervy, ale jak uz jsem tu psal - kdybych naklady skutecne osekal, mel bych pocit, ze neziju zivot tak, aby me naplnoval. A celej smysl FN vidim v tom, ze clovek ma moznost si udelat zivot vic podle sebe.
    CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    díky za dalsi diskuzi o financich i kdyz s nazvem financni nezavislost, která je v mem pripade cloveka, ktery zatim ve 38 letech neumi absolutne hospodarit s penezi, zatim uplne mimo realitu. Nicmene zatim je to tu primarne o tom jak zkrotit sve vydaje coz me evokuje to, ze to je prvni krok k tomu jak se k financni nezavislosti priblizit.

    diky za par uzitecnych odkazu a pridavam jeden zajimavy rozhovor, ktery jsem nedavno slysel v ceste kolem zjistovani jak naklady s penezi. Neni to uplne podcast zamereny na detaily ale par rozumnych myslenek a vizi jak to bude s byty v Praze za par let a kam je nejlepsi investovat tam padlo od cloveka ktery se kolem financi a investovani mota 30 let.

    RADOVAN VÁVRA I Ladislav Sinai Podcast #69
    https://www.youtube.com/watch?v=FaY1fA4TPzU
    WOJTISHEK
    WOJTISHEK --- ---
    RUDY_CZ: s tou Prahou to chápu, tam je to spíše za trest. U nás na dálném východě (Frýdek-Místek) je ale auto pomalu nutnost, aby se člověk někam rozumně dostal :)

    Ony ty tabulky jsou obecně dobré, člověk si například zjistí, že než dávat denně 100 za kávu, vrátí se mu investice do kávovaru během 3-6 měsíců :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam