• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    BIMBAS
    BIMBAS --- ---
    KOOTCHA: ad to pojisteni. Pokud mas nemovitost nekde na samote a okolni pozemky jsou tvoje tak je to asi uplne jedno. Nicmene pokud tomu tak neni, je treba si uvedomit, ze pojisteni kryje i skodu na majetku dalsich osob vzniklou tvou udalosti. Typicky treba ocouzeni fasady od koure, vytopeni sklepu hasicskym zasahem atp.. Bylo by dobre aby nemel pojistku ani soused. Pak jeho pojistovna nebude chtit skodu uhradit po tobe a muzete si max rozbit hubu.:) Ja treba ppjisteni ppuzivam skoro kazdy pulrok na nejake plneni. Vyuzivam vzdy nejvyssi varianty a mam diky tomu klidne spani. Naopak bych si nedokazal predstavit byt bez ni. Uspory radeji pouziji jinak nez na pripadne skody
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    VYHULENY_UFO: když máš dědictví, tak ho začneš investovat. To je úplně jiná hra.
    CHEWBACCA
    CHEWBACCA --- ---
    CUKI: nemej splin z toho co bylo a tes se z protomnosti. nebyt minulost (ac negativni) nebyla by pozitivni pritomnost
    CUKI
    CUKI --- ---
    ILLUZE: Na výstavbu (firmy) to podle mě nějakou velkou dlouhodobou vazbu nemá, prostě se jen zvýšej ceny. Na mě ano, ale... No tak nebude takovej zisk no, ztrátu to nikomu neudělá, jen klesá hodnota peněz nic víc. roste cena práce a toho co si ta to koupit.

    Jinak ano já si splnil sen. Naučil jsem se přestat pořád za něčím hnát a začít žít :-)
    Nicméně v tom co jsem napsal, jsem chtěl naznačit, že stát se finančně nezávislým není ani tak o tom zvýšit fixní příjmy, jako zjistit co je opravdu pro mě důležité.

    Teď žiju šťastný život a největší splín mám z toho, že jsem se předtím pořád za něčím honil a zapomněl na to nejdůležitější-žít!
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    CUKI: Když ty jsi takový splněný sen :-))

    P.S.
    Jak se teď ale vyrovnáváš s prudkým zdražením stavebního materiálu?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DYNK: Možná by stálo za úvahu tu finanční nezávislost více rozvést. Co si pod ní vlastně představuješ?

    Já jsem se stal finančně nezávislý třeba ve chvíli kdy jsem opustil dobře placený svět IT. Tedy jsem přišel o velmi nadstandardní příjmy. Ale zároveň jsem si v tu dobu uvědomil co vlastně v životě potřebuji.
    Druhý krok byl, že jsem zjistil co si představuji od bydlení a to jsem si postavil. Tedy se rapidně snížili mé potřebné výdaje.

    Poslední krok je ten že jsem si zajistil pasivní příjem. Postavil jsem několik domků, které pronajímám..
    Tento krok trvá stále. Našetřím, koupím, postavím, pronajímám...


    Tedy abych to shrnul, vlastně nevím kdy se mi to povedlo, protože na tom stále pracuji, ale základ není podle mě v tom že budu mít velký pasivní příjem, ale v tom že si uvědomím co vlastně potřebuji. Znám lidi co jsou finančně nezávislí, aniž mají nějaký pasivní příjem.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    RUDOLF: tak je fajn, kdyz muzes cekat dedictvi. to se to pak buduje komunismus a pohodicka :D
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    To asi není o tom, že každému musí chutnat stejný jídlo. Ex-kolega koupil místo hypošky autobus, kterej přestavuje na obytnej vůz, protože trailer s kterým roky jezdil, měl svý mouchy. A chce s děckama nomádit a mezitím se starat o zavedený startup. Jako záloha mu jednou zbyde majetek po zazobaný babičce. Pro někoho je prostě omezení výdajů cesta a rozumný rizika dělaj život zábavný. Každej si hledá to svoje.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    osobne si financni nezavislost nepredstavuju tak, ze budu v osmdesati letech lezt na strechu a sam si cistit komin. [facepalm emotikon]
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KOOTCHA: No mne nebo muže mají po pár zkušenostech v patách a monitorujeme, co nám kdo a jak na baráku dělá.
    Beru to tak, že průběžnou údržbou ušetřím v základu víc.
    A co se týče té štětky do komína - kominík nám kontroluje jak věci kolem kotle, tak komín, průduch u domu vzadu a také krb. U něj nás upozornil na prasklinu, které jsme si nevšimli a mohlo to mít následky.

    Podobně nás revizák na hromosvod oznámil, že nám ho jistí "umětelové" odstřihli - my sami to neměli šanci zjistit. Takže i když mne svou povahou štve, tak ho na tu revizi pravidelně domlouvám.

    Základní zkušenost - když už pak řeším průser a musím někoho ad hoc sehnat, aby ten problém vyřešil, v 90 % jsme narazili na sígry, kteří okoukli situaci a snažili se nás obrat. Některým se to i povedlo - asi málokdo rozumí vnitřkům kotle apod.

    Takže volím raději cestu - po "kapkách", ale průběžně a raději prevence, než průser.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    KOOTCHA: Dunno, mne revizák na plynokotel ho v rámci kontroly rozebírá a čistí, už se tam i přeletovával nějaký spoj,… zabere mu to hodinu
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ILLUZE: No pointa toho liebesbriefu byla právě v tom, že z těch důvodů pojistku na barák nechci. Znamená to myslet na různý revize, který spíš než aby ti zabezpečily plynulej chod domácnosti, jsou jen tím, že ti někdo dá razítko na papír a na místo mnohdy ani nedorazí. Komedie, papírování, dokazování, ale jestli někdo vůbec strčil štětku do komína, to je v tom procesu skoro nepodstatný. Takže koupim kvalitní komín, tu štětku tam strčim radši sám a udělám to pořádně, abych požáru předešel.
    ARMADA
    ARMADA --- ---
    Ono cesta k větší finanční nezávislosti neznamená šetřit vždy a na všem
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KOOTCHA: Problém je v tom, že pokud chceš uplatnit pojistku, je potřeba dokladovat, že ses o ten komín staral.
    Takže štempl od kominíka to jistí.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ALTOR: Nový auto teď řešim a poprvý v životě si havarijko udělám. Minimálně na rok. V tý rovnici pojištění mi totiž figuruje ještě schopnost vlastní nápravy případný vzniklý situace a potenciální vliv na znehodnocení celý věci.

    U auta vim, že by mu vlivem havárky, třeba i mnou nezaviněný, spadla cena brutálně dolu, může bejt nepoužitelný a musel bych to kvůli záruce řešit v autorizáku. To je nesmyslně drahý a tak mi pojištění dává smysl. U starýho auta by se v poměru k jeho aktuální hodnotě to auto tak neznehodnotilo, mohl by to člověk řešit s nějakym Tondou z garáže, nebo sám a pojistka mi tak smysl nedává.

    U baráku vim, že jsem schopen všechno opravit sám a muselo by přijít velký peklo, aby se stalo něco, co mi dům totálně znehodnotí. Asi jen zemětřesení. Oproti tomu už jsem byl svědkem toho, jak po povodních půlka vesnice ostrouhala, kvůli slovíčkaření ve smlouvách (povodeň / potopa / živelní pohroma). Třeba takovej komín si fakt klidně 2x do roka vyčistim sám. Neni to žádná věda a nemusim nahánět a platit kominíka. Sice na to nemám papír, ale vim, že je to dobře udělaný. Pojištění v případě baráku generuje další náklady a vůbec neznamená, že mi někdo nějaký peníze vyplatí. Takže radši budu počítat s průserem a mít zálohu, než vyhazovat peníze jak večerníček a pak s prosíkem vhodně písemně formulovat znění události, aby mi milostpáni z pojišťovny dali nějakou korunu. Jsem ochoten akceptovat i riziko, že mi zbyde jen pozemek a budu začínat od nuly.
    Vybavení baráku je mi úplně putna.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    KRATIHLAV: Podle toho jak chapup Patrika tak ma spis maximalni averzi k riziku (temer hranicici k preferenci k nulovemu riziku)
    KOOTCHA: Zajimavej pohled te NLD rodiny. Je to asi opravdu o mire komfortu s urcitym rizikem a zavazky.
    To pojisteni je take zajimave tema. Muj pohled (po nejakem kratsim premysleni) je, ze nepotrebuju pojistovat veci, ktere mi neprinesou existencni problemy ztratit. Napriklad auto (ktere tedy ted nemam) bych ted mimo zakoneho pojisteni asi nepojistoval. Na druhou stranu dum na ktery bych setril pul zivota bych si asi pojistil. Vybaveni nikolik. Sance je to pekelne mala, ze se neco stane, ale lip se mi pak spi.
    KRATIHLAV
    KRATIHLAV --- ---
    FORTRESS: Pravda, Patrik je extrém v jednom směru. Má minimální averzí k riziku, takže spíš šetří, munchkinuje než investuje.
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    O optimalizaci nákladů na žití a konsolidaci pojistek a zbytností o tom by mohl pohovořit místní démon Patrik Chrz.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    naklady na baraku jako jsou pojistky, revize, platby za energie bys mel mit i v pripade, kdyz ten barak zdedis ci si ho postavis vlastnima rukama z cihel nakradenych v jzd.

    co se tyce pujcek typu hypotek, tak kazdy kdo si ji bere, si je vedom, ze k temto nakladum typu platby za energie, pojisteni, revize, proste pribude i splatka. nikdo si nebere snad pujcku s kverem u hlavy.

    a to vynecham 1000x opakovanou vec, ze vzit si hypoteku je nejlevnejsi zpusob, jak si pujcit prachy od banky.

    vzit si pujcky je celkem bezny i v podnikani, takova klasika. kolikrat jsem se setkal s tim, ze jsme si jako firma museli vzit preklenovaci uver napriklad v pripadech projektu hrazenych z eu. eu ti prispeje na projekt, pokud ho mas schvaleny, ale az po tom, co projekt dodelas a odevzdas v domluvenem stavu a terminu. jenze dodavatele materialu ti nebudou cekat, az ti eu posle penize po dokonceni projektu... atd. v podstate pujcky jsou beznou soucasti fungujicich firem a je treba vtipny, ze ti v v 65 letech uz hypoteku nikdo neda, ale kdyz mas 30let fungujici firmu, muzes dostat pujcku treba na stavbu skoliciho strediska nebo cehokoliv, co ti muze vydelavat. jak rika muj letity zamestnavatel v duchodovem veku "furt mi banka cpe nejaky penize"....
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    TANTRAMAN: Přidávám jen alternativní pohled. Sám bych se tou cestou neubíral. Ale nejde o monotónní práci. Dělat na baráku všechno je mnohem lepší, než dělat zedníka.

    Já postavil barák jen jeden, ale další už by se mi fakt stavět nechtěl.

    jen je dneska oblíbenou optikou to, že půjčit si peníze je snadný, tak pojďme roztočit investice. Jenže půjčka není jen úroková sazba, ale související náklady (pojistky majetku, tvoje, revize, doklady) a velká míra nejistoty (z vývoje trhu i vlastního života). A ta zátěž není zanedbatelná ani vyčíslitelná. Tak jsem to sem prdnul jako jinej úhel pohledu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam