• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    Pár pravidel, aneb co se tu smí a co ne..

    1. Chovejte se k sobě slušně a s respektem
    Tohle by tu asi ani nemuselo být napsané, ale jsme na Internetu, tak pro jistotu. Když s někým nesouhlasíte, buď sdělte svoje protiargumenty, nebo mlčte. Osobní výpady, urážky a výsměchy tady nebudou tolerovány.
    2. Nebojte se ptát se a sdílet své názory a zkušenosti, od toho tu ten prostor je.
    3. Držte se tématu.
    Může se stát, že tady někdo bude chtít v budoucnu najít nějakou informaci, tak mějte s tím chudákem slitování a reagujte jen k věci.


    O čem to tady je:
    Primárně o sdílení našich přístupů, ať funkčních nebo nefunkčních, na cestě k FN. O čemkoli, co vás ohledně FN a cesty k ní napadne.

    O čem to tady není:
    O technických věcech - o výběru brokera, pomoc s ovládáním platforem a podobně.
    rozbalit záhlaví
    BIMBAS
    BIMBAS --- ---
    KOOTCHA: ad to pojisteni. Pokud mas nemovitost nekde na samote a okolni pozemky jsou tvoje tak je to asi uplne jedno. Nicmene pokud tomu tak neni, je treba si uvedomit, ze pojisteni kryje i skodu na majetku dalsich osob vzniklou tvou udalosti. Typicky treba ocouzeni fasady od koure, vytopeni sklepu hasicskym zasahem atp.. Bylo by dobre aby nemel pojistku ani soused. Pak jeho pojistovna nebude chtit skodu uhradit po tobe a muzete si max rozbit hubu.:) Ja treba ppjisteni ppuzivam skoro kazdy pulrok na nejake plneni. Vyuzivam vzdy nejvyssi varianty a mam diky tomu klidne spani. Naopak bych si nedokazal predstavit byt bez ni. Uspory radeji pouziji jinak nez na pripadne skody
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    KOOTCHA: Problém je v tom, že pokud chceš uplatnit pojistku, je potřeba dokladovat, že ses o ten komín staral.
    Takže štempl od kominíka to jistí.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    ALTOR: Nový auto teď řešim a poprvý v životě si havarijko udělám. Minimálně na rok. V tý rovnici pojištění mi totiž figuruje ještě schopnost vlastní nápravy případný vzniklý situace a potenciální vliv na znehodnocení celý věci.

    U auta vim, že by mu vlivem havárky, třeba i mnou nezaviněný, spadla cena brutálně dolu, může bejt nepoužitelný a musel bych to kvůli záruce řešit v autorizáku. To je nesmyslně drahý a tak mi pojištění dává smysl. U starýho auta by se v poměru k jeho aktuální hodnotě to auto tak neznehodnotilo, mohl by to člověk řešit s nějakym Tondou z garáže, nebo sám a pojistka mi tak smysl nedává.

    U baráku vim, že jsem schopen všechno opravit sám a muselo by přijít velký peklo, aby se stalo něco, co mi dům totálně znehodnotí. Asi jen zemětřesení. Oproti tomu už jsem byl svědkem toho, jak po povodních půlka vesnice ostrouhala, kvůli slovíčkaření ve smlouvách (povodeň / potopa / živelní pohroma). Třeba takovej komín si fakt klidně 2x do roka vyčistim sám. Neni to žádná věda a nemusim nahánět a platit kominíka. Sice na to nemám papír, ale vim, že je to dobře udělaný. Pojištění v případě baráku generuje další náklady a vůbec neznamená, že mi někdo nějaký peníze vyplatí. Takže radši budu počítat s průserem a mít zálohu, než vyhazovat peníze jak večerníček a pak s prosíkem vhodně písemně formulovat znění události, aby mi milostpáni z pojišťovny dali nějakou korunu. Jsem ochoten akceptovat i riziko, že mi zbyde jen pozemek a budu začínat od nuly.
    Vybavení baráku je mi úplně putna.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    KRATIHLAV: Podle toho jak chapup Patrika tak ma spis maximalni averzi k riziku (temer hranicici k preferenci k nulovemu riziku)
    KOOTCHA: Zajimavej pohled te NLD rodiny. Je to asi opravdu o mire komfortu s urcitym rizikem a zavazky.
    To pojisteni je take zajimave tema. Muj pohled (po nejakem kratsim premysleni) je, ze nepotrebuju pojistovat veci, ktere mi neprinesou existencni problemy ztratit. Napriklad auto (ktere tedy ted nemam) bych ted mimo zakoneho pojisteni asi nepojistoval. Na druhou stranu dum na ktery bych setril pul zivota bych si asi pojistil. Vybaveni nikolik. Sance je to pekelne mala, ze se neco stane, ale lip se mi pak spi.
    KRATIHLAV
    KRATIHLAV --- ---
    FORTRESS: Pravda, Patrik je extrém v jednom směru. Má minimální averzí k riziku, takže spíš šetří, munchkinuje než investuje.
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    O optimalizaci nákladů na žití a konsolidaci pojistek a zbytností o tom by mohl pohovořit místní démon Patrik Chrz.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    naklady na baraku jako jsou pojistky, revize, platby za energie bys mel mit i v pripade, kdyz ten barak zdedis ci si ho postavis vlastnima rukama z cihel nakradenych v jzd.

    co se tyce pujcek typu hypotek, tak kazdy kdo si ji bere, si je vedom, ze k temto nakladum typu platby za energie, pojisteni, revize, proste pribude i splatka. nikdo si nebere snad pujcku s kverem u hlavy.

    a to vynecham 1000x opakovanou vec, ze vzit si hypoteku je nejlevnejsi zpusob, jak si pujcit prachy od banky.

    vzit si pujcky je celkem bezny i v podnikani, takova klasika. kolikrat jsem se setkal s tim, ze jsme si jako firma museli vzit preklenovaci uver napriklad v pripadech projektu hrazenych z eu. eu ti prispeje na projekt, pokud ho mas schvaleny, ale az po tom, co projekt dodelas a odevzdas v domluvenem stavu a terminu. jenze dodavatele materialu ti nebudou cekat, az ti eu posle penize po dokonceni projektu... atd. v podstate pujcky jsou beznou soucasti fungujicich firem a je treba vtipny, ze ti v v 65 letech uz hypoteku nikdo neda, ale kdyz mas 30let fungujici firmu, muzes dostat pujcku treba na stavbu skoliciho strediska nebo cehokoliv, co ti muze vydelavat. jak rika muj letity zamestnavatel v duchodovem veku "furt mi banka cpe nejaky penize"....
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    TANTRAMAN: Přidávám jen alternativní pohled. Sám bych se tou cestou neubíral. Ale nejde o monotónní práci. Dělat na baráku všechno je mnohem lepší, než dělat zedníka.

    Já postavil barák jen jeden, ale další už by se mi fakt stavět nechtěl.

    jen je dneska oblíbenou optikou to, že půjčit si peníze je snadný, tak pojďme roztočit investice. Jenže půjčka není jen úroková sazba, ale související náklady (pojistky majetku, tvoje, revize, doklady) a velká míra nejistoty (z vývoje trhu i vlastního života). A ta zátěž není zanedbatelná ani vyčíslitelná. Tak jsem to sem prdnul jako jinej úhel pohledu.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    VYHULENY_UFO: tak jinak, ja proste nechci.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TANTRAMAN: kamo, zednicit muzes az do smrti. :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KOOTCHA: to je taky reseni, vyprdnout se na pojistky nemovitosti, doufat, ze jsem tak kvalitni remeslnik, ze nevyhorim, ze mi nemovitost nesplachne voda, nesfoukne tornado ci pozar z blesku a hlavne ty uzasny moznosti. prodam byt v praze a vrhnu se na rekonstrukci statku ve spanu nebo nekde ve francii na riviere. taky je fajn, ze si muzu chodit sam pro vodu do studny, ve ktery je porad voda a nemusim platit za vodovodni rad, pestovat vlastni zeleninu, chovat vlastni slepice a kraliky a to srani do suchyho zachoda je taky fajn, protoze proc resit kanalizaci. a cim ses starsi, tim je to lepsi, protoze kdysi tak zila hromada starych lidi.
    TANTRAMAN
    TANTRAMAN --- ---
    KOOTCHA: tak to by pro me asi nebylo.

    do jakeho veku myslis ze se da zednicit?
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    Všichni tu řešej jak dosáhnout toho, aby jim pečený holubi lítali do huby, tak já sem dám jeden odpozorovanej alternativní případ, co by mohl někoho inspirovat.

    V jedný vsi nedaleko od nás kdysi zakotvili Holanďani. Celá rodina. Jejich koncept byl prostej. Prodali v NL nemovitost, koupili nějakou jinou v horšim stavu za zlomek ceny, do tý se přestěhovali celá rodina a začali jí opravovat. Z rozdílu cen žili a investovali do oprav. Investovali hlavně ale svůj čas a práci. Byli spolu celý dny. Naučili se řemesla, cestovali takhle po celý Evropě (dělali to tak opakovaně), zůstane po nich spousta pěknýho a práci mají zajištěnou.

    Je to teda dost hippie koncept, já bych do toho nešel, ale přišlo mi to inspirativní. Že i tak může být člověk finančně nezávislej.

    Moje vize je minimalizovat nutný vstupní náklady (bydlení, energie), vyškrtat všechny nepotřebný přisírky (pojistky a s nima související revize atd.), maximalizovat vlastní fyzický nasazení (práce je vždycky nejdražší) a vyhnout se v maximální možný míře půjčkám.

    Výsledkem sice nebude perpetuum mobile, ale ta svoboda a lehkost rozhodování o vlastnim osudu je k nezaplacení.
    Myslim, že se to na mym zdravotnim stavu podepíše mnohem líp, než kdybych maximalizoval výnosy a roztáčel hypošky ve velkym. Člověk pak neni při zemi a generuje to další náklady a strachy. Je to klišé, ale skromnej a jednoduchej život je imho mnohem efektivnější, snažší a příjemnější cesta, než hledat zlatý doly.
    MUXX
    MUXX --- ---
    NOISEGATE: Kdyz jsem si poridil dite a dum, tak jsem presel na zkraceny uvazek 0.8 a mel to tak skoro 6 let. Tak nejak jsem vsechno stihal. Dite slo do skoly, tak jsem presel na plnej uvazek, sice mam 20% platu plus, ale mam pocit ze nestiham vubec nic :/ ani praci, ani dite, ani dum. Volny cas je pro me sci-fi.
    NOISEGATE
    NOISEGATE --- ---
    DYNK: co s volným časem je zajímavý téma, pro většinu lidí je to asi úplný scifi, ale několik let jsem pracoval jen 4 dny v týdnu, poslední dobou se ale začínám opět vracet k pěti dnům v kanclu, byť po kratší domu (obvykle max. 6 hodin denně). Den volna navíc zní sice fajn, ale jsem založením spíš společenskej typ a když jsou všichni ostatní, vč. ženy, v práci, přestalo mi to postupně dávat smysl. Zatím jsme tedy bez dětí, až přijdou bude to asi jiná písnička :)
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    DYNK: Tak tam by byl postup jasný :))
    Minimálně bylo dobré se poučit z reálných zkušeností místních sousedů.
    Měli byty, koupili domy v místní čtvrti. Ti, co byty prodali, hypotéku splatili o pár let dříve než ti, co si byty ponechali.
    Ti druzí jsou teď vysmátí - měli příjem, který jim částečně umořoval hypotéku. A teď do bytů stěhují své potomky. Nebo si byty drží dál a cestují, investují…
    Ti první chystají finanční základ pro byty pro potomky. A ty náklady jsou dost jinde.
    DYNK
    DYNK --- ---
    ILLUZE: Dulezity je, ze vis kam smerujes a jdes si za tim. Jestli je tvym cilem pasivni prijem, nebo ciste "jen" vytvoreni nadstandardni rezervy je uz jen detail. Ta cesta je k tomu ve finale podobna. U takhle velke rezervy se potom uz taky da pracovat s nejakym rozlozenim tech financi do ruznych aktiv, aby alespon cast z toho jen pasivne nelezela na uctu a neztracela hodnotu.

    Deti jsou docela zajimava kapitola v mem financnim planu. Kdyz vychazim ze svych aktualnich prijmu a nakladu, tak mi vychazi, ze bych dostatecneho pasivniho prijmu mel dosahnout zhruba za 15 let. V te dobe bude detem 18 a 22, coz uz se pomalu blizi veku, kdy predpokladam, ze by mohly mit nejaky svuj castecny prijem (brigady) a mozna uz ani nebudou chtit bydlet s nami, kdo vi. Budu tedy v situaci, kdy budu mit pasivni prijem dimenzovany na ctyrclennou rodinu, ale na naklady uz za par let budeme jen dva. To je tedy takova moje skryta rezerva - kdyby se nadrilo naplnovat investicni plan, tak staci par let pockat. Za tu dobu jednak investice narostou (pokud nebude zrovna krize) a jednak se snizi naklady tim jak se deti budou postupne stavet na vlastni nohy.


    Co se tyka vnimani hypoteky, tak tam jsem si prosel taky zajimavym vyvojem - psal jsem o tom neco vedle, pokud by te to zajimalo [DYNK @ Osobní finance - Investice, úvěry, spoření, pojištění]
    DYNK
    DYNK --- ---
    MAGE: Tohle je normalne Excel, respektive Lobre Office Calc.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    DYNK: V tomhle se k tomu stavím asi skromně.
    Aktuálně mi postačí fungovat bez finančních závazků - bez hypotéky. Ale s budováním souběžné finanční rezervy na 2 roky, což není málo na čtyřčlennou rodinu se zachováním aktuálního životního standardu, s nutností fungovat s 1-2 auty a s velkou pravděpodobností placení soukromých škol dětem.

    Takže v současné době je pro mne pojem “finanční nezávislost” primárně o stavu “dluhy nula” (což je jaksi mimo aktuální trendy a s velkou pravděpodobností časem s mužem změníme názor) a zachování si slušné životní úrovně ve vyšším věku, nespoléhat se na důchod a mít funkční portfolio pasivních příjmů.
    MAGE
    MAGE --- ---
    DYNK: v cem delas ty grafy?
    DYNK
    DYNK --- ---
    HLIDKA: Já osobně to naplánované mít potřebuju - jednak proto, abych si mohl čas od času připomenout proč to dělám a také proto, abych mohl vyhodnocovat jestli se mi plán daří naplňovat, nebo ne. S tím, že se to naplánovat nedá nesouhlasím. Samozřejmě se plán může (a pravděpodobně bude) v čase měnit podle aktuálního vývoje, to mi přijde přirozené.

    Ono v životě nejde s jistotou plánovat nic, ale to už je trošku na jinou debatu:)
    DYNK
    DYNK --- ---
    ILLUZE: Ono je to dost individuální a je tam hodně proměnných (inflace, zhodnocení investic). Takže ten výsledek není nic, na co by se dalo skálopevně spolehnout. Je to spíš k tomu, aby člověk získal představu co je a co není reálné.

    Když to vezmu na příkladu, který jsem uvedl níže, tak ten odpovídá člověku, který má teď zainvestované dva miliony korun a po těch patnáct let odkládá do investic 25 tis. Kč měsíčně. Klíčovou roli tady hraje čas (díky složenému úročení), takže pokud by člověk nechtěl FN za 15 let, ale až za 25 let, tak mu místo 25 tis. Kč stačí odkládat 5 tis. Kč měsíčně.

    Pro úplnost ještě dodám, že v příkladu se počítá s každoroční inflací 2.5 % a očekávaným zhodnocením investic 8.3 % před započtením inflace. Osobně to považuju za realistický scénář, ale to je subjektivní.

    Mám rád grafy, takže přikládám ještě pro názornost oba scénáře. Oranžová čárkovaná linka znázorňuje cílovou částku, která díky inflaci není konstantní, ale nehezky utíká stále výš a výš. Tečkovaná fialová reprezentuje očekávaný vývoj investic (vklady a zhodnocení). Ve chvíli, kdy se ty dvě linky protnou, tak je dosaženo FN.

    Pravidelná investice 25tis. Kč měsíčně:


    Pravidelná investice 5tis. Kč měsíčně:
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam