• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: za relativne kratkou dobu. zadna rychlokvaska, jako pump cen kovu, ale normalni ekonomicky proces od bodu nula. co se tyce poznamek o neekologicnosti, tim argumentuji lide, kteri prd vedi a nedokazi si srovnat spotrebu energie pri tezbe bitcoinu napriklad s energiemi, ktere spalis kvuli bankovnim transakcnim ci jen pohonem datacenter provozujicich socialni site... a to vynecham paleni nafty pri stavbe domu a tak. :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    VYHULENY_UFO: Ale za jakou dobu? Tohle se odehrálo v rámci několika měsíců...

    Jinak krypto je sice nezanedbatelné riziko ale velmi dobrá investice o tom žádná. Mě je jen proti srsti její neekologičnost, proto do ní nejdu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    VYHULENY_UFO: pokud pocitam dobre, moje kryptoinvestice do bytu byla 38nasobek puvodni porizovaci hodnoty bitcoinu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: dovolim si upozornit, ze kdo neposlouchal rady xchaose a investoval do krypta v dobe, kdy on snil o piratecoinu, tak dneska jede triceti-ctyriceti-padesatinasobky a dalsi nasobky v pohode a kam se hrabe stodola plna kovu :D
    CUKI
    CUKI --- ---
    XCHAOS: Co se tam píše? Nemám předplatné? Hořčík se skladuje trvale v atmosféře dusíku ne? O 3měsících nic nevím, ale já ho doma neskladuju. Pamatuju si jen pokusy ze školních let na vzduchu a ve vodě :-D.
    Každopádně Zrovna jsem kupoval kabely CYKY od týpka co toho má plnej sklad odhadem za několik mega a dneska to jede za trojnásobek, kam se hrabe investování do nemovitostí a krypta :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CUKI: hořčík je skladovatelný 3 měsíce, než zoxiduje, ty spekulante jeden :-)
    Subscribe to read | Financial Times
    https://www.ft.com/content/1611e936-08a5-4654-987e-664f50133a4b
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: promin, ale tohle uz davno vi kazdej sberac kovu. [facepalm emotikon]
    ABAP
    ABAP --- ---
    CUKI: kupujte AdBlue, jde nahoru a nebude.
    CUKI
    CUKI --- ---
    Jinak jestli někdo chce dobrej typ na investice, Kupujte jakékoliv kovy, Cu, Mg, Co, Li, krátkodobě i Al a Fe...
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    ILLUZE: Praha 65+ (horni hranice neomezena, spodni dle toho ze se nejak totalne silene neomezujou)
    GEISHA: 15 - 4 lidi
    GHOSTSTALKER: Mne to prijde relevantni. Finacni nezavislost je castecne i o nakladech. Ac je to pomerove vzdy otazka, viz co pise Kootcha, tak cest je tam nekolik. A benchmark muze byt hodnotny pro nekoho kdo o tom premysli.
    GHORMOON: Pokud Te uhani nejaka poradkyne tak zakladni pravidlo je ze nejak uzasne vyhodne to nebude. Uhaneni je draha zalezitost. Kdyz budes trochu aktivni tak najdes vyhodnejsi veci.
    ACKO: No nevidelaval na tom no :) Nejlip si neco nacist.. jsou vyjimky dobrych poradcu, ale obavam se, ze malo z nich se specializuje na male klienty (nebo jsem je zatim nepotkal)
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    CUKI: Nemělo by být z tolika nemovitostí tak 4-5x tolik?

    Jinak pro me je finanční nezávislost to že si můžu koupit cokoliv aniž bych sledoval kolik to stojí a zároveň limitovat na 0 (stát zanedbejme) počet lidí které musím poslouchat.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    CUKI: ja bych teda za 15k mesicne cestovat nemohl, ale je fakt, ze na stop uz sem starej a na spani pod sirakem v lese taky, takovy srani v prirode me fakt desi. to ma holt kazdej jinej, ja uz vyzaduju nejakej ten servis pro sebe.
    CUKI
    CUKI --- ---
    VYHULENY_UFO: Desítky nemovitostí? To víš asi o něčem co já ne :-D
    8 napsal že mi 15k stačí ne že je to můj jediný příjem, ale víc prostě neutratím, nemám za co. Protože to nepotřebuju. nikomu to nevnucuju. Každý má svojí cestu.
    Mě ta má vyhovuje, stejně jako možná tobě ta tvá. A +-50 mi tedy naštěstí taky není :-D

    Ale za to ve svých necelých 40ti si mohu dovolit udělat čas a jen na několik měsíců ročně cestovat. Mohu si kdykoliv udělat čas na svou rodinu kdy je to potřeba. Můžu dělat práci která mě baví a vybírat si dělat to co chci. Někdy to dělám třeba zadarmo, protože mi to umožní má situace a mohu si to dovolit. Nepracuji protože musím, ale protože chci. A to je to co je pro mě největším bohatstvím.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    GHOSTSTALKER: to nemusis, ja tvrdim, ze kvuli tomu, aby ses mel dobre, musis hlavne pracovat a nezabijet cas. a pracovat musis tvrde. jak se rika, za stestim musis jit, na stesti si nepockas.
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    VYHULENY_UFO: To ale pises o uplne jine urovni bohatstvi. Na to, abys byl financne nezavisly, opravdu nemusis byt reditelem spolecnosti ani podnikatelem.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    ACKO: ne tady se to zuzilo na to, ze cuki vlastni desitky nemovitosti, ale zivotni styl ma orezany na prijem 15k mesicne.

    ja si teda rad obcas vyhodim z kopytka, protoze minimalni mzdu jsem si uzil jako elev v it a ted si rad i uziju plodu dlouholete kariery, penize sice nejsou vsechno, ale chci si zivot uzit, tak abych mel aspon na co vzpominat. a zit ve veku +-50let za 15k mesicne fakt neni muj zivotni cil.
    jasny, kazdej to ma jinak, nicmene k dosazeni financni nezavislosti a nebo aspon prijmu, kterym si uspokojis sve potreby a touhy, musis proste makat. sezenim na internetu a celodennim zvanenim o tom, kolik toho mas, co delas, proste nevydelas a hlavne na internetu si kazdej rad svy uspechy zvelici. to rikam jako obycejnej malomestak, kterej dela akorat blbyho predsedu svj a ma matku ucetni.

    co ja znam opravdu uspesne muze, viz treba lide, pro ktere pracuji, tak ti rozhodne netravi cele dny na fejsikach ci nyxech. mi zamestnavatele travili ze zacatku svych podnikatelskych karier v praci 15-18h denne, vikendy nevikendy a az ted v dobe svych duchodovych veku maji procesy nastaveny tak, ze chodi do prace na 2-3ny v tydnu na par hodin, protoze maji kolem sebe zodpovedny lidi, kteri za ne dost veci udelaji. jak ses reditel soukrome spolecnosti, jednas uz jen s rediteli jinych spolecnosti a domlouvas u vina byznys.

    to je stejny jako s uspesnyma zenama matkama. co znam uspesny zeny podnikatelky s detmi, tak ani ty rozhodne netravi cely dny na nyxech ci facebookach v auditkach, kde davaji rady jinym matkam....
    GHOSTSTALKER
    GHOSTSTALKER --- ---
    ACKO: Nevim, jak jsi na neco takoveho prisla - nevybavuji si zde prispevek (rozhodne ne muj), ktery by vyznival tak, ze nekdo spori proto, aby co nejdrive prestal pracovat. Je to o tom, jak sama pises, abych mel moznost prestat pracovat (coz neznamena, ze tak skutecne ucinim). Vetsina lidi, ktera ma nejaky financni plan postaveny na tom, ze chteji byt v roce X financne nezavisli, po dosazeni toho roku X zjisti, ze chce dale pracovat (ackoli nemusi) - a je to samozrejme v poradku, protoze pak ten plan muze dopadnout jen lepe (prodluzujes obdobi sporeni a odkladas obdobi cerpani). Horsi je, kdyz nemas zadny plan - nevis, kolik majetku budes zhruba potrebovat a co delat, abys ho vytvorila.
    ACKO
    ACKO --- ---
    DYNK: nojo, ale jak už bylo řečeno, až děti vyrostou, najednou ti hrozně času přibyde :-) jinak práce na zkrácený uvaze je skvělé řešení, já když jsem měla dceru malou, pracovala jsem na 6 hodin a stíhala jsem s přehledem všechno, když jsem to pak natahla na normální pracovní dobu, byl to šok, protože jsem nestíhala absolutně nic.
    DYNK
    DYNK --- ---
    ACKO: Me prace taky bavi a uplne bych prestat urcite nechtel. Mam ale mnoho dalsich aktivit, ktere bych rad delal a pri praci na plny uvazek na ne nezbyva cas - napriklad outdoorove konicky, (zatim) nevydelecny projekt, cestovani, traveni casu s detma, rodicema, udrzba a zvelebovani nemovitosti. Me proste nevyhovuje travit vetsinu zivota praci. Mam rad pestry zivot a full time job mi ho neumoznuje.
    ACKO
    ACKO --- ---
    Já v tom vašem filozofování o finanční nezávislosti vidím hlavní problém v tom, že to směřujete k tomu, kolik je třeba mít aktiv a jaká částka vám bude stačit, abyste mohli přestat co nejdříve pracovat a pak si konečně realizovat ten nezávislý život. Jako pokud vás práce štve a chodíte tam jen kvůli penězům, tak to fakt děláte blbě. Ten zabitý čas vám nikdo nikdy nevrátí. Já svoji finanční nezávislost řeším z toho úhlu pohledu, jestli bych mohla přestat pracovat, kdyby nastaly nějaké okolnosti, že bych k tomu byla donucena a jinak fakt hodlám v pohodě pracovat nejméně do těch 65 i dýl, podle situace.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam