• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DYNKFinanční nezávislost
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    PIPLA: PIPLA: správně to říká NYKRUK: není nutně o oboru, který ti to umožní, ale o tobě, že si takové možnosti vytvoříš s lidmi, co tě chtějí platit za tvoji práci.

    Znám lidi co fotí, programují, překládají nebo tlumočí. Všichni si podmínky vytvořili, aby pracovali kdy a jak jim to vyhovuje.

    Jsou webové služby jako Toptal pro IT nebo jine pro weby krátkodobou Freelancing práci v jiných oborech. Ale nikdo tam z tebe na zadek nespadne a musíš dokázat, že to dodáš v dohodnutý čas a kvalitě. Tj. budeš si muset vybudovat reputaci a budeš v konkurenci lidí, co si tu reputaci taky budují.

    Imho fotografovní a kamera jsou ideální pro režim práce kdy chceš a na čem se dohodneš. Ale představa, že dodáš práci právě ve chvíli kdy ty potřebuješ je trochu naivní. Musíš si vytvořit reputaci mezi klienty a pak budeš v pozici, že si vybereš práci jen když chceš.

    Pokud nemáš potřebu si budovat reputaci v nějakém oboru, tak ti zbývají nízko-kvalifikované práce v továrnách ale McDonalds.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    NYKRUK: Díky, že jsi to napsal jako první.
    Z osobní zkušenosti kolem - podobně flexi fungování mezi mými známými vyplynulo z jejich jedinečných schopností a nějakého typu nadání.
    Vyrábí hudební nástroje, malují, vyrábí loutky, miniatury, jsou investigativními novináři apod. Mají stálé zákazníky - ti si na výsledek jejich práce počkají, vědí, že dostanou kvalitu, kterou adekvátně zaplatí.

    Jinak ostatní - včetně grafiků, programátorů, spisovatelů, stavitelů, architektů, projekťáků, zahradníků- všichni to mají ve vlnách - termíny + vyčerpávající práce / musí dodat svou práci v požadované kvalitě ve stanoveném termínu - pak “padnou” a cestují, věnují se jiné své tvorbě. Omezuje je to v možnosti si vytvořit větší finanční polštář. S věkem a senioritou zkušeností potřebují příjemnější zázemí jak v cestování, tak pro svou práci + lepší vybavení.

    No a pak poměrně mladá generace - většinou tak do 33-35 let (to je většinou zlomový věk) - prostě někam vyjedou a cestu si platí z nárazových prací - pomoc na farmě, v Mekáči, číšnické práce apod. Mám tak pár známých, co podobně renovují vesnické ruiny. Pár měsíců makají, pár pak na svém. A tak dokola, dokud nepřijde rodina nebo se jim nestane něco zásadního v životě.
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    PIPLA: Zásadní fakt je ten, že se vůbec ptáš, co máš dělat, abys byla nezávislá. Tím se předem stavíš do pozice zaměstnance a tím pádem člověka na někom závislém. Dokud nenajdeš díru na trhu, tak jsi pořád závislá... Musíš to otočit tak, aby zákazník byl závislý na Tobě. Prostě vytvořit obor ve kterém budeš první.
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    PIPLA: Tak to opravdu dost menis zadani. Pokud je pozadavkem pracuji kdy se mi zachce tak to se dost rapidne snizuje vyber.
    Nejbliz k tomu maji kreativni prace. Malir, spisovatel, video blogger, fotograf atp.
    Jinde a to vcetne toho programovani a i prekladani je urcita mira dostupnosti zakladnim predpokladem.
    KAZATELL
    KAZATELL --- ---
    PIPLA: Dřív bývala možnost takového přivýdělku na NETu jako obchodník. Šlo o to že společnost co to provozovala prodávala prakticky všechno a obchodník se jen zaregistroval a když chtěl pracovat tak volal/psal klientům buď svým, nebo si nechal generovat z databáze. Jestli to ještě funguje nevím.
    A podobně by šla dělat asi i nějaká investigativní novinařina, nebo psaní článků. Nevím už v jaké to bylo časopise, ale sháněli lidi co jim budou přispívat. Přispěvatel mohl napsat jeden článek za rok nebo třeba 5 každý den.
    PIPLA
    PIPLA --- ---
    MAGE:
    DYNK:
    tady právě neplatí, že můžu kdykoliv si to dělat, kdy se mi zachce - jako účetní jsem pak nucena v určité termíny něco odevzdat, jako lektorka bych zase musela být online v určitou domluvenou hodinu... jako asistentka někoho musím být taky na příjmu, když mne někdo potřebuje... právě hledám něco, že když se mi bude chtít vydělávat, otevřu pc a jdu na to. Když nebude, tak měsíc na to nesáhnu...

    Jinak jsem fotografka a kameramanka... to je všechno, co umím :-) Takže jediné, co mne napadlo v oboru je fotit do fotobank.... ale vím, že je to dost piplavá práce :D a chce nafotit tisíce fotek, než se mi začne něco prodávat, takže jednou za čas vyfotit pár fotek... je asi dost k ničemu.

    Zajímalo mne tedy, jestli existuje nějaká taková práce, po které lze kdykoliv bez závazku sáhnout, udělat ji, odevzdat, dostat penízky.... Že nikomu dopředu nic neslibuji, nezavazuji se...

    Napadlo mne třeba přepisovat nějaký mluvený text z nějaké databáze.... ale to asi už dělají počítače.... nevím...

    tak zjišťuji, jaké jsou možnosti. Díík za cokoliv i jako brainstroming :-)
    DYNK
    DYNK --- ---
    PIPLA: nějaké grafické práce třeba. Online jde dělat i asistentka, dokonce jsem někde zahlédl, že někdo z obytňáku dělal online "nursing", ale detaily nevím. A případně cokoli učit jde taky online.
    JINX
    JINX --- ---
    PIPLA: asi bude dobre vychazet z toho co uz umis, začínat od nuly s vidinou zisku neni vzdycky to prave :-) zkus se podívat na monetizaci obsahu na Gumroad, YT a Instagramu no a když nic neumis tak onlyfans jak pasou ostatní :)

    BTW, s tim IT a prace odkudkoliv na světě - do jiste miry to jde u nějakého jednoduchého kódování nebo copywritingu, ale bez minimálně jednoho monitoru to uz nebyva moc easy. Da se sice někdy najít nějaký coworking kde monitory mají k dispozici ale na tohle se člověk nemůže vždycky spolehat.
    MAGE
    MAGE --- ---
    PIPLA: účetní, lektorka...
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    PIPLA: Prekladatelka, virtualni asistentka, onlyfans/porno, blogger
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Různý studentský brigády typu McD? Ono zas tak moc té odborné zakázkové práce, co se dá dělat nahodile a bez většího portfolia zkušeností, moc není…
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    PIPLA: Rentiér.
    PIPLA
    PIPLA --- ---
    87HIGHFLYER: hmm... dobře, díky! a něco jiného než IT? :-)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    PIPLA: Dost věcí v IT. Jestli nemáš vůbec zkušenosti, dobrá vstupní brána je třeba software testing. Pokud bys hledala nějakej kurz, koukni na czechitas nebo pyladies. A z vlastní zkušenosti - neměj obavy, že to pro tebe není. IT je dneska tak široký odvětví, že se v tom může najít skoro každej.
    PIPLA
    PIPLA --- ---
    Ahoj, přijde mi, že to sem patří.

    Hledám práci, kterou jde dělat odkudkoliv a kdykoliv. Takže takový typický příklad - spisovatelka :-) Ale.... něco jinčího?
    Abych si řekla - teď se mi chce chvíli pracovat a chvíli vydělávat, tak se vrhnu na toto:...?

    A na trejdování nejsem.... takže něco jinčího, prosím, napadá vás něco? Díík. :-)
    DYNK
    DYNK --- ---
    Dneska me prijemne prekvapil dil podcastu Balanc. Z nazvu jsem nemel velka ocekavani, ale ve finale to, co tam zaznelo povazuju za jeden ze zakladnich kamenu (nejenom) pri ceste k financni nezavislosti.

    Kolik peněz potřebujete ke štěstí? Vztah k majetku vzniká v rodině, můžeme ho přehodnotit | Radio Wave
    https://wave.rozhlas.cz/kolik-penez-potrebujete-ke-stesti-vztah-k-majetku-vznika-v-rodine-muzeme-ho-8652594
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    MAGE: Co popisujes na inflacni spiralu na mzdach - tam to ve vetsine statu kde sem z prvni rady videl efekt inflace vetsinou tlaci mene. (ty jsou dost casto spis v tahu). Ale urcite mas pravdu, ze to efekt ma.

    Jako situace v CR mne ted malinko znervoznuje.
    1. Hlavni pilir vlady pro podporu firmam byly bankovni garance
    2. Firmy si diky tomu vzali za rekordne nizke sazby vyrazne vetsi uvery
    3. CNB jim ted ty uvery dost brutalne zdrazila (v nekterych pripadech treba 3x)

    Neco takovyho neni nic prijemnyho pro firmy ve zdravem stavu a stabilnim trhu. Co to udela ted bude zajimave.
    MAGE
    MAGE --- ---
    ALTOR: bude co nejdrive potreba zrusit ty ruzne covid podpory aby se zchladil trh prace a nebyl takovy tlak na zvysovani mezd ktery roztaci tu inflacni spiralu = potrebuji pridat protoze se zdrazuje = zdrazuje se protoze se lidem muselo pridat...
    ALTOR
    ALTOR --- ---
    CUKI: Jsou tady dva aspekty:
    1. Takzvana bazalni inflace vs inflacni spirala
    2. Promitnuti inflace do cen akcii
    Ohledne prvniho bodu - dle toho co jsem videl dost zalezi na tom jestli trh zacne panikarit (firmy maji jako primarni tema tlak inflace a zvysuji casto, vse jde (jak od lidi tak firem) na spotrebu) a nebo je tam impulz, zadna velka panika a ustali se to. Mixujou se do toho samozrejme taky dost efekty velkeho znehodnoceni men, balancu zahranicniho obchodu, urokovych sazeb atd. Pokud se to povede ustat bez neprilis spatnych vnejsich vlivu tak se da spolehat na ustaleni po par letech inflacniho narazu.
    Ohledne druheho bodu - Jsou na to ruzne studie. Zjednodusene to zpusobuje vykyvy trhu a dost pravdepodobne v dlouhodobem hledisku i inflace zveda o neco cenu vetsiny akcii. Ale tohle uz se tezko zobecnuje vzhledem k tomu, ze ruzne typy akciovych titulu reaguji ruzne.
    CUKI
    CUKI --- ---
    GHOSTSTALKER: Tak už si rozumíme a máme to stejně. Tvé předchozí příspěvky jsem pochopil přesně opačně. Protože reálná hodnota je ta co za to reálně dostaneš. Nikoli ta nominální.
    ALTOR: jj tohle dává smysl.
    Docela by mě zajímalo do jaké míry se trh sám srovnává (zprůměruje inflaci) a do jaké míry se srovná pouze větším množstvím hodnot?
    Tedy aby to nebylo pochopeno špatně. Pokud se zvýší v nějakém ohledu (ne nutně napříč trhem) inflace. Jestli tento fakt bude v budoucnu trh táhnout ke snížení v budoucích letech.
    Podle mě v některých ohledech takto trh funguje. Jindy je to nezávislé. Například při změně výrobní technologie, využívání jiných surovin a pod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam