• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HOWKINGChodíme!
    Sportovní chůze (aneb běhání pro ty, co už se bojí o své klouby). Žádná pohodová turistika, ale velmi rychlá chůze na delší tratě. Třeba 21 km pod tři hodiny - můj osobní rekord. Nejde o techniku rychlochůze aka Jožka Pribiliněc, ale normální, leč velmi svižnou chůzi v přírodě.
    rozbalit záhlaví
    FOOTFAN
    FOOTFAN --- ---
    ALONSY: Může to být špatným držením těla a tím, že přetěžuješ jednu stranu. A batoh to jen zhorší. Hůlky by naopak pomoci mohly. Mně na nich vždycky přijde otravné přenastavování, podle toho jestli rovina, z kopce nebo do kopce.
    KURE
    KURE --- ---
    ALONSY: před dávnými a dávnými lety, když jsem se doslechl o nordic walking, tak jsem chtěl hned pořádný, takže jsem vzal nějaký drHÝ dvoudílný teleskopicky Leki. Pak jsem zjistil, že potřebuju delší, takže jsem je věnoval mamince a koupil ještě dražší třídílný leki. No úplně toho nelituju protože teď, skoro o deset let později jako když najdeš.
    nějaký takový https://www.skolachuze.cz/index.php?produkt=461&gad_source=1&mwg_rnd=1519387

Sranda stranou, na leki mě baví že máš takovou jako "rukavičku" kterou snadno palcem odklikneš z hůlky takže při zastávce na napití a čůrání je minimální oser s manipulací. Navíc ta rukavička dobře přenáší sílu, takže při delší či ostřejší chůzi nemáš unavený ruce (někdy to nepřipínám protože naopak chci cvičit úchop)
    Maj korkovej grip, takže jsou příjemný do ruky v zimě v létě a ty moje nejsou dýlkově stavitelný takže nemusim nic štelovat.
    Zkušenost s levnejma hůlkama měla mami, kdy se jí nějaká noname doslova rozpadla v ruce. (pak jsem ji dal ty svoje)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    FOOTFAN: Lehký, s vodou a mikinou. :-)
    Chtěla bych si tam časem hodit nějakou váhu, ale zatím mam co dělat sama se sebou.

KURE: Uf uf. Ráda čtu, že se to zlepšilo.
    Hůlky 100% chci. Mam problémy s lymfou v ruce a věřím, že to i tomu uleví. Jo, bez protahování to absolutně nejde. Ale zaměřím se na to ještě víc.

Máš doporučení na hůlky? :-) Přemýšlím, jestli zkusit levné a pak nadávat, že jsem rovnou nešla do pořádných. Což tak na 99 % dopadne, ale poradit si nechám. :)
    KURE
    KURE --- ---
    ALONSY: měl jsem zjara rekonvalescenci z naprostý nuly. Při chůzi mě bolelo rameno. Pomáhalo když jsem měl hůlky a pak pomáhalo se tu a tam protáhnout zakroužit rukama, prostě to rameno rozcvičovat. nemam přesný údaje ale trvalo to několik měsíců než mě to přestalo trápit (ale teda sledoval jsem pozvolnej pokrok)
    FOOTFAN
    FOOTFAN --- ---
    ALONSY: S batohem na zádech nebo bez?
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Je nějaký racionální důvod, proč mě z procházek bolí rameno?
    Nohy a kyčle chápu, mam blbý boty a teď nechci kupovat nový.

Ale jakmile mam 10k a víc kroků, tak prostě rameno hlásí konečnou.

Chodím od ledna průměr kolem těch 10k a furt všechno otravně bolí a nelepším se. Teď už navíc začínám být vyčerpaná, že je pro mě i 6k celkem náročných.

Jednou jsem dala 10 km rychlostí kilometr za 10 minut, ale byla fakt náročná a jednorázová záležitost po rovince.

O kopcích nemluvím.

Dneska jsem se ploužila naprosto průměrnou rychlostí a stejně jsem zlikvidovaná. Není mi ani 40, tak bych se neměla tak rozpadat... Trochu mě to znervózňuje, po dvou měsících už bych prostě nemusela tak trpět, ne? :-)

Můj sen je dát jednou Stezku Českem. Takhle bych se nedoplazila ani ke startu...
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Zisťujem, že tie hodinové prechádzky po práci sú celkom návykové. A dnes som si k nej pridala ešte aj jednu "nočnú". :)
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Chození pozpátku má mnohé zdravotní i mozkové benefity
    Why walking backwards can be good for your health and brain
    https://www.bbc.com/future/article/20231110-why-walking-backwards-can-be-good-for-your-health-and-brain
    SSTTAANNAA
    SSTTAANNAA --- ---
    Vyšlo to nádherně...Jedlová a Tolštejn

SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Dnes nejakých 13 km. Hmla a sneh, ale bolo to veľmi príjemné.

Akurát hodinky sa teraz tvária, že by som mala oddychovať cez 50 hodín. :D

SITH
    SITH --- ---
    já si dneska tady dal zimní mrazivou procházku a šlo se skvěle

WRNQ
    WRNQ --- ---
    SITH: Tam to kde, ale v úseku kolem Třeštiboku to musíš vzít po kolejích nebo právě vrchem přes vyhlídku
    SHARKIE
    SHARKIE --- ---
    Necítila som sa ešte na celodenný výlet, tak som vyrazila na menšiu prechádzku po meste. Plán bol tak do 5 km. :)

CURFEW
    CURFEW --- ---
    Dnes se psi.ve sluchátkách psy

NA_PYCZU
    NA_PYCZU --- ---
    SITH: Podél Sázavy dojdeš až za Luka pod Medníkem, pak je tam skála a chodí se po kolejích až do Petrova, případně si můžeš vzít nafukovačku a za Lukama to sjet na ní a u dalších chat jít zase po břehu.
    ATOMIKS
    ATOMIKS --- ---
    Sníh tu nemáme, tak nezbývá než chodit. Vymrzlá údolí v kopcích mě bavila.

SITH
    SITH --- ---
    SPIKE411: chci to nějak nakombinovat podél řeky a něco přes okolní lesy. Naprosto miluju takové ty malé rybářské vyšlapené cestičky podél řeky, ale zase se nerad vracím pár kilometrů zpět protože to někde končí a už nepokračuje :)

stejně to chci zkusit podél sázavy od Kamenného přívozu do Davle, ale nikoliv po klasické červené, ale po druhém břehu, podél chatiček a srubů, skrz trampské osady, ale tam to není moc na mapách, takže to bude metoda pokus / omyl :D
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    SITH: To vypadá na moc pěknou trasu.
    FOOTFAN
    FOOTFAN --- ---
    SITH: To půjde. Je to sice trošku kopcovatý, ale pěkná krajina. Já chodím tak jednou do roka Beroun - Radotín po červené turistické. Jen mě teď baví víc ty organizované. Mám rád když za mě někdo vymyslí trasu. A na těch dlouhých (mimo pochodu Praha - Prčice) bejvá jen pár lidí. Včera jsem šel skoro celou cestu sám.
    SITH
    SITH --- ---
    FOOTFAN: já si na mapách plánuji pochod Dobřichovice - Křivoklát a vlakem zpátky. Uvidíme jak to na jaře dám. Inspiruješ mě :)
    FOOTFAN
    FOOTFAN --- ---
    KURE: Dvaceti až třiceti kilometrové výlety jsem dával vždycky, ale nikterak pravidelně. V loni jsem se začal trochu víc hýbat a slíbil přítelkyni, že s ní půjdu 35 km Prčice, které jsem chodil zamlada (teď je mi 44). A cítil jsem, že energii na delší trasu ještě mám. Tak jsem se na jaře hecnul a dal 56 km pochod. Pak mě tak týden fest bolely kotníky. Teď už jsem druhý den po pochodu úplně v pohodě.

Můj tréning je pravidelná chůze. Mám nastaveno minimálně 12000 kroků denně. A každý den jdu tak 5 km. Cíleně jdu. Ne jen popochazení od autobusu a podobně. Vycházím každé schody, nejezdím výtahem a kde je možnost jít po schodech místo eskalátorů, tak jdu. Těch denních pět se snažím jít naplno. A ono to tak nějak přijde samo.

Těch 50 a víc je hodně o psychice. Trvá to dlouho a nesmí člověk sám sebe vydeptat, že toho má před sebou ještě hodně. Mě pomáhají Garmin hodinky. Jak mi každou chvíli pípne ušlej kilák, přijde mi, že to utíká
    KURE
    KURE --- ---
    FOOTFAN: Fakt dobry, moh bys napsat jak ses dopracoval k ty prvni padesatce? Nějaký trening?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam