• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    VYHULENY_UFO: tak zatím je to o tom, jak ovlivňují děti tvůj profesní vývoj a taky to programování...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    cekal bych tu diskusi o programovani a ne dalsi rodicovsky auditko, kterych je na nyxech cela prdel. :D
    JIMX
    JIMX --- ---
    DELVIT: jo s tou nemocností je to taky fakt ... my se teď třeba už 3 měsíce plácáme v post-covidu ... furt je někdo z nás doma nachcípanej - rýmičky, kašle a nemůžeme se toho zbavit ... museli jsme odpískat úplně plavčo s malou, protože tam prostě od začátku února ještě ani jednou kvůli tomu nebyla ... a takový ty blbý noci, kdy půlku času, kdy by mohl člověk spát, musí cpát do dítěte léky, odsávat nos, znovu-uspávat ... ty jsou peklo úplně ...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    INDIAN: Handicap to není, přeci jen doufám, že děti mají lidé co je chtějí mít, pokud ne nemají si pořizovat děti. Na druhou stranu se toho hodně změní a člověk se musí přizpůsobit. Jednoduše nemá tolik času na práci co měl předtím, holt musí se optimalizovat a blbosti vyhodit.

    Hrozně záleží jaké máš rodinné zázemí. Když máš široké zázemí z obou stran (sestry, bratry, babičky atd.), tak to budeš vnímat úplně jinak, než když si někde v cizině a přeci jen zázemí nemáš. Navíc to je ještě jinde pokud sourozenci mají děti, když pak vytvoří gang, tak o nich často nevíš. Když si někde mimo svoji rodinu tak to přeci jen vypadá o dost jinak.

    Navíc když máš děti co jsou často nemocné a ty to pak od nich chytáš tak pak se na to díváš také jinak, než když mohou stále chodit do zařízení.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    INDIAN: v pressu to nejak zvladam taky, napr. kdyz clovek resi outage bridge, odpovida 5 lidem zaraz, do toho dohledava tickety, dokumentaci a snazi se zachranit situaci. ale kdyz me v obdobi klidu nic netlaci do uceni se novych veci, tak velmi spatne drzim pozornost :))

    sidenote: osobne deti nemam, ale co vas tak ctu, tak moje produktivita by asi sla do zapornych hodnot
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    INDIAN: Ja bych s tebou asi i souhlasil, ze muj fulltime job deti nenarusujou. A muzou ti treba i pomoct v ramci nejakejch softskills a soustredeni se na veci, ktery ma smysl delat misto busy work.

    Muj "profesni rust" je jima urcite omezenej (jestli je to dobre nebo spatne ponecham otevrene). Par let zpet jsem v tech 6-9 naprogramoval zaklady myho businessu, naucil se spoustu o webu, SRE, a budovani businessu obecne. To mi pomohlo dostat se tam, kde jsem ted. Ted ten cas proste neni a uz je jen to 9-5:30.


    DAVE_PAGE: Todle je taky docela dobrej point k te vykonosti. Osobne si myslim, ze jde se na treba 80% te vykonosti natrenovat nejakyma navykama. Ale pokud bych si mohl vybrat, tak bych taky makal v hodiny, kdy jsem prirozene pri smyslech.

    Pokud mam deti na starosti, tak si muzu tak akorat o necem trhane premejslet. A ani to spis ne.

    Pozn. pri psani tohodle postu jsem trikrat odbihal k detem. Pokud nedava smysl, tak si predstavte, jak by musel vypadat ten kod.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    QWWERTY: to bude asi ten rozdil no... ja asi spis konverguju k tomu modelu kterej dovede bejt produktivni ve velkym pressu a naopak bravurne prokrastinovat v obdobi klidu (jako prave treba ted :))
    SATAI
    SATAI --- ---
    A on je dalsi level kombinace WFH a deti (zejmena pokud nemas 5+1). Coz se nam jaksi automaticky stalo po vypuknuti pandemie.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    INDIAN: vidíš, já jakmile mám děti na starosti, nepracuji vůbec, i když bych asi mohl. Prostě mají přednost (což se na té výkonnosti také projeví).
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    INDIAN: imho je zasadni otazka jaky mas context switch, viz [SYNTAX_TERROR @ Programatorska spoluprace - spoluprace na projektech, nabidky prace]
    protoze je uplne jedno, jestli to co te vyrusi je dite, email, IM, manager, kolega co ma potrebu si povidat

    napr. ja jako clovek s mizernym switchem se novy veci musim ucit v dobe "radiovyho klidu", tzn. minimalizovat uplne vsechno, co me muze rozptylit, zapomenout na externi svet a treba 2 hodiny v kuse venovat novymu tematu/projektu/... protoze cim vetsi rozptyleni, tim vic musim porad dokola opakovat to stejny, aby to mozek udrzel a zvladl s tim pracovat
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    Mne dite zmenilo totalne zivot a dost jeho rytmus koliduje s tim, jak se mi efektivne pracuje. Byl jsem zvyklej v praci delat treba 5 hodin a pak makat v noci. Kdyz na me prisla tvurci nalada ve 3 v noci, vytahl jsem notebook a treba 2 hodiny predelaval/dodelaval neco, co mne lezelo v hlave a druhej den jsem dosel do prace v 10. Ted to uz skoro vubec nejde. V 6:30 musim kazdy den vstat, pripravit dite, odvest do skolky. Odpoledne zase mezi 16:00-21:00 je bavit, chystat veceri... takze v 22:00 padnu mrtvej do postele a nechte me umrit. A delat 8:00-16:00 v kuse za stolem me desne vycerpava, i kdyz je v praci klid a nehoni se terminy.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    JIMX: tak ja mam docela stesti ze sou vekove kousek od sebe a docela kumpani, takze si vyhrajou sami a mam od nich relativne pokoj uz fakt od mala... tuplem kdyz je mam na povel sam a manzelka neni doma, tak mam vetsi klid nez kdyz sme doma vsichni
    JIMX
    JIMX --- ---
    JIMX: jo a že bych něco udělal, když mám na starosti dítě, to fakt nehrozí ... sotva zvládnu odepsat na jeden email třeba během její svačiny ... že bych něco programoval, to ani smykem :-)
    JIMX
    JIMX --- ---
    U mne dítě změnilo hodně ... dřív jsem chodil na pohodu do kanclu na cca 9 a byl tu cca do 3 ... po večerech si sem tam něco dodělal do práce, dal si v pohodě film nebo hrál hry ...

    Od dítěte vstávám cca v 5 ráno, abych v 6:30 byl v kanclu, na 12:30 jezdím domů na oběd ... abych se celý odpoledne staral o dítě, protože manželka, ač na rodičovské, tak 3x týdně pracuje a nebo si potřebuje zařídit jiné věci ... večer cca v 6 večere, mytí, uspávání a v 8 jsem rád, že padneme k televizi, dáme jeden díl nějakýho seriálu (film tak jednou za měsíc, je moc dlouhej) a v 10 už většinou chrním ...

    Od září snad školka, ale ani ta toho imho zas tak moc nezmění, vstávat budu pořád plus mínus stejně, abych cca ve 2 mohl být ve školce a užít si s malou odpoledne ... žena nastoupí na plnej úvazek, což bude znamenat, že mnohdy přijde až třeba v 11 večer ...
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    SATAI:
    GREATDRAKE:
    GARFIELD:
    mno nevim, ja sem deti jako maly koupal, uspaval a ze by me to uzralo nakej vyznamnej cas, to bych nerek
    rano sem je vodil/porad vodim do jesli/skolky/skoly + jim delam snidani a taham je z postele
    co se tyce spanku, tak ten sem kvalitni nemel ani predtim, takze to bylo prast jako uhod (ano, jedina moje macho vlastnost je to, ze sem k detem v noci nevstaval a nechtel sem mimino v nasi posteli, protoze pak sem opravdu nespal ze strachu ze ho zalehnu)
    my zijeme se zenou mimo CR, takze prarodice taky nehrozi, sme s nima krom skolky/skoly taky nonstop
    nemel sem problem vzit deti na prodlouzenej vejkend letadlem za dedou aby si zena vorazila ikdyz jim byl necelej rok nebo s nima zustat doma a poslat ji s kamoskama nekam na vikend zaparit
    behem prvnich covidovejch karanten (ve francii sme meli regulerni domaci vezeni s max. hodinou venku s max. 1km vod baraku) sem se rychle prizpusobil a vicemene mi jejich permanentni prezence neprisla o nic vic narusujici nez beznej openspace
    kdyz uz chodily do skolky pravidelne a ja byl permanentne na HO, tak sem behem odpoledne pravidelne pripravoval veceri nez vsichni dorazej (to ze obcas odbehnu do kuchyne neni o moc vetsi zrout casu nez chodit pravidelne na cigaro treba:))

    proste suma sumarum, za me je to jenom o tom jak se zadaptovat na zmenu, nic vic
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    INDIAN: Nepamatuju se, kdy jsem se naposledy poradne vyspal. Od 6-9 jedna sichta. Od 9-5:30 dalsi. A od 5:30-8 treti.

    Asi zalezi, jak jsou stary a jak to mas zarizeny. My mame 0.5 a 2. Zadna skolka. A zadna babicka nebo hlidani o vikendu. Takze vicemene nonstop. Nestezuju si, ale obcas sem rad, ze tak nejak prezivam a energie je malo.

    A pak je tam pro me jeste jeden aspekt, ze bych obcas nejradsi s nikym v praci celej den nemluvil (rozumej meeting, ne kafe) a treba se bavit o nejakym career developmentu nebo nedejboze performance managementu je obcas hodne podobny moji 1. a 3. sichte.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    INDIAN: Na karieru ne, na výkonnost ano. Už prostě nejde si jít po večeři napsat něco pro radost, protože místo toho jeden koupe, krmí, ukládá, čte pohádky a pak prostě umře aby měl alespoň 8h spánku (a je rád, že už ne 5x přerušeného). Ráno je unavenější, protože nevstává v 7:45 aby se v 8:00 dokodrcal k monitoru, ale v 6:30 protože je třeba doručit děti někam. Den je rozbitější protože školka, koníčky, výlety, hřiště, prádlo, jídlo pro ty malé bestie...
    Takový 100x nic efekt, a ze zpětného pohledu je to znát.
    SATAI
    SATAI --- ---
    INDIAN: Uz jenom to, ze omezi mnozstvi spanku, co pro sebe mas. Nemluve o cteni a podobnych kratochvilich ;)
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Ja bych dal jenom takovou odbocku, doufam ze to neni moc OT

    Sem si vsim ze se tu par lidi zminilo o detech.. prijde mi jak kdyby to byl nakej handicap :)) To vas tak opravdu brzdej? Predpokladam ze drtiva vetsina z vas zije v CR, kde materska/rodicovska muze bejt az 3 roky nez je nalifrujete do skolky, tak v cem je problem? (teda samozrejme pokud na rodicak nejdete vy, to bych pochopil)
    Ja mam 2, strihli sme je chvilku pred 40 a nak sem si nevsim ze by to na moji vykonnost nebo vseobecne karieru melo nakej vliv
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Jediný problém s programováním {a vůbec technickou kariérou) po 40 je, že toho většinou už dost umíš, jsi ve firmě dlouho a jsi drahý.

    Což funguje skvěle.

    Než dojde na problémy a nějaká chytrá HR / cost manager /... dojde na to, že vlastně za tebe můžou mít 2-3 juniory ze školy.

    Že nic neumí? No neumí, ale jsou levni.

    Takže se vydá inzerát, napíše se tam, že je mladý kolektiv, dynamické prostředí a hledá se junior developer, co má ovšem 5+ let zkušeností se zrovna moderním JavaScript frameworkem, co vyšel loni.

    A už to jede...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam