• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    QWWERTY: Prisel s tim CEO, kde ten napad vzal netusim
    SATAI
    SATAI --- ---
    QWWERTY: Bezne se tomu rika watercooler a je to peklo ;-)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SYNTAX_TERROR: "každý týden randomizer spároval 2 "zaměstnance" a ti si měli spolu sednout a 30 minut si povídat o všelicčems."
    tohle mi prijde jako nocni mura. to vzniklo nejak organicky na popud zamestnancu nebo s tim prisel nekdo z personalniho po nejakym strasne chytrym skoleni?
    IRAVEN
    IRAVEN --- ---
    Zdravim, taky se rad pridam do skupinky. Jeste mi sice par let zbyva, ale taky uz pozoruju nejake zmeny :D. Jsem mnohem vic pragmaticky, nebavi me nabozenske valky, mam tri deti, priority uz trochu jinde a vypestoval jsem si snad nejakou zakladni odolnost vuci bullshitu. V praci zatim spokojenost, snazim se rust tim smerem individual contributor (principal engineer) a nikdy se nechci starat o lidi :D. Neumim to a nebavi me to. Tak at se dari!
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    Nahodím taky svý 2 cents.

    K dětem: podobně jak tu zaznělo od některých ostatních - ráno je potřeba jim věnovat tak 1h - vzbudit, nasnídat je, donutit vyčistit si zuby, oblíknout a odvézt do škol(k)y. Pak je okno do cca 16h, takže dost času pracovat. Ale zase jak tu zaznělo - kolem poledne (a to nezávisle na obědě) kolikrát přichází únava a tady se mi vyplácí dát si třeba 30min chůzi nebo kolo na čerstvym vzduchu. Člověka při tom třeba i napadne řešení nějakýho problému, který za boha při tom čumění do monitoru nedá. Kolikrát jsem ale tak unavenej, že se k tomu pohybu nemůžu dokopat, přestože vím, že jakmile vyrazím ven, tak únava za chvíli opadne. Hlavně se dokopat, ale místo toho kolikrát jenom hodim čelo na gauči a třeba i na chvíli usnu.

    O nějaký práci po vyzvednutí dětí už nemůže být moc řeč. Jak tu někdo psal že jeho 2 děti se navzájem zabaví, tak u nás je to naopak. Jako zabaví se, ale je u toho brajgl (a každou chvíli za mnou lezou) že soustředit se na nějakou věc prostě nejde. Takže produktivních hodin mám tak všehovšudy za den 6 a myslim že i to bude hrát roli, až budu hledat nový flek. Možná se ještě proberu - ještě donedávna jsem byl schopnej vstát v 5 a třeba 1.5h udělat, než vzbudim děti (a bavilo mě to, ten klid všude kolem!). To se mi ale poslední rok dva už nějak nedaří.

    K ceremoniím: Ve firmě, kde jsem asi 14 let dělal, se nic neodehrávalo. Byla to spíš rodinná firmička o pár zaměstnancích. Pak tam kluci vymysleli bezva produkt, takže se z firmy stal takový start-up a s tím jak jsme rostli, tak už to přicházelo. Nejdřív pondělní stand-upy, pak 2x do měsíce all hands meetingy a co mě netešilo nejvíc bylo, když každý týden randomizer spároval 2 "zaměstnance" a ti si měli spolu sednout (nebo videocall, pokud seděli jinde) a 30 minut si povídat o všelicčems. Asi to nezní tak strašně, pokud nejste introvert, vaše firma nenabírá rychlostí 10 nových lidí měsíčně, stává se z ní korpo a většina z těch lidí je abroad, takže pokec byl povětšinou veden v AJ. A to s mojí angličtinou na úrovni cca B2 byla kolikrát radost.

    A tenhle hektický korpo styl, kdy jsme brutálně rostli a všechno se strašně rychle měnilo (co se naplánovalo za pár týdnu už neplatilo) mě začal čím dál tím víc nebavit, až jsem spolupráci ukončil a teď si užívám volna. A přemýšlím (čímž jsem vlastně asi tuhle diskusi nedopatřením zavinil :) jestli má v mých 40+- ještě cenu vůbec jít prgat. Ale čím dál tím víc nabírám dojmu, že má. Už jen když čtu vás ostatní přistárlý kmety tady a vidim, že to jde :) Jen najít vyhovující flek, kde holt vyměním trochu menší příjem za trochu větší pohodu.

    Jo a takový postřeh (možná víte, ale já jak jel 14 let v kuse, tak je to pro mě novinka): tím, že jsem přestal makat, tak si od celýho toho kolotoče kolem práce v IT sféře (platí asi obecně) dělám odstup a uvědomuju si pár věcí, který mě za celý ty léta ani nenapadly. Asi podobně jako když člověk zvedne zadek od toho monitoru a dojde si provětrat hlavu na vzduch. Nebudu ventilovat který, ale jen tak obecně jsem získal docela nadhled, snad i větší sebevědomí a nakonec si i (po několika měsících docela i odporu k týhle práci) ujasnil, že mě to vlastně baví a že jsem se jen potřeboval nadechnout, abych jel dál.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    Ja se priznam ze sem nikdy nakej pocit vyhoreni nemel a to i v nejvetsich zaprazich kdy sem kolikrat jel i 16h denne a vikendy ...
    To spis ze me vzdycky vyhorela manzelka ze ze me byl absolutni asocial a posilala me do hospody:)
    Jednou sem nastoupil do spolecnosti ktera byla v upadku, produkt stal za hovno a my ho zachranovali... Samozrejme krom core programatora sem byl neustale na telefonu jako support pro vetsi klienty, semtam sem zasahoval na miste... cholerickej CEO se neustale hadal s kymkoli (ja snad jedinej toho byl usetrenej), takze atmoska taky nic moc :) ... a vlastne na to vzpominam jako na nejlepsi job, v ty dobe me bylo neco kolem 37-38
    V nasledujicim zamestnani sme meli autokratickyho sefa oddeleni, kterej nas hazel do neznamejch vod celkem bezne a pravidelne peroval naseho scrum mastera aby nas mel pod kontrolou - tohle stresujici bylo jeste vic, ale jako cenna kompenzace bylo to ze sem kazdej vecer vycerpanej spal jak mimino (normalne mam problem s nespavosti)
    V poslednim zamestnani sem mel na hrbu snad 10 projektu najednou a jel taky jak fretka snad 3 roky z celkovejch 4.... bylo to tak obohacujici, ze v nynejsim zamestnani to urocim tak, ze moc prace momentalne nemam a mam neskutecnej klidek; dokonce sem se jeste ted prihlasil jako dobrovolnik na nakou velkou migraci na 2 vikendy pro jedno ministerstvo, jednak samo ze z toho neco kapne (mimoradna premie+dny volna navic), ale taky bych nerad vypad z rytmu a nabral naky dalsi zkusenosti v jinym prostredi
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    tak me je jen 34 ale uz jsem tak dvakrat vyhorel. Muj puvodni plan byl zit levne, jeste to par let vydrzet, nainvestovat a zit z vynosu. Ale nahodne me zachranila prace co jsem necekal. Zacal jsem delat mentora v bootcampu na programovani. Penize jsou sice trochu nizsi, ale ne zas tak moc. A cely den si v zasade povidam o programovani s chytrejma a do toho nadsenejma lidma, a i kdyz to ma samozrejme svoje vyzvy, tak je to nejprijemnejsi prace co jsem kdy mel.

    Az vyhorite tak se ozvete, hledame dalsi mentory :)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    SIGN: To zni jako prijemne pracovni prostredi :-)
    SIGN
    SIGN --- ---
    DWICH: na komunikaci pouzivame Basecamp. Neni to idealni, ale nenasli jsme zatim lepsi alternativu (zvazujeme, ze pro nase async nastaveni si udelame neco sveho, ale to je rabbit hole, ktere se branime). :)

    V Basecampu jsou Messages v ramci Teamu/Projektu. Skrz to delame oznameni, pripadne tam jsou i diskuze nad tematama (formou komentaru nad hlavnim tematem). Diskuze jsou delsi, respektive, kazdy ma svuj cas na to si promyslet co napise, dat tomu dostatek kontextu pro ostatni, overit si veci, neni to tak vybusny jako na chatu, kde mnohdy spousta lidi pracuje s domnenkama. Uprednostnujeme kvalitu pred rychlosti.

    Kazdopadne chat mame zapnuty taky v ramci teamu napriklad, ale neni to hlavni komunikacni kanal a stavime se k tomu tak, ze kdyz uz pises do chatu, tak pocitas s tim, ze ne kazdy si to musi precist, nemuzes cekat, ze vsichni dostanou notifikaci a zacnou reagovat, atd... Takze jestli je to neco co si ma kazdy precist, tak to jde do Message, pripadne i z chatu se udela summary pro ostatni, pokud tam je neco dulezityho. Kdyz nekdo nereaguje v chatu, tak to neni problem. Chat je kapitola sama pro sebe, ale imo je to rakovina pro pracovni prostredi. :) Osobne bych to rad zrusil, respektive v takove forme v jaky to je.

    Kdyz je potreba neco kolektivne probrat, tak tomu predchazi Message s agendou, tim si zajistime, ze to neni ad-hoc call, ale lidi se na to muzou pripravit, coz pak je daleko lepsi meeting, hlavne i kratsi a produktivnejsi. Nekolikrat se uz stalo, ze nekdo vykopnul Meeting agendu, a nakonec se to vyresilo behem par komentaru async a call nebyl zapotrebi.

    Nicmene live meetingum se nebranime, ne vzdycky je vsechno vhodny delat async, treba brainstorming, nebo neco co jeste nema uplnou formu (jako treba ted delame na novem produktu, kde odkryvame nezname), tak si dame call a resime to skrz Google Meet. Pristup do kalendaru ostatnich nemame, nikdo nemuze jen tak vybookovat cas v kalendari, protoze tam ma zrovna volno. Je to po vzajemne dohode.
    DWICH
    DWICH --- ---
    SIGN: Jak komunikujete, když jste zrušili Slack (chat obecně)? Kam si lidi napíšou, co udělají nebo udělali?
    Když je potřeba něco kolektivně vymyslet, jak se svoláváte a kde se pak "scházíte"?
    SIGN
    SIGN --- ---
    GARFIELD: jsme remote, calm a async skrze 5+ casovych zon (co teda vim, nektery lidi se seberou a odcestujou nekam mimo, coz je nam v podstate jedno). Kazdy prvni pracovni den v tydnu (coz je individualni) clovek napise na cem ten tyden bude delat.

    Standupy nemame, respektive, na konci pracovniho dne clovek napise co ten den delal. Osvedcilo se nam to lip, nez ranni standupy, co kdo bude delat. Da to i lidem prostor na uzavreni dne a "odpojeni se od prace".

    Projekty resime v cyklech, kdy vetsinou jeden cyklus ma 6 tydnu. Teamy maji plny focus jen na cyklus, nikdo je nerusi, uprednostnujeme deep work. Pokud je zapotrebi live meeting, tak je to dohodnuto predem a je to jen v ramci toho cyklu (relevantni prace/focus).

    Slack jsme zrusili, protoze chat interface prinasi vic problemu nez uzitku.

    Status kdo je kdy online neresime, mame by default offline (a vlastne jenom offline).
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    GARFIELD: V prvni firme co jsem pracoval (CZ, ~2003) jsme jeli XP. Teda se snazili, tenkrat to v CZ nikdo moc nedelal (nebo to dobre tajili :-)
    Byla to skvela zkusenost i kdyz jak jsme se to vsichni ucili a nikdo o tom moc nevedel, delali jsme chyby (castecne vlastni blbosti, castecne pod tlakem managementu). Ale byl to standardni vyvoj SW pro zakaznika.

    V dalsi firme co jsem delal (DE) to stalo za prd (co se tyce zpusobu vyvoje), ale byl jsem full-remote a jeden z vedeni firmy byl fenomenalni hacker, dost jsem se od nej naucil.

    Pak uz jsem delal/delam v zasade jen na "research" pozicich a tam ma kazdy svoji "rabbit hole" a tak nejak to plyne samo. Podle nalady a vysledku si sem tam ukazujem co zajimaveho jsme objevili pripadne kdyz nekdo chce s necim pomoci (ozivit nejakou hracku, odladit nejaky bug). Davat tomu nejaky format mi moc nedava smysl.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    GARFIELD: Jsme fully remote a navíc rozprostřeni přes pár časových pásem.
    Agile metody se smrskly na to, že každý den napíšeme co budeme dělat. Když teda máme náladu :) Hlavní je lidský důvood - aby zbytek týmu viděl co děláš a mohl se ze zvědavosti třeba podívat, sekundární je pracovní, aby kolegové měli šanci vidět že se s něčím crcáš moc dlouho a zeptat se, jestli teda nechceš pomoci / šťouchnul do lidí na které čekáš a tak. Hodně je to dáno tím, že věkový průměr je kolem padesáti a představa, že budu své ovečky nutit do nových metod když dělají dobrou práci i bez nich nedává moc smysl.
    Jednou týdně máme v kalendáři "ranní kafe", kde se, kdo chce, sleze na slacku na půl hodiny s kafem. A dle nálady/možností řešíme neformálně práci či nadáváme na svět. Pak máme co týden nepoviný celofiremní slack meeting kde vedení tak nějak říká co se děje za důležité věci. Takže kdo chce, se může připojit a poslouchat.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    GARFIELD: Mě přišel jako opičce s lopatkou docela dobrej denní standup, protože byl dobře vedenej a trval do deseti minut. Dali jsme si okolo desáté kafe, čaj, každej řekl pár vět co dělal a co dělá. Kluk co nám šéfoval tak řekl taky pár vět k tomu, co se dozvěděl připadně jestli někdo něco nemá na něj a připadně požádal, aby so s nim někfo pak na chvili sedl, kdyz to bylo na dýl.
    Druhá věc co mi přišla dobrá bylo post mortem. Když se stal průšvih, tak se s odstupem sedlo a domluvilo se, co tím dělat, nebo taky nedělat, protoze to vyrešit z nějakýho důvodu nemužem.
    na sprinty a spol názor nemám, někdy a někde to fungovalo někdy jindy ne.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    GARFIELD: U nás tyhle ceremonie zůstaly u standupu. Chvíli někdo zkoušel nějaký agile metody, ale nebyly dost agile. Prostě se celkem běžně dělo že se v úterý zjistilo že v pátek je třeba mít řešení aby se v pondělí odevzdal trailer. A to jsou pak dvoutýdenní sprinty naprd. Takže jsme skončili u "rozumu máte dost, tak se managujte sami", což u většiny fungovalo ale i kvůli zbytku už nedělám kde jsem dělal.
    BULHI
    BULHI --- ---
    K tem detem - mam zatim jedno a teda prima interference s praci zas takovej problem neni a to makam z domova, nicmene jak najednou nemam skoro zadnej volnej cas po praci a o vikendech, tak mam problem tak nejak mentalne vypnout a trochu ten mozek odvetrat a cejtim, ze se to projevuje na produktivite.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    GARFIELD: "prace te hlavne nesmi moc srat" tesat do kamene - jdu pro dlato a kladivo.
    Jinak ceremonie u nas zatim, zaplatpanbuh, neprovozujeme. Teda az na 30min dlouhe kazdorocni setkani generala s plebsem, ale to se da vydrzet a prinejhorsim utect bez trestu.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    QWWERTY: Provadim "empirickou studii" sam na sobe a naprosto muzu potvrdit tydle vysledky :D A nejak magicky se skoro pokazdy vzbudim po 8-10 minutach (a praktikuju to mezi ~1-2pm, pokud bych to udelal po 3pm, tak se mi bude blbe spat v noci). Trochu desi navrat do sdilenejch kancelari, ale podobnej efekt ma na me pohyb.

    DELVIT: Mozna jo, mozna ne. Odpocinek mi nepomaha. Za prvy tu jsou porad ty uctenky. A za druhy me bavi neco delat. Spis to resim tim kyvadlem (skacu mezi technickou a manazerskou pozici). Ridim se hospodskym heslem myho kamarada, ze "prace te hlavne nesmi moc srat". A v momente, kdy te sere, je cas na zmenu.

    Jak vnimate dnesni agilni ceremonie? Takovy ty standupy, retrospektivy, sprinty a tak?
    JIMX
    JIMX --- ---
    btw. je docela vtipný, jak jsem se celkem jednoduše naučil bez budíka vstávat do práce v cca 5:15 ... blbý je, že v tuhle dobu se pak budím i o víkendu a na dovolený :-) ... na druhou stranu jsem ten čas tak nějak naučil i kočku, která v tuhle dobu vyžaduje, abych vstal a dal jí granule do misky a prosazuje si to tím, že přijde a zamňouká a nebo mi rovnou skočí na záda :-)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MLEKAR_STEIN: koukám, že nás bude více. Mě to potkalo taky, už to je tak 8 let. Musím si dávat pozor a velmi pečlivě monitorovat jak je to s úrovní únavy a beru všechno více do pohody. Zjistil jsrm, že klíčové je mít pohyb ala chůze, chodit spát pořád stejně a kolem svých biologických hodin a odpočinout si po poledni.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JANFROG: aka power nap
    A brief afternoon nap following nocturnal sleep restriction: which nap duration is most recuperative? - PubMed
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16796222/
    10-minute nap produced immediate improvements in all outcome measures (including sleep latency, subjective sleepiness, fatigue, vigor, and cognitive performance), with some of these benefits maintained for as long as 155 minutes.
    The 20-minute nap was associated with improvements emerging 35 minutes after napping and lasting up to 125 minutes after napping.
    The 30-minute nap produced a period of impaired alertness and performance immediately after napping, indicative of sleep inertia, followed by improvements lasting up to 155 minutes after the nap.
    ...
    findings suggest that the 10-minute nap was overall the most effective afternoon nap duration of the nap lengths examined in this study.


    + podstatny je neprestrelit 30 min
    naps longer than 30 minutes might induce a phenomenon called sleep inertia, in which you feel confused and groggy for a brief period upon waking and your performance suffers. (src)
    Research indicates this typically can last from 30 to 60 minutes, but researchers have observed it lasting 2 hours (src)



    akorat teda zavidim to "se sam probudim". bez budiku by mi taky mohlo zmizet cely odpoledne :))
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    spani po jidle je celkem normalni. kdyz jsem byl malej, tak mi deda rikaval, jestli si nechci jit po obede lehnout. ja nechtel, protoze jsem nechapal, proc bych mel jit spat. no dneska uz to chapu, rad si dam po obede slofika a nikdo me nemusi hlidat jako ve skolce :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam