• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    GARFIELD: "prace te hlavne nesmi moc srat" tesat do kamene - jdu pro dlato a kladivo.
    Jinak ceremonie u nas zatim, zaplatpanbuh, neprovozujeme. Teda az na 30min dlouhe kazdorocni setkani generala s plebsem, ale to se da vydrzet a prinejhorsim utect bez trestu.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    QWWERTY: Provadim "empirickou studii" sam na sobe a naprosto muzu potvrdit tydle vysledky :D A nejak magicky se skoro pokazdy vzbudim po 8-10 minutach (a praktikuju to mezi ~1-2pm, pokud bych to udelal po 3pm, tak se mi bude blbe spat v noci). Trochu desi navrat do sdilenejch kancelari, ale podobnej efekt ma na me pohyb.

    DELVIT: Mozna jo, mozna ne. Odpocinek mi nepomaha. Za prvy tu jsou porad ty uctenky. A za druhy me bavi neco delat. Spis to resim tim kyvadlem (skacu mezi technickou a manazerskou pozici). Ridim se hospodskym heslem myho kamarada, ze "prace te hlavne nesmi moc srat". A v momente, kdy te sere, je cas na zmenu.

    Jak vnimate dnesni agilni ceremonie? Takovy ty standupy, retrospektivy, sprinty a tak?
    JIMX
    JIMX --- ---
    btw. je docela vtipný, jak jsem se celkem jednoduše naučil bez budíka vstávat do práce v cca 5:15 ... blbý je, že v tuhle dobu se pak budím i o víkendu a na dovolený :-) ... na druhou stranu jsem ten čas tak nějak naučil i kočku, která v tuhle dobu vyžaduje, abych vstal a dal jí granule do misky a prosazuje si to tím, že přijde a zamňouká a nebo mi rovnou skočí na záda :-)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    MLEKAR_STEIN: koukám, že nás bude více. Mě to potkalo taky, už to je tak 8 let. Musím si dávat pozor a velmi pečlivě monitorovat jak je to s úrovní únavy a beru všechno více do pohody. Zjistil jsrm, že klíčové je mít pohyb ala chůze, chodit spát pořád stejně a kolem svých biologických hodin a odpočinout si po poledni.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JANFROG: aka power nap
    A brief afternoon nap following nocturnal sleep restriction: which nap duration is most recuperative? - PubMed
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16796222/
    10-minute nap produced immediate improvements in all outcome measures (including sleep latency, subjective sleepiness, fatigue, vigor, and cognitive performance), with some of these benefits maintained for as long as 155 minutes.
    The 20-minute nap was associated with improvements emerging 35 minutes after napping and lasting up to 125 minutes after napping.
    The 30-minute nap produced a period of impaired alertness and performance immediately after napping, indicative of sleep inertia, followed by improvements lasting up to 155 minutes after the nap.
    ...
    findings suggest that the 10-minute nap was overall the most effective afternoon nap duration of the nap lengths examined in this study.


    + podstatny je neprestrelit 30 min
    naps longer than 30 minutes might induce a phenomenon called sleep inertia, in which you feel confused and groggy for a brief period upon waking and your performance suffers. (src)
    Research indicates this typically can last from 30 to 60 minutes, but researchers have observed it lasting 2 hours (src)



    akorat teda zavidim to "se sam probudim". bez budiku by mi taky mohlo zmizet cely odpoledne :))
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    spani po jidle je celkem normalni. kdyz jsem byl malej, tak mi deda rikaval, jestli si nechci jit po obede lehnout. ja nechtel, protoze jsem nechapal, proc bych mel jit spat. no dneska uz to chapu, rad si dam po obede slofika a nikdo me nemusi hlidat jako ve skolce :D
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Chodim spat po kazdym jidle, jelikoz trpim gastrodemenci a jen bych se u klavesnice trapil. Je to vynikajici vzpruha.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    MLEKAR_STEIN: To by asi byl take docela poucnej pribeh...

    Ja teda kafe piju, ale ne proto, aby me nabudilo. Na me to nejak nefunguje (ani caj, zkousel jsem kde jakej :-), klidne si dam hrnek kafe a 15 min jsem usnu. Piju ho proto, ze mi chutna a proto, ze to je takovej ritual, vstanes, umeles, koukas do "blba" jak se vari, pomalu vypijes a jdes zpet.

    Kdyz citim ze jsem nejaky otupely, jdu si lehnout. V kanclu mam karimatku, deku a peltory (to mi poradil DELVIT :-) a normalne si na 20 min, 30 lehnu (s peltorama :-) Obvykle usnu a pak se sam probudim energie / motivace je tak nejak zpet...
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    Věci co mě brzdí?

    Nemůžu kofein. Jako následek vyhoření v práci.

    vyhořel jsem pořádně, se vším všudy, včetně težkých panických atak několikrát za noc.
    Ještě po deseti letech mám rozbitý soustředění. Ne že bych se nebyl schopnej soustředit, jen mě strašně vyčerpává, když mě někdo nebo něco vyruší.
    Ztratil jsem výdrž. nemůžu pracovat delší dobu. Takové to šturmování před releasem, to by mě po dvou dnech odvezli sanitkou.
    A dát si kafe abych ještě pár hodin něco dělal nemůžu.
    :o))
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    KERRAY: tak hodne veci lze resit uzivanim lsd, ze....
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    zatím tu nikdo nezmínil taky ten mental load, co to nese, dřív jsem měl v hlavě svůj program a svoje věci, a byla kapacita na leccos, ale dnes mám v hlavě světy tří dalších lidí, a tu kapacitu to zabírá - nějak to neumím vypnout a nechci to odsouvat na vedlejší kolej...
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    INDIAN:
    > To vas tak opravdu brzdej?

    Dost :-) Alespon v nasem nastaveni, jak rika SAJAGI. Deti mam 3, barak je malej, zijem v zahranici, takze zadna podpora od rodiny. Rekl jsem si, ze je celkem nefer rici "hele, ja pracuju, ty se staras o deti a do prace se vratis az pak" (coz by byl alibismus, protoze za ty roky bude tak mimo, ze to nebude mit cenu, oba to vime). Takze partnerka pracuje (od 1 roku veku deti, dyl to tady nejde). Ale to znamena, ze chodi domu v lepsim pripade v sedm, v horsim treba taky v deset vecer (a nikdy nevis). To rovnez znamena ze pres den mas na praci realisticky tak 10:00 - 15:00 cisteho casu, 2 hod mi zabere jen se zorientovat v tom, kde jsem den predem prestal. Takze 3 hod denne efektivni prace. Nektere veci vyresit jdou za tu dobu, dost jinych proste ja proste za 3 hod nedam. A 2x3 hod neni totez jako 1x6hod, alespon ne pro me. Takze casto jedina moznost je jit do prace vecer a jet pres noc. To neni idealni a ten problem jsem pred detma nemel, kdyz bylo potreba, proste jsem u toho sedel jak dlouho byla potreba. Ve vysledku to bylo efektivnejsi protoze a) jsem byl vyspalej, b) usetril jsem mrte casy na tech "context switches".

    V dobe covidu a lockdownu to bylo fakt na palici (a to mam to stesti ze si muzu dovolit platit kancelar a mohl jsem do ni chodit i za lockdownu - a partnerka "musela", protoze je byla key-worker).
    Ted je to par mesicu co jsme zavedli stridavou peci o deti a je to o dost lepsi co se tyce prace.

    Takze jo, ciste z hlediska prace me fakt brzdej.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    VYHULENY_UFO: přímo pro programátory, či ostatní IT profese? Kde?
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DAVIDOWITCH: ono jako vubec vyhodit kolegu, se kterym chodis poslednich par let chlastat je docela tezky. to je vec, kterou rad nemam a dela ji za me muj zamestnavatel a majitel firmy. nicmene uz jsme usazeny, novy lidi neprijmame, jako tym jsme sladeny, kor kdyz nas vekovej prumer je +-50. vsichni makame v it uz od 90's.
    ja jsem treba po tech letech rad, ze delam v maly firme, kde se zodpovidam jen majiteli firmy a ten mi nechava volne ruce. pro nej je akorat dulezity, aby byly u projektu dodrzeny deadline a nikdo na nej nerval, ze jsem neco posral nebo nezvladl.
    to samozrejme neznamena, ze se problemy, prekazky a prusery nevyskytujou, ale ty se musi proste resit a nedelat, ze neexistujou.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    VYHULENY_UFO: Kdysi davno, kdyz sem delal pro Honeywell, tak nam vysvelovali ze zjistili nutnou potrebu mit prave nejakej sluzebni postup pro lidi co jsou hrozne dobry, ale nejsou to people-manageri. A tak ma kazdej VP k sobe technickeho "fellow", kterej nedela manazersky rozhodnuti kde se co ma zavrit, ale je to technickej expert kterej na poradach ma nazor kterymu se realne nasloucha a nedopadne jako tady: https://www.youtube.com/watch?v=BKorP55Aqvg

    Sem rad ze i v ceskem prostredi to funguje, protoze mi ke "stesti" bohate stacilo de-facto vest projekt, a mit k ruce jednoho super schopnyho cloveka ale dva takovy ty co je musis vodit za rucicku a doufas ze je co nejdriv hodis na krk nekomu jinymu. (A tam sem zjistil ze vest lidi a psat hodnoceni atd me fakt nebavi, a ze skolni projekt na vejsce mely pravdu, kdyz rikali ze vyhodit neschopnyho cloveka z tymovyho projektu nebudu moc ani v praci, tak proc bych to mel bejt schopnej delat na skole)
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    INDIAN: jako cekal bych spis diskusi "jsem po 40 jeste stale delnik nebo uz jsem se nejak posunul dal?" mam letityho kamose, ktery tedka dela pro banky. ja nadseny programator, je fakt dobrej a jeste lip placenej. nicmene rika, ze chce byt stale delnik, protoze jednou po letech ho zkusili udelat sefem tymu programatoru, on zjistil, ze neni manager a zhroutil se z toho tak, ze pul roku nemohl pracovat. udelali z nej zase dobre placenyho delnika a je spokojenej nejvic. maka 4 dny v tydnu a zbytek ma pro rodinu.
    SAJAGI
    SAJAGI --- ---
    INDIAN: Aspoň u mě to taky není tak, že "kvůli dětem jsem teď neproduktivní v práci", ale sám jsem si zvolil styl být blíž dětem na úkor práce. Je to sice víc namáhavé a časově náročné, na druhou stranu mě to víc baví a žena má taky nějaký čas pro sebe. V práci jsem (imo) stále víc produktivní než spousta jiných kolegů, ten úkor je spíš časový (mám snížený úvazek).

    Těch přístupů je víc, spousta známých nechává děti komplet na svých manželkách (ani neví, jak je přebalit či nakrmit) a jedou kariéru. Za sebe bych se asi naopak styděl, no.
    INDIAN
    INDIAN --- ---
    VYHULENY_UFO: sorry, moh sem tusit ze se to tu tak zvrhne, zadny prekvapeni :))
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DELVIT: na to jsou tady tisice dalsich auditek. ja teda uz dvacet let neprogramuju, protoze profesni vyvoj me zavedl do kancelare obchodni firmy. nicmene asi bude lepsi, kdyz diskusi o programovani po 40 necham zase na hospodu s kamosema programatorama...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    GARFIELD: Já si osobně myslím, že máš blízko vyhoření. V tu chvíli je dobré se zastavit nějakou dobu dělat naprosté minimum a snažit se odpočívat jak to jen jde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam