• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    KEJML: Kelvin Henney je zabavnej. Sice neprogramuju, ale jeho přednášky o Pythonu a obecně programování mě baví.

    The Error of Our Ways • Kevlin Henney • GOTO 2016
    https://youtu.be/IiGXq3yY70o
    KEJML
    KEJML --- ---
    GARFIELD: Nedávno jsem viděl přesně na tohle téma (hodně myšlenek (a jejich implamentace) jsou starší, než si hodně lidí myslí) pěknou přednášku:

    Old Is the New New • Kevlin Henney • GOTO 2018
    https://www.youtube.com/watch?v=AbgsfeGvg3E
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    TOOMIX: virtualbox je dobry opensource, ale pokud chces vytahnou skutecnou revolucni myslenku a pokud se ma tykat virtualizace, tak musis pripomenout vmware workstation, jehoz prvni verze vysla snad v roce 1999. tehda nikdo ani ja nechapal, k cemu a proc virtualizace hw. dnes je to naprosto normalni.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    DELVIT: 20 let je dlouhá doba, za mě to je .NET Framework a jeho následník .NET, GIT, Subversion, MSSQL Server, Virtualbox
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    DELVIT: Tak moh bych rict, ze encyklopedie tu byly o trochu driv. A automatizace kontroly kvality v nakejch tovarnach asi taky.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    VYHULENY_UFO: zajímavé je, že git a mercurial vznikli prakticky současně. Ta potřeba evidentně tu byla veliká. Ano, linus je génius ;).

    GARFIELD: No právě, že všechno ne, ale je toho málo :0). Třeba ten Ward (DELVIT: ), měl zcela nové myšlenky. Je to pro mě zajímavé sledovat tu genezi.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    DELVIT: Tak asi se da rict, ze vsechno ma koreny v 60. letech a je to evoluce. Pravdepodobne ze Xerox Parcu (kde to nekdo vzal Turingovi nebo Ade).

    Ja to bral subjektivnim pohledem tak nejak pred a po na co bych cumel s otevrenou pusou (zapomenl jsem zminit velikost webovejch stranek a mnozstvi reklam bez adblockeru).
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DELVIT: pokud si pamatuju dobre, stejne napsal git kvuli vyvoji kernelu, protoze existujici nastroje mu nevyhovovaly. :D linus je proste genius.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    VYHULENY_UFO: jj, nedávno psal, že právě je moc rád, že není člověkem jenom jednoho okamžiku (resp. projektu).
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    DELVIT: i za git muze torvalds, ze? :D
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    Tak mě napadá, že git a mercurial se vejdou do toho rámce. Ano ty také začali někdy v 70. letech. Ale distribuované VCS byla nová myšlenka i když předtím bylo asi CVSko a poté subversion.

    Je zajímavé, kolik toho vzniklo v pravěku a postupně se rozvíjelo až do toho co máme teď. Díky za zajímavé podněty ;).

    UNTOY: Ano to si řekl a tak jsem to upřesnil ;), na tom snad není nic zlého. Sám je používám také a rozhodně bych nerad daroval ledvinu, abych je používal.

    Jak jsem psal DELVIT: , kde jsem upřesnil co jsem tím myslel, když jsem tuhle diskuzi začal.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MARASAN: to je do diskuse, nepopiram prinos linuxu, ale hlavni tlakem podle me nebyl. nicmene diky nemu se spousta lidi naucila, jak site a internet funguje. vcetne me.
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    DELVIT: ok nechal jsem se unest tim, ze nekdo prede mnou zminil mobilni internet, ale prosim te co je tohle za strawman argument? To co jsem rekl je, ze se noise-cancelling sluchatka staly snadno dostupny v end-consumer sfere. To ze ten napad existuje mnohem delsi dobu je krasny (a sam to explicitne zminuju), ale pokud jediny co bych s tim mohl delat je cist si o tom nebo si vzit hypoteku abych si takovy sluchatka mohl koupit, tak je mi to k nicemu.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    VYHULENY_UFO: IMO to ale prislo uz po nastupu ruznejch kolejnich a garazovejch serveru bezicich prave na tom linuxu. Uz bylo videt, ze neni cesty zpet, internet je budoucnost a jdeme do toho. Prave ten prelom by vubec nenastal nebyt linuxu.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    MARASAN: linus byl s linuxem ve spravnou chvili na spravym miste. nicmene jsem presvedcen o tom, ze tlak na komercializaci internetu v 94-96 prisel hlavne z USA. pamatuju ty diskuse a jako mlady ucho prisaty k internetu jsem tenkrat zastaval nazor, ze internet by nemel byt pristupny masam, protoze ty budou jenom zvanit a internet nebude hlavne velkou knihovnou se zdroji informaci.
    nicmene jsem presvedcen nyni o tom, ze jsem se tezce pletl, protoze prival soukromych penez do sveta internetu zpusobil, ze dnes mame rychly linky, dotykovy telefony nebo 4k porno. ;)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    JANFROG: ad open-source: ja si myslim, ze malokomu dochazi, ze nebyt linuxu, internet by vubec nebyl tam, kde je ted. Kdyz prisel linux, kterej mel TCP/IP stack, tak internet byly jen velky komercni drahy nedostupny systemy. Linux to cely postavil na hlavu, protoze server najednou mel doma kazdej, kdo mel aspon i386 a stacilo tohle levny zelezo s linuxem (zadarmo) a inetovej server byl na svete za minimalni naklady - minimalne ve srovnani se Sunem nebo IBM.

    Pokud by tehdy linux neprisel v tu pravou dobu, malokdo by mel prostredky na vlastni sluzby a cely by to zustalo armade a mozna univerzitam.

    Ale to uz je taky 20+ ;-)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    QWWERTY: Ano v tomhle máš pravdu, to jsem měl specifikovat lépe. Jde mě o nějakou zcela novou myšlenku. Nešlo mě o to, že něco šlo hůře udělat a teď to jde lépe, rychleji, levněji atd.

    Uvedu příklad co jsem myslel. Než Ward Cunningham, vůbec zajímavý člověk, přišel s myšlenkou (vynalezl a implementoval) frameworku na integrační testování nebo první wiki, tak nic takového před tím nebylo. Takže byla originální myšlenka, která se pak rozšířila všude.

    JANFROG: no právě, tak jako u mě :). Pěkný seznam hlavně ty SMT solvery - Z3 / CVC ;).
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JANFROG: Teda jako ne ze by vsechno z toho nemelo sve vlastni problemy, tech tam je vic nez dost. Ale lepsi nez dratem do oka, ze :-)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DELVIT:

    20 let - to je v podstate cela ma profesionalni kariera :-)

    Za me rozhodne nejvetsi vec je rozmach open-source, i kdyz to neni novinka poslednich 20 let, ale pred 20 lety to bylo dost jinde. Nejde ani tak o to ze to je "free" ani o to ze "tam je mene chyb protoze vic oci" (coz neni ani moc pravda), ale o to ze kdyz neco nefunguje nebo nevis co presne to dela, mas moznost si to dohledat a upravit.

    Z tech technickych veci za me:

    - LLVM (protoze to neuveritelne akcelerovalo experimentovani s jazykama)
    - RISC-V a v mensi mire OpenPOWER (protoze jsou otevrene, viz vyse, a protoze konecne nemusis vymyslet jak obejdes HW, kdyz ho muzes zmenit)
    - Pokrocile SMT solvery - Z3 / CVC (protoze to umoznuje vyvoj nove generace nastroju).
    - asi bych sem zradil i virtualizaci, nejen HW ale (hlavne) SW (QEMU, gem5) - protoze i kdyz ta neni tak nova (LPAR, zony) ta masivni dostupnost vsude a snadnost pouziti na levnem HW me dost zjednodusila praci :-)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    DELVIT: "Pročpak? V čem konkrétně?"
    ze kdyz to vezmes do dusledku, tak s touhle argumentaci/definici neni mozno realizovat "revoluci"
    protoze s argumenty kdy vysel prvni patent a kdy se tim lidi zacali zabyvat, tak i kdyby zitra nekdo vyrobil plne funkcni kvantovy pocitac vcetne prakticke aplikace, tak staci rict "prvni patent je minimalne 2001, takze do 20 let uz se to nevejde a stavi to na praci tech tisicovek dalsich patentu, takze je to jenom jejich prirozena evoluce a uz se o tom mluvi dlouho, takze nic az tak revolucniho"
    pritom by to nepochybne byl podstatny krok celeho oboru

    za me treba to zmineny Arduino/ESP/STM a dalsi jednocipy:
    kdyz bych chtel delat nejaky hobby embed 20 let zpatky, tak mam ATMEL/PIC, musim psat v ASM (lepsim pripade C) a jeste zvladnout hardware design vseho okolo, abych to vubec rozchodil.
    dneska si muzu za $5 koupit ESP board, plug'n'play USB, zacit psat Python a pripojit to do cloudu k automatizaci.
    z technickyho hlediska je to jenom evoluce (vetsi abstrakce, vyvoj moznosti vyroby, ...)
    ale z uzivatelskyho hlediska je to revoluce, protoze se o nekolik radu snizila vstupni latka a najednou muzou lidi delat neco, co pro ne pred 20 rokama bylo sci-fi
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    QWWERTY: díky za linky budu se snažit to načíst :).
    jinak tvuj vycet a argumenty mi prijdou jako takovy typicky hindsight, kdy pri pohledu zpatky, je vsechno "jenom" evoluce a ne revoluce :))

    Pročpak? V čem konkrétně? Já se tak snažil vždycky to odůvodnit, že ta původní myšlenka vznikla dávno předtím než ji dnes používáme a obdivujeme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam