KOJA: TL;DR: Řetěz absurdit.
(jména změněna pro ochránění viníků)
Ve firmě jedné divizi šéfuje šílený Balkánec s přezdívkou Igor Hrozný. Jsem v jiné divizi, takže pohoda, náš šéf je příčetný. Igor ho nějak vyštípe. Mezitím zákazník z projektu, na který jsem byl nahajrován mne na projektu nechce. Teda zákazník by chtěl, ale prostředník, přes kterého se to zákazníkovi dodává nechce. Takže si musím najít uplatnění, než mne Igor sežere k sobě. Opouštím divizi, ze které byl vyštípán šéf a mířím do nové divize, která dělá úplně jiné industry. Po pomalém rozjezdu jsem "dočasně" zapůjčen do jiné divize, která řeší průserový projekt. 4 hodiny měsíčně práce projektového manažera prostě asi nestačí na uřízení projektu a zajištění kvality subdodávky že Slovenska (mohlo to být horší: Indie). Zákazník si stěžuje na nízkou kvalitu, TMA se tedy stává testerem a oprašuje znalosti cizího jazyka, který dvacet let nepoužíval. Chyb je tolik, že není možné je zadat do Džíry k zákazníkovi, protože by nás sežral do konce týdne. "Jaktože měsíc po termínu dodávky k akceptaci jste vy sami našli 30 chyb? Neměli byste chyby hledat a odstranit před instalací, ještě v development prostředí?" TMA se začíná ztrácet v tabulkách, které si vyměňuje s parakolegy z Bratislavy. TMA vyvíjí Díru, což je taková superjednoduchá JIRA/RT/Bugzilla/... jednodušší než nakonfigurovat néjakého molocha. IT oddělení by sice mohlo udělat instanci Džíry, ale není to kam vykázat, takže by to nešlo. Pak handrkování se se subdodavatelem aby nám dali zdrojáky. Webservice, která vyrábí wordy a pédéefka. Testy spočívají v tom, že se otevře 15 nebo 20 oken wordu, která musí člověk zkouknout, jestli se tam něco nezhoršilo. Pro podobné dokumenty se kód někdy téměř úplně zduplikuje, někdy je komplet jiný. Kolegové, pánové Zelený a Ovád, managementem přezdívaní kolektivně Zelené hovado, mi pomůžou napsat automatické porovnání dokumentů, takže aspoň poznáme, jestli se úpravy na jednom dokumentu neprojevily změnou na jiném. Zelené hovado odchází z firmy, ale předtím se mi Zelený přizná, že on sice má expertní certifikaci na jazyk Java, ale programovat moc neumí. Jedeme dál, dokumenty jsem ustál a zastabilizoval. Ne dobře, technický druh zůstal, ale aspoň přibližně. Je čas zlepšit aplikaci, která obhospodařuje data. Pěkná aplikace, která je napsaná v PL/SQL, který jsem nikdy neviděl. Všechny výjimky se ignorují. Na různých prostředích je různé nastavení referenční integrity, takže někde se aplikuje ON DELETE CASCADE, jinde ON DELETE SET NULL a jinde ten cizí klíč vůbec není.
Asi už tady skončím s detaily. Každopádně po krachu tohoto projektu jsem šel zase do jiné divize, kde odcházel hlavní analytik, protože se rafnul s Igorem. Divizi, do které jsem přišel schramstnul Igor. Zákazníci byli opět nespokojení. A já už se nebyl schopen soustředit.