• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    AMBIENTIUM: to právě ne, měl tam windows atd. :)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    TOOMIX: možná praxe na Linuxu?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    FLEGMA: takhle nám přišel člověk co měl X let praxi v C++ (což bychom upotřebili taky), ale nevěděl, co je MFC
    JINX
    JINX --- ---
    CERMI_FOX: Taky se mi parkrat stalo. Člověk přijde na interview a dozví se ze interviewer dneska nepřijde do práce protože ma HO. Byla chyba zeptat se zda by mohl dělat interview někdo přítomny. Stejně tak nechápu HR kteří pořádají několika měsíční pohovory ve 3 kolech a pak se divi ze člověk mezi tím pracuje už dávno někde jinde...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HUGH_BOYLAN: nejtezsi bylo prijit na interview, kam se jim ztratila pozvanka. Hned druha nejtezsi vec bylo neodejit v pulce interview a neprasknout dverma, protoze jsem skoro 2h cekal na interviewera. Kupodivu oboji stejna firma :)
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    TOOMIX: Doba je velmi zlá posledních pár let. Ke mě přišel na pohovor dva roky nazpátek papírový senior, CV vyšperkované odshora až dolů. Spring Boot jsem napočítal v CV nejmíň desetkrát a když jsem se ho zeptal, jaké jsou základní featury Spring Boot frameworku, tak nebyl schopný odpovědět :-D. Ve stejném duchu se výběrové řízení táhlo dál několik měsíců poměrně dlouhou sérií neprůchozích kandidátů, které jsem bohužel všechny musel zamítnout, protože nezvládali odpovědět ani na úplně základní otázky (žádné špeky ani google-styl jako kolik ladičů pián je v Berlíně jsem nedával). Nakonec se manažerka projektu naštvala, zorganizovala interview pouze ve svojí režii, resp. jenom s přísedícím kolegou business analytikem neprogramátorem a prvního zájemce vzali z fleku, no a po třech měsících jsme ho museli vyhodit, protože nebyl schopný napsat ani řádku kódu, zero commit history. Ale pořád mluvil a mluvil, to mu šlo dobře, podle typologie programátorů "filozof". Lessons learned je z minimálních požadavků neslevovat a nenabírat za každou cenu.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    HUGH_BOYLAN: my měli na pohovoru na .NET developera člověka, co dělá v Assecco Solutions DB specialistu, takže MSSQL ovládá, ale programovat neumí (ani v Delphi, ve které me Helios Green/Inuvio napsaný). Je mu 45, zájem o tu pozici by měl, a co teď... na penězích by shoda byla, ale aktuálně potřebujem někoho, kdo naskočí do ryhle jedoucího vlaku a nemáme dostatek času (ani já a ani kolega) mu věnovat 3-6 měsíců a učit ho programovat :( jenže situace na trhu práce je takova jaká je a nemůžeme si ho zas nechat utéct. Je to divná doba.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Je mi 42 a myslím si, že senilní ještě nejsem. Pardon, asi se mne to trochu dotklo a nejsem příliš k tématu tohoto auditoria.

    Zkusím to napravit a zeptám se ze zvědavosti.

    Jaký nejtěžší úkol jste kdy obdrželi v průběhu výběrového řízení? Ať už osobně nebo jako úkol domácí. Uveďte prosím i případný programovací jazyk, je-li to relevantní k otázce.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    MARASAN: Bylo tam příliš mnoho narážek ve stylu very young collective. Možná jsem mezi těmi řádky četl paranoidně, ale k zamyšlení mne to přivedlo. Přitom s penězi by tam problém nebyl, nechtěl jsem víc než nabízeli. Já na tyto HR věci zkrátka nemám hlavu, jsem spíše introvertní autista, který má rád klid a svůj počítač.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Jak se musí cítit můj kamarád, kterému je sice 61, přesto je špičkový vývojář? Nemáte někdy pocit, že firmy raději farmaří na čerstvých absolventech, kterým dají poloviční plat, než aby přijaly někoho zkušenějšího, který si ovšem řekne o důstojné peníze? Nebo mají strach z přísloví starého psa novým kouskům nenaučíš?
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    HUGH_BOYLAN: co presne napsala? more years than I originally thought
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Přišla mi zajímavá nabídka z Londýna přes LinkedIn. Slušně jsem se zeptal na podmínky a poslal CV. Pak mi slečna nenápadně mezi řádky naznačila, že jsem příliš starý. Tak jsem odepsal, že děkuji za zájem a přemýšlím, zda jsem opravdu tak starý.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    E2E4: a hlavně utnutí lidí, co agendu meetingu začnou odvádět jinam, diskutovat apod.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SULTHAN: svatá pravda.

    agenda, cíl, rozhodnutí, ne zápis ale komunikace výsledků, časové omezení..
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    Hlavní důvod, proč spousta meetingu je zbytečně strávený čas, je to, že ty meetingy nikdo neřídí, nebo je řídí špatně. A to včetně toho, že už předem není určená agenda, takže nikdo netuší, jestli na tom meetingu vůbec musí být.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    AMBIENTIUM: Po prvnim precteni mi to prislo smesne (taky jsem dal pelecek), ale cim vic se nad tim zamyslim.. Ona je mozna vesela ta forma zapisu, ale ten obsah je vlastne velmi podstatny. Pokud chteji budovat kvalitni team s nizkou fluktuaci zamestnancu, je velmi podstatne vedet, jak se citi a jak veci vnimaji. On to ne kazdy dovede dobre komunikovat a uz vubec ne bez nejakeho popudu.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VOY: taky myslím že takový jsme, necháme si stát na hlavu nějaký prázdný kecy..

    na druhou stranu, když si od ty schůze odečteme ten žargon, kecy o pocitech apod., tak takový schůze mají smysl - vynoří se na světlo nich co je blbě, co se dá příště zlepšit.. nebo naopak co je dobré a vyplati se dělat dál/rozšířit. tohle by se jinak nikdo nedozvěděl..
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    VOY: OK, tak to máš asi zase pravdu ty :-)
    VOY
    VOY --- ---
    DEEFHA: To mas pravdu, nicmene ze zkusenosti z prace v mezinarodnich tymech se mi zda, ze my cesi k tomu mame nadprumerne silnou tendenci. A neda se rict, ze by to lidi kolem nejak pozitivne motivovalo nebo ze by to na nas cenili ;-).
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    VOY: Cynických a negativních lidí (dneska se pro ně tuším používá takové to přiblblé označení "toxický") je nám ovšem třeba. Bez nich by bylo na světě moc sluníčkově a to nikdy nedělá dlouhodobě dobrotu :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam