• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    JANFROG: Možná v pascalu! Já vím že mi dělá problém přepínat C++ a Mathematica
    ROMI
    ROMI --- ---
    NAVARA: Ty chces zkurvit kazdou legraci co, ale urcite to bebyl programator 😁
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ROMI: Daniel Scali (Australia) has broken the record for the longest time in the abdominal plank position (male) with an unbelievable time of 9 hours 30 minutes and 1 second. He set the record in Adelaide, Australia, on 6 August 2021
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    DAVIDOWITCH: Mně kdysi dávno asi v 8. kole (nekecam) někdo z USA (Evropa mě chtěla) nějakým priblblym testem typu kolik kanálů je v new Yorku. Měl jsem teplotu a nebylo mi dobře, ale stejně bych tento typ otázek nedal...
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DAVIDOWITCH: Tak, protoze normalni je indexovat od jedne, ne? :-)

    Samozrejme ze jsem to nechtel, jen proste kdyz clovek 15 min predtim delal v jazyce, co indexuje od jedne, snadno se spletes.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    JANFROG: Proč indexujes od jedny?
    Mě Google ukončil člověk co interview na C++ pozici začal dotazem na Java Unit Test frameworks.
    MUXX
    MUXX --- ---
    Test na papir? Ja to musel psat na whiteboard!
    Byla to legrace a nabidku jsem samozrejme odmitnul.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Tak vy aspoň reálně programujete, já sem na pozici v aplikačním managementu, kterou by zvládla asi i moje máma, stačí zajít na pár telek a popohnat lidi mailem, umět opsat pár hodnot z jednoho nástroje do druhýho, a ticketovacím toolem donutit Indy, aby taky klikli a beru sice půlku co vy, ale furt víc, než mý rodiče dohromady. A když mám cukání s tím něco dělat, zjistím, že na pozici, kde bych se necítil jako vydřiduch, vydělám půlku, a místo 2 hodin denně odmakám devět, když všechno vyjde.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    JANFROG: Hehe, test na papír jsem taky jednou zažil. Ani jsem se nemusel moc snažit a napsal jsem to tak, že jsem to pak po sobě nedokázal přečíst ani já (rukou fakt moc nepíšu, to se nechlubím, ale prostě to tak je). No nic, odešel jsem středem :-) Takový kravinky... Na to mě neužije.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    GOSHEWAN: taky jsem si chvíli říkal, že se mám příliš dobře a že je to nezasloužené. Ale pak jsem se "rozhlédl kolem sebe" a ono to zas tak nezasloužené není, protože část lidí většinu prac. doby profláká (zatímco já jedu přesčasy, málo schopných lidí), část lidí jede různé dávky, část lidí se živí různým šméčkem ....
    A nenáročná práce? Mě to přijde jako pohodička, ale na pohovorech půlku lidí vyhodím rovnou, protože neznají základy a neumí ani trochu přemýšlet, a většina z toho zbytku pošle na codereview kód úrovně "odpad" - nestrukturované, hrubě neefektivní a obecně odporující dobrým mravům. Klidně lidi s 5-10let praxí. Takže to asi tak nenáročné není :)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HUGH_BOYLAN: To se zasmejes: to bylo hodne let zpatky na "pohovoru" ke Googlu (ktery inicioval Google, ne ja) byl nejaky sudoku solver v C na papir. Typkovi prislo, ze kdyz nevim, jake ma sudoku pravidla a kdyz indexuji pole od jedne ze C asi moc neumim a ukoncil (tedy ne on, na to asi nemel zaludek tak to nechal na nejakem HR poskokovi).

    Tam jsem usoudil, ze pohovory kde me nekdo bude zkouset jak maleho kluka uz nechci absolvovat a je nutne k praci pristoupit jinak :-)
    EMBI
    EMBI --- ---
    GOSHEWAN: A neni to skvely? Ze clovek bude moci odejit do duchodu drive a neprozije stari jako nuzak o chlebu a vode? :-)
    Nicmene tvou zminku o tom, ze clovek by radeji nemel moc zminovat, kde pracuje a jake ma benefity si nejspise vezmu k srdci. Diky.-)
    ROMI
    ROMI --- ---
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Me ctyricitka ceka az/uz za 3 roky a k vyhoreni jsem se (alespon myslim) zatim nepriblizil. Co me ale celkem dlouhou dobu paradoxne trapilo bylo to, jak jsme jakozto SW DEVs preplaceni. Skutecne jsem mel a porad jeste nekdy mivam spatny pocit z toho, jak moc penez dostavam za tak nenarocnou praci. Tim nemyslim ani tak to, ze se mi programovani zda jednoduche (lucky me) jako spis to, ze se firmy uz nekolik dlouhych let predhaneji v tom, jake benefity nam nabidnou a jak pohodlne bude u nich pracovat. Ja uz skoro nikde ani nerikam co delam, natoz pak kde (banka), protoze kdyz jsem si napr. jednou postezoval, jak jsem musel nekoho neschopneho (navic cerstvy absolvent) odmitnout na pohovoru a ze stejne obratem dostal nabidku o 20k vyssi jinde, tak nasledovalo jen trapne ticho, pripadne "tyvole kolik ze dostal? hned po skole? sidelas..."

    Je to dano urcite vychovou (matka uznavana lekarka, nicmene az na ke konci kariery v privatu, tudiz konecne obstojny plat - nicmene stejne nizsi nez co mam ja; otec uznavany inzenyr, vynalezce, akademik - tam se to ani srovnavat neda). Mne je proste blbe mluvit o tom, jak mam vlastne neomezeny HO, milion sickdays, dovolenou kdykoli si vzpomenu a penez za to tolik, ze si o tom ostatni mohou nechat zdat. Na druhou stranu to je presne to, o co jsem vzdy usiloval - mit cas na rodinu a pracovat protoze me to bavi. A podnikani nepripada v uvahu.

    Cimz se dostavam k tomu, proc sem pisu (: Celou tu dobu cekam, kdy se prihrne ta mlada generace, ktera me nahradi, protoze se nepovazuju za nijak extra nadaneho, nove veci se moc neucim (neni cas ani v praci ani doma) a svoji hlavu si mimo praci prilis neudrzuju (naopak - drogy sice nikdy, ale dlouhodobe to bohate vynahrazuju alkoholem...). Nicmene se to nedeje a spis pozorujeme opacny trend - totiz ze nikde nejsou lidi a tim spis je nutne si ty stavajici platit zlatem. Coz je samozrejme spatne jak pro firmu tak i pro nas (moc prace + malo lidi = overwork, nestihacka...), na druhou stranu si jsem na 99.5% jisty, ze me proste nejen ze nemuzou vyhodit, ale ani si me nemuzou dovolit ztratit.

    A tak cas od casu zajdu na pohovor k tomu ~1% linkedin requestu, ktery projdou platovym sitem, a popovidam si o tom, co umi nabidnout. Nasledne mi to sef dorovna/preplati a zase si dam rok s odpovidanim na linkedin pauzu (: Posledne jsem odmital 200K na HPP + nastupni bonus 2x to same + mozny plny HO. Nikdy bych neveril, ze takova doba prijde.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Tj. u pohovoru bych na kód klidně mohl pohořet. Ze zkušeností z komerční sféry mi spíše přijde, že na každém novém projektu je jiná technologie vývoje a pořád je třeba se učit novým věcem a přístupům. Proto vždy při novém projektu říkám, aby mi to nejdříve ukázali.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Přiznám se, že už se mi low level programování vypařilo z hlavy. Spíš už navrhuji, jak by to mělo být a používám dostupné frameworky, protože je to snazší a rychlejší. Zrovna teď je to Kotlin.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Znalost programovaciho jazyka je az sekundarni. Mel jsem kolegu, dokoncil PhD, znal kdeco a kod mel dokonce krasne komentovany. Pravdepodobne by se pomoci jeho dila dalo pristat na Mesici, ale bohuzel to melo zpracovavat vratne obaly a stav mu nesedel o nekolik milionu, coz se ukazalo jako neprekonatelny problem.
    SATAI
    SATAI --- ---
    KEJML: na podobné věci se ptám celkem brzy, abychom zjistili, zda má cenu pokračovat k testu ("code review").
    JINX
    JINX --- ---
    CERMI_FOX: Jo remote doba přišla par let potom. On se proste neobtěžoval dorazit ten den do práce nebo to s nim někdo nedomluvil. Takže jsem jel x Km zbytečně.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JINX: interview na HO dělám běžně, uznávám, že tohle bylo před covidem, takže remote jsme nabírali jen lidi z různých kyselích řití
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam