Me ctyricitka ceka az/uz za 3 roky a k vyhoreni jsem se (alespon myslim) zatim nepriblizil. Co me ale celkem dlouhou dobu paradoxne trapilo bylo to, jak jsme jakozto SW DEVs preplaceni. Skutecne jsem mel a porad jeste nekdy mivam spatny pocit z toho, jak moc penez dostavam za tak nenarocnou praci. Tim nemyslim ani tak to, ze se mi programovani zda jednoduche (lucky me) jako spis to, ze se firmy uz nekolik dlouhych let predhaneji v tom, jake benefity nam nabidnou a jak pohodlne bude u nich pracovat. Ja uz skoro nikde ani nerikam co delam, natoz pak kde (banka), protoze kdyz jsem si napr. jednou postezoval, jak jsem musel nekoho neschopneho (navic cerstvy absolvent) odmitnout na pohovoru a ze stejne obratem dostal nabidku o 20k vyssi jinde, tak nasledovalo jen trapne ticho, pripadne "tyvole kolik ze dostal? hned po skole? sidelas..."
Je to dano urcite vychovou (matka uznavana lekarka, nicmene az na ke konci kariery v privatu, tudiz konecne obstojny plat - nicmene stejne nizsi nez co mam ja; otec uznavany inzenyr, vynalezce, akademik - tam se to ani srovnavat neda). Mne je proste blbe mluvit o tom, jak mam vlastne neomezeny HO, milion sickdays, dovolenou kdykoli si vzpomenu a penez za to tolik, ze si o tom ostatni mohou nechat zdat. Na druhou stranu to je presne to, o co jsem vzdy usiloval - mit cas na rodinu a pracovat protoze me to bavi. A podnikani nepripada v uvahu.
Cimz se dostavam k tomu, proc sem pisu (: Celou tu dobu cekam, kdy se prihrne ta mlada generace, ktera me nahradi, protoze se nepovazuju za nijak extra nadaneho, nove veci se moc neucim (neni cas ani v praci ani doma) a svoji hlavu si mimo praci prilis neudrzuju (naopak - drogy sice nikdy, ale dlouhodobe to bohate vynahrazuju alkoholem...). Nicmene se to nedeje a spis pozorujeme opacny trend - totiz ze nikde nejsou lidi a tim spis je nutne si ty stavajici platit zlatem. Coz je samozrejme spatne jak pro firmu tak i pro nas (moc prace + malo lidi = overwork, nestihacka...), na druhou stranu si jsem na 99.5% jisty, ze me proste nejen ze nemuzou vyhodit, ale ani si me nemuzou dovolit ztratit.
A tak cas od casu zajdu na pohovor k tomu ~1% linkedin requestu, ktery projdou platovym sitem, a popovidam si o tom, co umi nabidnout. Nasledne mi to sef dorovna/preplati a zase si dam rok s odpovidanim na linkedin pauzu (: Posledne jsem odmital 200K na HPP + nastupni bonus 2x to same + mozny plny HO. Nikdy bych neveril, ze takova doba prijde.