• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    EMBI: Je to skvely, ale mel bych asi lepsi pocit kdyby tohle nehrozilo i jinym oborum, o kterych si myslim, ze vyzaduji vice vedomosti/skillu/zodpovednosti.
    CERMI_FOX: Hodne zalezi na tom, co chces videt. Ja treba vidim lekare, vedce, ucitele, hasice atd., kteri si podle me zaslouzi o dost lepsi podminky nez jake maji. Samozrejme to ale neni cernobile (: A ano, kvalitni vyvojar se tezko shani, o tom zadna, ja to myslel spis tak, ze to je pohodlna prace (benefity, homeoffice, flexibilni prac. doba...) ze ktere domu neprijdes uplne strhanej a neznicis si u ni zdravi.
    DEFILA: Kdo si ted muze dovolit byt v Praze? Tim nemyslim 2+1 pro rodinu s detmi v panelaku. Samozrejme vsichni mi kolegove ano... A podobne s manzelkou - sice je ted na rodicovske, ale pokud nebude chtit, tak uz pracovat nemusi. A ja ji nutit nebudu.
    HOLAKAC: Ja mel naprosto opacny pocit, kdyz jsem delal jeste PhD. Dost presne to popisuje PETER_PAN a je to taky duvod, proc jsem toho nechal.
    P19: Ano, takove take znam a je to druhy pohled na vec. Nicmene nesouhlasim s tim, ze to ve vetsine vyjmenovanych pripadech jde jakkoli resit, aniz by se zmenil cely system ve spolecnosti, to je proste nerealne. Vzdyt jde povetsinou o statni zamestnance.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    GOSHEWAN: taky jsem si chvíli říkal, že se mám příliš dobře a že je to nezasloužené. Ale pak jsem se "rozhlédl kolem sebe" a ono to zas tak nezasloužené není, protože část lidí většinu prac. doby profláká (zatímco já jedu přesčasy, málo schopných lidí), část lidí jede různé dávky, část lidí se živí různým šméčkem ....
    A nenáročná práce? Mě to přijde jako pohodička, ale na pohovorech půlku lidí vyhodím rovnou, protože neznají základy a neumí ani trochu přemýšlet, a většina z toho zbytku pošle na codereview kód úrovně "odpad" - nestrukturované, hrubě neefektivní a obecně odporující dobrým mravům. Klidně lidi s 5-10let praxí. Takže to asi tak nenáročné není :)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    HUGH_BOYLAN: To se zasmejes: to bylo hodne let zpatky na "pohovoru" ke Googlu (ktery inicioval Google, ne ja) byl nejaky sudoku solver v C na papir. Typkovi prislo, ze kdyz nevim, jake ma sudoku pravidla a kdyz indexuji pole od jedne ze C asi moc neumim a ukoncil (tedy ne on, na to asi nemel zaludek tak to nechal na nejakem HR poskokovi).

    Tam jsem usoudil, ze pohovory kde me nekdo bude zkouset jak maleho kluka uz nechci absolvovat a je nutne k praci pristoupit jinak :-)
    EMBI
    EMBI --- ---
    GOSHEWAN: A neni to skvely? Ze clovek bude moci odejit do duchodu drive a neprozije stari jako nuzak o chlebu a vode? :-)
    Nicmene tvou zminku o tom, ze clovek by radeji nemel moc zminovat, kde pracuje a jake ma benefity si nejspise vezmu k srdci. Diky.-)
    ROMI
    ROMI --- ---
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Me ctyricitka ceka az/uz za 3 roky a k vyhoreni jsem se (alespon myslim) zatim nepriblizil. Co me ale celkem dlouhou dobu paradoxne trapilo bylo to, jak jsme jakozto SW DEVs preplaceni. Skutecne jsem mel a porad jeste nekdy mivam spatny pocit z toho, jak moc penez dostavam za tak nenarocnou praci. Tim nemyslim ani tak to, ze se mi programovani zda jednoduche (lucky me) jako spis to, ze se firmy uz nekolik dlouhych let predhaneji v tom, jake benefity nam nabidnou a jak pohodlne bude u nich pracovat. Ja uz skoro nikde ani nerikam co delam, natoz pak kde (banka), protoze kdyz jsem si napr. jednou postezoval, jak jsem musel nekoho neschopneho (navic cerstvy absolvent) odmitnout na pohovoru a ze stejne obratem dostal nabidku o 20k vyssi jinde, tak nasledovalo jen trapne ticho, pripadne "tyvole kolik ze dostal? hned po skole? sidelas..."

    Je to dano urcite vychovou (matka uznavana lekarka, nicmene az na ke konci kariery v privatu, tudiz konecne obstojny plat - nicmene stejne nizsi nez co mam ja; otec uznavany inzenyr, vynalezce, akademik - tam se to ani srovnavat neda). Mne je proste blbe mluvit o tom, jak mam vlastne neomezeny HO, milion sickdays, dovolenou kdykoli si vzpomenu a penez za to tolik, ze si o tom ostatni mohou nechat zdat. Na druhou stranu to je presne to, o co jsem vzdy usiloval - mit cas na rodinu a pracovat protoze me to bavi. A podnikani nepripada v uvahu.

    Cimz se dostavam k tomu, proc sem pisu (: Celou tu dobu cekam, kdy se prihrne ta mlada generace, ktera me nahradi, protoze se nepovazuju za nijak extra nadaneho, nove veci se moc neucim (neni cas ani v praci ani doma) a svoji hlavu si mimo praci prilis neudrzuju (naopak - drogy sice nikdy, ale dlouhodobe to bohate vynahrazuju alkoholem...). Nicmene se to nedeje a spis pozorujeme opacny trend - totiz ze nikde nejsou lidi a tim spis je nutne si ty stavajici platit zlatem. Coz je samozrejme spatne jak pro firmu tak i pro nas (moc prace + malo lidi = overwork, nestihacka...), na druhou stranu si jsem na 99.5% jisty, ze me proste nejen ze nemuzou vyhodit, ale ani si me nemuzou dovolit ztratit.

    A tak cas od casu zajdu na pohovor k tomu ~1% linkedin requestu, ktery projdou platovym sitem, a popovidam si o tom, co umi nabidnout. Nasledne mi to sef dorovna/preplati a zase si dam rok s odpovidanim na linkedin pauzu (: Posledne jsem odmital 200K na HPP + nastupni bonus 2x to same + mozny plny HO. Nikdy bych neveril, ze takova doba prijde.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Tj. u pohovoru bych na kód klidně mohl pohořet. Ze zkušeností z komerční sféry mi spíše přijde, že na každém novém projektu je jiná technologie vývoje a pořád je třeba se učit novým věcem a přístupům. Proto vždy při novém projektu říkám, aby mi to nejdříve ukázali.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Přiznám se, že už se mi low level programování vypařilo z hlavy. Spíš už navrhuji, jak by to mělo být a používám dostupné frameworky, protože je to snazší a rychlejší. Zrovna teď je to Kotlin.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Znalost programovaciho jazyka je az sekundarni. Mel jsem kolegu, dokoncil PhD, znal kdeco a kod mel dokonce krasne komentovany. Pravdepodobne by se pomoci jeho dila dalo pristat na Mesici, ale bohuzel to melo zpracovavat vratne obaly a stav mu nesedel o nekolik milionu, coz se ukazalo jako neprekonatelny problem.
    SATAI
    SATAI --- ---
    KEJML: na podobné věci se ptám celkem brzy, abychom zjistili, zda má cenu pokračovat k testu ("code review").
    JINX
    JINX --- ---
    CERMI_FOX: Jo remote doba přišla par let potom. On se proste neobtěžoval dorazit ten den do práce nebo to s nim někdo nedomluvil. Takže jsem jel x Km zbytečně.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JINX: interview na HO dělám běžně, uznávám, že tohle bylo před covidem, takže remote jsme nabírali jen lidi z různých kyselích řití
    KEJML
    KEJML --- ---
    FLEGMA: Jo, mám taky choděj na pohovor lidi, kteří roky píší v Javě a pak zápasí s rozdíly mezi Set a List nebo k čemu je hashCide a equals
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    AMBIENTIUM: to právě ne, měl tam windows atd. :)
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    TOOMIX: možná praxe na Linuxu?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    FLEGMA: takhle nám přišel člověk co měl X let praxi v C++ (což bychom upotřebili taky), ale nevěděl, co je MFC
    JINX
    JINX --- ---
    CERMI_FOX: Taky se mi parkrat stalo. Člověk přijde na interview a dozví se ze interviewer dneska nepřijde do práce protože ma HO. Byla chyba zeptat se zda by mohl dělat interview někdo přítomny. Stejně tak nechápu HR kteří pořádají několika měsíční pohovory ve 3 kolech a pak se divi ze člověk mezi tím pracuje už dávno někde jinde...
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HUGH_BOYLAN: nejtezsi bylo prijit na interview, kam se jim ztratila pozvanka. Hned druha nejtezsi vec bylo neodejit v pulce interview a neprasknout dverma, protoze jsem skoro 2h cekal na interviewera. Kupodivu oboji stejna firma :)
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    TOOMIX: Doba je velmi zlá posledních pár let. Ke mě přišel na pohovor dva roky nazpátek papírový senior, CV vyšperkované odshora až dolů. Spring Boot jsem napočítal v CV nejmíň desetkrát a když jsem se ho zeptal, jaké jsou základní featury Spring Boot frameworku, tak nebyl schopný odpovědět :-D. Ve stejném duchu se výběrové řízení táhlo dál několik měsíců poměrně dlouhou sérií neprůchozích kandidátů, které jsem bohužel všechny musel zamítnout, protože nezvládali odpovědět ani na úplně základní otázky (žádné špeky ani google-styl jako kolik ladičů pián je v Berlíně jsem nedával). Nakonec se manažerka projektu naštvala, zorganizovala interview pouze ve svojí režii, resp. jenom s přísedícím kolegou business analytikem neprogramátorem a prvního zájemce vzali z fleku, no a po třech měsících jsme ho museli vyhodit, protože nebyl schopný napsat ani řádku kódu, zero commit history. Ale pořád mluvil a mluvil, to mu šlo dobře, podle typologie programátorů "filozof". Lessons learned je z minimálních požadavků neslevovat a nenabírat za každou cenu.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    HUGH_BOYLAN: my měli na pohovoru na .NET developera člověka, co dělá v Assecco Solutions DB specialistu, takže MSSQL ovládá, ale programovat neumí (ani v Delphi, ve které me Helios Green/Inuvio napsaný). Je mu 45, zájem o tu pozici by měl, a co teď... na penězích by shoda byla, ale aktuálně potřebujem někoho, kdo naskočí do ryhle jedoucího vlaku a nemáme dostatek času (ani já a ani kolega) mu věnovat 3-6 měsíců a učit ho programovat :( jenže situace na trhu práce je takova jaká je a nemůžeme si ho zas nechat utéct. Je to divná doba.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Je mi 42 a myslím si, že senilní ještě nejsem. Pardon, asi se mne to trochu dotklo a nejsem příliš k tématu tohoto auditoria.

    Zkusím to napravit a zeptám se ze zvědavosti.

    Jaký nejtěžší úkol jste kdy obdrželi v průběhu výběrového řízení? Ať už osobně nebo jako úkol domácí. Uveďte prosím i případný programovací jazyk, je-li to relevantní k otázce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam