• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    IXTREMIST: Pozadovane znalosti pro me obsahuji naprosto cizi pojmy, ktere jsem nikdy neslysel. Jo vlastne ne, assembler jsem kdysi slysel.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    IXTREMIST: Eh, mainframe, tak to mě naštěstí už minulo, ale zase umím slušně Perl ;)
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    LARS_GUNNER: Tyhle citlivý dodavatele, co si hned běží stěžovat, přímo zboznuju. Ještě lepší je, když to jsou něčí kámoši.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    LARS_GUNNER: Není třeba, všichni čtyři se navzájem znají :)
    SATAI
    SATAI --- ---
    LARS_GUNNER: nevisí ty inzeráty převážně v S/M salonech? ;-)
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    JANFROG: heh, zazil sem soap i corbu (na pa/risc). dosahli jsme asi 100x vetsi transaction rate jenom tim, ze jsme ji vyhodili :)
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    IXTREMIST: Zda se mi to zajimavy, ale nikoho konkretniho neznam. Vlastne jsem ani nekde nevidel inzerci typu "prijmeme programatora mainframe" :)
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    LARS_GUNNER: záleží na sektoru, tomu úměrně jede background check.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    A kdyz jsme u tech mainframes, tam uz to je na nejake dlouho testovani daneho cloveka, specialni proverky apod. ne?
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    LARS_GUNNER: kdo koupí vapourware pak má vapourmoney :)
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    JANFROG: Hezký jsi popsal moje pousmání, tím tvrdým backendem v bankovnictví myslím právě ten mainframe úplně v zadu. Je to ale můj bias a pracovní deformace - cokoli před tím považuji v bank/army za frontend. A představa win serveru na téhle je pozici je prostě úsměvná.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    LARS_GUNNER: Tak - Niagara (UltraSPARC T1, UltraSPARC T2+) to je ~2006.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    MLEKAR_STEIN: I dnes se mi stane, ze mi prijde nabidka na zakazku !ASAP! a kdyz dojde na review s dotycnym koncovym odberatelem, tak zjistim, ze tam maji "problemy s kapacitami", tedy bordel v organizaci prace a potrebuji externi pracovniky, kteri by pokryli "kratkodoby napor na release", tedy bordel v organizaci prace.
    Uz ani nezminuji, ze k nam kdysi dojel nejakej frajer s peknou kravatou a Rolexkama a zacal nam nabizet cool produkty jejich noveho SW StartUpu. Po jednani si stezoval rediteli, ze jsem velmi neprijemny a ze me u finalniho jednani nechce. Reditel byl na me trochu nasranej, ale na me nalehani zaradil do schvalovaciho jednani otazku na personalni vybaveni jejich firmy. Z borce vypadlo, ze programatory jeste nemaj, protoze je budou outcourcovat az podle toho kolik podepisou smluv. XD
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    JANFROG: Moje pocatky jsou u 286, takze zdaleka nepamatuju drevni dobu... ale tomuhle bych veril.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    IXTREMIST:
    Ja pred lety delal pro pro jednu nemeckou firmy mezi jejiz klienty patrila nechvalne znama UBS. Resilo se testovani jejich SW systemu, takze clovek tam neco poslal, pak mel SW sondu nekam dovnitr tech systemu a tam se dival, jestli je tam to co tam ma byt.

    Clovek co delal s UBS na tom testovani mi popisoval jak to zhruba vypada pro ten core business. Stovky (tisice) amd64 serveru s Windowsama a .NETem co resili SOAP rozhrani pro ruzne klienty (byla doba, kdy byl SOAP cool). Tyhle servery ale jen krmili desitky (stovky) neuveritelne drahejch Sun/Fujitsu serveru (takovych tech veci s Niagarou vevnitr, pamatujete tu eru?) pres CORBA rozhrani (byla doba pred SOAPem, kdy byla cool CORBA :-). No tyhle Suny jen krmili jeden IBM mainframe kterej jedinej delal neco uzitecneho.

    Co na tom byla pravda nevim, ja sam jsem u toho nebyl. Ale historka je to dobra a asi i uveritelna.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    LARS_GUNNER: před více jak deseti lety mi někdo popisoval Jak se vyvíjí elektronika pro automotive. A bylo to takový hnusný prostředí že z toho všichni naprosto jednoznačně utíkali. Nikdo nikomu nechtěl nic říct neexistovala domumentace a mělo se to nějak třeba otestovat. Takže se testovalo s pomocí zpětného inženýrství a bylo to peklo.
    :)
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    Pokud mam spravne informace, tak nejake pretezovani lidi uz dnes neprichazi v uvahu. Moje komunikace s automotive sferou v poslednich dvou letech odpovida tomu, ze jim v obrovskem objemu utikaji lide. Nejedna se o nejake mini vypadky a hastereni mezi jednotlivci, ale o napr. cele SW oddeleni, ktere se proste sebere a jde do prdele :) . Chapu, ze takovemu tomu "grafovemu" managementu se asi utect neda, ale pokud cele odvetvi proroste touhle chaskou, bude asi do budoucna rychle vymalovano. Napr. byvaly klient nedokazal pochopit, ze se cely svet netoci kolem jeho ega a jeho zamestnanci nejsou ochotni pracovat se stejnym nasazenim, jako jednatel firmy. Zacal se obalovat takovym tim vakuovym managementem, ktery jej zacal utvrzovat v jeho zkreslene realite a nyni je bez programatoru a hudrujici na cely svet. Nepochopeni principu zamestnaneckeho pomeru je bohuzel az prilis caste a jako zivnostnik to pocituji dost.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    PETER_PAN: no, tam je ten tlak na vykony aspon nutnej kvuli financovani, ne? typu musime mit X paperu abychom neprisli o grant / aby nam ho priste zase dali.. Smutny, ale ve stavajici situaci nutny..

    Aspon kdyby to byl tlak na cely tym, nejaky spolecny vysledky, misto tlaku na jednotlivce..
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    E2E4: :"navic tenhle tlak na maximalni vykon a hodnoceni podle podaneho vykonu zabiji tymovou spolupraci, lidi nemaji motivaci si navzajem pomahat / ucit se."

    To je naprosta pravda i u life-science a vedeckych oboru. Nekde to je problem uz ke konci Master studia, ale definitivne to nastava s prichodem PhD. studia. Vlastne to je vstupni brana do problemu ktere popisuju tady : [PETER_PAN @ Programovani 40+]
    Ja mel na tohle vzdycky stesti, ale obecne to problem je a vede k tomu ostroloktovemu One-Man-Show pristupu ktery je nejvetsim problemem akademicke vedy.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JARDABEREZA: podepisuju..

    navic tenhle tlak na maximalni vykon a hodnoceni podle podaneho vykonu zabiji tymovou spolupraci, lidi nemaji motivaci si navzajem pomahat / ucit se.

    na podobny tema:

    OKR Distractions
    https://www.netmeister.org/blog/okr-distractions.html
    https://www.netmeister.org/blog/performance-review.html
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    GARFIELD: Sak jasně, jen u tvrdyho backendu mě to prostě pobavilo. Házejte kamenem!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam