• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    HOLAKAC: Tohle neni obecne pravda. Jiste takovi lide budou, jsou i takove ustavy ci katedry universit - kde to tak je, ale ne obecne.
    Tlak v akademii u life-science a technickych oboru je obecne (celosvetove) extremni a vyrazne vyssi nez ve firmach zapadniho managmentu (nebavime se o japonsku, jizni korei,..). Sam jsem na universite v Nemecku, ale vetsinu kamaradu akademiku mam z CR.
    Znam lidi co odesli z akademickeho prostredi, uplne zniceny a najednou ve firmne uplne jineho oboru se za rok "vylecili" a jsou to spokojeni lide. Najednou tam byl funkcni managment, project managment, prace teamu nebyla nahrnuta na jednoho cloveka.

    Pokavad se navic v akademickem svete dostanes na pozici sefa vedecke skupiny jses zahrnuty takovou porci administrativi a externalit, ze to samotne je v normalnim korporatu full-time pozice. Ta managerska, pedagogicka a vedecka cinnost je pak upozadena. Je to nemocne prostredi. Ja jsem nastesti jen vedec, takze delam primo pod sefovou co proste pracuje tech 75 hod./tyden a ja to mam lehci.

    Ja sam se pristi rok chci vratit do Cech a pujdu do aplikovaneho vyzkumu (tj. ne akademie) a jeden z argumentu je, ze bych na dalsi akademicke pozici ktera se mi otevira na jine universite to uz s rodinou (2 deti) nedal. Ten problem neni jen v tom kolik je te prace a kolik zabere casu, ale i jak je distribuovana a ze tam neexistuji ty propojovaci mechanismy ze ten dela to a ten zas tohle - ze si musis vyresit uplne vsechno sam. Ze jenom managment dilcich tasku je pretekajici brutal co ma 200 polozek.
    Jak obcas rikam nekde v diskuzi - 40 hod. pracovni tyden je pro me na urovni dovoleny.
    P19
    P19 --- ---
    Já teda opravdu nemám problém s tím, kolik beru, nikdy by mě nenapadlo, že to má někdo jinak. Spíše se snažím vymlátit z toho, co to jde. Asi to bude tím, že jako malej jsme toho neměli moc.
    Beru to tak, že když mi někdo zaplatí za to co dělám, tak jsem s tím ok, nikomu nedržím pistoli u hlavy.
    Určitě jsou pozice, kde by si lidé zasloužili mnohem víc, než mají (já bych třeba přidal násobně učitelům), ale pokud máš malej plat, ve většině případů to jde řešit (rozuměj - možnosti tu jsou).
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    Ad ta diskuze ohledně platů - mám pár známejch co dělá v AVČR, vesměs (bio)chemici - o mzdách se s nima nedá absolutně bavit, mají pokřivenej pohled na svět, podobně jako "my ajťáci", ale zcela jiným směrem. Jsou to vesměs Phd lidi, patrně dost velký bedny ve velice úzce zaměřeným oboru. Nicméně jejich "práce" je z mýho pohledu výsměch - jsou placený kombinací grantu a nějakýho základu od AVČR. V totálu směšná částka, kterou si korporát/lepší IČař vyfakturuje za jednotky dní. ALE - nulovej tlak na "výsledek", nulový deadliny, žádnej projekťák/zákazník za krkem.Párkrát za rok konference někde v zahraničí. A výsledek ? Žádnej, povětšinou něco, co se schová pod "základní výzkum", aneb závěr typu "za dva roky jsme přišli na to, že tudy cesta nevede".

    Naprosto jinej svět, něco jako státní vs. soukromá sféra. Je to samozřejmě paušalizovaný, určitě tam jsou vyjímky, ale když jsem se těma lidma bavil, na jakejch jsou grantech, tak je to naprostej výsměch.

    No a když už se jich člověk zeptá, proč teda nejdou třeba někam do farmacie apod., tak to je prej "pod jejich úroveň". Těžká diskuze :)
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    TMA: Na tom mi spíš připadá tragické, že vlastně hodnotíš lidi podle toho, jestli používají tvůj preferovaný postup, bez ohledu na to, jestli je ten postup dobrý nebo špatný.
    Pokud je na první pohled vidět, že je na test málo času, tak bych určitě netrávil několik minut plánováním postupu, ale prostě bych začal odshora a zkusil udělat co nejvíc.
    VOY
    VOY --- ---
    MLEKAR_STEIN: Hlavne co ja jako kandidat vim, jestli se nekdo nepodiva na muj vyplneny test, kde jsem sel nejdriv po jednoduchych otazkach za malo bodu a rekne, ze ma znalost neni dostatecne hluboka.

    Kandidat nemuze vedet co je pro tebe pri vyhodnocovani priorita. Jsou to pouze body? Je to neco jineho, budes se divat taky na to co zodpovedel a co ne? Ve finale mi prijde, ze pokud se na zaklade tohohle jako hiring manager rozhodujes tak musis mit dost false positives i negatives. Ale to nakonec tak asi je u jakehokoli prijimaciho pohovoru.
    SORROW_SOUL
    SORROW_SOUL --- ---
    DAVIDOWITCH: Ten treti bylo ASICentrum. Vyzkousel jsem dve z nich a v HW uz taky krasnych deset let nejedu.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    To mam radost, ze mam jak SW dev lokalni podprumer(lehce nad medianem) a mam svedomi cisty.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    JANFROG: Test na papir jsem na C delal pomerne nedavno a docela dobre uspel, protoze jsem ho hodne let pouzival. Tenhle test mel smysl, protoze nikdo neresil me schopnosti algoritmizace, ale jestli neco vim o ukazatelich, variable scope, vlivu kodu na pamet atd.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    TMA: ještě mi přijde podstatný u testů, nikdy jsem nezačínal od nejtěžších věci, naopak, nekde od prostředka. protože tam jsem měl jistotu, že to udělám a nezasekám se na něčem. takže jsem míval vyřešeno docela dost a ty nějtěžší věci nen vždy, pokud se to nedalo stihnout.
    chtít po lidech aby se snažili jet po věcech za nejvíc bodů, které jsou zároveň časově nejnáročnější, to nemusí každému dávat dobrý smysl, pokud se poččítá počet bodů.
    pokud jsi důležitost měřil pouze počtem bodů, tak dává vždy smysl sekat jednodušší věci, na které je snadné odpovědět, pokud teda není bodový rozdíl řádový. když odpovím správně na pět otázek za jeden bod nebo na jednu otázku za pět bodů, tak si vyberu těch pět jednodušších otázek, protože výsledek je na body stejný. a u otázky za pět bodů se můžu zaseknout a pak neudělám vůbec nic.
    ledaže by otázky za hodně bodů nebyly obtížné na vypracování, ale čím jiným by byly těžké?
    JIMX
    JIMX --- ---
    E2E4: přesně, jak tady zmiňuje JINX ... takhle jsem běžně fungoval při testech na SŠ / VŠ ... nezaseknout se na první úloze a nesnažit se jí za každou cenu vyřešit, když jsou pak další, snažší i když za míň bodů ... každej bod se počítá a pokud mi zabere 10 otázek po 1 bodu míň času, jako jedna otázka za 10 ... tak není o čem ... jestli tenhle princip absolvent nedává, pak nechápu, jak tou školou vůbec prolezl :-)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Ono ani IT není uniformní. Já mám vystudovaný HW (VHDL, FPGA apod) a nabídka tenkrát (2008) byla nástup 35 hrubého, v momentě kdy C++ programátor měl 40+.
    Trochu kvůli tomu že v Praze byl maličko kartel mezi S3, Honeywell a.. už nevím kdo byl ten třetí. Ale holt člověk dělal buď to co chtěl, nebo to kde byly peníze. (A já už 14 let na hw nesáhl)
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    Já se sem taky přihlásím.
    Je mi 44 a už 15 let pracuju v jedný liberecký firmě. Když jsem nastupoval, tak nás bylo asi 15, teď je nás přes 50. Díky těm 15 letům mám na starosti celý portfolio produktů a někdy musím upravovat i projekty, na kterých už léta sedá prach, do toho máme jeden velký program, který firmu živí. Někdy mě to už sere, radši bych začal zase načisto, sere mě i ta kultura malý firmy, kde nejsou skuteční analytici a jejich práci přebíráme my jako programátoři, dokumentace programů neexistuje. V Praze bych měl za stejnou práci dvojnásobek, ale měnit moc nemůžu, mám školkový děti a ženu doktorku, takže jsem to já, kdo bere děti v osm do školky a ve tři ze školky a bere si home office, jakmile zakašlou, zrovna minulej tejden jsem si celej vzal home office, protože nám vypadlo hlídání. Tady můžu hřešit na tom, že některejm produktům ve firmě nikdo jinej nerozumí.
    Nejsem vyhořelej, ale je mi to tak nějak už u prdele, někdy si vezmu auto a jedu uprostřed práce na nákup a nebo jdu jen tak do města, nikomu to nevadí, práci stíhám a na hodiny nikdo nekouká. Změnil bych práci, ale to bych asi musel zabrat. A kdyby se mě někdo u pohovoru zeptal, jakej je v C# rozdíl mezi Array a List, tak bych nevěděl :)
    JINX
    JINX --- ---
    E2E4: Čekal bych ze ty roky studia na absolventech zanechají nějaké stopy. Tohle je třeba přístup který jsem musel uplatňovat od střední školy při pisemkach.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    TMA: je dobrý takovou schopnost mít, ale myslím že od absolventů to nemůžeš čekat, ani mi to nepřijde jako relevantní - tohle je dobrý pro seniorni / řídící role.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    TMA:
    mam metodu na vyplnovani testu, ze napred projedu celej test jestli tam neni neco fakt jednoduchyho, na co se da odpovedet snadno a rychle, protoze kdyz na zacatku behem par minut odpovim na deset otazek z padesati, byt za malo bodu, tak mi to prijde vyhodny. podstatny je to udelat fakt rychle a na nicem s nezdrzovat. takove to, ha tohle vim, napisu jedno slovo, hotovo. no a pak je potreba jet podle nejake dulezitosti a poctu bodu atd.
    TMA
    TMA --- ---
    Co jsem měl možnost porovnat, tak mí ne-IT známí by sice rádi měli IT platy, ale ve svém oboru. Je to podobné jako neochota se za prací stěhovat.

    Kdysi jsem pohovoroval k nám do teamu absolventy. Udělal jsem jim test, abych si udělal obrázek o tom, jak myslí. Test měl několik sekcí a v každé několik otázek. Byl konstruován tak aby za tu hodinu nešel stihnout. Otázky měly klesající důležitost v rámci sekcí a sekce klesající důležitost, chtěl jsem vidět, co si vyberou k odpovědi. Jestli pojedou podle hodnoty otázek, tj. A1, B1, C1, D1, E1, A2, B2, ... nebo popořadě A1, A2, A3, ... Některé pozdější otázky byly extra jednoduché, takže odpověď skoro nezabrala čas, ale za málo bodů.

    No, bylo to dost tristní. Pokud si vzpomínám, nikdo nejel podle hodnoty otázek, i když to bylo hned na začátku napsáno.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Není to takový nějaký syndrom podvodníka?

    Impostor syndrome - Wikipedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Impostor_syndrome
    Belief that it is not right or fair to be in a better situation than a friend or loved one
    Syndrom podvodníka: Počkej, až na to přijdou • RESPEKT
    https://www.respekt.cz/tydenik/2021/35/pockej-az-na-to-prijdou

    Ale co si budem, programování / IT je vesměs bullshit job s minimálním, ne-li záporným společenským přínosem, pokud člověk nedělá na nějakém vědeckém pracovišti.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    DEFILA: mám kamarádku chemicku/vědkyni, říkala, že od nich často IT firmy naverbuji chemika, slíbí mu 2-3x plat a práci chemickou s nějakým počítačovým aspektem, že které se nakonec ukáže běžná IT práce.

    že prý mají s těmi chemiky dobrou zkušenost, že jsou chytrý a naučí se to..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SPIKE411: no a sou to pak schopni dělat? potkávás takových hodně?
    DEFILA
    DEFILA --- ---
    E2E4: ne přímo na programování, ale do IT korporat cíleně.
    Mel jsem v temu i lidi s PhD z chemie, jelikož jim po škole nabídli 850E/mesic a "za to přece pracovat nebudou". Byl to korporat, tak se tam podobní celkem schovali, několikrát změnili pozici a ač doteď moc netuší, co dělají, tak se mají finančně dobře - ale tohle byla vina korporatu :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam