• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JON: "coz neni uplne spektakularne nejhur"
    Super, tohle frazi si musim zapamatovat a nekde pouzit, je skvela!
    JON
    JON --- ---
    Ja jsem velmi orodoval za coding basics jako soucast testu u uplnych junioru, kam se nam casto hlasili lidi z ruznych greenfox academy a podobnych bootcampu - kde ti lidi umeli tak jako erudovane pouzivat ty spravny buzzwords, ale vic nez pulka jich pohorela na trivialni algoritmizaci typu vypis pole pospatku - to byly odpovedi jako: "prevedu to na string a pak pouziju .reverse()", coz neni uplne spektakularne nejhur - ten clovek se snazi pouzit co zna, a je schopnej o tom s tebou nejak mluvit, ale v tu chvili jsme fakt nebyli v situaci, kdy bychom na takovyhle lidi meli cas - nase vize juniora byl nekdo po stredni skole, kterej programuje, protoze ho to zajima a bavi a ne nekdo, kdo se rozhodl opustit soucasny zamestnani a jit delat karieru v IT, protoze se tam dobre plati (btw - nic proti tomu, o par let pozdeji se nam naopak hodili takovyhle lidi, ale taky jsme tomu prizpusobili nabor).
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    GREATDRAKE: tak značná část práce je pod stresem - z deadline, z projekťáka nebo z menežmentu. A když si klient prosadí nesmysl, tak je to i akademická úloha bez reálného významu, která se často zahodi, protože o půl roku i klient uzná, že to byla kravina.

    XBAHNO: já ti nevím, programátorek jsem poznal tak 20 a většinou to byl nemastný neslaný podprůměr. Zato u chlapů jsem jich pohovoroval strašný spousty a je to od dobrý až po totální zoufalce. Nicméně u žen mám tu statistiku tak malou, že těžko dělat nějaké zobecňující závěry, kdybych vybral 20 chlapů, tak taky pravděpodobně budou jen takový nemastný neslaný podprůměr.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    GREATDRAKE:
    SATAI:
    Ja se teda priznam, ze si pripadam na testy a domaci ukoly uz trosku starej.

    Bud me znaji a vedi co delam a proc me chteji a veri mi. Nebo ne. Ale uz me nebavi dokazovat co umim a byt prcan za to, co neumim, toho jsem si uzil dost za 2 dekady ve vzdelavacich institucich. Vim, ze to je extremne arogantni pristup, ale leta mi to prochazelo :-) Uvidime, jestli mi to projde jeste jednou v blizke budoucnosti, pycha predchazi pad, ze :-)
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    CERMI_FOX: Mam pocit, ze prumerna programatorka je lepsi nez prumerny programator. Zenska, ktera je programatorka vetsinou dobre vi, proc se tak rozhodla a chce to delat. Prumer programatoru je tahany dolu netalentnovanyma zoufalcema, ktery nevedeli kam se vrtnout, skolu nejak prolezli a ted to teda delaji.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MARASAN:
    Pokud pracuji sám na sebe a nemám nějakého majoritního dodavatele práce, pak asi hlasujte sami o sobě :-). Zkusme to…

    DELVIT:
    Čekám na vhodnou příležitost - pořád to je čekání, můžeš se nedohodnout...
    SATAI
    SATAI --- ---
    GREATDRAKE: pro mne jako uchazeče jsou tyhle testy na doma na delší dobu strašně drahé...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    GREATDRAKE: Ano, tohle také považuju za opravdu zajímavý způsob pohovoru a taky člověk pozná jak ten člověk uvažuje a má radost, že se ho konečně také někdo zeptá na jeho kód.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    SATAI: ad technický test - zažil jsem pár dobrých testů - např.: tady máš kód, máš na to týden, oprav ho/udělej lépe, pak to probereme.

    popř. z herní branže: tady je starší verze enginu co už je opensource, funkční varianta torza hry, napůl hotovej level, dodělej ho. Napiš jak dlouho to bude trvat. pak nám osvětlíš co a proč a jak jsi dělal

    DELVIT: Jo, vztah k práci, vztah k týmu, vztah k problémům. "Pověz mi o nějakém fakt dobrém, zajímavém kusu kódu cos vesměs sám udělal, proč to fungovalo, na cos tam hrdý" - to nese hezké výsledky
    SATAI
    SATAI --- ---
    GREATDRAKE: snažíme se spíš, aby mluvili o sobě ("co se vám v poslední době povedlo nebo nepovedlo?"), ale zjistili jsme, že prostě nějakou tvrdou technickou část potřebujeme. Jednou jsme vynechali a katastrofa.
    Nedáváme kódovat, dáváme udělat "code review". (Plus tři vcelku základní otázky z Javy pro úvodní kalibraci očekávání.)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    GREATDRAKE: Pohovory co jsem vedl jako technický garant jsem většinou zadal to co chtěli HR a pak jsem se s tím člověk normálně pobavil, jak reaguje a jaký má přehled. Většinou to mělo pro mě daleko větší váhu, než ten test.

    CERMI_FOX: Já jsem se setkal s 3 nebo 4 programátorkama a za mě to bylo hodně dobré. Jedna šla i pře mnoha lety rovnou do MS.
    GREATDRAKE
    GREATDRAKE --- ---
    DELVIT: Drtivá většina pohovorů je blbě. Zejména to, když nutíš lidi programovat pod stresem akademické úlohy - což je přesný opak toho co pak po nich budeš chtít.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DELVIT: na pozici analytiček nebo testerek jo, na pozici programátorek to bylo většinou slabší, napadaná mě jen velmi málo dobrých
    SATAI
    SATAI --- ---
    DELVIT: tak snad umí alespoň Bohemian Rhapsody...
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    MARASAN: To bych čekal že kreje: Pokud pracuji sám na sebe a nemám nějakého majoritního dodavatele práce, pak asi hlasujte sami o sobě :-)
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    SATAI: zajímavé je, že mé zkušenosti s holkami v IT jsou převážně skvělé. Takže pokud jste se mohli kouknout na práci tak určitě neprohloupíte. Každý neumí pohovory.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KOC256: Chybí mě tam probíhají vyjednávání
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KOC256: chybi tam treba "jsem majitel" nebo je to jen pro zamestnance? Ja odpoved nenasel (majitel nejsem).
    KOC256
    KOC256 --- ---

    Aktuální zaměstnavatel je zaměstnavatel protože


    Instrukce:
    Je to nástřel, klidně připomínkujte a můžeme doladit…

    Pokud pracuji sám na sebe a nemám nějakého majoritního dodavatele práce, pak asi hlasujte sami o sobě :-). Zkusme to…

    54 hlasy od 54 respondentů

    KOLCON
    KOLCON --- ---
    KOC256: Ještě doplň čekám se objeví jiná vhodná pozice
    SATAI
    SATAI --- ---
    CERMI_FOX: u nás je pro většinu fabriky stop stav protože fúze.

    My měli jednu pozici dovolenou, viděli jsme snad všechny volné programátory v Praze nebo Rumunsku...
    Nakonec jsme snad dnes našli programátorku. Interní kandidátka z likvidované pozice v jiném oddělení. Podle pohovoru bychom možná váhali (byla dost nervózní), ale výhoda interních kandidátů je v tom, že může kouknout do gitu... A to bylo dost přesvědčivé.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam