• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    SYNTAX_TERROR
    SYNTAX_TERROR --- ---
    Nad chodícím pásem jsem pod svůj standing desk taky přemýšlel, ale nemám už v pracovně moc místa. Tak jsem to vyřešil tak, že stůl povysunu ještě výš a zašoupnu pod něj rotoped, kde mám naštěstí tu přední část s řidítky výškově stavitelnou. Sice zase sedím, ale aspoň nějak se hejbu a je to znát: nemám hned po hodině sezení nutkání někam vypadnout se projít / rozhýbat. Záda to ale předpokládám odnáší stejně.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    ANT_39: Stojanek na jar z lega rikas?

    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    CERMI_FOX: Jo, obcas se mi stane, ze si musim odskocit z lega udelat stojanek, co drzi zbytkovej jar vzhuru nohama, nebo tak neco.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ANT_39: a ty u toho nepřemýšlíš, jak by šel sestrojit strojek na skládání prádla nebo omývač neskladného nádobí, co nejde v myčce? A řešení celosvětových praocvních problémů jde na vedlejší kolej. Máš na to nějakej trik?
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    VOY: Jo, skladani pradla, umyvani nadobi. Tyhle repetitivni, jednoduchy cinnosti jsou na premysleni super. Plus mas potom poskladany pradlo a umyty nadobi!
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    VOY: u me to tak nefunguje, je to brána k prokrastinaci - kouknu z okna a začnu přemýšlet nad věcma, co se na zahradě (ne)povedly a co je třeba udělat. Jdu si pro vodu do kuchyně a zkontroluju, jak kvasí pivo. Nebo začnu přemýšlet nad tím, co uvařit další víkend. V kanclu mě pak něco vždycky zastaví skoro vždycky, když se zvednu ze židle :)
    Obdivuju, že jsou lidi, kteří dělají jednoduché věci, aniž by je to vytrhlo z focusu.

    Meetingy jsou samozřejmě jiná věc, většinou to stačí sledovat na půl ucha a u toho meju nádobí nebo si uklizim na stole :)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    VOY:
    > nemusim jen sedet a poslouchat, ale delam rukama nejakou bezmyslenkovitou cinnost jako skladani pradla nebo utirani prachu

    To Ti teda zavidim, to je prakticke. To me tyhle cinnosti totalne vytrhnou z kontextu. Maximalne tak nekam jit, sam. A nebo vareni si kafe :-)

    JARDABEREZA: Jo jo, to delam take. Skopim operadlo, dam nohy na stul a "premyslim". Pak se po par hodinach probudim a jdu domu :-)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KOLCON: Ja teda doufam ze stale existuji (mam jich par v supliku, snad tam jeste jsou). Protoze jinak jsem bez prace :-)
    VOY
    VOY --- ---
    KOLCON: Pravda, naming things lze na LLM uspesne delegovat.
    PJOTRIK
    PJOTRIK --- ---
    Vstavani nemusi narusit flow, ja casto kdyz narazim na neco co je potreba promyslet, tak si k tomu stoupnu a treba ziram z okna

    Pokud pro nekoho je stani/chozeni moc, tak zdravi prospesny je uz jenom stridat ruzny zidle, aby ta poloha nebyla porad stejna
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    JARDABEREZA: Od dob chatgpt žádné složité problémy neexistují
    VOY
    VOY --- ---
    CERMI_FOX: Tak trosku se protahnout u toho se nemusis z hluboke prace vynorit, muzes premyslet dal, trochu se protahnout zada a pokracovat dal. Vetsinu casu o problemu stejne spis premyslis nez ze bys neco aktivne psal, ne?
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    CERMI_FOX: Asi záleží... já když např. řeším složitý problém, tak pro mě je přirozené od počítače vstát, lehnout si na zem a dát si nohy na židli a zavřít oči... nevím proč to dělám, ale možná mi to pomáhá, že se mi dostané víc krve do mozku :-D Myslím, že nějaké protahování na "autopilota" není problém, když tě z toho pracovního tranzu nic neruší. Nebo se cca každou hodinu jdu natáhnout na minutu na postel. Případně občas pochoduji po místnosti sem a tam :-D
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SULTHAN: každých 15min vstát? Vzhledem k tomu, jak dlouho trvá se dostat do plného soustředění a k počtu jiných vyrušení, to už toho moc za ten den nenaprogramuješ, ne?
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Nemůžu si vzpomenou na zdroj, ale psali tam, že dlouhodobé stání taky není úplně ideální... asi to znáte, když hodinu a půl někde stojíte začnou bolet nohy chcete si sednout. Když hodinu a půl jdete, tak to člověku ani nepřijde. Nebo alespoň já to tak mám.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    VOY: Ano, naprostá většina lidí neumí ani správně stát a dýchat. Pak je těžké řešit s nimi správné posilování, správnou techniku běhu, chůze atd. Základem je naučit se správně stát a dýchat. A právě dlouhodobý návyk sedět je jednou z hlavních příčin. Hodně se na to zaměřuje tzv. funkční trénink. Základní princip je ale prostě v tom, aby hmotnost těla držela hlavně kostra a rovnoměrně.

    Osobně bych jako první krok doporučil často vstávat a protahovat. Např. každých 15 minut vstát a 30-60 sekund protahovat.
    VOY
    VOY --- ---
    SULTHAN: Zakopany pes je mysli si v tom spravnym drzeni tela. To ja zjevne spravny nemam a tak vysledek mych experimentu s ruznymi standing desky vetsinou byla spis bolest zad nez to ze bych si je zamiloval. Spravny reseni by zrejme bylo nejdrive stravit hodne casu kompenzacnim cviceni, mobilizaci a protahovanim a pak bych mohl uvazovat, ze nasadim standing desk a chozeni pri praci. Nemohu se ale ubranit dojmu, ze nejeden clovek propadne pokuseni preskocit fazi nudneho cviceni a rovnou se vrhne misto toho do nakupu stolu a pasu.

    Pokud by slo o stranku hubnuti tak tam jsem opet presvedceny, ze spravny reseni je spis zmenit navyky a dobre jist nez vymyslet jak moct cely den chodit u pocitace. Protoze jak jsem si pro sebe overil prilis mnoho cukru proste neprecvicis.

    Nicmene asi nejsme prilis ve sporu.
    VOY
    VOY --- ---
    JARDABEREZA: Uznavam, ze to tak mohlo vyznit, nicmene do nikoho se konkretne nenavazim. Zaroven mi prijde, ze to je takovy pokus o jednoduche reseni komplexniho problemu pomoci dalsi technologicky hracky. To je neco k cemu jsem spis skepticky, ale na druhou stranu si dovedu predstavit, ze treba behem meetingu to svuj smysl muze mit. Lepe se mi soustredi kdyz nemusim jen sedet a poslouchat, ale delam rukama nejakou bezmyslenkovitou cinnost jako skladani pradla nebo utirani prachu. Dovedu si predstavit, ze chuze na millu by v tomhle chuzi venku nahradit mohla
    SATAI
    SATAI --- ---
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    VOY: Zhruba ve zkratce. Sezení je pro člověka nepřirozená poloha. Naše svaly ani kosti nejsou pro sezení dobře uzpůsobené. Stání je naopak naprosto přirozená poloha, která (při správném držení těla) nevyžaduje téměř žádnou fyzickou námahu.

    Cvičením sezení kompenzovat lze. Ale 8 hodin sezení prostě nevykompenzuješ hodinou silového cvičení ani dvěma hodinama chození. Ve skutečnosti musíš rozcvičovat, srovnávat disbalance a hodně protahovat jen jako kompenzaci, a pak teprve můžeš přidat cvičení pro nějaký pozitivní efekt.

    Místo toho, aby člověk celý život cvičením jen kompenzoval sezení, je lepší prostě dlouhodobě nesedět, tj. alespoň střídat stání a sezení. Pokud má člověk na výběr mezi "méně sedět" a "více cvičit", tak "méně sedět" je *výrazně* efektivnější volba.

    Pás je dobrý minimálně jako jako nejlepší možná věc pro hubnutí. Osobně víc preferuji jít na pás během meetingů než během práce u počítače.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam