• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    CERMI_FOX: Asi záleží... já když např. řeším složitý problém, tak pro mě je přirozené od počítače vstát, lehnout si na zem a dát si nohy na židli a zavřít oči... nevím proč to dělám, ale možná mi to pomáhá, že se mi dostané víc krve do mozku :-D Myslím, že nějaké protahování na "autopilota" není problém, když tě z toho pracovního tranzu nic neruší. Nebo se cca každou hodinu jdu natáhnout na minutu na postel. Případně občas pochoduji po místnosti sem a tam :-D
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SULTHAN: každých 15min vstát? Vzhledem k tomu, jak dlouho trvá se dostat do plného soustředění a k počtu jiných vyrušení, to už toho moc za ten den nenaprogramuješ, ne?
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Nemůžu si vzpomenou na zdroj, ale psali tam, že dlouhodobé stání taky není úplně ideální... asi to znáte, když hodinu a půl někde stojíte začnou bolet nohy chcete si sednout. Když hodinu a půl jdete, tak to člověku ani nepřijde. Nebo alespoň já to tak mám.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    VOY: Ano, naprostá většina lidí neumí ani správně stát a dýchat. Pak je těžké řešit s nimi správné posilování, správnou techniku běhu, chůze atd. Základem je naučit se správně stát a dýchat. A právě dlouhodobý návyk sedět je jednou z hlavních příčin. Hodně se na to zaměřuje tzv. funkční trénink. Základní princip je ale prostě v tom, aby hmotnost těla držela hlavně kostra a rovnoměrně.

    Osobně bych jako první krok doporučil často vstávat a protahovat. Např. každých 15 minut vstát a 30-60 sekund protahovat.
    VOY
    VOY --- ---
    SULTHAN: Zakopany pes je mysli si v tom spravnym drzeni tela. To ja zjevne spravny nemam a tak vysledek mych experimentu s ruznymi standing desky vetsinou byla spis bolest zad nez to ze bych si je zamiloval. Spravny reseni by zrejme bylo nejdrive stravit hodne casu kompenzacnim cviceni, mobilizaci a protahovanim a pak bych mohl uvazovat, ze nasadim standing desk a chozeni pri praci. Nemohu se ale ubranit dojmu, ze nejeden clovek propadne pokuseni preskocit fazi nudneho cviceni a rovnou se vrhne misto toho do nakupu stolu a pasu.

    Pokud by slo o stranku hubnuti tak tam jsem opet presvedceny, ze spravny reseni je spis zmenit navyky a dobre jist nez vymyslet jak moct cely den chodit u pocitace. Protoze jak jsem si pro sebe overil prilis mnoho cukru proste neprecvicis.

    Nicmene asi nejsme prilis ve sporu.
    VOY
    VOY --- ---
    JARDABEREZA: Uznavam, ze to tak mohlo vyznit, nicmene do nikoho se konkretne nenavazim. Zaroven mi prijde, ze to je takovy pokus o jednoduche reseni komplexniho problemu pomoci dalsi technologicky hracky. To je neco k cemu jsem spis skepticky, ale na druhou stranu si dovedu predstavit, ze treba behem meetingu to svuj smysl muze mit. Lepe se mi soustredi kdyz nemusim jen sedet a poslouchat, ale delam rukama nejakou bezmyslenkovitou cinnost jako skladani pradla nebo utirani prachu. Dovedu si predstavit, ze chuze na millu by v tomhle chuzi venku nahradit mohla
    SATAI
    SATAI --- ---
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    VOY: Zhruba ve zkratce. Sezení je pro člověka nepřirozená poloha. Naše svaly ani kosti nejsou pro sezení dobře uzpůsobené. Stání je naopak naprosto přirozená poloha, která (při správném držení těla) nevyžaduje téměř žádnou fyzickou námahu.

    Cvičením sezení kompenzovat lze. Ale 8 hodin sezení prostě nevykompenzuješ hodinou silového cvičení ani dvěma hodinama chození. Ve skutečnosti musíš rozcvičovat, srovnávat disbalance a hodně protahovat jen jako kompenzaci, a pak teprve můžeš přidat cvičení pro nějaký pozitivní efekt.

    Místo toho, aby člověk celý život cvičením jen kompenzoval sezení, je lepší prostě dlouhodobě nesedět, tj. alespoň střídat stání a sezení. Pokud má člověk na výběr mezi "méně sedět" a "více cvičit", tak "méně sedět" je *výrazně* efektivnější volba.

    Pás je dobrý minimálně jako jako nejlepší možná věc pro hubnutí. Osobně víc preferuji jít na pás během meetingů než během práce u počítače.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    JARDABEREZA: Chodit denně 15-20km? Aha...
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    VOY: Rozhodne. Tam kde je to vyzadane. Tenhle tvuj "bizarni mikrooptimalizace zivota kancelarske krysy" komentar je asi tak hodnotny, jako je hodnotny prispevek typka, ktery prijde do PHP diskuze, kde se nekdo pta, jak udelat vec X a prichozi mu bohorovne odpovi, at se vysere na PHP a jde delat neco poradneho.

    JARDABEREZA: Dik. Spis zatim sbiram info a premyslim, kde a jak si to vyzkouset. Ja si taky zvykl pravidelne cvicit, ale tohle vnimam jako dalsi prostor, jak si zprijemnim praci a jeste pro sebe neco maleho udelat. Nakonec stejne u toho stani (ktere mi vetsinu casu pri praci vyhovuje vic) vnimam, ze bych se obcas i rad hybal. Tohle mi prijde jako fajn zpusob.

    SATAI: Jasne, behat na tom nechci. Behani na pase jsem zkousel a pro me je to hrozne peklo. Ciste jen klidna chuze.

    MUXX: Super, to me ani nenapadlo, ze tam nejspis budou nejaka kolecka. A good point s tou obuvi, na to bude treba myslet.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    VOY: Já myslím, že tam máš validní argumenty a určitě je fajn se o tom bavit. Ale z "intonace" to znělo spíše jako osobní útok na něčí integritu... tak proto asi podrážděná reakce.

    Nějaký kvalitní tréningový plán je určitě lepší než chůze. A já osobně dávám přednost cvičení a výletům. Ale pokud někdo volí mezi ničím... a chůzí a kdyby to bylo třeba 15-20km denně... tak tím určitě nic nezkazí a spoustě lidem to prospěje. A pokud to někomu připadá málo náročné, tak není problém si to ztížit závažím na nohy... dá se s tím normálně chodit https://zatezove-naramky.heureka.cz/spokey-form-plus-zavazi-na-ruce-a-nohy-2-x-3-kg/#prehled/ ...jsou to pytle/pásky s železitým pískem na suchý zip co se omotají kolem nohy. A komu by to bylo málo, může si přidat zátěžovou vestu... dělají je od pár kg až po 40kg https://www.muziker.cz/hms-premium-kto30-weight-vest-30-kg ...hodinka/dvě svižné chůze budete mít dost :-D Akorát ten bederní pás u vest není nosný oproti krosnám, takže váha je na ramenech místo bocích.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    ANT_39: s/míč/moc/. Mobil, sry...
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    VOY: Jo, extra prostor to pochopitelně potřebuje. V open space míč nevím, jestli je to realizovatelný. Nicméně já v open space nejsem, takže o tom poslední dobou uvažuju. Sit/stand jedu už tak deset let.
    VOY
    VOY --- ---
    OMNISLASH: Moc nerozumim jak svuj prispevek myslis. Doted jsem zil v predstave, ze diskuze na internetu vznikly proto, abychom si mohli svoje nazory navzajem sdelit a diskutovat o nich.

    ANT_39: Ja tomu vsemu rozumim, ale prijde mi, ze vetsina z nas ma low hanging fruit nekde jinde. Napr. mene jezdit autem, do prace jit kus pesky, ve skutecnosti opravdu nejakou tu fyzickou aktivitu provozovat nebo napr. min chlastat ci kourit.

    Nerikam, ze ten pas nic neudela, muze to byt fajn, ale sotva se to da prohlasit za nejak minimalisticke reseni. Vyzaduje pomerne specifickou konfiguraci prostoru a vybaveni. Jsem presvedceny, ze podobne jako standing desks nakonec nebude mnoho lidi co to realne po pul roce jeste pouzivaji. Blahoslaveni budiz ti co to dokazou, ale to bude nejspis preselekce lidi co by nejspis nakonec na nasledky osmi hodin sezeni denne stejne neumreli. Lidi co jsou motivovani kvuli svemu zdravi nejake ty obeti podstupovat a ti, myslim si, nejsou odkazani na treadmill pod stolem.

    QWWERTY: Neni to ale tak, ze i u tech standing desku, ktere vetsine z nas daji ten dobry pocit, ze pro sebe neco fajn delame, se diskutovalo zda to opravdu pro prumernyho programatora se zkrivenymi zady a zkracenymi svaly ma ten pozitivni efekt co si mysli, ze to pro nej ma?
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    JARDABEREZA: Zajimavy, na laptopu mi to paywall ukazuje, na mobilu ne.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ANT_39: článek je za paywallem a upřímně z toho začátku moc moudrý nejsem. Proč by to nemělo jít? A jaké množství sezení způsobuje nenávratné změny? A o změnách jakého typu se bavíme?
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    ANT_39: ale jinak tam taky píšou "Last month in The Lancet, researchers tested whether any amount of exercise could ameliorate the risk of premature death that comes with sitting for eight hours a day. Their epidemiological analysis found that 60 to 75 minutes of concerted daily exercise might do the trick."
    Takže každodenní hodinka, hodinka a půl třeba běhání asi něco dělá, akorát je to teda čas, kterej člověk musí utratit navíc k těm osmi hodinám sezení.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    VOY: "vigorous physical activity (the more explicit, clinical term for “exercise”) doesn’t cancel out the negative impact of time spent being sedentary, which appears to increase the risk of cardiovascular disease (the leading cause of death) and diabetes, even among people who exercise regularly. [...] Or, as I’m putting it, you can’t undo sitting."
    Exercise Can't Undo Sitting - The Atlantic
    https://www.theatlantic.com/health/archive/2016/08/the-new-exercise-mantra/495908/
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    VOY: Dik za nazor, vyhravas klicenku.
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    Dobrej je obyč gymball, na čtení nebo telka bez kamery...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam