• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    SATAI
    SATAI --- ---
    E2E4: pet tydnu si musis vzit, jinak bubu. Vic si muzes brat nejak rozumne (t.j. neprijde to blbe ani tobe ani sefovi ani teamu, stredni hodnota snad byla tyden a kus navic na osobu). Jsou kolem toho nejake organizacni quirky, jako ze musis nejdriv vybrat ofiko dovolenou, pak unlimited (coz napr. znamena, ze ted mam nahlasene vanoce jako oficialni dovolenou, kdyz si chci pridat par dnu pristi tyden, tak musim ukousnout kus vanoc, nahlasit prisi tyden a pak na ty vanoce hodit unlimited)
    OTAZKAKONCE
    OTAZKAKONCE --- ---
    K te angličtině: můj kolega z ukrajiny standardně píše že 'just updated the last changes in brunch XY.. "

    Vzhledem k tomu že je na seniorni pozici a je dost citlivej na kritiku, nechávám ho v tom.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SATAI: jak to v praxi funguje? vzal bych si dovolenou přes celý prázdniny..
    SATAI
    SATAI --- ---
    GOSHEWAN: my máme
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    VOY: Ocividne je stale prostor kam ty benefity posouvat (: Dik

    Stejne si pripadam trochu nepatricne, kdyz to tady tak ctu. Mame se az moc dobre (:

    Jeste by me zajimalo, kdo z vas ma unlimited PTO (v CR).
    JIMX
    JIMX --- ---
    CERMI_FOX: tak když si pak dokáží před fu obhájit, že to není Švarc ...
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    Ona i ergonomická myš a klávesnice udělají divy.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HOLAKAC: ten jedinej mívají svůj, aby si mohli říkat živnostnici a ne švarcaři ;) Teda už jsem viděl i extrém, že si to teda pronajali od firmy
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    CERMI_FOX: a datlej do firemního kompu
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JIMX: já nevim, když přijdu někam do programátorský firmy, tak tam většinou vídám v kanclu plno živnostníků, co sedí na firemních židlich, u firemních stolů, pijou firemní kafe a nechávají se ochlazovat firemní klimatizací ... ;)
    SATAI
    SATAI --- ---
    JIMX: na živnosti jsem pochopitelně židli od Therapie měl
    JIMX
    JIMX --- ---
    Vy jste teda zpovykaný ... před pár lety seděli programátoři ve sklepě na bedně od PC a pili redbully z plechovky a byli spokojení ... a teď chcete klimatizaci, kafe, ovoce, tělocvičnu ... :-DDD

    Tyhlety firemní benefity ... si zase vzpomenu, až si nějakej zaměstnanec bude stěžovat, jak si my živnostníci žijeme skvěle :-)
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    K těm testům.

    Já jsem frontendista. A unit testy na frontendu jsou můj pet peeve. Jasně, pokud píšu nějaký kus business kódu, tak jsou super, ale jinak mi připadá, že jsou pro frontend naprosto nevhodné. Spousta kódu je závislá na nějakém UI frameworku (posílání eventů, rendering) a test často vypadá tak, že se to celé namockuje a pak se v testu explicitně otestuje, že každá metoda byla zavolána se správnými parametry. UI kód prostě nemá rozumný výstup pro otestování.

    Jinak hlavní problém unit testů je pro mě mockování. Jsou jazyky, kde se mockuje snadno (např. javascript). A pak jazyky, kde se nedá mockovat skoro vůbec. Pak se kvůli mockování dělají strašné složitosti v architektuře (např. všechno je interface). Má to i hezký název Test-induced Design Damage.
    Byl jsem na spoustě projektů, které totálně zesložitily architekturu kvůli testování, a nakonec se tam skoro žádné testy nenapsaly.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    GOSHEWAN: Já jsem takový speciální případ. I když jsem chodil do kanclu, tak jsem dělal jen na laptopu, často jsem sedával v dost zvláštních polohách.

    Pro mě by to byl
    - standup desk
    - dobrá kantýna v budově (tj. slušné jídlo za rozumnou cenu)
    - gym, nějak rozumně vybavený (jednu dobu jsem opravdu chodíval do kanceláře prakticky jen kvůli gymu)
    - možnost vzít si sebou psa

    Ale upřímně, stejně jsem si od toho tak odvyknul, že bych to dal maximálně tak 2x týdně a stejně možná jen na 4 hodiny.
    JON
    JON --- ---
    JANFROG: me na psani testu (vlastne jakychkoliv, at uz unit, integracnich ci end-to-end) prijde jako velka vyhoda to, ze to lidi donuti psat ten kod testovatelnej. To ze vysledna coverage neni 100 a treba ani 70 % je imho vedlejsi. Dava mi to moznost si snadno a rychle nejaky test dopsat, kdyz se jdu vrtat do nejaky featury, kterou fakt nechci rozesrat. Problem te testovatelnosti obcas muze narazet na zvysenou komplexitu do zacatku - treba mockovani casu umi bejt neprijemny. Ale rozhodne je to jednodussi, kdyz je to s tim delany od zacatku, nez se to snazit doroubovat do neceho uz hotovyho.

    A stejny pozitiva vidim a stejnej pristup razim u automatizovanyho deploymentu - donuti to vsechny vyrabet ty veci deployovatelne a provozovatelne - myslet na to, co to potrebuje k rozbehu z cisty louky, ze je potreba nejak deterministicky popsat navaznosti co ma startovat po cem. Jak se pozna, ze neco bezi (nebo naopak nebezi) - tj. ty veci mnohem lip ukazujou nejaky metriky. Stejne tak se mnohem driv vyresi jak neco muze bezet ve vic instancich, jak se u toho dela deployment nove verze atd.

    Casto to vede k tomu, ze se vyrobej nejaky simulatory trafficu, ktery se pak daj pustit proti devel/integracnimu prostredi apod. A v neposledni rade to vede k problematice pripravy testovacich dat - idealne nejakou anonymizaci dat realnejch, ale to je uz kapitola sama o sobe.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    GOSHEWAN: v práci máme na protažení žebřiny, hned vedle kuchyňky, občas to je fajn se tam jen tak pověsit
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    Z vás by jeden málem dostal chuť opustit po 4 letech na chvíli home office. Minimálně kvůli klimatizaci.
    Já bych chtěl teleport a unifikovaný časový zóny ala Caves of Steel. :D
    VOY
    VOY --- ---
    GOSHEWAN: My mame kavu od baristy, obedy kazdy den, lednicku s pivem a soft drinky, hromadu sladkosti, orisku a ovoce v kuchynce. Obcas je snidane a to udela radost taky, v posledni dobe se to ale trochu zkrouhlo. Mame taky nevim kolik, asi 100-150 euro jakysi wellness prispevek urceny primarne asi na sport, nicmene jsou to penize jako kazde jine, takze klidne na alkohol, pokud je ctena libost ;-). A 100 euro na dopravu do prace, coz se da utracet hodne flexibilne a treba ja mam za 79 euro mesicne pronajaty elektricky kolo. Pokud bych mel zvolit jednu jedinou vec co bych chtel a klidne bych ji vymenil za neco z vyse zmenych perku tak by to byla opravdu poradne zidle, protoze sedet na te co poskytuje defaultne WeWork je absolutne za trest.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KOLCON: S Indy jsem dělal cca 3-4 roky a mám jí lepší než 85-90% z nich :-D Ale úspěch v práci je hodně o komunikaci. A nejistota ve výslovnosti nebo nutnost přeskládat větu, abych se slovu vyhnul, jí omezuje. V očích druhého to ubírá na dojmu sebevědomí a kompetence. Ale naproti tomu indové jsou schopní mluvit rychle a sebevědomě o čemkoliv bez znalosti gramatiky a výslovnosti :-D Jen mi to musí 4× zopakovat. (nic proti nim, některé jsem si oblíbil více než evropské kolegy :-D )

    KOMPAS: Já jí zmínil... jenom to není moc vidět.
    GOSHEWAN
    GOSHEWAN --- ---
    Dik vsem! Klimu jsem bral jako samozrejmost. Stejne tak kuchynku s lednici atd., nicmene je fakt ze to je dobre zminit. Odpocinkove zony take.

    SUCHRE: Sipky jsou dobry napad, nestoji to nic a jako rozptyleni to ujde. A je vetsi sance ze projdou spis nez vrhaci kudly/sekery... (; Co si mam predstavit pod vanou v kanclu? Je teda fakt ze bazen na strechu by byl super!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam