IKARI: Mando je vůči tématu síly mimoběžný, je tam Grogu jako atrakce, ale vlastně je pro něj síla stejnou záhadou, jako pro diváka a kromě zopakování toho, co už známe, se nedozvíme nic: prostě generická magie, ale zatím žádný příběh kolem. Obrovský příslib toho, jakou roli by Grogu mohl v budoucnu hrát, ale zřejmě až v hodně vzdálené budoucnosti (myšleno jak v SW univerzu, tak v Disneyho plánech)
naproti tomu o Witches víme, že využívali obě stránky síly, a jednou ze zápletek OT bylo, že je třeba "vrátit rovnováhu síle", což jsme si většinou vykládali tak, že temná strana získala ohromně navrch a světlá byla ohrožena. Jenže co když je to s tou rovnováhou síly jinak? Co když éra nadvlády Jediů vůbec nebyla obdobím rovnováhy v síle, jak by tomu napovídala perzekuce Witches? Tvořily se witches ve dvojících, z nichž jedna měla dar využívat světlou a druhá tmavou stranu síly? (což nemusí být otázka nějakého rozhodnutí, nebo osobnostní povahy, ale prostě toho, jaký typ mistra ti síla pošle do cesty, jestli Jedie nebo Sitha, což mi přijde, že je právě naznačené, že tam nějak probíhalo...)
Musel tu být nějaký důvod, proč v Ahsoce byly čarodějnice tak jednoznačně na straně zbytků Impéria a fakt obětavě se snažily dostat Thrawna z exilu. Možná se Jediové začnou jevit spíš jako určitá inkvizice, než jako síla jednoznačného dobra proti jednoznačnému zlu. Ahsoka se ostatně ne náhodou přestala považovat za Jedi a stala se jaksi "rogue" uživatelem síly - trochu jako Witches?
Přijde mi to prostě zajímavé. Fantasy rozměr SW mě baví víc, než ten Space Western rozměr, který rozvíjel Mandalorian (Hard sci-fi roměr SW, pokud někdy nějaký byl, je momentálně v těžkém bezvědomí spolu s Techem z Bad Batch :-) a myslím to asi dobře symbolizuje šance, že z toho hard sci-fi plná hyperprostorových přískoků a klonování vůbec někdy bude. ještě je tu možnost dělat z toho válečný/špionážní film, na čemž si ulítal Rogue One a Andor... to chce asi nejvíc lidí, ale u mě ta fantasy není na posledním místě)