• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť
    TOM
    TOM --- ---
    IDLE: týká se to právě jenom těch dvou základních aplikací, které jsem zkoušel.
    Třeba u @alexandrmitrofa@mastodonczech.cz vidím, že sleduje 1200 lidí, ale android aplikace mi ukazují jenom 4 uživatele z https://f.cz/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE
    IDLE --- ---
    TOM: Tyjo, asi nevím, o čem mluvíš. (Profily lidí si stejnak rozklikávám v prohlížeči, takže nevím, co ohledně toho umějí appky, a na webu seznam sledovaných vidím.)
    TOM
    TOM --- ---
    IDLE: no třeba to, že u svých sledovaných subjektů z jiných serverů nevidíš, koho sledují oni (kromě vlastní tlupy), taky IMHO neumí žádná appka obejít.
    Třeba tady Charlie nasbírala 2,5k subjektů. Import/export přes csv funguje ale AFAIK jenom v nastavení vlastního profilu.
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: všiml jsem si, holt bot. Čekám až přijde nějaká half-mute varianta pro zobrazování pouze boostovaných tootů, prozatím řeším jenom několikadenním mute.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GIOMIKY: tak mě přijde, že od určitého počtu uživatelů se to začne chovat jako CDN. poslednínou dobou se poměr odchozího a příchozího trafficu obrací. Pokud by se to chovalo jako CDN, tak v první fázi většina trafficu české instance půjde do NIX.cz, takže většinou bude mít volno. V zásadě věc, co se chová jako CDN, je ISP friendly. Takže jeden z modelů je, že jde o přesun obsahu blíže ke spotřebiteli (což by tedy platilo pro lokální, regionální instance).

Takže zatímco většina instací si dnes platí nějaké VPS s omezeným trafficem, rychlostí portu, apod. tak podle mě hosting Mastodon nodů blíže uživatelům dává smysl, je to forma CDN, generuje to víc trafficu, než konzumuje a mohlo by se to nějakým způsobem přesunout blíž k uživatelům. Samozřejmě, zatím je ten traffic naprostá kapka v moři... ale je to jen začátek. Fediverse nabízí i streaming, apod.

Další model je zkrátka nějaká drobná komerční aktivita... v podstatě sponzorované boosty nějakého drobného komerčního obsahu. V zásadě myslím, že prostě jednotlivé komunity budou chtít mít svoje instance ... tak, jako si dnes platí třeba běžný webhosting.

Poslední model je zkrátka garantovaný účet na zavedené instanci jako placená služba. Ccca za cenu placeného e-mailu. Pro uživatele, pro které je stabilita účtu a jeho dostupnost důležitá...
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Aha.
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    GIOMIKY: Není to obchodní model, ale crowdfundované instance. Pokud si uživatelé přispívají na provoz serveru, tak to může fungovat. A jednotlivé instance jsou většinou komunitní.
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    GIOMIKY: no to je možná pointa ne?
    IDLE
    IDLE --- ---
    GIOMIKY: A obchodnímu modelu e-mailu rozumíš?
    GIOMIKY
    GIOMIKY --- ---
    Nějak mi uniká obchodní model vývoje a provozu týhle sítě. Už jsem to řešil s XChaosem. Bez reklam není příjem.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: ty UA news jsou tak intenzivní, že to vymlátí z federated timeline většinu jinýho obsahu
    KOC256
    KOC256 --- ---
    TOM: Tak zasadni rozdil mezi podkastem a puvodnim CH byl ten, ze to bylo jen online. Nahravat se dle pravidel nesmelo, tedy vse bylo bezprostredni.
    Bylo tam spousty zajimavych lidi s kterymi bezne nepokecas. Nedas jim otazky atd.
    Ale z meho pohledu nezvladli dost rychle:
    - monetizaci
    - aplikaci pro android (i kdyz pravda pak prislo hodne plebsu - decka, atd.)

Takze tam pak zustali (z meho pohledu) jen ti, co tam chodi proste kecat. Takovy xChat ale neboli vas prsty a oci :-). Alespon u nas.
    TOM
    TOM --- ---
    KOC256: když už přirovnání, tak spíš wt.social.
    Clubhouse neměl vyšší ambice než podcasty, nebo?
    Mastodon má IMHO větší momentum kvůli Twitteru než obě sítě (jsem tam 3 roky a donedávna beznadějně mrtvo).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KOC256: nemyslím, že to bude tenhle případ
    MEMNON666
    MEMNON666 --- ---
    XCHAOS: +SF
    Aliette de Bodard @aliettedb@wandering.shop
    Charlie Jane Anders 🏳️‍⚧️ @charliejane@wandering.shop
    Annalee Newitz @annaleen@wandering.shop
    KOC256
    KOC256 --- ---
    To bude jako Clubhouse. Nejprve haló a bude tam celá smetánka "kdyby to náhodou vyšlo" a pak to prostě půjde v zapomnění...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: sakra, na Stalenhaga jsem zapomně, samozřejmě ho followuju :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: spíš mi to přišlo jako zajímavost. Že ten exodus z Twitteru není nějaká vyhraněně "levicová" záležitost...
    IDLE
    IDLE --- ---
    TOM: Tak to je ale spíš chyba aplikace, ne toho principu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam