• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kelly Truelove: "Looking for more science & math on Mastodon? Lis…" - TrueSciPhi Mastodon
    https://mastodon.truesciphi.org/@TrueSciPhi/110312316813935940
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Zvýšení počtu možností v anketě je stejně jednoduchý patch zdrojáků, jako v případě limitu na počet znaků, a stejně tak se musí udělat jak v javascriptovém frontendu, tak v ruby backendu... já jsem u nás zvolil limit 8, to by mělo stačit každému...
    xChaos 🐧🚀🐘🚲: "Stačí vám výchozí maximální počet 4 možností v an…" - f.cz - fskutečnosti Fediverse :-) Brána do federace sociálních sítí. 2000 znaků pro vaše příspěvky....
    https://f.cz/@xChaos/110310592967737226
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    @fediversenews@venera.social
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Meta working on text-based social app Barcelona that will rival Elon Musk’s Twitter | News9live
    https://www.news9live.com/technology/app-news/meta-working-on-text-based-social-app-barcelona-to-rival-elon-musks-twitter-au2181-2120034

jsem zvedavy, jestli to bude bezet na activitypub
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUDWIG_: o tomhle tuším fakt málo. Já chci na různé svoje domény hodit několik různých SW a použít je spíš v uzavřeném režimu, jako blogovací systém s možností follow (nezávislý na tom, že se mi rozbije hlavní Mastodon instance, což s tím, jak poroste počet dat a provoz, dřív nebo později nastane). Co se týče vývoje, tak jsem pochopil, že o to samé se snaží fakt hodně lidí a že nemám absolutně šanci rozjet nějaký standalone projekt a zpropagovat ho bez nějaké synergie se všemi ostatními, co se snaží o to samé.

Můj první plán je pokus bot účet, který bude fungovat jako algoritmus na Twitteru a bude mi dokázat jednak boostovat zajímavý obsah (na základě toho, co zajímá lidi, kteří ho followují) a jednak bude dokázat dělat nějaké pravidelné rešerše o nejzajímavějším obsahu za poslední týden. Prostě výrazně užitečný bot, kterého by lidi rádi followovali...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tip na Follow:
    @atomicpoet@mastodon.social rozhodně má co říct k ActivityPub a Fediverse, poslední dobou toho napsal o sociálních sítích fakt hodně.
    Mimochodem poslední 3 roky vyvíjel P2P sociální sít (což by byl ještě jiný level, federace serverů) - a nechal toho. Zaujal mi jeho názor, že blockchain do značné míry "otrávil" přemýšlení o tom, jak má P2P fungovat - a protože si taky myslím, že P2P projekty jsou možné i bez blockchainu, je to pro mě další důvod ho sledovat.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    XCHAOS: dalsi vec je, ze krom tech vlastnich omezeni, ktere mastodon prinasi, taky definuje defacto "standard" pro mobilni klienty... ackoliv existuje activitypub c2s (client-to-server), neni tak pouzivany jako mastodon api.
    napr. snac2 nedavno pridal mastodon api, aby clovek mohl k snac2 instanci pouzivat mobilni appky, co existuji pro mastodon.

k tomu podepisovani v prohlizeci by neco takoveho teoreticky slo uz s webauthn:

digital signature - Is it possible to use WebAuthn for digitally signing documents in the browser? - Information Security Stack Exchange
    https://security.stackexchange.com/questions/211072/is-it-possible-to-use-webauthn-for-digitally-signing-documents-in-the-browser

"webauthn" | Can I use... Support tables for HTML5, CSS3, etc
    https://caniuse.com/?search=webauthn
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUDWIG_: mě zaujaly minimlistické implementace, jako WriteFreely nabo SNAC2. Tam to jde na kost, SNAC2 je navíc v céčku, takže dobrý výchozí bod pro nějakou high performance implementaci.

Vlastně Mastodon přináší do Fediverse řadu omezení, které Fediverse nemá: délku příspěvku (dokonce jde Mastodon modifikovat, ale podle mě by bylo dobré vynutit u delších příspěvků než je nějaký limit nastavený správcem nějaké CW na TLDR), počet itemů v anketě (nikde není psané, že musí být 4), počet obrázků ve statusu (opět, nikde není psané, že musí být 4). Jediný smysluplný limit - a ten by měl nastavovat správce serveru - je limit na celkový objem uživatelem uploadnutých médií (ale ten naopak chybí). Případně limit na počet příspěvků za jednotku času (to vše jsou věci, které by mělo být možné si předplatit prémiově, protože nakonec tohle je to, co žere zdroje instancí...)

Ta migrace je taková problematická z hlediska toho, zda s ní musí souhlasit dosavadní majitel instance: je to poměrně zneužitelné ke klonování dat i v případě, že s tím naopak nesouhlasí majitel účtu (protože v podstatě majitel instance může heslo změnit tak nějak z principu - nejen aby migraci odepřel, ale aby naklonoval data jinam, než uživatel chce). Proto je to poměrně mocný nástroj a v zásadě bez šifrování
    (či podepisování) dat přímo na úrovni klienta se neobejdeme.

V zásadě, když o tom přemýšlím - každý post na dané doméně by měl být podepsaný autorem pouze pro použití na dané doméně. To ovšem předpokládá existenci privátního klíče v nějaké klientské aplikaci, webové appky tohle tak nějak z principu neuměj. V případě žádosti o migraci by pak uživatel výslovně nové migraci za půjčil svůj starý privátní klíč pro starou doménu (ale nikoliv svůj nový privátní klíč pro novou doménu :-)

V zásadě jsem kdysi přemýšlel, jak udělat webový interface pro něco jako PGP a vždycky jsem narazil na to, že webové aplikace z principu nechtějí povolit ukládání žádných lokálních dat a vše se láme přes koleno vytvářením nových a nových účtů s hesly. Celá pointa, jak zvrátit rovnováhu od servera ke klientovi je přitom v tom provést část podepisování na straně klienta a nechat nějaký privátní klíč uložený jinde, než na serveru...

Mastodon nepředstavuje dokonalou odpověd na výzvy, které Fediverse přináší. Přitom někdy by stačilo fakt málo - např. v případě objevování nového uživatelé (a určitě v případě jeho follow) dočasně nakopírovat část jeho timeline do místní federované timeline (s nějakým statusem typu že je to dočasné cacheování neviditelné ve federované timeline a až v případě follow se stane permanentním, apod.).

Myslím některá opatření nebyla implementovaná záměrně ze strachu, co by se mohlo nečekaného masivně objevit ve Federované timeline.. myslím je to taky důvod, proč Twitter ani Facebook nic jako pokus o federovanou timeline ani náznakem nezpřístupnili (protože by se lidi dost divili :-). Myslím by hodně věcí šlo vyřešit tím, kdyby šlo rozlišovat "soukromý follow" od "federovaného follow"... ona ta migrace není jediný nevyřešený problém: u té decentralizace jsme teprve na samém začátku. V neposlední řadě, decentralizované algoritmy, které by dokázaly doporučit, co by koho mohlo zajímat, budou nakonec rozhodující, ale budou pochopitelně náročnější, než pro provozovatele centralizovaných sítí...
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    XCHAOS: tech forku je cela rada, glitch-soc jsem jen dal jako priklad... jeste si z hlavy vybavuji hometown, fedibird, base..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUDWIG_: to jsem ani moc neznal. Je to verze se spoustou zbytečností, ale o snažší migraci včetně mediálních dat ani zmínka...
    Introduction | Mastodon Glitch Edition
    https://glitch-soc.github.io/docs/
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    XCHAOS: jsou na tom nejake ty forky mastodonu (glitch-soc atd.) nejak lip v tomhle ohledu nez oficialni upstream verze?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    C8400: tak především.. tu instanci si lze objednat předinstalovanou. nabízíme to třeba my :-)
    za 8 USD na měsíc teda zatím ne, ale pokud by se složili 3 lidi na jednu instanci, tak už se vejdou...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUDWIG_: Mastodon je v té migraci prý dost pozadu...
    oRx_Qx_Spideradio - michal@webs.node9.org
    https://f.cz/@michal@webs.node9.org/110278321406639812
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    XCHAOS: ta migrace uctu ale funguje v situacich, kdy puvodni instance porad zije / uzivatel k ni ma pristup... a v historii rada instanci chcipla, nez lidi meli moznost zareagovat a migrovat svoje (meta-)data jinam.
    To je IMHO jedna z mala validnich kritik... na Nostru je to jedno (kdyz id uzivatele je kryptograficky klic) a udajne tohle ma nejak resit Bluesky/AT Protocol, ze ma klic a meta-data u sebe klient, takze uzivatel muze migrovat, i kdyby uz nemel pristup k dane Bluesky instanci.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    LUDWIG_: Mastodon muze znamenat nekolik veci najednou:
    - software
    - mastodon.social instance
    - casto pouzivane "synonymum" pro sit sluzed kolem ActivityPub
    - neziskovka Eugena Rochka, co vede vyvoj Mastodon softwaru

A ten clanek to tak nejak micha dohromady, pricemz si myslim, ze hlavne je kriticky vuci strategii te neziskovky (jelikoz se odvolava na ten rozhovor, co jsem tu drive sdilel LUDWIG_ ) a vyvoji Mastodonu... To ale nevylucuje, ze jine projekty ve Fediverse muzou mit jinou strategii a byt ve vysledku uzivatelsky privetivejsi a uspesnejsi nez Mastodon.
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    C8400:

What can you do to make your Mastodon account more private?
    Although Mastodon doesn’t have an option that lets you switch to a private account, there are more ways to make different aspects of the platform private and make your account less discoverable. Instead of a single switch, Mastodon offers a bunch of options that you can configure to change your account privacy on the platform.
    • Prevent people from following you automatically by restricting them with follow requests.
    • Change the privacy of posts you share to just your followers. This way, your future posts will only remain visible to people who follow you and not on the local or federated timelines.
    • Restrict your account’s visibility by preventing it from being recommended to strangers on Mastodon.
    • Prevent your non-followers from accessing the list of people you follow and the ones who follow you.
    • Stop receiving direct messages from people you don’t know.
    • Prevent being notified about tweets, mentions, and replies from people you don’t know on Mastodon.

Zdroj: https://nerdschalk.com/how-to-make-your-mastodon-account-private/
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    C8400: týjo, nevím… snad s výjimkou toho jednoho jednorázového kroku navíc (výběr serveru) mi to nijak uživatelsky nepřívětivé nepřijde, díky absenci reklam a „doporučovaných“ obsahů právě naopak. Ale je fakt, že nejsem úplně uživatel, co by bezcílně brouzdal po sociálních sítích a hledal, co ho zaujme :) Z principu je tam určitě třeba vyhledávání méně globální.
    C8400: toto je na volbě každého uživatele — buď může své sledování podmínit schválením, nebo nechat (implicitní) nastavení, kdy ke sledování žádné schválení potřeba není. Můžeš to brát jako takovou light verzi Private accounts na Twitteru.
    C8400
    C8400 --- ---
    Ještě jeden malý praktický dotaz. Může mi někdo osvětlit logiku, proč účty co chci sledovat musí potvrdit můj požadavek o sledování? To je jako kdyby každý admin webové stránky musel potvrdit můj požadavek, že si jí chci dát do bookmarku ve firefoxu.
    C8400
    C8400 --- ---
    LUDWIG_: Moc pěkný článek. Snažím se mastodon mít rád, občas tam (a sem do diskuze) nakukuji a snažím se to pochopit, ale stále mi to přijde uživatelsky 100x více frustrující než Muskův modrý pták. To, že si můžu vybrat instanci nebo provozovat instanci mě nijak nevzrušuje. Bezcílně bloumám Fediversem a nenacházím.

XCHAOS: Poznámky ohledně zásadnosti možnosti stěhovat účet anebo že running your instance is not such a big deal nechápu. To je možná zásadní pro geeky jako tebe, ale 99 % "normálních" uživatelů to bude celkem jedno. A pokud, jak článek píše, je možné stěhovat pouze z fungující instance na fungující instanci, tak to je zásadní problém, když ti instance znenadála zmizí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam