• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Eugen Rochko: "I think it's going to be more important than ever…" - Mastodon
    https://mastodon.social/@Gargron/113435032790351172
    (tůt od autora Mastodonu)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JARDABEREZA: tam nikoho nezajímáme ; ) trolly budeme moci followovat, pokud budou na Threads nebo Bluesky...
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    XCHAOS: To asi může, ale podle mě se stane to co se už stejně děje. Vlády a velké zájmové skupiny s velkým kapitálem si zaplatí gigantické trollí farmy a zaplaví to svým zájmovým obsahem, aby se ten kvalitní nedal dost dobře najít. Nebo je to na Fediversu v něčem jiné?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    To, že Fediverse je nezávislý mezinárodní komunikační kanál, který nemůže vlastnit či kontrolovat žádná jedna firma nebo diktátor, se může ukázat v příštích letech jako naprosto klíčové.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Mě na AI fake obsahu baví myšlenka, že brzy každá reklamka si udělá svého vlastního virtuálního fake influencera a ti skuteční přijdou o "práci". Asi ne úplně všichni, ale ti co neprodukují unikátní originální obsah asi ano. :-D
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Z ceho dovozujes, ze je ta bublina neudržitelná?

Protoze i kdyz to muzu hejtit, tak ta cast kdy to lidi zivi je udrzitelnejsi nez ten model ze doufame, ze se na to admin fedi instance casem nevysere…
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CBRPNK: hele, opatrně s hospodami. Já jsem v nich dlouho nebyl, a míra přijatelnosti různých věcí se asi v různých komunitách divoce vyvíjí a možná si to představujeme jako hurvínek válku. Do držky myslím dostaneš, když na venkově děláš místním do ženskejch... názory jsou spíš pro pobavení :-)
    CBRPNK
    CBRPNK --- ---
    XCHAOS: Na to je už příliš pozdě. Kolem internetu 2.0 se vytvořila obrovská mašinerie na peníze a tý se nikdo nevzdá. Leda by sis vytvořil novej, ne update, ale něco úplně novýho, technologicky oddělenýho. Beztak je 99 procent tohodle problému způsobená tím, že se všechny aplikace designujou tak, aby je pochopil každej a relevantní dosah může mít i obecní idiot, kterej by jinak dostal tak maximálně v hospodě na návsi do držky za svoje názory.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CBRPNK: na druhou stranu, těm lajkům předcházela tvorba bez jakékoliv zpětné vazby (typicky třeba televizní vysílání). Tam, kde lidi platili vstupenky nebo kupovali média, tam to bylo možná lepší, ale vždy bylo prodávané to, co si kupovali všichni ostatní, protože tak byl nastavený marketing... A tvůrci očekávají něco jako potlesk, jsou si vědomí toho, že počet prodaných kusů může mít i jiné důvody, než kvalitu... že si lze koupit hype, reklamu, ledacos, rozjet zpětnovazební smyčky různých bestsellers a hitparád... takže potlesk je potlesk, to je spontánní reakce. A lajky jsou potlesk...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    V podstatě ano, Internet byl od začátku vhodný nástroj pro nás pro nerdy a ta snaha zpřístupnit ho masám měla různé motivace. Pokud jde o nějakou "normalizaci" nerdovství, tak k té částečně došlo, a možná v míře až přehnané... došlo k určité idealizaci. Přesto je Internet jakýmsi invalidním vozíkem pro určitý typ osobností, a jenom pro to, že hromadné pořádání závodů v jízdě z kopce na invalidních vozících není dobrý nápad, je škoda o ten Internet přijít... vrátí se prostě těm, kteří si ho od začátku vymysleli a realizovali a splasknou pouze neudržitelné bubliny, které se na něj nabalily...
    CBRPNK
    CBRPNK --- ---
    ALMAD: Ono se to už děje, ale viděl jsem o tom videoeseje na Youtubu. Lidem dochází, že je to spíš zlatá klícka a řeší dopaminovou závislost ze socek 50:50 eink smartphony nebo tlačítkáči. Hudbu neposlouchají na Spotify, ale přes iPody, fotí digi foťákem atd. Ofc jsou to hlavně lidi okolo středního věku, kterým dochází, že tím marní drahocennej čas, protože je ho čím dál tím míň. Horší to je u gen Z a alfa, ale taky bych to nelámal přes koleno. Ten problém s nedostatkem času postihne jednou skoro každýho.

Osobně bych byl rád, kdyby se podařilo zase zlomit měřítka relevance na jinou, abstraktnější metriku, než jednoduše (a zrádně) měřitelný lajky s followery. Jmenovitě kultura tím docela trpí.

XCHAOS: Btw, teď koukám, že jsme se nepochopili. To není luddita ve smyslu destruktivního ničení technologií, ale spíš v aktivním odmítání.
    IDLE
    IDLE --- ---
    ALMAD: Taky tenhle trend trochu očekávám. Jak silný bude, to těžko říct.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    CBRPNK: Moje optimisticka teorie je, ze to povede ke kolapsu duvery v digitalni obsah, posileni osobnich vazeb ve skutecnem svete a potencielne i revitalizaci zajmu o analog (ostatne viz zajem o fotaky a o appky co berou raw data z cipu bez postprocessingu).

Samozrejme to nebude mainstream, ale dostatecne velka cast populace, aby ji neslo ignorovat, by jako mohla :)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Jako dobry, ale jal to souvisi s fedi, resp. v cem je v kontextu AI fedi jiny, nez zbytek internetu?
    CBRPNK
    CBRPNK --- ---
    Zrovna včera jsem tu viděl článek, jak se dá s LLM krásně naložit [TSOH @ Ruska Federace - udalosti a vyvoj dnes a zitra... Хотели как лучше, а получилось как всегда]
    Tenhle svět je nastavenej jinak, jenom idealisti to ještě pořád vidí růžově. Naděje umírá poslední. Podívej se, kam to dotáhla nevinná aplikace na hodnocení vzhledu spolužaček z Harwardský univerzity :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CBRPNK: Dead Internet theory je zajímavá, já ten pocit měl už dřív. O směřování chatbotů k něčemu, jako jsou dnešní LLM, jsem už něco tušil a vlastně mi už dávno před rokem 2020 napadlo, že u lidí, které osobně neznám, je těžké rozlišit, jestli nejde o AI generovaný obsah... oni to ale mohly být velmi hloupé boty, v podstatě jen časovače a zásobník prefabrikovaného obsahu, který přivolal v případě interakce lidskou obsluhu... věci nemusí být tak sofisitikované, jak si představujeme, ostatně viz ruské trollí farny... někdy je "mechanický turek" nejjednodušší řešení.

Nemyslím, že jsem luddita. Ale je fakt, že region La Mancha jsem letos projel na svém solárním kole, paralely s donem Quijotem mi samozřejmě napadaly :-) Obecně jsem člověk, který stroje vytváří, ne který je rozbíjí. Ale ne každý, kdo chtěl postavit létající stroj, měl na mysli bombardér, ne každý, kdo vymýšlel programovatelné počítače, měl na mysli chatboty. Železo lze využít i na jiné výrobky, než ostatný drát. Naděje, že vynálezy si najdou cestu k využití i v jiném, než naprosto dystopickém kontextu, nikdy nezmizí...
    CBRPNK
    CBRPNK --- ---
    XCHAOS: Máš pravdu, ale má to takovou drobnou chybičku. To samý, co ty, si myslí jenom nějakejch pět procent ludditů a zbytek to nabírá plnýma hrstma. SW gigantům, co provozujou sociální sítě, tohle naprosto vyhovuje, protože nějakou formu contentu může najednou tvořit kdokoliv. Ferdovi od vedle, kterej neumí kreslit, psát nebo natáčet to vyhovuje, protože se může konečně nějak realizovat. Jak to nakonec dopadne si asi umíme představit. Facebook a částečně Instagram připomíná poslední dobou ztělesnění Dead internet theory. Další level bude, až se podaří generativní AI ohnout tak, že v Hollywoodu dosáhnou možnosti generovat herce uměle a nebudou muset cálovat drahý honoráře hercům nebo budou natáčet content přímo tobě jako consumerovi na míru.

Ostatně důvod, proč to na sociálních sítích takhle v současnosti vypadá je jednoduchej. Abys rychle dosáhnul relevantního dosahu, tak musíš:
    1. Postovat do zblbnutí, ideálně několikrát každej den. To je neudržitelný tempo, dřív nebo později musíš s kvalitou dolu nebo se uvaříš
    2. Pečlivě sledovat trendy, kopírovat a chovat se jako lidská verze LLM. Stejně je to fuk, protože platí to, co v prvním případě a nejde to dělat takhle donekonečna (ostatně proto je tolik zkopírovanýho contentu, zdravím Threads :)

Jasný, pokus se bojovat jako Don Quijote de la Mancha s větrnými mlýny. Stejně nakonec dojdeš k závěru, že jsi do svý věci dostal jenom zlomek lidí a půjdeš proti většině, který je to jedno nebo jí to dokonce vyhovuje. Stejně jako když oroduješ mezi normies za Fediverse. Tohle snažení mi připomíná anarchistický snahy sestřelit Facebook (dnešní Meta). Je mi sympatický, ale předem odsouzený k zániku.

Btw, šťastný den Guye Fawkese. Kdy jindy tohle řešit, když ne dneska?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: eh, AI ve smyslu LLM je zlo, kterému se musíme postavit. AI jako takové, tedy schopnost udělat nějaký statistický model a na něčem ho natrénovat, je dobro. Ale trénovat AI na lidském jazyce je zlo, kterému bychom se měli vyhnout a dokázat to zdůvodnit a diskutovat to.Paradoxně, v boji proti LLM budeme muset použít AI, to je jasné. Ale všechny texty, které nejsou generované LLM, bude nutné nějak identifikovat a budou to nakonec malé online komunity, které se za to budou schopné zaručit (i když samozřejmě, nikdy ne dokonale).

Vlastně je možné, že nakonec před LLM utečeme jenom tak, že se prostě domluvíme, s kým kdy a v jakém kontextu nebudeme online. Samotná návykovost médií je past, která vede k singularitě ve formě strojově generovaného obsahu. Možná před tím žádný únik ani není, kdo ví... ale pokusit se o něco je vždycky zábavnější, než to vzdát...
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Ano a prislo by mi teda super kdybys priste nejdriv docet a az pak na nej reagoval :D

JARDABEREZA: Prave no

XCHAOS: a s tim AI to teda souvisi jak?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    {BTW, dobrá synchronicita... @glyph@mastodon.social zrovna boostuje virál od předchozího účtu, který se ale ke mě dostal skrz záložku "Objevit", ne přes něj...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam