• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CBRPNK: tak o čem se bavíš? Mastodon za peníze zahostujeme, nabízíme to ale jen neoficiálně...
    CBRPNK
    CBRPNK --- ---
    XCHAOS: wtf? O_o
    Tohle přece umí každej rozumnej hosting... To, že jsi to nerozlousknul ty, přece neznamená, že to nerozlousknul někdo jinej. #fakinpatek
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CBRPNK: všichni by chtěli manageovaný VPS. kromě adminů, zdá se. Nechtějí přebírat odpovědnost za něco, v čem se jim uživatelů budou hrabat. Je to neřešitelné dilema IT, které se mi nepodařllo ani po 25 letech v oboru webhostingu a spol. nějak rozlousknout...
    CBRPNK
    CBRPNK --- ---
    XCHAOS: Já vím, že to vy už dávno nenabízíte. Zajímá mě, jestli to v ČR vůbec někdo dělá.

XCHAOS: Aktivní uživatele fedi už komentovat nebudu, radši tě v tom copiovým obláčku nechám. Stejně z tebe mám pocit, že bys od toho chtěl features normálních sociálních sítí. Třeba se jednou dočkáš, ale já si osobně myslím, že tohle určitě nikdy nepříjde.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CBRPNK: jinak to, o čem mluvíš, je Mastohost. A ano, uvažoval jsem o tom, nabízet to, a teoreticky to nabízím, ale monstrozita Mastodonu mi tak úplně nebaví a vidím budoucnost možná v něčem poněkud uživatelsky přítulnějším... i když třeba s appkou pro mobil má problém i BlueSky...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CBRPNK: nikdo ti nebrání mít vlastní instanci jako one man show, ale nemůžeš ani bránit těm, kteří se spojují do větších bublin.

Já spíš spoléhám na další generace fediverse softwaru, který by měl chytřejší strategii cacheování/federování CDN, byl by svou filosofií blíž k torrentu, než jen k nějaké FIFO frontě mediálního šumu... taky algoitmus je potřeba, ale musí být pod kontrolou uživatelů. Neparametrizovatelnost timeline Objevit mi začíná štvát....

BTW, aktivních uživatelů Fediverse jsou jednotky tisíc, ne stovky...
    CBRPNK
    CBRPNK --- ---
    XCHAOS: Právě, že mi příjde úsměvný se tu bavit o tisících uživatelů, když aktivních máme nižší stovky.

Omezený potenciál tam sice možná bude, ale po tom, co jsem viděl home timeline pár ostatních instancí (dokonce i f.cz), tak si myslím, že to zase takovou roli hrát nebude. Dokonce se to spíš přeceňuje.

Mimochodem, filozofie fediversu je propojování instancí a služeb, je to přímá odpověď na to, že si všichni velcí SW hráči udělali svoje vlastní uzavřený close sourced písečky. Proto si myslím, že to je pravej smysl federací. Pokud budeš agregovat spousty uživatelů na instancích, časem docílíš akorát vysokých nákladů na provoz a zároveň rozbiješ ideu federování, která je z velký části založená na decentralizaci. Všichni víme, jak dopadl twittercz...

Ideální by bylo, kdyby někdo uměl nabízet službu, kde si vytočíš předkonfigurovanou virtuální mašinu lusknutím prstu a jenom vyplníš údaje o instanci. Třeba to už existuje, nestarám se o to, protože mě to spravování na tom všem baví ze všeho nejvíc.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    CBRPNK: single user instance, který zaměňujou federovanou a domovskou timeline a stejně tak i místní timeline a vlastní feed, prostě mají omezený potenciál. Nic proti nic nemám, ale pro lidi bez technických dovedností je to nákladné, pro ty zbylé časově náročné.

1000 uživatelů na instanci vytváří pomérně snadno prostředí pto desítky milionů uživatelů na desítkách tisích instancí. Je to něco, co se dá zvládnout. I instance pro 10000 uživatelů dávají smysl, ale paradoxně to budou ty specializovanější, než ty všeobecnější...

Ekonomika stojí na úsporách z rozsahu. Nějakou agregaci, díky které se projeví CDN efekt, cacheování, apod. zkrátka potřebujeme. I práce adminů je drahá...
    CBRPNK
    CBRPNK --- ---
    XCHAOS: Jak jsi přišel na to, že je 1000 uživatelů zdravá velikost instance? Stejně si myslím, že místníma catch-all instancema jdeme obecně proti proudu, kterým se Fediverse měl původně ubírat, aby to dávalo aspoň nějakej smysl. Místo toho, aby tu byly hobby-based a single-user, nebo komunitní instance, tak tu máme deset instancí se stejným obecným zaměřením, který už naráží na svoje limity zajímavosti pro okolní svět a už těžko nalákají někoho dalšího.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tady bych ironicky poznameal, že jestli mají na svých 13 000 000 uživatelů 15 000 000 USD, tak to já na f.cz mám na svých 50 aktivních uživatelů přeci jen větší rozpočet, než 1500 CZK :-) a to je přesně to, díky čemu Fediverse prorazí. Žádná z instancí nemůže dorůst do velikosti milionu uživatelů, ale do té zdravé cca tisícovky dorostou všechny...
    Bluesky Announces Series A to Grow Network of 13M+ Users - Bluesky
    https://bsky.social/about/blog/10-24-2024-series-a
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tak na druhý pokus virál už frčí...
    spráFce: "Tak prý stručněji do 300 znaků (prosím o boost na…" - f.cz - fskutečnosti Fedivesmír :-) Brána do federace sociálních sítí. 2000 znaků pro vaše příspěvky.
    https://f.cz/@xChaos/113486056405863444
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Randahl Fink: "I tested Threads. In my experience, this is how T…" - Mastodon
    https://mastodon.social/@randahl/113485301211535902
    I tested Threads. In my experience, this is how Threads compares to Mastodon:

— The algorithm decides if your content is visible to others. Some content gets zero exposure for reasons which are not transparent.

— Sharing links to other platforms makes the algorithm suppress your content's visibility.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Past bridgeování mezi Bluesky a ActivityPub tedy spočíváv v tomto:

Uživatelé Bluesky, které follownuli můj bridgeovaý účet, sice vidí prvních 300 znaků mých tůtu, já je nemůžu follownout nazpátek! Protože jim nikdo neřekl, že musí follownout @ap.brid.gy, abychom je viděli v Acitivity Pub...
    Bluesky
    https://bsky.app/profile/xChaos.f.cz.ap.brid.gy/followers
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    To vypadá, že Bsky možná udělá 1 000 000 registrovaných uživatelů za 24 hodin.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Mimochodem, dost se mi osvědčil účet @trending@mastodon.bot (resp. dát si na něj "zvoneček"). Občas odchytí i hashtagy, kterých si nestihnu všimnou v záložce Objevit...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    @cnes@social.numerique.gouv.fr
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    hmm, kdyby nám aspoň vyčítali reálné bugy - posts with a future date can trend...
    Posts with a future date can trend · Issue #32815 · mastodon/mastodon · GitHub
    https://github.com/mastodon/mastodon/issues/32815
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jj, je to strážná věž...
    Andrew: "Welcome to new people joining from 𝕏! Remember, …" - Mathstodon
    https://mathstodon.xyz/@andrewt/113458494002491401
    IDLE
    IDLE --- ---
    JARDABEREZA: By mě zajímalo, kam počítají ten plugin z z Friendiky, který používám já, nejspíš do Mastodon/Fediverse.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam