CBRPNK: Dead Internet theory je zajímavá, já ten pocit měl už dřív. O směřování chatbotů k něčemu, jako jsou dnešní LLM, jsem už něco tušil a vlastně mi už dávno před rokem 2020 napadlo, že u lidí, které osobně neznám, je těžké rozlišit, jestli nejde o AI generovaný obsah... oni to ale mohly být velmi hloupé boty, v podstatě jen časovače a zásobník prefabrikovaného obsahu, který přivolal v případě interakce lidskou obsluhu... věci nemusí být tak sofisitikované, jak si představujeme, ostatně viz ruské trollí farny... někdy je "mechanický turek" nejjednodušší řešení.
Nemyslím, že jsem luddita. Ale je fakt, že region La Mancha jsem letos projel na svém solárním kole, paralely s donem Quijotem mi samozřejmě napadaly :-) Obecně jsem člověk, který stroje vytváří, ne který je rozbíjí. Ale ne každý, kdo chtěl postavit létající stroj, měl na mysli bombardér, ne každý, kdo vymýšlel programovatelné počítače, měl na mysli chatboty. Železo lze využít i na jiné výrobky, než ostatný drát. Naděje, že vynálezy si najdou cestu k využití i v jiném, než naprosto dystopickém kontextu, nikdy nezmizí...