• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    brzY - fuj, co jsem to napsal.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak @cobic@f.cz přes Mastofeed obnovil po dohodě s provozovatelem původní opuštěný kanál @mestemnakole@mastodonczech.cz takže má 141 followerů.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HOWKING: myslím si bublinu užiješ, klid :-)

Myslím, že to co přisuzuješ lopatám, neplatí jen pro ně. Měl jsem šanci ptát se jisté 19leté čtenářky A2larmu, proč jako sociální síť volí Instagram. Nemyslím, že i když je A2larm alternativně levicový, že přímo cílíí na "lopaty", ale paradoxem je, že na mladou generaci musí stejně cílit přes Instagram.

Na f.cz tě uvidíme rádi, s 2000 znaky máš na výběr mezi nás a mamutovo.cz a já si netroufám odhadnout, do které komunity spíš zapadneš. Tendence, že si na to lidi zvykli a spíše to měnit nechtěji, je silná. Přesto autoři původního obsahu preferují médium, kde mají třeba 20 favů místo 2, to je marné...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XCHAOS: No já to nemyslel nafoukaně (pak bych nemluvil o polovině gaussovky, ale o nejvyšším kvantilu :D). Jen už jsem strašně unavený z debilů. Chci bublinu. Nemám problém se hádat, mám rád i flamewar, ale protivník musí mít rozum, aspoň nějaký. Tady jsem se taky ze začátku pouštěl do "diskuzí" s kde kým, ale postupně to omezuju jen na pár lidí, u kterých už vím, že to nebude házení hrachu na zeď (jak z mé, tak i z jejich strany - třeba proto teď polemizuji s tebou :D). Je už ale hodně lidí, u který na jejích reakce už nereaguju - jistě jste si všimli. Ano, působí to jako nostalgie po "ztraceném mládí", ale ono to tehdy tak opravdu bylo, nepřívětivost digitálního prostředí byla dobrým filtrem. A Mastodon, nemaje algoritmus, je jím také a bez algoritmu nadále bude. Lopaty totiž potřebují algoritmus. Potřebují být baveny "násilím". Neumí si najít zábavu samy. Mě Mastodon baví, protože mi roste pod rukama, sám si určuju, co mi dává a mi teda kreativní lidi dává. Sám minimálně bostuju a hlavně sdílím vlastní tvorbu a myšlenky (proto mě začíná srát omezení na 500 znaků na mastodonzcech.cz a brzi mě asi přivítáš na f.cz) a na mém feedu se hromadí také lidé co spíš tvoří a píšou, než jen sdílí. Za mě jak už jsem psal NIC NEMĚNIT!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HOWKING: no já si všiml, že ty o sobě moc pochybností nemáš, no :-) gratuluju, no. Až na to, že já úplně nepokládám inteligenci za snadno měřitelnou, a pokud ano, tak to není to skalární veličina, a nakonec i pokud v nějakém praktickém ohledu vlastně ano, tak ty "družiny sobě rovných" se dle mých zkušeností buď rozhádají, nebo znudí.

Mít vlastně nějaké jednoduché, srozumitelné oponenty, se kterými se má smysl hádat, nemusí být špatné (viz tady třeba NYX :-). I když sociální sítě jsou možná taková prezentace nejlepší možné verze sebe sama...

Já vlastně nevím. Nikdy jsem necítil potřebu patřit do nějakého klubu extra chytrých, spíš tu inteligenci použít v praxi, k něčemu... Kromě extra chytrých jsou i extra šikovní, apod. Sociální síť měla být kanál, který aspoň nějaké informace přinese přímo, nezprostředkovaně. Je ale otázka, do jaké míry to v případě Xitteru nebyla jen šikovně vytvořená iluze: jsme tam přece všichni, takže jakékoliv zprávy ze světa co se tam objeví, přece musí být autentické.

Mastodon je zatím plný odkazů na média, původní obsah tvoří fotky z dovolené a kočky a sem tam nějaká vlastí tvorba. Ale uživatelé se zdají být spíš lidé stranou nějakého aktuálního dění. Spíš než aby tam nahráli video, co se děje u nich v uliici (neděje se nic, naštěstí, většinou), tak komentují článek co někde vyšel. Na to se sice ta inteligence hodí, ale chybí tam ten pocit bezprostředního zapojení, který Xitter v jednom období nabízel (teď je tam samozřejmě kdeco AI generované, což relativizuje i obsah, který AI generovaný není)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XCHAOS: Izolovat se jen od dolní poloviny gaussovky, ne zcela...
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Proč to stavět do extrémů? To, že někomu vyhovuje komunikovat s malým množstvím lidí, neznamená, že by mu bylo líp bez nich. Každý to máme jinak.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Úplně nevím, s tou snahou udržet Fedi jako malou, izolovanou komunitu. Stejně k tomu dojde, bez ohledu na cokoliv, ale nejsem s jistý, jestli to není škoda. Myslím, že pro spoustu lidí je motivací k účasti na socsítích možnost rozšiřování své sociální bubliny, ale v české Fedi toho času moc není kam. Ale někdo třeba chce malý uzavřený okruh přátel a vyhovuje mu, že nikdo "nevyrušuje", ok....

Nemyslím, že na Xitteru jsem svojí bublinu budoval nějak chytře, když jsme u toho. Ale pokud je cílem jen co nejlépe se izolovat, tak vlastně asi stačilo koukat na televizní seriály a na interakce se vykašlat (?)
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Tak.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: no jo, anglicismu v češtině jsou mor, a tady je to navíc zbytečné.
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Jako, z legrace snesu kdeco, ale pravidelně bych to vídala nerada. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: citování, no, promiň :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Ááá, doufám, že "kvótování" říkáš jen ty a není to nějaký zavedený překlad. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LUDWIG_: hmm, Mastodon implementace ActivityPub se postupně vyvíjí ,ale zachovává zpětnou kompatibilitu. Teď třeba zaváděj kvótování příspěvků, ale chtějí možnost, aby ho uživatelé mohli zakázat. To má vedlejší efekt zakázané kvótování jiných platforem by-default, takže tím tlačej na ostatní platformy, aby taky ten consent respektovaly...
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    CAL: ten slogan byl hlavne kvuli tomu, ze masivni uzivatelska zakladna by znesnadnila vyvoj jazyku (delani radikalnich zmen v kompilatoru, co mohly rozbit existujici uzivatelske programy).
    Paralelu s ActivityPub moc nevidim? Jedine ze limity hlavni implementace (Mastodon) omezuji jine implementace a s vyssim poctem by to bylo mozna horsi?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HOWKING: ok, ale tak se prostě třeba jen přesuneš na víc nerdoidní instanci, a nezmění se pro tebe nic. Problém je, že ta část nostalgie po začátcích Internetu je trochu nostalgií po ztraceném mládí...

Faktem je, že zaujmout davy mladých, kteří mají dnes jako hlavní kanál Instagram (!) bude tak jako tak nesmírně těžké. Jim je těžké vysvětlit, proč odcházet z korporátních sítí. Je to jako kdyby se mojí generaci někdo snažil vysvětlit, že nemáme používat PC architekturu, ale bastlit si místo toho 8bity na koleně..

Ta síla toho "všichni jsou tam, kde jsou všichni" bude velká. Všichni nerdi budou ve Fedi, tím pádem od nich bude pokoj v mainstreamu a nebudou traumtizováni nutností předstírat, že jsou normální... ok. Ale já vždy doufal v něco víc.. v nějaké překračování hranic těch sociálních bublin, nebo jak to říct...
    CAL
    CAL --- ---
    HOWKING: V komunitě Haskellu byl svého času neoficiální slogan "Avoid success at all costs!" přesně z těchto důvodů.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: na BlueSky není víc aktivních českých uživatelů, je jich tam řádově stejně, akorát vzájemné bridgeování je oboustranně málo populárná.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Celebrity na Mastodonu: např. Ron Gilbert, autor kultovní PC hry Monkey Island :-)
    @grumpygamer@mastodon.gamedev.place
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    To že je to pro nerdy a BFU to hází klacky pod nohy je deviza. Já zažívám sladké deja vu dob začátků Magea (a Nyxu, a Cyberspace, a Hofy), kdy na celý internet chodili jen nerdi a člověk blba (a dnes stále častěji i dezoláta) nepotkal. NIC PROSÍM NEMĚNIT!!! ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam