• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Podle mě je to hlavně síla okolí: v počátcích člověk, který měl přístup k internetu, ten internet zkoumal a na něm nacházel lidi. Dneska mají přístup k internetu všichni, a člověk jde tam, kde už jsou jeho známí. Nemají potřebu jít někam naslepo a tam se seznamovat s cizími lidmi. Nám tehdy nic jiného nezbylo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jde o to, že Mastodon bude v nějaké příští verzi podporovat starter packy. Jednoduše bych rád vytvořil starter pack "NYX", ta nástěnka je jen základ, samozřejmě až nás budou stovky, nemůže to být na nástěnce. Jde mi jen o to směřování. Kdo je na NYXu kvůli úplné anonymitě, pro toho to není. Pro ty, kterým stačí přiměřená pseudonymita, by mezi přítomností na NYXu a ve Fedi neměl být prinicipální rozdíl (NYX taky určitě příspěvky v databázi nešifruje, apod.)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: k tomu samozřejmě není co dodat. Mě ale zajímá, proč mladá generace pokládá za samozřejmé používat třeba Instagram a o alternativách nepřemýšlí. Přijde jim to nejspíš tak samozřejmé, jako nám připadalo používání samotných počítačů. Pochopit ty trendy je asi součást celého procesu...
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Já vím, že máš tyhle cíle. Já si tam chodím jen číst zajímavosti a popovídat s mně sympatickými lidmi, a na to mi dosavadní rozsah stačí už teď.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: mě počet sleďů spíš omezuje v rozletu, samozřejmě je to přechodný stav, já časem založím nějaký servisní účet, který bude sloužit jen k přivádění obsahu na instanci a nebude nutně oplácet follow každému, kdo ho followne, a tak různě. Ale zatím jsme úplně na začátku a je potřeba alespoň nějaká aktivita...

V podstatě, v současnosti se upínám k tomu přivést na českou Fediverse 20000 uživatelů. Nemají být nějak vyhraněně politicky zabarvení na jednu nebo druhou stranu (rozmanitost je spíš výhodou), ideální by bylo zastoupení všech věkových kategorií, mužů i žen, měli by to být inteligentní lidé schopní se plus minus gramotně vyjadřovat, ale nemusí být geniální.
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Ale jo, počty sleďů nehoním, ale klidně mě tam přidej. idle@hlad.org
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Nikdo další na nástěnku? IDLE, TOM? setřídit podle abecedy, podle čeho?

Jako mě přijde důležitý, když na tohle fórum zabloudí náhodní NYXáci, aby si uvědomili, kolik jiných jich už ve Fediverse je.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    @spamhaus@infosec.exchange
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    XCHAOS: První je osobní, druhý účet našeho studia – kde jsme ale dva a reálně (ne)postuji jen já :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BINARY_PARANOIC: to jsou 2 různý lidi, nebo tvoje 2 účty? :-)
    BINARY_PARANOIC
    BINARY_PARANOIC --- ---
    XCHAOS: jiri_beran@mas.to
    sudetype@typo.social

Ď.!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pokud nás berou vážně ruští propagandisté, existujeme...
    Coordinated Pro-Russian Propaganda Network Targeting ActivityPub and ATProto Services – IFTAS Blog
    https://about.iftas.org/2025/10/05/coordinated-pro-russian-propaganda-network-targeting-activitypub-and-atproto-services/
    SATAI
    SATAI --- ---
    XCHAOS: @satai@mathstodon.xyz

satai (@satai@mathstodon.xyz) - Mathstodon
    https://mathstodon.xyz/@satai
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kdo chcete svůj Fedi handle na nástěnce, řekněte si.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAMUTOVO.CZ | Skutečně sociální síť
    https://about.mamutovo.cz/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Kromě Pirátů, kteří už jsou ale aktivní jen individuálně, ne svým ofiko účtem, je na Mastodonu organizovaně aktivní jen @Hnutikruh@witter.cz
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    brzY - fuj, co jsem to napsal.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jinak @cobic@f.cz přes Mastofeed obnovil po dohodě s provozovatelem původní opuštěný kanál @mestemnakole@mastodonczech.cz takže má 141 followerů.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HOWKING: myslím si bublinu užiješ, klid :-)

Myslím, že to co přisuzuješ lopatám, neplatí jen pro ně. Měl jsem šanci ptát se jisté 19leté čtenářky A2larmu, proč jako sociální síť volí Instagram. Nemyslím, že i když je A2larm alternativně levicový, že přímo cílíí na "lopaty", ale paradoxem je, že na mladou generaci musí stejně cílit přes Instagram.

Na f.cz tě uvidíme rádi, s 2000 znaky máš na výběr mezi nás a mamutovo.cz a já si netroufám odhadnout, do které komunity spíš zapadneš. Tendence, že si na to lidi zvykli a spíše to měnit nechtěji, je silná. Přesto autoři původního obsahu preferují médium, kde mají třeba 20 favů místo 2, to je marné...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam