• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    • @USERNAME@HOSTNAME - jako u e-mailu historicky. Activity-Pub kompatibilní službě provozované na HOSTNAME se ve Fediverse říká instance.
    • obecné tipy (aplikace na android apod.) | úvod a tipy v angličtině https://fedi.tips/ | odemčený článek Petra Koubského
    • mastodex.cz je seznam nejaktivnějších českých účtů, do Mastodonu lze jednoduše importovat přes webové rozhraní
    • aktualizované veřejné české instance otevřené novým uživatelům: mastodonczech.cz, witter.cz, f.cz, mamutovo.cz
    • aktivace přemostění mezi Fedi a Bluesky: follow @ap.brid.gy v Bluesky / follow @bsky.brid.gy@bsky.brid.gy ve Fedi
    • Viditelnost po přemostění: @USERNAME.HOSTNAME.ap.brid.gy v Bluesky / @BLUESKYID@bsky.brid.gy ve Fedi (pouze pro účty, které si přemostění aktivují)
    • některé účty lidí z tohohle klubu - další přidám na přání (nápověda: copy+paste id do vaší webové či mobilní Fedi aplikace):

@idle@hlad.org @jiri_beran@mas.to @satai@mathstodon.xyz @sudetype@typo.social @vitex@f.cz @xchaos@f.cz

rozbalit záhlaví
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Jojo, podle me tu decentralizaci zatim nikdo poradne neotestoval, ja myslim ze hlavni rozdil mezi tim kdyz spadne mastodon a aws je, ze u mastodonu si toho globalne vzato nikdo nevsimne :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HOWKING: tak prý bylo něco s DNS. Ona stejně prý většina instancí Mastodobu běží v jednom jiném evropském datacentru...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XCHAOS: Služba co běží v tuzemských datacentrech na tuzemských serverech https://www.astro-forum.cz/ (tedy vlastně už celý den neběží)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XCHAOS: Třeba služby, co neběží centralizovaně.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Spadl cloud Amazonu, něco si přejte. Třeba služby, které běží v tuzemských datacentrech na tuzemských serverech :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ATROPOS: Mastodon adminům používající GUI skrývá i e-mailové adresy (ukazuje jen domény za zavináčem) a na jiná data se ani uživatelů neptá. V databázi pravda ty e-mailové adresy musí být. Takže je to snadno zneužitelné k zasílání spamu, pokud by někdo ty adresy vydoloval přímo z databáze.

Mám něco přes stovku e-mailových adres, na které se doručil registrační odkaz, takže v nějaké fázi byly funkční. Šlo by to využít ke ztotožnění e-mailových adres a IP adres, ze kterých se přihlašují.

Kolik bych asi dostal za svých 60 MAU, hmm? Jistě závratnou sumu :-))
    ATROPOS
    ATROPOS --- ---
    HOWKING: Rozdíl bych viděla a dost podstatný v tom, že pokud věříš provozovateli konkrétní instance a máš privátní účet, tak k seznamu tvých followerů a lajků se žádný data miner nedostane.

Pls xchaose případně o opravu a přiznání komu prodal ta ňam ňam osobní data! :)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Ha, zabiják Tiktoku se federoval :-)
    Loops Joins the Fediverse
    https://blog.joinloops.org/loops-joins-the-fediverse/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SPIKE411:
    HOWKING: jasně. až na to, že Facebook zatraceně dobře ví, kdo je kdo, a ve Fediverse nikdo neví, kdo je kdo... a hlavně ten rozdíl je, že tady to není na jednom místě u jedné firmy. U všech ostatních ano.

Jinak @tatageek@witter.cz :-)) a používá ho. Takže to asi nebude tak žhavé. Takže nevím. Možná je dobře, že se o tom mluví v jakémkoliv kontextu.. negativní reklama téměř neexistuje, nejhorší je nebýt viděn...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SPIKE411: Bubububu! Jděte na Facebook, ten vaše data chrání. Zasraná masírka. Mrdat Facebook, už se nedá ani přihlásit bez souhlasu s zpracováním dat. Facebook data nedává proto, že by je chránil, ale proto, že si je chce zneužívat sám. Na Fediverse ať si moje data zpracovává kdo chce a jak chce, pokud budu jen na Fediverze, nedokáže je použít proti mě. Na net píšu jen to, co mohu napsat s vědomím, že bude veřejné.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Zopakuje Fediverse úspěch Cambridge Analytica? – TátaGeek.blog
    https://tatageek.blog/2024/09/27/zopakuje-fediverse-uspech-cambridge-analytica/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: ok, tak asi už nejsme tak zapadlí, aby nás ignorovali. Začalo to prostě fungovat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: tak já z Xitteru odešel už před dvěma lety... a komentáře na Novinkách jsem nečetl nikdy...
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: kdo by se sral se zakládáním účtu anebo překladem sputniku?
    kde jsi žil posledních 10 let? :-O
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak jsem skrze svůj servisní účet (dobrý nástroj pro adminy instancí: zavede si účet zamčený jen pro followující a necháte se follownout jen uživateli instance) vyhlásil anketu o vyloučení jednoho ruského propagandistického účtu z "šedé zóny" (tváří se spíš jako český provládní, a kdo by se sral s tím zakládat ho u nás)

Což asi povede ke změně pravidel instance, kdy možná místo vyjmenovávání zakázaných věcí prostě vyhlásím pravidlo, že stávající uživatelé instance mohou hlasovat o vyloučení nově založeného účtu i zcela bez udání důvodu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MACSKA: no, pokud tě zajímají mezinárodní hashtagy, zkus naší instanci. Máme toho ve federované timeline nafollowovaného násobně víc, než witter... a máme elasticsearch.

Musím kvůli tomu mazat víc jak 400 dnů staré statusy nez interakcí...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MACSKA: hashtagy to prostě jen filtruje z federované timeline. A tu má každá instance jinou...

Můžu tě taky dát na nástěnku? ;-)
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    TOM: netuším, mám haštag přisledovanej (což je super věc)… a jinak taky Ivory, z webu na socsítě moc nelezu
    TOM
    TOM --- ---
    MACSKA: podle Daniela Šnora závisí u vyhledávání odkud ho provádíš. Web nebo appka. On používá Ivory od Apple, která má nějaké vlastní indexování. Takže najde věci, které já na webu ani přes Tusky v Androidu nemám šanci dohledat.
    Možná to podobně funguje i s hashtagy 🤔
    MACSKA
    MACSKA --- ---
    XCHAOS: pokud jde o hashtagy, tak mi prijdou ve fediverse nepouzitelny (a neda se s tim nic moc delat). Mam dva ucty, jeden na cesky instanci, jeden na nemecko-mezinarodni, na obou sleduju jeden hashtag a na kazdy vidim neco jinyho. V tomhle ohledu by mi davalo smysl mit ucet na mastodon.social, kterej bude mit z podstaty prifederovano nejvic (coz nechci... a prochazet ucty v hashtagu a prisledovavat si je na jedny nebo druhy instanci taky ne)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam