• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    IDLE
    IDLE --- ---
    HOWKING: No jak říkám, leckdo se chlubí decentralizací, i když tohle neplatí, a tady ten jejich help se úzkostlivě vyhýbá jakýmkoliv technickým informacím.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    IDLE: Tak to snad je definice decentralizace. Doufám, že ji ctí.
    IDLE
    IDLE --- ---
    HOWKING: Hele a je to teda decentralizovaný tak, že nehrozí, že to spadne celý najednou, když vypadne jedna služba nebo jedno datacentrum?
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    IDLE: No já Facebook před pár měsíci zrušil, tak tlačím alternativu mezi lidi, aby tam přinesli "podstatné informace". Na fejsu jsem je už pro záplavu nevyžádaného obsahu nenacházel. Mastodon je fajn, ale je to Twitter, tedy nic na větší rozepisování, nic na komunikaci, nic na zájmové skupiny. Twitter se mi nehodil, ani když byl jediným. Mastodon mi Facebook nesaturuje a proto MeWe.
    IDLE
    IDLE --- ---
    HOWKING: OK, až mě budou okolnosti nutit se přihlásit i na tuhle síť, jinak přijdu o podstatné informace, tak mě to bude štvát o trošičku míň než u Facebooku.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    IDLE: No open source to není. Ale jsem tam 5 let. Reklamu jsem neviděl a doporučený obsah také ne. Milionkrát lepší jak Facebook.
    IDLE
    IDLE --- ---
    HOWKING: Myslíš článečky jako

> Is my data really safe?
    > Yes. Your data is encrypted and stored in a decentralized manner, meaning you have complete control, and no centralized entity can access or sell it.

Tak z toho se fakt moc nedozvím.
    IDLE
    IDLE --- ---
    HOWKING: Je tam někde popsaný, jak to funguje? Našla jsem akorát stránku marketingových keců o tom, jak jim na uživatelích záleží, ale třeba nic o tom, jak si představují tu "decentralizaci" a podobně. (Tou se ohání třeba i Bluesky, a přitom skutek utek.)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Největší světová decentralizovaná síť typu "Facebook"
    MeWe - The Next-Gen Social Network
    https://mewe.com/howking.51
    Pokud chcete Facebook, bez algoritmů a šmírování, tak ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    I když odkazy na shareování ve Fediverse moc nevidím, tak to embedování účtů vypadá zajímavěji...
    Mastodon Embed Examples
    https://andypiper.org/mastodon-embeds-examples/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Masto.host: "One hour ago, the DDoS protection on Masto.host w…" - Mastodon
    https://mastodon.social/@mastohost/115422619048254541
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak to vypadá, že na mastodon.social, kde je už verze 4.5, zmizela u statusů možnost "Otevřít původní stránku"... ta je sice pro začátečníky matoucí, leč její funkčnost je důležitá...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    @BMDS@social.bund.de
    TOM
    TOM --- ---
    Dost mě překvapilo, že jakmile do zprávy označené "Private mention" vložím název účtu se zavináčem (a samozřejmě neodkliknu v textovém poli nabízené potvrzení jména, takže se pořád tváří jako prostý text), tak se o tom ti zmiňovaní dozví 😅
    (protože mi tu private reply jeden z nic favnul)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Tak, upgradnuto. Akorát těch 70 MAU bylo díky nějakým ruským botům, které jsem už smazal...

|                        Domain |             Version | Monthly | Max.char | Max.poll | Translate | New user | Approve |   Image |   Video |
    |              mastodonczech.cz |               4.4.2 |     635 |      500 |        4 |      True |     True |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                     witter.cz |               4.4.2 |     232 |      500 |        4 |     False |     True |   False |   16 MB |   99 MB |
    |        mastodon.arch-linux.cz |               4.4.8 |     113 |     2000 |        4 |      True |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                   pixelfed.cz |               3.5.3 |      83 |      500 |        0 |     False |    False |    True |   34 MB |   34 MB |
    |                  cztwitter.cz |               4.0.6 |      80 |      500 |        4 |     False |     True |   False |   10 MB |   40 MB |
    |                          f.cz |               4.4.8 |      70 |     2000 |       10 |      True |     True |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                   mamutovo.cz |               4.4.8 |      42 |     2000 |        4 |      True |     True |   False |   16 MB |   99 MB |
    |            mastodon.pirati.cz |               4.4.2 |      32 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |        mastodon.urbancloud.cz |               4.4.8 |      11 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                    kompost.cz |               4.4.8 |       8 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |              toot.whatever.cz |               4.4.8 |       5 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |                     spondr.cz |               4.4.8 |       3 |      500 |        4 |      True |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                    skorpil.cz |        4.4.7+glitch |       3 |     3000 |        5 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |           mastodon.macsnet.cz |               4.4.8 |       3 |     5000 |      400 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |               social.meyer.cz |               4.4.8 |       3 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |           mastodon.starnet.cz |               4.3.4 |       2 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |                    rozhlas.cz |               4.4.3 |       2 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |              mastodon.1984.cz |               4.4.3 |       2 |    50000 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |              social.toxwat.cz |              4.1.22 |       1 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   10 MB |   40 MB |
    |                   taborsky.cz |               4.4.5 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                     mutant.cz |               4.4.8 |       1 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |       mastodon.zs-studanka.cz |               4.4.8 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |               mastodon.cxm.cz |               4.4.2 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |              mastodon.haxo.cz |               4.1.0 |       1 |      500 |        4 |     False |     True |   False |   10 MB |   40 MB |
    |                    torsten.cz |               4.3.4 |       1 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   16 MB |   99 MB |
    |            blovice.bahnhof.cz |               2.7.2 |       1 |    65536 |       20 |     False |    False |    True |   64 MB |   64 MB |
    |            mastodon.morwud.cz |               4.4.8 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                   macadmin.cz |               4.4.3 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                      bobek.cz |               4.4.8 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |            mastodon.hinata.cz |               4.1.4 |       1 |      500 |        4 |     False |     True |    True |   10 MB |   40 MB |
    |                    jirutka.cz |              4.2.24 |       1 |     2500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |               rodina-sucha.cz |               4.4.8 |       1 |      500 |        4 |     False |    False |   False |   16 MB |   99 MB |
    |                         Total |                  34 |    1346 |
    |                   Nonmastodon |                  22 | unknown |

XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Docela hustý debaty se rozjížděj pod statusy od @Daojoan@mastodon.social ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: no ano, kdybych dejme tomu v timeline neviděl nikoho z mastodon.social, nestane se v podstatě nic :-)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Jojo, podle me tu decentralizaci zatim nikdo poradne neotestoval, ja myslim ze hlavni rozdil mezi tim kdyz spadne mastodon a aws je, ze u mastodonu si toho globalne vzato nikdo nevsimne :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    White House Is 2nd Most Blocked Bluesky Account After 2 Days
    https://www.mediaite.com/media/news/the-white-house-joins-bluesky-and-instantly-becomes-the-2nd-most-blocked-account-after-jd-vance/
    :-)
    zatím jsem nezkoumal, jestli si aktivoval bridge do ActivityPub/Fedi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam