• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    VITEX
    VITEX --- ---
    XCHAOS: Discord je centralizovaný. To čemu oni říkají "server" je jenom chlívek v databázi.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Komentář: Nezakazovat elektrokola v pražském metru? - Městem na kole
    https://mestemnakole.cz/2025/11/komentar-nezakazovat-elektrokola-v-prazskem-metru/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Chao-c': "Is there special type of #ActivityPub status, whi…" - f.cz - fskutečnosti Fedivesmír :-) Brána do federace sociálních sítí. 2000 znaků pro vaše příspěvky.
    https://f.cz/@xChaos/115476149392629902
    (Diskuze pod statusem)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HOWKING: no, měří to MAU, ne DAU. Ale v moderačním rozhraním vidím, které účty byly naposledy aktivní "dnes", takže to můžu klidně projít a spočítat ručně... (další věc je, že API asi seznam účtů zpřístupnit umí, i když se nejsem úplně jistý...)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Zajímala statistika, kolik lidí se na těch kterých mastodonech objeví aspoň jednou denně. Odhaduju, že to bude možná setina z toho co je aktivní.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Je teda pravda, že spousta projektů jede spíš Discord, než Fediverse. Discord je divnej svět, kam jsem za celou dobu dostal snad jedinou pozvánku a moc jsem se nezorientoval. Přijde mi to jako nějaká proprietární decentralizace, ale jede na tom i spousta open source projektů.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: tak zase to i/y je fakt hrozná demence, která slouží akorát k šikanování dětí ve škole. já jsem navrhoval třetí obojetní i, kdysi, psalo by se jako přeškrtnuté i, podobné polskému přeškrtnutému l, takže vlastně docela podobně jako x :-) takže pro ně mám jisté pochopení.

já si toho ani nevšiml, zaujalo mě, že existují eventy, které jdou sdílet do Fediverse. Prostě by to hvězdička měla znamenat "zůčastním se", boost "zajímám se" (je možné zajímat se, ale nemoci se zúčastnit)
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: angličtina they/their skousne, sám to používám hlavně když podle jména nebo nicku nejde víc poznat, ale dělat tohle naší mateřštině... no nic, samozřejmě kudos, možnost přihlásit se na akce emigrantům z Facebooku v Mastodonu chybí - technicky. Že je tam nemá moc kdo vytvářet, je už věc jiná.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: tak to je známka punku, oni prostě chtěj někoho nasrat... v angličtině je trend skrytý gender dát najevo skloňováním, zájmeny, v genderované češtině ho zase skrývat...
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: nemůžu si pomoct, jakmile místo i/y vidím genderově neutrální "x", začne mi téct krev z očí, a nemůžu číst dál
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Decentralizované Eventy - Info
    https://devent.cz/about
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HOWKING: ono to všechny tyhle cacheované blbosti přegenerovává nějak na pozadí... možná na instancích s více uživateli je ta prodleva větší, než u nás...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Už tam je. Trvalo to víc jak hodinu :D
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XCHAOS: Zkoušel jsem kde co.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HOWKING: zkoušel si reload svého profilu? ono to spoustu věcí tak nějak divně cacheuje... třeba seznamy účtů, co boostovaly a favovaly, apod. Mastodon je cache all the way down...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Začal jsem na Mastodonu sledovat jedno ID, ale počet sledovaných se mi nezvětšil, ve sledovaných to ID nefiguruje, ale když si najdu jeho profil, tak tam je "přestat sledovat", tedy jej sleduji. Co to? Jen zpoždění systému, nebo nějaký bug, nebo dokonce vychytávka?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAYLA: ano, zajímavé... kdybych chtěl blogovat nebo dělat e-zine, tak to vypadá více orientované na nepřihlášené uživatele, než třeba ten webový xicht Mastodonu...
    KAYLA
    KAYLA --- ---
    XCHAOS: Používám GtS už skoro dva roky na svůj self-hosted anglický account (https://gts.eilhart.cz/@kayla) a jsem s tím neskutečně spokojená - na to, že jsem začala v alfě, jsem s tím doteď neměla žádný problémy (aktuálně je to beta software a na konci tohodle roku to už snad bude verze 1.0), používám to s sqlite, upgrady a zálohování jsou easy, má to sane defaults... letos by tam měla konečně přibýt podpora relay a vznikl kolem toho třeba tenhle tool na import příspěvků - https://github.com/VyrCossont/slurp. Jo, v pohodě se to dá selfhostovat i na slabším RPi. Nedávno jim renewli NLnet grant. Je to orientovaný primárně jako backend, takže pro normální použití člověk musí používat nějaký frontend jako je Tusky nebo Semaphore. A má to hodně sane secure defaults, sanitizací a privacy filtrů na všechno možný, od postů po interakce s jinejma serverama.

TL;DR: není to vyloženě na velkou instanci, ale na selfhosting na něčem o výkonu brambory pro pár lidí je to skvělý a furt se vylepšuje, co to umí. Už i Tobi a týmu přispívám na opencollective.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: No, status do 300 znaků (BlueSky) s fotkama. A pak dlouhý text případně jako reply pod tím statusem, místo nekonečného vlákna... ale to chce sebekázeň, kterou nemám.
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: myslíš tohle? na to jsem ani neklikal 😅 Teď jsem se teda mrknul, a vůbec jsem z úvodní stránky nepochopil, k čemu to je.
    Já potřebu blogu rozhodně mám - když někam cestuju, tak je to několik normostran denně (beru si s sebou i klávesnici). Ale i kdyby jsi 2000+ nastavil, tak to asi využívat nebudu, protože potřebuju vkládat fotky pod odstavce.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam