• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: příspěvek s německými univerzitami se přestěhoval... a trochu změnil
    Aktionsb. neue soziale Medien: "#Universities with #Mastodon accounts have steadi…" - bewegung.social
    https://bewegung.social/@neuSoM/114404701415540504
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    ALMAD: Jinak dobry data o to
    , jak je desktop (a web) irelevantni jsou tady

Platform Strategy and Its Discontents - Infrequently Noted
    https://infrequently.org/2024/10/platforms-are-competitions/
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: No to mam na mysli,
    desktopu je malo a sou pro stary.

AFAIK Linux prave roste v procentuelnim podilu desktopu, protoze rozvijejici se ekonomiky. Ale Linux na Mastodonu nemyslim jako OS, ale jako stav mysli :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: no spíš se ptej, jaký je vůbec podíl jakýchkoliv desktopů mezi zařízeními připojenýma k netu... jasně, mobily rostou víc, než PC.

Počítám, že Linux v absolutních číslech roste, v podílu na workstationách stagnuje a samozřejmě a v absolutních číslech klesá. Ono se stačí podívat na podíl Firefoxu.. bez rozdílu platformy je na tom asi jako dřív Linux celý.

Tohle je složité téma, mezi uživateli Mastodonu jsou třeba i fanoušci retrocomputingu... různé 8bity... nejen Linuxáci. V podstatě každá menšina, která má potenciál být na mainstreamových platformách dostatečně mimo hlavní proud a tudíž neviditelná pro algoritmy a nedoporučovaná, zjistila, že jestli se chce nějak efektivně propojit se sobě podobnými, tak musí utéct diktátu algoritmů.

Jestli to vyřeší uživatelská přítulnost, nevím. Ale starter packy s přehledy známých osobností v daných oborech by zafungovat mohly. Spíš vidím jako problém generační cílení... na Mastodonu se věkový průměr posouvá někam k padesátce... bude těžké pro to nadchnout mladé.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Ale na to proste potrebujes neflexibilni minoritu a ta neni, jinak proste na socialni site potrebujes network effect a v oboru vyhrava jeden.

Mastodon je proste Linux for Desktop, a ostatne je to videt na spouste elementu toho UI…a ostatne na tom,
    ze to neni mobile first, desktop uz dneska pouzivaj jenom geronti jako my.

Ale ostatne soudim, ze globalni podil linuxu na desktopu setrvale roste :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: ok, ale bylo by fajn tam nalákat aspoň tak 20000 tuzemských uživatelů místo současných cca 2000... to je vše, co říkám.

A uvidíme, co starter packy... jestli budou nějak user friendly...
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Podle me je Mastodon pro geeky a nema cenu si namlouvat, ze to bude jinak.

Za me dobry, je to muj safe space :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALMAD: ve stejné verzi konečně povolej citace (quoting) příspěvků ve stylu Twitter (ale bude to možné u jednotlivých statusů zakázat). Už se to testuje na mastodon.social ...

No, verze 4.5 by konečně mohla znamenat návrat části vlny "Mastodon exodu" na Bluesky... uvidíme. Něco je samozřejmě problematické... třeba absence jednotné sdílecí ikony na webech, to u vederované sítě nemá jasné řešení, spíš by každý web musel mít Fedi handle a ten tlačit tak, jako e-maily.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    XCHAOS: Oooo nice, konecne!
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    ALMAD: To už jsem taky zjistil. :)
    TOM
    TOM --- ---
    HOWKING: přes web nebo appku? jaká instance? já nikdy nic podobného nezažil... (web, tusky, f.cz)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    HOWKING: …a tos jeste nezjistil, ze obcas v tech diskuzich neuvidis prispevky vsech uzivatelu…
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    já tam ta diskuzní vlákna normálně vidím, když je rozbalím... ve webovém rozhraní...
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Tyve, tam ani nejde smazat konverzace, kterou jsem začal. Jako to už nikdy žádnou raději nezačnu. Jen postovat píčoviny a sbírat lajky, na nic víc to není. :-(
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    Ten Mastodon je úplně debilní na diskuze. XCHAOS se se mnou snaží diskutovat o relativitě a já vůbec nevím na co reaguje a co následuje, jaká je posloupnost reakci a co je původní příspěvek a kdybych je jej nepsal já, tak ani nevím, jak jej najít. S takovou se fakt záplavy BFU obávat nemusí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    The v4.5.0 release will auto-federate all replies in threads, greatly helping smaller servers.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    HOWKING: v české politice převládli Dlouhý, Široký a Tlustý... #offtopic
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    XCHAOS: Znáš pohádku o bystrozrakém?!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam