• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    TOMMastodon 🐘 / Fediverse - decentralizovaná sociální síť / #joinmastodon
    • @USERNAME@HOSTNAME - jako u e-mailu historicky. Activity-Pub kompatibilní službě provozované na HOSTNAME se ve Fediverse říká instance.
    • obecné tipy (aplikace na android apod.) | úvod a tipy v angličtině https://fedi.tips/ | odemčený článek Petra Koubského
    • mastodex.cz je seznam nejaktivnějších českých účtů, do Mastodonu lze jednoduše importovat přes webové rozhraní
    • aktualizované veřejné české instance otevřené novým uživatelům: mastodonczech.cz, witter.cz, f.cz, mamutovo.cz
    • aktivace přemostění mezi Fedi a Bluesky: follow @ap.brid.gy v Bluesky / follow @bsky.brid.gy@bsky.brid.gy ve Fedi
    • Viditelnost po přemostění: @USERNAME.HOSTNAME.ap.brid.gy v Bluesky / @BLUESKYID@bsky.brid.gy ve Fedi (pouze pro účty, které si přemostění aktivují)
    • některé účty lidí z tohohle klubu - další přidám na přání (nápověda: copy+paste id do vaší webové či mobilní Fedi aplikace):

@idle@hlad.org @jiri_beran@mas.to @satai@mathstodon.xyz @sudetype@typo.social @vitex@f.cz @xchaos@f.cz

rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    TOM: vůbec neznám. Doufám, že ActivityPub obsah má nějaké doporučené META tagy, podle kterých se pozná, ale nepátral jsem po tom. Aby se tlačítko objevovalo automaticky, jen když má smysl, to by bylo nejlepší. Ale podle mě browser extensions používá nepatrné promile uživatelů...
    TOM
    TOM --- ---
    XCHAOS: na to by šel asi napsat script pro Tampermonkey, aby detekoval tyhle fedi tlačítka, a přesměrovával je na domovskou instanci
    kdybych nebyl líný a potřeboval to ;)
    [Tampermonkey 🐒 - máte užitečný skript? a mohli bychom ho vidět?]
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Měl jsem stížnost na Mastodon UX v případě, že si prohlížíte status na jiné, než domovské instanci, a nejste tam z pochopitelných důvodů zalogovaní. Řešil jsem to celá léta pomoc copy + paste, ale můžete si místo toho vyrobit bookmarklet na liště browseru:

javascript:(function() {location='https://f.cz/search?q=' + location.toString();})()

a pojmenovat ho třeba "boost/fav/reply". (možná by to šlo i zestručnit bez function(), nevím...)

V případě, že sem budeme postovat přímo původní URL zajímavých statusů, tak tenhle bookmarklet vás hned přenese k vám domů (akorát si místo f.cz do stringu zadejte svojí domovskou instanci)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Asi to neberte osobně, nikdo. Programátorské dovednosti jsou jistě důležité, a třeba i socializace skrz "líbí se nám stejné věci" (třeba z nějaké sady náhodně napostovaných fotek) dává smysl. Pouze se zoufale snažím, aby lidé měli šanci na nějaký prostor pro sebeprezentaci coby lidi a nebyli vystaveni jen strojově generovaném obsahu. To je celé.
    VITEX
    VITEX --- ---
    XCHAOS: Pravdu díš. Zrovan uvažuji založit dalšího boot robota.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VITEX: nemáš smysl pro humor, přijde mi. Asi se moc bavíš s AI, všiml jsem si toho i u jinýcg lidí ;-)
    VITEX
    VITEX --- ---
    VITEX
    VITEX --- ---
    XCHAOS: Když nevíš, tak proč πčuješ ? Já bych to chápal kdybys o nějakém mém neoznačeném robotovi věděl, ale takhle je to akorát pruda.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VITEX: tak já nevím, kterým účtem postuješ ty fotky :-) ale asi nejsi ve Fediverse jediný, no.
    VITEX
    VITEX --- ---
    XCHAOS: a kde mi to chybí ?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VITEX: super, ale v tom případě se označ, jako že tvůj účet je bot ;-)
    VITEX
    VITEX --- ---
    XCHAOS: To já si boty registruju sám ;)

Zde dva nástroje které používám

https://github.com/VitexSoftware/mastodon-image-poster - periodicky postuje obrázek ze složky

https://gitlab.com/vitexus/boost - boostuje dle hashtagů
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    tinyhost.shop
    2 pokusy o registraci za poslední týden
    name.ng
    5 pokusů o registraci za poslední týden

Mažu několik botnetových účtů za den. Ale aspoň to Mastodonu zvedá zdánlivé MAU :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: jen jsem si dělal legraci z naší slovanské mateřštiny :-) holt na rozdíl od Rusů, kteří byli pod vlivem Tatarů a Mongolů a tak, jsme my byli pod vlivem Keltů, minimálně nějaký čas (protože určitě všechno to obyvatelstvo nezmizelo ze dne na den, nebyla tu neosídlená pustina a nějak se tu mluvit muselo...)
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: Tak to zní nebezpečně. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: přijde na to, jestli česky, nebo velšsky. U nás Kelti vymřeli po kledýfu, takže zbylo jen to kladivo :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: A co je kledýf? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: tak anglicismy do češtiny pronikají z médií. Tak, jako předtím pronikala sovětská ruština a předtím němčina. Dokud si čeština zachová keltský kledýf, tak jsme v pohodě :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: No na to jsem taky zvědavá. A jestli bude mluvit česky, nebo vyhraje angličtina. :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    IDLE: to budeš spíš řešit, aby komunikovaly s někým jiným, než s AI (pokud se stávající trend nějakým zásadním způsobem nezmění...)
    IDLE
    IDLE --- ---
    XCHAOS: O zvycích dospívajících dětí budu víc vědět tak za osm deset let, tak si pak můžeme říct, jak to dopadlo. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam