• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    NEIJAK UŠETŘIT (aneb doba je zlá!:)
    Auditka v podobném duchu:
    [Daruji, přenechám, vyměním, dám za odvoz nebo do 150,- (nabídka i poptávka:-)]
    [freeganismus bez lásky?, freegan bazar a vlastně všecko (dumpstering, urban exploiting apod.)]
    [Za málo peněz hodně muziky: Tipy a linky na SLEVY, AKCE, VÝPRODEJE, zajímavé služby. Toto NENÍ BAZAR !!!]
    [Second handy, "sekáče" - kde se levně a dobře oblíct?]
    [Domácí rozpočet aneb na čem se dá ušetřit? Vymýšlíme levné dárky!]

    Jináč pokusím se to tady ani moc neřídit/nemazat atp., ale před odesláním každého příspěvku zvažte prosím jeho přínos pro ostatní, ať to tady nemáme příliš nepřehledné.
    Díky moc. :)

    Jinak témata, které by vás tady nejvíc zajímala, jsou:
    1) individuální tipy jednotlivých uživatelů jak šetřit
    2) doporučení na nejlevnější mobilní a internetové služby atp.
    3) upozornění na oblíbené položky v akci (máslo, papriky, zmrzlina Haagen-Dasz?:)
    4) galerie, muzea a kulturní akce zdarma
    5) zajímavé sekáče a kdy tam chodit
    rozbalit záhlaví
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    MOIRAIN: Tak jsem najela na web a řekla si, že se zaregistruju a mrknu, co se tam dá dělat bez aplikace.
    No... Eréč piklóš neméči, huňár scépeň kámoš

    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    NELLAS: v té právě jsem
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    MOIRAIN: Na FB existuje skupina, kde si ty tašky porovnávají. Někdy je to pár unavených paprik, někdy pěkná nálož. (Já tam nejsem, ale známá tam někdy přispívá a komentuje.)
    NOPOLICE
    NOPOLICE --- ---
    DOCKINEZ: zřejmě to budou vajíčka slepic z klecí?
    PROUTECKA
    PROUTECKA --- ---
    MOIRAIN: Prubla jsem to poprvé, na arbesáku. Jablko, mandarinky, bila redkev, zluta paprika, ledovy salat, tmave hroznove vino, podmáslí, dve ostravské klobásy, a pečivo slané (2x bolonska tasticka, 2x hotdog tasticka, 2x hotdog bagetka), 2x tmava celozrná houska) a pečivo sladké (2x kobliha, makovy a tvarohovy satecek a dve pudinkove plundry). Sotva jsem to odtáhla
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Když už je řeč o Penny, tak aktuálně 30 vajec za 75,- je při spotřebě naší rodiny docela fajn nabídka. Jasně, jsou to S, ale furt mi přijdou větší než eska z Tesca :)

    Bral jsem i litr plnotučnýho mlíka tuším za 17, ledovej salát za 19 (a daj se tam vybrat docela obří) atd. atd.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    PROUTECKA: já se těch Penny tašek docela bojím, je to strašná loterie, tuhle někdo dostal asi 6 prejtů, něco, co vůbec nejím
    PROUTECKA
    PROUTECKA --- ---
    Dneska jsem zkusila přes appku nesnězeno koupit tašku potravin za 79kč. Tyvole dostala jsem takovou hromadu jídla, že to nemám šanci sníst 😃
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MOIRAIN: diky moc za upozorneni. Priste je uz zavarim :)
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    POHODAVOLE:
    clostridium, jako každý jiný mikroorganismus potřebuje několik podmínek - vhodné růstové médium, což je prostředí s živinami, které má pH vyšší než 4,5; dále anaerobní prostředí a dále taky teplotu vhodnou k množení a v neposlední řadě čas na to, aby se rozmnožil a vyprděl botulotoxin

    v případě syrové ryby kupované z důvěryhodného zdroje je v podstatě splněna pouze první podmínka a pokud byly splněny další, tak by to mělo docela dost dobře být vidět, v případě medium steaku dtto
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    MOIRAIN: jak se tohle pls řeší třeba u sushi ze syrové ryby nebo u medium steaku?
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    POHODAVOLE: proboha najdi si něco o zavařování nekyselých potravin, pokud to děláš, jak píšeš, tak si vaříš poukázku na botulismus, jak se to správně dělá máš ve videu od času cca 16:00
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    V Kauflandu je kachna za stovku a la molisana testoviny za dvacku.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    KURE: je to snadny. Inspiroval jsem se v tomto receptu. Soli davam min, kminu a pepre vic, ale to je na kazdym. Samo to nemusi byt plec, ale je dobry, kdyz je tam dost tuku. Pouzivam na to vzdy akcni veprove + vsechny odrezky, co sbiram do mrazaku. Nechavam tam vyvarit i veprove kuze, ktere mi obcas zbydou. Daval jsem tam i hovezi. Je to fuk. Vse nacpu do chytryho hrnce, pridam hodne cibule, cesneku a zaleju pivem od oka. Pak to dam na slowcook na cca 80 stupnu a necham to klidne 8 hodin. Pak to rozmackam nastrojem na bramborvou kasi, ochutnam, dochutim, kdyz je treba a dam do sklenic. Kdyz to zchladne, tak ohreju sadlo, kterym to pak zaleju a sklenice zavru. Je to pak dost trvanlivy. Chutna mi to vic nez francouzska varianta.

    1 kg vepřové plece
    19 g obyčejné soli (1,5 lžičky)
    1 slabou lžičku drceného kmínu
    1 slabou lžičku mletého pepře

    LEGENDÁRNÍ MASOVKA! Zavařené vepřové maso ve vlastní šťávě | Recept po kterém se hned zapráší 😍
    https://www.youtube.com/watch?v=tglySwPipwg&ab_channel=MistrM%C3%A1lek
    KURE
    KURE --- ---
    POHODAVOLE: jak se to dělá?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    POHODAVOLE: Je to tak. Což mi připomíná, že jsem ke své škodě dlouho nedělal zabijačkový guláš. Tam pivečko taky patří.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    DOCKINEZ: obyč pivo se dá použít i na vaření. Používám ho třeba na český "rillettes", který věřím, že tu jistě každý kolenovrt dělá za použití odřezků, které zbývají po vaření 😀
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    SLANINKA: No, my to nejspíš vypijeme stylem „jedno napůl s manželkou k obědu“, tak není nutný, aby to bylo zrovna superhipstacraftylabůžo.

    Ale nezastírám, že jsem se těšil na pestřejší výběr.
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    DOCKINEZ: přesně takhle jsem se s těmi druhy taky v minulosti spálil :D ale docela se to pít dalo... a za ty prachy... :)
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Jinak bacha, je to trochu past - podle obalu by člověk soudil, že krabice obsahuje víc druhů, ale opak je pravdou. 8× original premium a šlus.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam