• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    SARGO
    SARGO --- ---
    SALVATOR: Obtížně testovatelné, říkáš...

Kalsärikännit – opít se sám doma ve spodním prádle.
    IDLE
    IDLE --- ---
    SARGO: U vysvětlení gramatiky mi angličtina nevadí vůbec, stejně si to člověk musí přežmoulat nějak pro sebe. Mám tu teda i českou učebnici pro samouky, ale nějak mě vůbec neláká ji otevřít.
    SARGO
    SARGO --- ---
    IDLE: Vida, zrovna tam už jsem koukala, ale je to přes angličtinu... ale ono to asi bude stačit, zase tak moc si nefandím, že bych se dostala nějak daleko :-D
    IDLE
    IDLE --- ---
    CROSS: Já mám placenou verzi a nevyužívám ji... Když ukončili spolupráci s dobrovolníky, dali všem mimo jiné placenou verzi na pět let. Takže bych mohla... jenže ve finštině už jsem dál a na jiné jazyky teď nemám kapacitu. Ale loni na tu ukrajinštinu se neomezené chyby hodily.
    IDLE
    IDLE --- ---
    SARGO: Myslím, že učebnice není nutná, dá se vystačit s internetovými zdroji. Třeba na https://uusikielemme.fi/ a dalších se dá spousta gramatiky najít.
    AETHER
    AETHER --- ---
    CROSS: Ja platim rodinnou verzi. Je to i fajn vanocni darek.
    SARGO
    SARGO --- ---
    IDLE: Zatím jsem na to víc nenarazila, ne mi nedošlo, že je to ono, jestli ještě chvíli vydržím, holt to bez učebnice nepůjde :´-) Ale teoreticky se mi partitiv moc líbí, podle popisků, je takový poetický. Teoreticky :-D

TRISSIE: AETHER: Přesně! Člověk se pracně učí slovíčka a ještě k tomu si musí zapamatovat ten jeden konkrétní obrat, který si duolingo usmyslelo.
    CROSS
    CROSS --- ---
    TRISSIE: Taky DL platím (anketa?), stresu mám dost i bez počítání chyb, tak tak.

Za ruštinu a konkrétně azbuku respekt. Já s ní začal v deseti, tenkrát se nás nikdo neptal a losovat nebylo o co. A myslim, že naučit se azbuku v deseti je zatraceně jednodušší, než v dospělosti. Ovšem k tomu rukopisu — jednou jsem takhle hrdě napsal rukou dopis v ruštině a adresátka mi pak sdělila, že ty bukvy píšu jak její babička (a to nás učila rodilá Ruska — no možná to byl důvod).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    CROSS: no naprostý peklo bylo učit se anglicky fonetický přepisy azbuky, tam by se teda ta čeština hodila hodně. Ale já jsem ruštině těsně utekla, měla jsem mít od třetí třídy angličtinu nebo ruštinu a vylosovala jsem si angličtinu a na ruštinu od páté už nedošlo.
    jako furt ještě neumím azbukou psát, zatím jen vybírám slova, až dojde na ruskou klávesnici, tak... hodně ocením to placené duolingo, kde to nepočítá chyby, protože do pěti na cvičení se asi nevejdu. A pak ještě přijde ta náročnější část, a to naučit se psát azbuku ručně.
    ale i tak, mám ze sebe fakt velkou radost, sice je pro mě ruština pátý (cizí) jazyk, ale nevěřila bych, že ve svým věku a s tím, jak málo na to mám ve skutečnosti času, se dokážu ještě něco novýho učit tak rychle.
    CROSS
    CROSS --- ---
    TRISSIE: Mám to asi podobně jako ty s angličtinou (je to můj pracovní jazyk už asi 15 let, a ještě o dalších několik tak mluvim s manželkou), francouzštinu jsem se nikdy „česky” neučil, tak je mi to nějak jedno. I když neumět česky, míň by mi vadilo, že u většiny :-] základní slovní zásoby má FR jiný či přímo opačný mluvnický rody než ČJ.

Ale učit se „anglicky” ruštinu, to si ani neumim představit. (Jsem produkt osmdesátkový základky a ruštinu pokládám dodneška za svůj druhý jazyk, tj. první cizí.)

Je to teda taky moje obvyklá výmluva, že FR je můj čtvrtý jazyk, a podle toho to taky vypadá. :-]
    AETHER
    AETHER --- ---
    TRISSIE: Jo, to taky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    AETHER: tak ještě víc nasere, když to vyhodnotí jako chybu v proxy jazyce něco, co je ve skutečnosti správně (v angličtině typicky (ne)použití členů v určitých situacích, kdy jsou možné obě varianty)
    AETHER
    AETHER --- ---
    TRISSIE: Stve me, ze dost casto duolingo hodnoti chybu, kterou jsem udelala v tom proxy jazyce. U anglictiny se mi to tak casto nestava, ale katalanstinu se ucim pres spanelstinu a tam si tedy tak jista v kramflecich nejsem.
    NEVILL
    NEVILL --- ---
    Právě dnes! :⁠-⁠)

NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Hmm, sice jsem před nějakým měsícem či dvěma občasně začala ruštinu, ale měla jsem ji už nějaký ten semestr na vysoké (jo, dávno tomu). Když se nad tím zamyslím, tak si nejsem jistá, ve kterém jazyce tu gramatiku tak nějak vnímám. Asi to beru něco jako mezi češtinou a slovenštinou, protože v angličtině (přes kterou mám Duolingo) to skloňování a časování funguje úplně jinak.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SALVATOR: já jsem pro všechny praktické účely plně bilingvní (ve smyslu angličtina - čeština, kdysi jsem dostala anglického kolegu tím, že i komplexnější matematické operace prostě provádím v tom jazyce, ve kterém je výchozí zadání, protože prý u matematiky člověk normálně přechází do jazyka, v němž se ji učil - akorát že já ji měla i v té angličtině, že :-)
    takže se mi teď trochu absurdně v hlavě páruje ruština-angličtina, ve smyslu překladových spojení a třeba i těch pádových. vlastně teprve teď mě napadlo, že bych si to mohla i přeložit do češtiny a pamatovalo by se to líp -:-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    SARGO: Partitiv a změny v kořeni, žejo? Ty jsou ve finštině asi největší peklo. Člověk na to narazí hnedka na začátku a bojuje s tím ještě jako pokročilý. Něco jako v angličtině členy.
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    SARGO: Možná nevyhnutelné, ale taky asi velmi obtížně testovatelné ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯

Ale líbí se mi, jak je vidět, jak to má každej jinak. Někomu se novej jazyk "páruje" na ten, kterej už zná a jinýmu rovnou na danej koncept.
    SARGO
    SARGO --- ---
    SALVATOR: Ty jo, to mi ani nedošlo, že je to jen hypotéza, jak mi to vždycky přišlo takové... nevyhnutelné :-D

IDLE: jo, slovíčka přes oba jazyky se mi taky pamatují líp. A přijde mi zábavný pozorovat, ve kterých to v hlavě naskakuje dřív anglicky a ve kterých česky :-))
    SALVATOR
    SALVATOR --- ---
    TRISSIE: Hele jako bacha, tady už skoro vstupuješ do vod Sapirovy–Whorfovy hypotézy :⁠-⁠D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam