• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    TRISSIE: :D Jsem pragmatik, na návštěvu Izraele našetřím, ale na Haiti ne. :))
    ATUARFIK
    ATUARFIK --- ---
    TRISSIE: Takhle to mají i skandinávské jazyky. Přičemž jsou tam navíc takové perličky jako
    Dánština - neurčitý před, určitý za, ale určitý s přídavným jménem před
    Norština - má navíc fintu s přízvukem, takže například "far" ("otec") a "fare" ("nebezpečí") jsou s určitým členem oba "faren", ale výslovnost (přízvuk) se liší.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ATOMINATOR: pojď se mnou dělat kreolštinu! :-)
    ještě nikdy jsem nepotkala jazyk, který by dával určitý člen ZA slovo. A přitom neurčitý PŘED slovo. A juice - yon ji. The juice - ji a.

fascinující. Africké jazyky tu asi nikdo nestuduje (stejně je tam tuším jen zulu), ale potkal jste se s tím někdo někdy, třeba u asijských jazyků?
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    Tak už jsem hebrejštinu dojel nakonec, mám tam denní opakování, ale přijde mi, že je teď Duolingo nějak rozbité, protože se mi tam dokola opakuje asi jen 50 vět a začíná mě to děsně štvát. Vím i o jiných lidech, kterým zmizela celá šampionská sekce (mně taky) a hodilo je to rovnou na denní opakování. Takže teď už na ligy asi budu kašlat úplně a radši si budu rozšiřovat hebrejštinu po vlastní ose. Duo budu jen tak udržovat pro streak.
    CROSS
    CROSS --- ---
    No možná kdyby tu ruštinu umělo víc lidí, nebylo by tak snadný sklouznout do takových těch prvoplánových protiruských řečí.

Ale jak kdysi napsal a nakreslil Vladimír Jiránek, Ladislava Klímu sem nečet a vůbec, nevytahujte se na mě, pane Mrázek.
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    RUTHLESS: Pro každýho má smysl něco jinýho. Mně přijde extrémně kratkozraký izolovat se od jazyka nepřítele a spoléhat na překladatele. Jasně, ne že by se musel a měl učit ruský každej, ale jsem extrémně ráda, že mezi náma nějaký znalci budou. Proč se neshodnout na YMMV?
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    TRISSIE: To se upřímně nedozijes. To je jak si myslet, ze tvoje děti budou zit na Marsu.

A k těm dalším… pro mě jsou díky jejich volbě svého vůdce úplně zbytečný a během našich životu doufám, ze i nicotný budou. Četbu jejich literaturu rád oželím, je to pro mě stejné jak jejich momentální sportovci. Proste nula a ignore.

A snaha číst jejich “real” texty? Radši počkám na legitimního překladatele a svůj čas budu věnovat něčemu, co má smysl. Jako třeba vyšívání.
    MAAJAA
    MAAJAA --- ---
    Zkusila jsem si dát Italštinu (v pondělí tam snad dorazíme) a taky mě potěšilo, že hned v prvních lekcích mě učí jak si objednat kávu s mlékem a zmrzlinu - jsem ráda že je to použitelné hned od startu.
    ZCR
    ZCR --- ---
    JONY: (obliba Dostojevského "na Západě" mi připadá až krapet přehnaná, trochu se mi zdá, že to na ně v těch tradičně rusky přepálených barvách působí nějak exoticky vzrušivě, přičemž přehlížejí nebo nedoceňují takové ty konzervativně-nábožensky-spirituálně fatalistické rysy, které třeba mě nechávají dost chladným a mírně mi to celé zošklivují... na Mistru a Markétce jsem si na střední spíš trochu vylámal zuby, protože mi chyběl ten referenční intertextuální a symbolický rámec, a to bude dneska nejspíš ještě o dost horší... já bych teda asi hlasoval pro Čechova, nebo možná Bunina - v takové Vesnici je Rusko rozpitvané a komentované tak důkladně a přesvědčivě, že to snad líp ani nejde, hned od první věty)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    Jinak teda kdyz se vratim k te kreolstine, je mi fakt lito, ze nikdy nebudu mit cas se ucit zapadoafricke jazyky typu ingbo, z nichz fr. Kreol ma mit gramatiku. Ve slovni zasobe je ta bastardizovana francouzstina jasna (hlavne ten prepis! Proc je francouzstina tak pysna na svou premiru zbytecnych písmen v každým slove, to nepochopim!), ale gramatika je totalne odlisna. A nejen jednodussi, vypada to i na jiny slovosled, treba pridavna jmena typicky za podstatnym jmenem. Znat aspon trochu ingbo, tak muzu sledovat, kde a co se menilo. Neil Diamond mel na tohle tema kapitolu v Tretim simpanzovi, ale to bylo na pidgin, aspon myslim, cetla jsem to hrozne davno.

Mne ta lingvistika proste vzdycky bavila, a s kazdym dalsim jazykem je to lepsi a s Duolingem si to clovek muze doprat i z mobilu 😀
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    Anyway, omlouvam se ze jsem rusil vase kruhy. Ja jsem vedel rovnou podle mistnich IDs a podle diskutovanych jazyku, ze jsem tu spatne / mejte se tu hezky. To neni hejt na vas, zijime v jinych svetech a nema smysl se to snazit promychat / sorry ze kazim SO vecer. Preji stesti s rustinou a kraolstinou (nejsem schopny ani odlisit co z toho byl od Trissie humor nebo jestli ma vazne cas se tohle ucit pri poctu jejich deti) a mejte se tu hezky / sorry ze jsem kazil SO vecer.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    NELLAS: No já jsem si spíš načetl statistiku, argumentační fauly a jak se umět slušně uživit...
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Vlastně Twaina trošku, na ZŠ...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    LAUNCHER: Takže knížky nečteš a neuznáváš, ale zaručeně víš, které jsou kvalitní a uznávané.
    Ba dum tsss.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    TRISSIE: Nečetl jsem nic z toho níže uvedeného, jestli si už chceš rypnout, natož v azbuce. Nestydím se za to vůbec, literatura jiná něž manuál nebo stats je pro mě koníček na úrovni koukání na telku. Jak to bude nebo nebude vyhodnocovat Nyx parta mě netrápí, naštěstí mám život jinde a daří se mi hezky...
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Já se ji nakonec taky musela učit sama, naše vyučující byla nejdřív někde na stáži (přišel někdo a řekl nám, že nepřijde, ale máme se naučit tahle písmenka podle cvičebnice) a pak onemocněla, takže jak nám odpadlo prvních pár týdnů, nakonec jsme se azbuku učili sami :D
    Když se zamyslím, ještě se zvládnu i podepsat!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS: muj o hodne mladsi kamarad si prave kvuli azbuce jeden semestr rustiny zapsal. Prej "jsem se to mohl naucit doma nebo za to dostat 2 kredity, no a nejsem blbej, ze!"
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    TRISSIE: Azbuku jsem už uměla (měla jsem dobrovolnou ruštinu na vysoké), ale jinak se teda nestydím za to, že moja lošaď ně chudožnik, ona architěkt!
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    NELLAS: ze se Launcher stydi za to, ze neumi azbuku.
    Ja se za to stydela taky, je to fakt trapny, ale jsem velká holka a misto delani ze sebe blbce na internetu jsem se ji naucila :-)
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    LAUNCHER: jak to souvisí s Duolingem?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam