• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SALVATORDuolingo
    FIFI
    FIFI --- ---
    🤷‍♀️

QUANTI
    QUANTI --- ---
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    QUANTI: Wiktionary: From Middle English blessen, from Old English bletsian (“to consecrate (with blood)”), from Proto-West Germanic *blōdisōn (“to sprinkle, mark or hallow with blood”)
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRIX_XIRT: Koho pánbůh miluje, toho křížkem navštěvuje... asi?
    TRIX_XIRT
    TRIX_XIRT --- ---
    Podobné slovo, odlišný význam.
    #blessed

QUANTI
    QUANTI --- ---
    HELOUN: No lépe udělaný... Je větší. Ty velké jazyky mají právě stories, mluvení a různé další vyfikundace. Dělám čtyři jazyky a němčina to má jako jediná (jinak polština, latina, řečtina). Ono se to u těch malých hádám nevyplatí.
    AETHER
    AETHER --- ---
    Tak jsem si precetla, ze Trissie prinesla sova dopis. Ale nepojede do Bradavic, nybrz s rodinou na Sibir🙈
    NELDE
    NELDE --- ---
    ATOMINATOR: Na Androidu opakuje věty z posledních několika cvičení, na applu jde více do historie.
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    HELOUN: Co jsem pročítal Reddit, tak většina lidí shodně píše, že Daily refresh opakuje stále ty stejné věty. Působí to jako bug, který Duolingo vůbec neřeší a odrazuje mě to předplatit si Super Duolingo, protože bych čekal, že platím i proto, aby tam takové bugy nebyly.
    NELDE
    NELDE --- ---
    HELOUN: to mluvení řecky mi tam taky chybělo. Psaní asi není takový problém, když člověk většinu zná z fyziky, ale ono to zní jinak, než jsme zvyklý (-;
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    MAR_TINA: :))Já myslím že na tom nic magického není, přijde mi to podobný jako naučit se psát v azbuce. Nejdřív to vypadá nereálné, pak člověk horko těžko loví písmenka, pak píše jak dítě v první třídě, ale nakonec to do tý ruky dostane! :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HELOUN: mne to spíš zajímalo, jestli někdo tak magický tady je
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    Jinak jsem řecký kurz v Duolingu dokončila a teda mám pocit, že bych potřebovala ještě. Jsem z toho trochu rozpačitá, doufala jsem, že mě toho naučí víc :) A vite nekdo, jak vůbec funguje Daily refresh, respektive jak často se mění obsah? Mám tam totiž už cca 14 dní ty samý věty a už mě to nebaví...
    No abych se nenudila, tak jsem začala s němčinou. A teď koukám, že tam jsou právě věci jako psaní, mluvení a stories, které řečtina bohužel vůbec neměla. A vůbec to vypadá jako lépe udělaný kurz, tak uvidíme, jak to bude pokračovat!
    HELOUN
    HELOUN --- ---
    MAR_TINA: Já si troufám říct, že ano, i když o něco pomalejší než v latince asi jsem.
    To mě ale naučily klasické individuální lekce s lektorkou a hodiny domácích úkolů psaných ručně, z Duolinga bych neměla šanci, tam v řečtině psaní není prakticky vůbec.
    CROSS
    CROSS --- ---
    TRISSIE: pokud nedáváš poslech skrz reproduktor (už jsem to tu psal) :-]
    VIDA
    VIDA --- ---
    TRISSIE: Já mám teda tak velký písmena na mobilu, že to se mnou může hrát i řidič tramvaje za náma. Ale taky sem se s ruštinou nesetkala s negativní reakcí.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ATOMINATOR: koukaj a usmivsj se, protoze tsky delaj duolingo! Jinou reakci jsem nezazila. A jestli koukaj blbe, tak je ssi ignoruju.

Mmch vono pokud nesedej hned vedle, tak stejne poznaj akorat sovu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Zeptám se pro zajímavost. Umíte někdo psát řecky? Jako plynule jako latinkou, tak alfabetou.
    ATOMINATOR
    ATOMINATOR --- ---
    ESTEN: Nechal jsem se tu inspirovat a začal jsem dělat raději ruštinu, nelíbí se mi teda zvukově ani jeden jazyk, ale ruština je pořád taková zvukově uchopitelnější. U spousty arabských slov vůbec nevím, jak mám ten jazyk ohnout, abych vyloudil zvuk, co tam dělají. :)) To samé jsem měl s francouzštinou. Ale i tak se pořád k arabštině vracím.

---

Máte někdo v MHD trochu problém, aby vám lidé nekoukali přes rameno? .)) U hebrejštiny řeším, že se na mě bude špatně koukat nějaký propal aktivista, u arabštiny zase kdokoliv, kdo nemá rád islám a u ruštiny všichni, kteří jako zlo shrnou na hromadu vše, co přišlo z Ruska. Naštěstí ještě občas zabrousím do němčiny, která je dnes neutrální a negativní konotace může vyvolat jen u nějakých pamětníků.
    ESTEN
    ESTEN --- ---
    ATOMINATOR: mne se posledni dobou denne opakujou fraze "a weird American city" a "Al-Azhar is a very famous Islamic university". Citim lehky bias.

A teda Arabstinu jsem zacal delat jen kvuli pismu a po trech mesicich umim tak pulku abecedy, coz by me iritovalo, kdyby se mi postupne nezacinal libit i ten jazyk. A sice je tam moznost lekci ciste na pismo, jenze tam se neda preskakovat. A jet porad dokola jak debil pet pismen ktery uz davno umim me taky nebavi...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam