• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALESHDoprava v Praze
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: tak já bych pro jistotu zakázal i přepravu čarodějnic, což se pozná podle koštěte.

Ne, fakt neuvěřitelný, místo problémů, který reálně nastávaj (pád osob do kolejiště, apod.) budeme řešit problém, který v tomhle městě nenastal nikdy a jedna paní povídala, že nastal někde jinde ve světě jednou... (ona roli hraje i teplota, a ta je v jižních zemích trochu větší, než u nás, apod.)

Ovšem s tím, jak populace stárne a podíl mladých a inovativních lidí klesá, tak bude rigidita populace už akorát narůstat...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Lávka přes Císařskou louku definitivně padla, České přístavy cyklostezku odmítají - Městem na kole
    https://mestemnakole.cz/2025/10/lavka-pres-cisarskou-louku-definitivne-padla-ceske-pristavy-a-s-cyklostezku-odmitaji/
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ...a tazeni proti vsem druhum dopravy pokracuje, tentokrat jsou v hledacku elektrokola:

Zakažme elektrokola v metru, je to obrovské riziko, volají strojvedoucí. Na tragédii stačí dvě minuty - Zdopravy.cz
    https://zdopravy.cz/zakazme-elektrokola-v-metru-je-to-obrovske-riziko-volaji-strojvedouci-na-tragedii-staci-dve-minuty-263527/
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MAKROUSEK: no dekovne dopisy muzes posilat do sidla UV KSC[M]... to za jejich vlady nam ponekud ujel vlak :-) No a pak tu mame vseobjimajici NIMBY, ktere mj. komplikuje projektovani i tech VRT u nas.... ze zdravime treba do Chlumce.
    Ale to uz je k tematu dopravy v Praze fakt offtopic. I kdyz samozrejme i co se tech long tripu tyce, obcas je solidni pain se i v aute jen probojovat z Prahy ven, zeano... :-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    DANYSEK: Pohoda vocamcad pocamcad. Ja si minuly tyden zajel na novou vystavu Teamlab z Tokia do Kyota. Autem sedm hodin cesty, 500 km. Vlakem 2 hodiny cesty, po obede jsem si sednul na shin, ve tri jsem byl v Kyotu, ve ctyri jsem mel listek na vystavu, v sest jsem sel zase na nadrazi a po osmy jsem byl zase na hotelu v Tokiu. Takze devet set kilometru a vystava za odpoledne bez problemu. Kdyby tohle fungovalo tady, nelitam ani do Francie.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: to nesmíš jezdit na nádraží autem :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    KUTAS: a tak jasne... ta VRT na papire je, realne je i z tech, co ma relativne dobre naslapnuto, ale holt... jeste chvili si pockame.
    MAKROUSEK: zalezi na smerech a cili... na Viden ci Berlin naprosta pohoda, a treba i do Innsbrucku je to vlakem jen o hodku delsi nez autem a to v zasade jen diky cekani v Linci... a muzes si treba dat pivko cestou :) Potazmo neco udelat po ceste. Pravidelne takhle jezdime i trhy v Drazdanech, protoze s vlakem odpada dumani nad tim, kdo si neda vanocni svaracek... :-)
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Ja bych taky hrozne rad jezdil po Evrope VRTem. Je to mnohem pohodlnejsi, nez letadlo. Ale nez dojedu na VRT je to pet hodin cesty a to je to peklo.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KUTAS: no, trochu jo, ale spíš takové "pro Čechy".

(Ještě mi napadá, že do S-bahnu na Václaváku může zajíždět BEMU, která pak na letiště dojede zadem přes Pražský Semmering, takže turisti budou mít i vyhlídkovou jízdu :-) ale to pak pojede jednou za hodinu... a nebude to mít parametry rychlodráhy, to pojede dýl, než by jelo to metro...)
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    DANYSEK: omlouvám se za mystifikaci... ale stejně bych si přál cestovat na tyhle služebky VRTem, jen teda to už asi nikam jezdit nebudu, až bude VRT třeba do Varšavy nebo do Berlína (jo a tam jsem vždycky ještě stál snad asi 15minut v Drážďanech, protože nějak přepřáhávali mašinu... ale už je to teda pár let zpátky, teď jsem už dlouho v Berlíně nebyl).
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    MAKROUSEK: jestli myslis, ze RegioJet, Leo Express, Arriva, DLB, GWT atd jsou na tom lip, tak.... badumtsss... nejsou :)
    ONDRAT: jiste a treba takova Barcelona ma oboji... :D Muzes si vybrat mezi vlakem, co tam byl driv... a nebo metrem, ktery tam prokutali nasledne.
    XCHAOS: ale jdi ty breptale... ted se predelaly cely Pardubice, predelavaly se tunely u Blanska, na Trebove se aktualne pracuje, prekopava se Smichov, resi se trat z Berouna ku Praze, trat z Prahy na Lysou, uzel v Plzni take prosel modernizaci... a soutezi se treba kompletni rekonstrukce zabezpecovacek a troleji od Kralup (vcetne) az po hranici s Nemeckem. Vis o tom, co se cpe do koridoru a dalsicho hojne uzivanych trati prd :-) Ale tvuj nezajem tve hloupe kecy neomlouva.
    ONDRAT: ale zpozdeni to nabira taky. Protoze holt legislativa je tak na hovno, ze si muzou dovolit "protestovat" lidi bez ohledu na uzemne-planovaci dokumentaci. Aktualni "stiznosti" jdou z baraku, ktery tam postavili pred 20 lety a dobre vedeli, ze tam ta trat je a bude. Holt neumime podobne individua, co uzemne-planovaci dokumentaci poslat do prdele instantne a rychle.
    KUTAS: z Bubence do Roztoku je maximalka 115, dal do Kralup 120 - pro naklapeci soupravy, ktery tam nejezdi :D (mame jen Pendolina, co to umi). Jinak jsou tam useky, kde je maximalka 80... 90... 100, tve tvrzeni o sedesatce pravdive neni ;-)
    SAMOUT: no, ale diky ruznym "security" opickam, u low-costovek i opickam typu "boarding a gate close driv, nez se pristavi ledadlo" se realne dostavas do stavu, kdy na te ceste stravis na nekterych relacich srovnatelny cas, to letadlo rychlejsi se zapoctenim vsech externalit neni ani omylem.
    QZUZKA
    QZUZKA --- ---
    KUTAS:
    Zrovna Vídeň je fakt vlakem pohodlnější pokud chceš přímo do Vídně do centra.
    Zavřel v kanclu v Praze počítač, dojedeš ty dvě zastávky tramvají na nádraží nějakých 15 minut před odjezdem, ve vlaku pak mívali rozumné jídlo a na české straně hranice i za přijatelnou cenu, ve Vídni vystoupíš a rovnou odcházíš na tramvaj. A pohodlnost práce ve vlaku vs v letadle byla taky jinde, když jsem tam jezdila, tak první třída ve vlaku vyšla vždycky levněji než economy letenka
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KUTAS: hele, jezdím tam na služebky, a vyjde to tak nějak šulnul vším. Akorát záleží, jestli stávkujou na letišti, je zacpaná D1, nebo někde opravujou koridor... Mnichov sem zkusil vlakem jednou, bylo to ok přesně na český hranice, pak sme stáli hodinu v poli, než přijel náhradní autobus do Plzně, přestup na vlak do Berouna a další náhradní bus do Prahy. To už na mě byl vyšší level masochismu.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    SAMOUT: A prosímtě tohle dedukuješ z nějakýho průzkumu nebo...?

Ano, jsou lidi který počítají minuty a pro ty bude nejrychlejší cesta ta nejlepší alternativa ale to není zas tak velká skupina.

Pokud máš alternativu:

A: Cesta hodinu na letiště, čekání dvě hodiny na letišti, odbavení zavazadel, kontrola, strkání ruky do zadku, nastupování do letadla jak do prasečáku, miniaturní křeslo kde si nemůžeš ani protáhnout nohy, řev dětí, po příletu opět další kontrola, čekání na zavazadla, cesta z letiště hodinu do města - a vyjde tě to na 6 hodin.

nebo

B: Seběhnu od baráku 20 minut na hlavák, sednu si do vlaku, piju pár hodin točenou plzeň, vystoupim v centru města a jdu 20 minut do hotelu - a vyjde mě to na 8 hodin

Tak si já a drtivá většina lidí co znám vybere alternativu B.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    OMNIHASH: tak na a z toho nádraží taky nějakou chvilku jedeš, že?

Je pravda, že do Vídně a Berlína jsem vždy jel vlakem, letadlem jen Videň a Mnichov, ale to bylo vždy součástí nějakého přestupu. Jinak do Mnichova jsem jezdil autem, tak bych to bral vlakem. Lítal jsem a teď vlastně tak 1x do roka znova i do Varšavy - tam by bylo super mít rozumný vlak.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KUTAS: Praha -Vídeñ je vlakem něco málo přes 4 hodiny, úplně stejný, jako doject na letiště, hodinu čekat, hodinu letět a pak zase do centra.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    OMNIHASH: Berlín asi ok, ale mě úplně deptá ta lokálka kolem Vltavy v Česku, kde to jede snad max 60 km/h, takže tam je obrovský prostor pro zlepšení.
    Jinak Vídeň ne je letadlem rychlejší, tam ten vlak je taky marnej.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    XCHAOS: Masaryčka je taky centrum.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KUTAS: tak zrovna Berlín/Vídeň už je stejně rychlá letadlem jako vlakem dneska...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    RUTHER: jako že jsem vloni letěl z Girony do Pardubic za 10€ mi fakt překvapilo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam