• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALESHDoprava v Praze
    Nikdy nekončící diskuze o (ne)regulaci dopravy v Praze.
    rozbalit záhlaví
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KUTAS: Ohrada, Zelivarna, Olsanska, Jarov, Seifertova, Vinohradska a ad nauseam
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    MAKROUSEK: a nějaký příklad v centru města?

Mě třeba napadlo to, jak se zvětšily ostrůvky pro tramvaje na Míráku a nepřišlo mi, že by mě to tam nějak dopravně omezilo. Nebo se takhle přidaly ostrůvky na přechody v bývalé Koněvce nebo co to je vlastně za ulici (tuším někde u Vystřeleného oka). Tyhle úpravy vnímám třeba pozitivně, vždycky když jsem jezdil kolem autem, tak mě úplně děsí, že by mi nějaký chodec skočil pod kola. A na dopravu podle mě reálný vliv nemají.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    XCHAOS: Alealeale, takhle z dopravy k rasismu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    MAKROUSEK: vyšší střední třída? To bych se rozhlédl po tom Londýně, jak to proběho tam... víceméně, zadlužené hipstery vyplatí magnáti z těch zemí, od kterých si evropští autíčkáři a dovolenkáři (nejen naši, samozřejmě) kupují všechnu tu naftu, benzín a nezdaněný kerosen.

To, že je celá Praha ucpaná autíčkama na benzín a naftu, je jen krok jedna. Krok dva je, že si tu všechny nemovitosti budou moci dovolit jen ti, kdo nám prodali ten benzín a naftu. Je to jako Afričané a příslovečné skleněné korálky. Akorát, že poptávka po bižuterii se časem nasytí, zatímco ropa se pálí, takže poptávka je nenasytitelná...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KUTAS: A mimochodem kdyby slo jenom o rekonstrukci, dobra, dalo by se to prezit. Ale jako mavnutim kouzelneho proutku po kazde rekonstrukci je provoz aut, MHD, cyklistu zpomaleny a ztizeny. To je ten hlavni problem, vedle tedy neexistujici koordinace a modelovani.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KUTAS: Jasne. To jenom pro ilustraci, ze to jde delat i lip, tak, aby na prvnim miste byli cestujici, nikoli investice.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KUTAS: Urcite. Jsou lide, co maji radi, kdyz je nekdo prudi. Ja mezi ne treba nepatrim, ale nesoudim.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    MAKROUSEK: Tak metro se o prodlouzenych a svatecnich vikendech zaviralo i pred Hribem.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    MAKROUSEK: Jo ono je to kvuli uzavirkam? No tak tam je nadeje, ze se to opravi a bude to ok.
    Za me, ze se opravuje je spis pozitivni nez negativni, i kdyz je to opruz.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    Priklad z dnesnich novin. Kdyby jim slo o lidi, tak nezaviraji metro, ale prazce vymenujou v noci a postupne. Jenomze o lidi a nejakou plynulou dopravu tady nikomu nejde, hlavne, ze se proinvestuji penize.

Část metra na lince C nepojede od soboty až do svátečního pondělí - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/domaci-zpravy-hlavni-mesto-praha-cast-metra-na-lince-c-nepojede-od-soboty-az-do-svatecniho-pondeli-40548874
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    KUTAS: co si budeme povídat, jezdit denně dobrovolně z Žižkova na Vinohrady taky musí bejt hodně speciální druh masochismu...
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    KUTAS: Jako fakt chces, aby tady nekdo psal vsechny uzavirky, co jsou najednou na Praze 3? Vzdyt jsou toho plne noviny a socialni site, ze Zizkov je na tom nejhur, co kdy byl.
    KUTAS
    KUTAS --- ---
    MAKROUSEK: Dobry point. Mas priklady z Pha 2 a 3, kde ten spatny management tohle zpusobil?
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    MAKROUSEK: Ktery ale taky treba budou v nejakem poctu chtit lepsi verejny prostor na ukor aut, i na P1 relativne uspel Cizinskyho bracha.

Dle meho soudu spis ten, kdo ma prachy jde do premiovyho developmentu nebo za Prahu do baraku. I ty premiovy cinzaky na P2 jsou dispozicne 2kk bez garaze, takze spis investice.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ONDRAT: ...krome centra. No a az budou stejne, jako jsou dnes v centru (a budou, o tom neni zadnych pochyb), budou tam taky stejni lide.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    MAKROUSEK: To si nemyslim, ceny bytu jsou nejvys na Letny (krome centra)
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    MAKROUSEK: Neomlouvam zadnej sledrian, jenom koukam na jine mnohem blizsi a relevantnejsi reference.

Doufat ze to tady ma byt jako v Japonsku je naivni.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ONDRAT: To jeste neni zadna gentrifikace, ta poradna teprve prijde. Zatim akorat cikany vystipali hipsteri (stejne, jako na tom dolnim Zizkove, treba). Hipstery vystipa vyssi stredni trida, jako na Praze 1 a 2. Just you wait.
    MAKROUSEK
    MAKROUSEK --- ---
    ONDRAT: Ale no tak, to jenom omlouvas slendrian. To je jako kdybys rekl, ze ChatGPT je prece americky produkt, to je neprenositelny do jinych kultur. A vysledek vidime sami.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    MAKROUSEK: Tezko soudit, ale zgentrifikovana Letna stvorila PS, takze spis cekam posun timto smerem.
    ONDRAT
    ONDRAT --- ---
    MAKROUSEK: Ale tady jsme v Cesku, co je v Japonsku je do velke miry neprenositelne a irelevantni.

Reference muzeme vzit treba Vidne a Budapesti, pripadne Mnichov a podivat se, jak jim to jde tam.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam