• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JUNGLERCarnivore dieta
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    Jo, a kalorie ze sacharidů se rovná kalorii z tuků, protože kalorie je jednotka energie obsažené v chemických vazbách. neplést s gramy nebo molekulami.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ELIJEN: sorry, ale reddit fakt není důvěryhodný zdroj. a anekdotický příběhy jsou sice hezký, ale fakt to nic nedokazuje, protože anekdoticky existuje úplně všechno.
    jo, a z metabolismu lipidů, z metabolismu obecně a endokrinologie jsem dělal zkoušku, resp. hned několik. metabolismus sacharidů se liší od metabolismu lipidů, ale stejně všechno nakonec končí v Krebsově cyklu a dýchacím řetězci.

    buď nějaký konkrétní důkazy místo vágního tvrzení "low carb porušuje zákony fyziky", nebo můžeme tuhle debatu uzavřít.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    RAHUF: Procti si r/keto r/ketodiet a uvidis stovky/tisice lidi, co takhle rychle hubnou.

    Procesu v tele je take milion a jsou vetsinou rizene hormony. Podivej se treba na funkci cortisolu, estrogenu a celkove metabolismus lipidu: https://courses.lumenlearning.com/suny-ap2/chapter/lipid-metabolism/ tam je videt jak rozdilny je to proces od metabolismu sacharidu.

    Proste 1 kalorie ze sacharidu se nerovna 1 kalorii z tuku. Uz vubec ne, pokud jsi na low carb, kde telo funguje v jinem rezimu.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ELIJEN: můžeš to prosím elaborovat, ideálně s odkazem na nějaký důvěryhodný zdroj?
    KURE
    KURE --- ---
    POSEIDON: nesmysl to není. Jednak maj lidi tendenci ukrutně podceňovat to co sežerou za den, když to napíšou, a druhak když to nabouchas do nějaký apky, vidíš ten rozpad na makra a s tím už se dá pracovat.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    RAHUF: Tech zpusobu, jak se telo muze zbavit tuku/kalorii je vic, ne vschno co snis se musi ulozit do tuku.

    Low carb se zacal poradne zkoumat az nedavno s popularizaci keto a carnivore diet. Na bezne diete by takove hubnuti bylo alarmujici, ale u low carb je to bezna vec podporena radou anekdot (n=1) u lidi, co rapidne hubnou a pritom se citi skvele a maji spoustu energie.
    POSEIDON
    POSEIDON --- ---
    Kalorie cukru ma zcela jiny ucinek, nez kalorie tuku nebo proteinu. Proto pocitani kalorii je nesmysl, ktery zpravidla delaji lide, co nicemu nerozumi.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ELIJEN: no, říkáš, ale neříkáš úplně proč :) jedna věc je "počítání kalorií není přesný" a druhá věc je "pro carnivore dietu neplatí zákony zachování hmoty a energie" :)
    a pokud vymočíš tolik glukózy, že kvůli tomu hubneš, tak máš docela problém :D

    ELIJEN: za předpokladu, že skutečně všechno přesně probíhá, jak je popsáno, tak ne (vychází to na necelých 3000 kalorií), ale můžu ti celkem s jistotou říct dvě věci: 12 kilo za měsíc a půl je fakt hodně a není to zdravý úbytek na váze, a tolik vody vázané na glykogen v těle fakt není :D
    ale bez možnosti srovnání před a po bioimpedančním měřením můžem jen spekulovat
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    JUNGLER: To uplne nezni jako drasticky kaloricky deficit :D
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    RAHUF: Nemusel byt v drastickem deficitu, protoze vetsina ztracene vahy na zacatku je voda, ktera byla vazana v glykogenu. Zase tam pocitani kalorii vs vaha nefunguje.

    Ketony, glukoza i ATP se vylucuji v moci a na low carb mas nizkou hladinu insulinu. Telo ketony z tukovych tkani radeji vylouci, nez by je zpatky premenilo na tuk.

    Ja jen rikam, ze pouhe pocitani kalorii a ignorovani slozeni potravy je nesmysl. Jednak to nefunguje kvuli vsem nepresnostem, co jsem vyjmenoval a druhak to nedava smysl ze zdravotniho hlediska. Snad kazda dieta ty kalorie rozdeluje podle zdroje.
    JUNGLER
    JUNGLER --- ---
    PHOBOS99: Většinou je to ráno 5 vajec + 150g slaniny. Vejce míchaná na přepuštěném másle. Kolem páté hodiny pak cca 800 g hodně tučného hovězího ve formě steaků nebo burgerů. Čas od času si dam kombo plátků vepřové panenky a krkovice Opět kolem 700 - 900 g. Občas si dám ještě nějaký vývar s dostatkem masa. Všechno jenom se solí a pepřem + občas trochu trochu soli s chilli. Nejsem purista a zeleninu mám rád, takže po uplynutí 30. dne jsem začal velmi pomalu přidávat i zeleninu. Zatím občas slupnu nějaké to rajčátko a občas manželce uzobávám z jejího vaření trochu čínského zelí :). Toto přidávání na mě zatím nemělo negativní vliv takže s přidáváním některých druhů zeleniny budu pokračovat. Určitě bych ale rád už na pořád udržel kompletní vyřazení cukru a mouky.
    Na měření svalů jsem nebyl ale silově si na tom připadám lépe než předtím takže na nějaký úbytek svalů to moc nevidím.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ELIJEN: hele, a víš, že jsi mi teď vyjmenoval důvody, proč počítání kalorií není přesná věda, ale není tam jediný argument, proč to co říkám není pravda, že jo? :)

    - ano, každý člověk má BMR, tím pádem se liší množství potravy, které může přijmout, aby byl nebylo nebyl v deficitu nebo nadbytku kalorií
    - ano, do určité míry, viz předchozí bod
    - kalorie je jednotka energie, v případě jídla energie uložená v chemických vazbách molekul. při hoření se vazby rozpadají a energie z nich se uvolňuje jako tepelná energie, v lidském těle zase vazby uvolňují enzymy a část se uvolní jako teplo a část se promění v jinou vazbu. není to dokonalé měření, ale principy jsou v zásadě podobné.
    - ano, variabilita enzymů může být, tím pádem má jinak rychlý metabolismus a jinak efektivně využívá živiny - ale zase, mění to jen množství potravy, při kterém bude v deficitu nebo nadbytku
    - ano, víc vlákniny v potravě například snižuje absorpci cukru z potravy. zase, variabilita, ale na principu nic moc nemění.
    - ano, každá potravina vyžaduje jiné množství energie ke strávení a tím pádem z ní člověk jiné množství energie dostane do své balance. syrová mrkev má dokonce zápornou balanci.

    kalorický deficit je různý u různých lidí, ale de facto je to vždycky (energie získaná z potravy) - (energie potřebná na bazální metabolismus) - (energie potřebné na pohyb) - (energie potřebná na metabolismus přijaté potravy). pokud je výsledek vyšší než nula, jsi v kalorickém/energickém nadbytku, pokud nižší, jsi v deficitu.

    Jak jsem říkal, existují určité poznámky pod čarou - z nichž jsi většinu teď vyjmenoval - ale jsou to jen odchylky od průměru, ne něco, co by závratně převrátilo celý princip naruby. nikdo netvrdí, že kalorické tabulky jsou exaktní věda a všechno naprosto přesně sedí na kalorii - to je logicky nesmysl - ale pokud někdo za měsíc a půl zhubnul 12 kilo, musel být v kalorickém deficitu, a to docela výrazném. ano, spousta věcí o lidském těle není dobře prozkoumaných, ale zrovna tohle známe poměrně velmi dobře - tělo vyžaduje energii. pohyb vyžaduje energii. metabolismus vyžaduje energii. stavba tkání vyžaduje energii. potrava nám dává energii. rozklad tkání nám dává energii. má člověk víc energie než potřebuje na metabolismus a pohyb, staví tkáně. pokud má méně, tkáně rozkládá. kalorie je čistě arbitrární jednotka energie, ale i kdybychom si vymysleli jinou, nic to nezmění.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    RAHUF: Zakon termodynamiky maximalne muzes pouzit jako horni hranici pro nabirani. Nemuzes nabrat vic, nez snis. Telo ale neni uzavrena zkumavka nebo motor s konstantnim vykonem a ma v sobe spoustu regulacnich mechanismu a komplexnich procesu. Spoustu veci ani nemame dobre prozkoumanych a nevime co/jak/proc funguje.

    Pocitani kalorii ma radu problemu:
    - Kazdy clovek jiny bazalni metabolismus (BMR)
    - Zmena stravy BMR ovlivnuje
    - Kalorie se meri tak, ze se ve zkumavce potravina spali a zmeri se vyprodukovane teplo. Telo neni pec.
    - Kazdy clovek ma jine hladiny enzymu
    - Kazdy clovek ma jinou strevni mikrofloru, ta se meni v zavyslosti na typu potravy, ktery prijimas
    - Kazda potravina stoji jine usili stravit
    - ...

    Kaloricke tabulky jsou jen hruby odhad. Ve studiich se prumeruje skrz stovky/tisice jedincu a tam, co rikas asi funguje. Nemuzes ale srovnavat dva jedince s uplne jinou dietou a brat to jako dogma. Obzvlast pokud se bavime o low nebo zero carb diete.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ELIJEN: to si pleteš dohromady různý věci :)
    ano, můžeš nabírat tuk a ztrácet svaly nebo naopak nabírat svaly a ztrácet tuk (tzv. rekompozice), ale dokud budeš v deficitu, tvoje celková váha půjde vždycky dolů, protože pořád platí zákony termodynamiky a lidské tělo není perpetuum mobile. když nedostane dost energie zvenčí, tak si ji vezme odněkud zevnitř.

    Podvýživa u obézních lidí zase není o příjmu kalorií (ten mívají většinou dostatečný, proto mají koneckonců hodně tuku), ale o tom, že mívají zpravidla málo bílkovin a dalších důležitých prvků, vitamínů, minerálů, vlákniny atp. Pokud je to jinak, rád se nechám z nějakého dobrého zdroje poučit, ale všechno co jsem v tomhle směru četl směřovalo na tohle.

    A jasně, metabolismus různých živit je různý, ale většinou se na základní úrovni potkávají, takže z čeho konkrétně tu energii přijmeš už je ve většině případů podružné. Ano, fruktóza a alkohol se metabolizují na energii rychleji a bez regulace, protože obcházejí důležité regulační kroky, ale s místem uložení to nemá zas tak moc společného, to je daný především geneticky a sčítá se v tom všechny přijatý živiny - za pivní pupek může stejně dobře pivo jako klobásy. Glykemický index a jak rychle potraviny rozložíš a strávíš taky hraje roli, ale spíš v tom jak rychle tělo ty přijatý živiny uloží do zásob a řekne si o další.

    Tělo je prostě v tomhle otrok termodynamiky - pokud bude dostávat víc energie než využije, schová si ji na později v podobě tuku nebo svalů. Pokud potřebuje víc energie než dostává, odněkud si ji musí vzít - typicky z tuku nebo ze svalů. Vždycky k tomu existuje několik poznámek pod čarou, ale žádná není tak významná, aby významně ovlivnila základní paradigma - pokud člověk při dietě - jakékoliv dietě - hubne, není to kvůli tomu, co přesně jí, ale že je v kalorickém deficitu a tělo přijme méně energie než využije.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    RAHUF: Pokud mas kaloricky deficit, tak muzes porad nabirat tuk a ztracet svaly. Spousta tlustejch lidi je ve skutecnosti podvyzivena a casto se jim doporucuje naopak zvysit prijem kalorii.

    Pokud hubnes, tak nemusis nutne byt v deficitu. Metabolismus tuku, sacharidu, (jednoduchych) cukru, proteinu a i treba alkoholu je celkem dost odlisnej. Treba fruktoza a alkohol se strasne rad uklada rychle do tuku hned kolem strev (aka pivni pupek).
    KOUDY
    KOUDY --- ---
    Carnivore nemusi bejt redukcni, ale zaroven tim jak za den clovek sporada tolik bilkovin, tak nema hlad..Ja mam lehce pres 190cm a mel bych imho urcite dat pres 2000 kalorii denne, ale pri carnivore jsem klidne na 1500 - 1700 kaloriich a absolutne nemam pocit hladu.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ELIJEN: no, právě že můžeš, to je celá pointa :) dokud máš kalorický deficit, tak hubneš. a naopak, pokud hubneš, zpravidla to znamená, že jsi v kalorickém deficitu.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    RAHUF: Takhle se to zjednodusit fakt neda. Kdyby to bylo jen o kalorickem deficitu, tak muzes jist co chces.
    RAHUF
    RAHUF --- ---
    ELIJEN: každá redukční dieta je o kalorickém deficitu.
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    PHOBOS99: Spis to bude 8 kg vody a 4 kg tuku. Carnivore neni o kalorickem deficitu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam